«Χοντρός - Λιγνός, Χαμπουργκεράδικον»: αμαρτωλά burgers και όχι μόνον

19.10.2016 | 13:04
«Χοντρός - Λιγνός, Χαμπουργκεράδικον»: αμαρτωλά burgers και όχι μόνον
Στον Χοντρό Λιγνό τα μπέργκερ είναι «αμαρτίες»

 

«Χοντρός - Λιγνός, Χαμπουργκεράδικον» σου συστήνεται το νέο burger house στο Παλαιό Φάληρο, ξεκαθαρίζοντας εξαρχής το είδος του φαγητού που προσφέρει αλλά και τη διάθεση με την οποία το προσεγγίζει. Πρόκειται για το νέο, μόλις ολίγων ημερών δημιούργημα της ομάδας του «Κυρ Αρίστου», η οποία στην ίδια γειτονιά έχει στήσει και «τρέχει» μια σειρά από πολύ επιτυχημένα θεματικά εστιατόρια: Κεμπαπτζίδικο Κυρ Αρίστος, Ψαροταβέρνα Ψιψίνα, Ακάκιος Μακαρονάδικο. Το νέο μέλος της ομάδας είναι ιδιαίτερα θελκτικό στην εμφάνιση και το φαγητό του. Το θέμα μπέργκερ –γνωστό και πολυπαιγμένο, οφείλουμε να πούμε– προσεγγίζεται με μια ποιοτική πληθωρικότητα που σε κάνει να το τοποθετείς ευθύς πολύ ψηλά στη λίστα των προτιμήσεών σου. Το μπέργκερ είναι όσο ζουμερό και κρεατένιο οφείλει να είναι και το ψωμάκι –ειδική παραγωγή για το Χοντρός Λιγνός– είναι αυτό που πάντα φανταζόσουν ως ιδανικό σύντροφο σε ένα κορυφαίο μπέργκερ, αλλά δεν το συναντούσες εύκολα. Όμως, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

  

Η σάλα είναι διακοσμημένη με ξύλινα τραπέζια και σκαμπό, ενώ τον ένα τοίχο καλύπτει μια παλιά ξύλινη επένδυση ψυγείου των κρεοπωλείων της περασμένης εποχής. Εκεί φιγουράρει και μια οθόνη που προβάλλει ασπρόμαυρες ταινίες με τα κατορθώματα του Χοντρού και του Λιγνού. Όμως οι λαχταριστές ευωδιές από την καλόγουστη ανοιχτή κουζίνα θα σου τραβήξουν αμέσως την προσοχή. Μελετάς τον κατάλογο, επιλέγοντας ό,τι τραβάει η όρεξή σου, δίνεις την παραγγελία σου και μόλις ετοιμαστεί, την τοποθετείς σε έναν δίσκο και παίρνεις θέση στα ξύλινα σκαμπό. Η ιδέα του γρήγορου φαγητού ακολουθεί και τη γραμμή των επίπλων.

 

Η αλήθεια είναι ότι ο κατάλογος προσφέρει πολλές ελκυστικές προτάσεις που έχει επιμεληθεί ο Γρηγόρης Τσακίρης και σε προκαλεί να τα δοκιμάσεις όλα. Θα επιμείνω να γευθείτε τις φρέσκες χειροποίητες πατάτες που σερβίρονται μέσα σε σαγανάκι, πάνω σε λαδόκολλα, και έρχονται με λιωμένο μείγμα τυριών και άφθονο καρέ μπέικον (€4,10). Ένα απόλυτα εθιστικό πιάτο, που η πληθωρική γεύση του γίνεται εμμονή. Εκτός από τα κλασικά μπέργκερ, υπάρχουν και δημιουργίες με την υπογραφή «Χοντρός Λιγνός», τις οποίες το μαγαζί ονομάζει «γκράν σουξέ χάμπουργκερ» και δεν έχει άδικο. Έχουμε και λέμε ή, καλύτερα, έχουμε και... τρώμε: με κορν-μπιφ, με χοιρινό μπριζολάκι, με ομελέτα, ακόμη και πίτσα μπέργκερ. Μου άρεσε το αφράτο χωριάτικο ψωμί που αγκαλιάζει τέλεια την αφράτη γευστική ομελέτα, ενισχυμένη με μπέικον, μανιτάρια και παρμεζάνα, και δροσίζει η ντομάτα και το μαρούλι. Σκέτο έχει 6 ευρώ και αν το συνοδεύουν πατάτες 7,70. Δοκιμάσαμε το χάμπουργκερ ΒΟΚ (bacon, onion, ketchup) με το χειροποίητο ζουμερό μοσχαρίσιο μπιφτέκι με πίκλες, τραγανά φύλλα iceberg, τυρί τσένταρ, χειροποίητη πλούσια σάλτσα με bacon, onion, ketchup, τριμμένη παρμεζάνα και σπιτική αρωματική μαγιονέζα (€5,80), χωρίς συνοδευτικές πατάτες. Χορταστικό, με πλούσια γεύση. Από τις μερίδες που έχει ο κατάλογος, το κοτόπουλο club έχει διαφορετική προσέγγιση, αφού φτιάχνεται χωρίς ψωμί. Στο πιάτο πρωταγωνιστούν σε στρώσεις στήθος κοτόπουλου, μοτσαρέλα, αρωματική μαγιονέζα, μπέικον, φύλλα μαρουλιού και iceberg, τυρί τσένταρ, ρόκα, ντομάτα και άφθονες πατάτες τηγανητές (€8,90). Στον Χοντρό Λιγνό τα μπέργκερ είναι «αμαρτίες».

 

«Χοντρός - Λιγνός, Χαμπουργκεράδικον»: αμαρτωλά burgers και όχι μόνον
Ο «Χοντρός - Λιγνός, Χαμπουργκεράδικον» είναι το νέο burger house στο Παλαιό Φάληρο.

 

 

 
 
 
 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Έχει εκδώσει τα βιβλία «Οινομαγειρέματα» (εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα) και «Με κρασί και ελληνικά» (εκδόσεις: Πατάκη).
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού