Max Halley, ο άνθρωπος που άφησε πίσω του τα fancy και αστεράτα εστιατόρια για να επικεντρωθεί στο σάντουιτς, και να το απογειώσει. Πως και πήρε όμως αυτή την απόφαση; Άνοιξε το Max's Sandwich Shop του Λονδίνου το 2014, αφού συνειδητοποίησε ότι (στην Αγγλία τουλάχιστον) δεν είχε πέσει αρκετή σκέψη για το τι θα μπορούσε να μπει ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμί, όπως μας λέει «Όλα ήταν λίγο πολύ μόνο "μπέικον και αβοκάντο" και ήθελα να ψαχτώ με τις γεμίσεις ενός σάντουιτς περισσότερο, όπως δουλεύει ένας σεφ ένα πιάτο φαγητό, να μην σκέφτομαι δηλαδή μόνο την ευκολία, να μην κάνω τα ίδια πράγματα που κάνουν όλοι οι άλλοι. Ήθελα να μετατρέψω το βρετανικό σάντουιτς σε κάτι που θα μπορούσε να είναι ένα κανονικό και όχι απλώς ένα παλιόγευμα από το σούπερ μάρκετ».

 

Έχει χαρακτηριστεί ως «ιδιοφυΐα των σάντουιτς», έχει δει τις πληθωρικές δημιουργίες του να γίνονται εξώφυλλο του Esquire, του Timeout, του Shortlist, να γεμίζουν την πρώτη σελίδα του Observer, ενώ το πρώτο του βιβλίο μαγειρικής, «Max’s Sandwich Book» βρέθηκε στα δέκα Best Sellers των Sunday Times. Έχει βρεθεί ξανά στην Ελλάδα τον περασμένο Σεπτέμβριο χάρη στην ομάδα του Estrella World Street Food και του Surfer Maya που ξέρει πως να κάνει pop - up events που μας τραβάνε την προσοχή και γι΄αυτό τον έφερε μέχρι τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να σερβίρει τις ιδέες του που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα.

 

Αυτή τη φορά ο δημοφιλής Βρετανός σεφ δίνει ξανά ραντεβού με τη δημιουργική ομάδα στο πλαίσιο των pop - up events  «Surfer Maya + Friends» και μαζί κατεβαίνουν στην Κρήτη, στο Domes of Elounda και στην υπαίθρια αγορά του CORE για να στήσουν μια sandwich extravaganza βραδιά την Κυριακή 2 Ιουλίου.

 

Pringles με sour cream και χαβιάρι έχετε δοκιμάσει; Κάποιοι θα το κάνουν αυτή την Κυριακή που ο Max Halley θα είναι στην Κρήτη

 

Pringles με sour cream και χαβιάρι. Προσούτο και πεπόνι. Μια μπαγκέτα με φρέσκο ψητό καλαμάρι με μαγιονέζα τσιπς ρίγανης, χυμό λεμονιού, ξύδι από κόκκινο κρασί. «Adana hot dog» με σεφταλιά, τζατζίκι, καυτερή σάλτσα με καφέ και κρεμμύδια. Ένα flatbread με γύρο χοιρινό, αυγό τηγανητό, πίκλα κρεμμύδι, chips πατάτας, ρίγανη και μαγιονέζα με σκόρδο. Αυτό είναι το μενού και τα ευρηματικά σάντουιτς που έχουν ετοιμάσει για εκείνη τη βραδιά και λίγο πριν τα δοκιμάσουν όσοι τυχεροί θα είναι εκεί το Σαββατοκύριακο απευθύναμε στον Max Halley μερικές γρήγορες ερωτήσεις και μας έδωσε τις δικές του σύντομες απαντήσεις.

 

— Γράφοντας μια νέα συνταγή σάντουιτς από το μηδέν ποιοι είναι οι κανόνες σας, ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει οπωσδήποτε;

Όλα τα σάντουιτς στο Max's Sandwich Shop ακολουθούν τους ίδιους έξι κανόνες: Ένα σάντουιτς πρέπει να είναι ζεστό και κρύο, γλυκό και ξινό, τραγανό και μαλακό ταυτόχρονα. Πιστεύω ότι μέσα σε αυτές τις τρεις βασικές αντιθέσεις ο εγκέφαλός μας είναι σε θέση να βρει ό,τι ψάχνει, την νοστιμιά.

 

— Υπάρχουν όρια στη δημιουργικότητα ή ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμιού μπορεί να μπει οποιοδήποτε υλικό;

Οτιδήποτε μπορεί να μπει σε ένα σάντουιτς, ειδικά αν το του προσθέσεις μπόλικη μαγιονέζα ή το ρίξεις στη φριτέζα.

 

Pringles με sour cream και χαβιάρι έχετε δοκιμάσει; Κάποιοι θα το κάνουν αυτή την Κυριακή που ο Max Halley θα είναι στην Κρήτη

 

— Έπρεπε να παλέψετε με την κακή φήμη που είχαν τα σάντουιτς; Δυσκολευτήκατε να πείσετε τον κόσμο ότι τρώει κάτι ποιοτικό;

Το πρόβλημα που ήξερα ότι θα αντιμετώπιζα ήταν να πείσω τους ανθρώπους ότι μπορούσαν να φάνε ένα σάντουιτς για βραδινό και όχι μόνο για μεσημεριανό. Μου έλεγε συνεχώς κόσμος «πώς θα πουλήσετε στους ανθρώπους σάντουιτς το βράδυ, όταν τα σάντουιτς είναι κάτι που τρώτε για μεσημεριανό γεύμα; Και εγώ απαντούσα «δεν πειράζει, απλά θα ανοίγω το εστιατόριο το βράδυ και αν θέλουν εκείνη την ώρα ένα σάντουιτς θα το έχουν για βραδινό». Και δούλεψε.

 

— Υπάρχει υλικό που δεν μπορείτε να προσθέσετε σε ένα δικό σας σάντουιτς;

Μισώ το τυρί και δεν το βάζω ποτέ στα σάντουιτς μου. Μόνο όταν είναι λιωμένο το ανέχομαι, αλλά απλά το ανέχομαι.

 

Κυριακή 2 Ιουλίου στις 18:30. Περισσότερες πληροφορίες για το event της Κυριακή θα βρείτε εδώ.

Οδηγός Γεύσης