Στο ταμπλό των κρεατικών υπάρχουν φιλέτο μοσχαρίσιο, μπριζόλα γάλακτος Ολλανδίας, μπριζόλα χοιρινή και μοσχαρίσιο μπιφτέκι που ζυμώνουν μόνοι τους με καλό κρέας. Φωτό: Νίκος Κατσαρός
Στο ταμπλό των κρεατικών υπάρχουν φιλέτο μοσχαρίσιο, μπριζόλα γάλακτος Ολλανδίας, μπριζόλα χοιρινή και μοσχαρίσιο μπιφτέκι που ζυμώνουν μόνοι τους με καλό κρέας. Φωτό: Νίκος Κατσαρός

 

Πριν από λίγες μέρες περάσαμε ένα όμορφο βράδυ, τρώγοντας στην όμορφη βεράντα του, κάτω από τις μουριές με τις πυκνές φυλλωσιές, απολαμβάνοντας την ήρεμη καλοκαιρινή ατμόσφαιρα. Ο Παναγιώτης Σολδάτος μας υποδέχθηκε, φιλόξενος οικοδεσπότης, η τρίτη γενιά που έχει αναλάβει τα ηνία, και το πάθος για τη δουλειά του δεν κρύβεται, όταν μας εξηγεί τη φιλοσοφία του μενού. Γεύσεις καθαρές, ντόπια υλικά της εποχής, με έμφαση στο ποιοτικό κρέας. «Λίγα πιάτα έχουν προστεθεί στον κατάλογο, που διατηρεί την αρχική του ταυτότητα, όπως όταν ξεκίνησε να λειτουργεί την ταβέρνα ο παππούς μου ο Παναγιώτης, το 1970» εξιστορεί ο συνονόματος εγγονός.

 

Ο Λευκαδίτης Παναγιώτης, επιστρέφοντας από τον Καναδά κι έχοντας αποκτήσει εμπειρία σε εστιατόρια, αποφάσισε να ριζώσει στα Βριλήσσια, στήνοντας με τη γυναίκα του την ταβέρνα «Ο Καλοφαγάς», όπου σέρβιρε μπριζόλα, φιλέτο, πατάτες τηγανητές, χόρτα και φέτα. «Κοτσιδού» την έλεγαν τότε οι πελάτες την ταβέρνα, παίρνοντας αφορμή από τις μακριές κοτσίδες της γυναίκας του Παναγιώτη. Τα χρόνια κύλησαν και το 1994 η κόρη τους, η Αγγελική, μπήκε στην κουζίνα, ξεδιπλώνοντας την επιδεξιότητα και την αγάπη της στη μαγειρική. Το καταλαβαίνεις δοκιμάζοντας το τυροπιτάκι με τραγανό χειροποίητο φύλλο που μοσχοβολά δυόσμο (€5,50). Ό,τι δοκιμάσαμε ήταν νόστιμο, έντιμο, σχεδόν αψεγάδιαστο. Η ωραιότατη σαλάτα, για παράδειγμα, ήρθε όπως τη ζητήσαμε. Ντομάτα αληθινή, σε θερμοκρασία δωματίου, ξεφλουδισμένη και ραντισμένη με χοντρό αλάτι, κάππαρη και καλό ελαιόλαδο. Η τυροκαυτερή (€3,80) είναι μια αλοιφή πικάντικη και ορεκτική. Παρακάμψαμε από τα ορεκτικά το λουκάνικο, τα τηγανητά κολοκυθάκια και το σαγανάκι, για να χαρούμε τη σταβλίσια μπριζόλα (€31,50/κιλό) από την Καρδίτσα, που κόβεται τη στιγμή της παραγγελίας, ανάλογα με την ποσότητα που θέλεις να φας, και ψήνεται όπως θα τη ζητήσεις. Πράγματι, ήρθε έξοχα ψημένη στα κάρβουνα, ζουμερή και γευστική. Όσο για τα αρνίσια παϊδάκια Αμφιλοχίας (€34/κιλό), που ήρθαν αριστοτεχνικά ψημένα, τι να πω... Τρως και γλείφεις τα δάχτυλά σου. Από δίπλα, οι χρυσαφένιες τηγανητές πατάτες μόλις έχουν βγει από το τηγάνι, είναι γλυκοφάγωτες και εξαφανίζονται σε χρόνο dt.

 

Στο ταμπλό των κρεατικών υπάρχουν φιλέτο μοσχαρίσιο, μπριζόλα γάλακτος Ολλανδίας, μπριζόλα χοιρινή και μοσχαρίσιο μπιφτέκι που ζυμώνουν μόνοι τους με καλό κρέας. Οι μερακλήδες, κατόπιν παραγγελίας, μπορούν να παραγγείλουν παραδοσιακό φρυγαδέλι και συκώτι ψητό. Το περιβάλλον θυμίζει παλιές εποχές, με μωσαϊκό, ξύλινη οροφή και καρό τραπεζομάντιλα. Νοικοκυρεμένα και όμορφα, όπως θα σε υποδέχονταν στο σπίτι τους, γεγονός που σε κάνει να αισθάνεσαι άνετα. Τα χειροποίητα γλυκά του κουταλιού πορτοκάλι και ξανθό σταφύλι που κερνούν είναι υπέροχα και κλείνουν το δείπνο καταπώς του πρέπει. Γεύσεις αληθινές, μεστές.

 

Ο Λευκαδίτης Παναγιώτης, επιστρέφοντας από τον Καναδά κι έχοντας αποκτήσει εμπειρία σε εστιατόρια, αποφάσισε να ριζώσει στα Βριλήσσια, στήνοντας με τη γυναίκα του την ταβέρνα «Ο Καλοφαγάς». Φωτό: Νίκος Κατσαρός
Ο Λευκαδίτης Παναγιώτης, επιστρέφοντας από τον Καναδά κι έχοντας αποκτήσει εμπειρία σε εστιατόρια, αποφάσισε να ριζώσει στα Βριλήσσια, στήνοντας με τη γυναίκα του την ταβέρνα «Ο Καλοφαγάς». Φωτό: Νίκος Κατσαρός

 

Το περιβάλλον θυμίζει παλιές εποχές, με μωσαϊκό, ξύλινη οροφή και καρό τραπεζομάντιλα. Φωτό: Νίκος Κατσαρός
Το περιβάλλον θυμίζει παλιές εποχές, με μωσαϊκό, ξύλινη οροφή και καρό τραπεζομάντιλα. Φωτό: Νίκος Κατσαρός

 

☛ Ο Καλοφαγάς, Παλαιών Πατρών Γερμανού 1, Βριλήσσια, 210 8040380