Υπάρχουν κάποια εστιατόρια που έχουν κερδίσει το παιχνίδι των εντυπώσεων πριν καν καθίσεις στο τραπέζι τους. Το ολοκαίνουργιο εστιατόριο «The Zillers» στην κορυφή του φερώνυμου ξενοδοχείου που μόλις ανακαινίστηκε είναι αδιαμφισβήτητα ένα από αυτά. Από τη στιγμή που θα περάσεις την εντυπωσιακή πόρτα του οικήματος, που χτίστηκε το 1895, στην πλατεία Μητροπόλεως, μπαίνεις στον μαγικό, απόλυτα ισορροπημένο σχεδιαστικά κόσμο του Ziller. Τα λευκά δαντελένια γύψινα, η μαρμάρινη σκάλα, η ξύλινη κουπαστή και η ολόλευκη, σιδερένια, στριφογυριστή σαν κορδέλα σκάλα στήνουν ένα εντυπωσιακό σκηνικό. Το ασανσέρ θα σε φέρει στην κορυφή του ξενοδοχείου, όπου εκεί πια το θέαμα ξεπερνά ακόμη και τις ικανότητες του καλλιτέχνη Ziller. Αισθάνεσαι ότι μπορείς να απλώσεις το χέρι σου και να χτυπήσεις την καμπάνα της Μητρόπολης. Η Ακρόπολη σε όλη τη μεγαλοπρέπεια και τα Αναφιώτικα πιο κάτω αναλαμβάνουν να σου κρατήσουν συντροφιά σε όλη τη διάρκεια του γεύματός σου.

 

Η Κωνσταντίνα, διατηρώντας τη μαγειρική της υπογραφή που αξιοποιεί στην κουζίνα τη λατρεία της για τα τοπικά προϊόντα και μυρωδικά, έχει φτιάξει ένα μενού, που αν και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, δίνει δείγματα μεστής νοστιμιάς.

 

Αφού το μάτι σου ηρεμήσει, διαπιστώνεις ότι οι σύγχρονες διακοσμητικές παρεμβάσεις του αρχιτέκτονα Κώστα Βλαχογιάννη έχουν να προσθέσουν τη δική τους νότα. Κυρίαρχο στοιχείο είναι οι τοίχοι, «ντυμένοι» με 2.000 αληθινά φυτά που καλύπτουν 40 τ.μ. και συνδυάζονται με πράσινο μάρμαρο. Αυτές είναι οι πρώτες εντυπώσεις, αλλά, αν μείνεις μόνο εκεί, θα αδικήσεις την εξαιρετική δουλειά που κάνει στην κουζίνα η σεφ Κωνσταντίνα Φάκλαρη. Με οδηγό τον άψογο διευθυντή της σάλας Γιώργο Μπουλιέρη θα ξεναγηθείς στο μενού και στη λίστα κρασιών για να κάνεις τις κατάλληλες επιλογές.

 

Η Κωνσταντίνα, διατηρώντας τη μαγειρική της υπογραφή που αξιοποιεί στην κουζίνα τη λατρεία της για τα τοπικά προϊόντα και μυρωδικά, έχει φτιάξει ένα μενού, που αν και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, δίνει δείγματα μεστής νοστιμιάς. Την πρώτη ευχάριστη έκπληξη προσφέρει η σαλάτα με ντοματίνια, δυόσμο και παξιμάδια χαρουπιού που στεφανώνει τυρί τσαλαφούτι πασπαλισμένο με πούδρα ελιάς (€12,50). Ακολουθεί ένα εξαιρετικά σοταρισμένο λαβράκι με τραγανή πέτσα πάνω σε ρεβιθάδα, με ψιλοκομμένο chorizo και δεντρολίβανο (€26), δημιουργώντας ένα παιχνίδι μεταξύ θάλασσας και γης που η βαθιά νοστιμιά του σε συνεπαίρνει. Τα αρώματα από την κρέμα φασκόμηλου που συνοδεύει τα φρέσκα ραβιόλια με ανθότυρο και λεπτοκομμένες φέτες τραγανό προσούτο συνθέτουν ένα υποβλητικό φόντο στο ισορροπημένο πιάτο. Με πρωταγωνιστές τις πρώτες ύλες και τη φαντασία της σεφ, το πιάτο με κοτόπουλο νανάκι, που συνοδεύεται από ωραιότατο κους-κους από βουβαλίσιο γάλα, άγρια μανιτάρια, γραβιέρα Κυνουρίας και θυμάρι, είναι συναρπαστικό (€19). Τσουγκρίζουμε τα ποτήρια με κρασί από την ποικιλία του αττικού αμπελώνα Σαββατιανό του Παπαγιαννάκου και χαιρόμαστε τις γευστικές συγκινήσεις που προσφέρει το φαγητό. Είναι από τις απολαύσεις που μπορείς να κρατήσεις μόνο στη μνήμη σου. Η κρύα σούπα από φρέσκες φράουλες με ευωδιαστή λουίζα, σορμπέ lime και σιρόπι δυόσμου (€7,50) γλυκαίνει τη συνέχεια της νύχτας. Το εστιατόριο «The Zillers» είναι προορισμός για όλες τις ώρες της ημέρας.