ADVERTORIAL

Από την πρώτη φορά που δοκίμασα pesto το μόνο που θυμάμαι είναι να το ερωτεύτηκα παράφορα. Για να μπορώ, λοιπόν, να το απολαμβάνω όποτε θέλω και κυρίως σε όση ποσότητα θέλω, αποφάσισα να μάθω να το φτιάχνω μόνη μου.

 

Next step το Google, αφού η προσωπική μου μηχανή αναζήτησης συνταγών aka η μαμά μου δεν είχε ιδέα. Ξεκίνησα στα ελληνικά: πώς να φτιάξω pesto. Μετά πέρασα και στου εξωτερικού: how to make the perfect pesto. Κάπου θυμάμαι να πέφτω πάνω και σε ένα Ricetta Pesto alla Genovese, μέχρι την Ιταλία έφτασε η χάρη μου. Αποτέλεσμα το απόλυτο χάος εφόσον μιλάμε για έναν άνθρωπο που συνολικά από την συνταγή pesto μπορούσε μετά βίας να βράσει σωστά τα ζυμαρικά. Και κάπου εκεί παραιτήθηκα της προσπάθειας. 

 

Επόμενο πλάνο, όχι πολύ καιρό αργότερα, θυμάμαι να βρίσκομαι στο σπίτι της κολλητής μου, σε μία από εκείνες τις βραδιές που απλά δεν κάνεις τίποτα, πίνεις κρασί κουβεντιάζοντας μέχρι τελικής πτώσεως και φυσικά πεινάς αδιανόητα. «Πάω να φτιάξω μια μακαρονάδα στα γρήγορα κι έρχομαι». Επέστρεψε με δυο πιάτα σπαγγέτι με pesto. Ειλικρινά ένιωσα εκείνη την πρώτη μπουκιά να διαρρέει ολόκληρο το σώμα μου. «Πρέπει οπωσδήποτε να μου δώσεις τη συνταγή, είναι το πιο τέλειο pesto που έχω φάει ποτέ στη ζωή μου!», ήταν η σχεδόν εκστατική αντίδρασή μου. «Δεν την ξέρω», η απάντησή της προς προσωρινή μου απογοήτευση. «Μόνο η Barilla την ξέρει!», συμπλήρωσε γελώντας.

 

Από τότε η σχέση μου με την Pesto Barilla alla Genovese έχει γίνει οριακά εξάρτησης. Ωστόσο συνέχισα να απορώ πώς αυτά τα πέντε φαινομενικά απλά υλικά -βασιλικός, λάδι, κάσιους, parmigiano reggiano ΠΟΠ και σκόρδο- βγάζουν στα χέρια της Barilla ένα τόσο άρτιο γευστικό αποτέλεσμα σε συνδυασμό με μια εκπληκτικά κρεμώδη υφή. Οπότε αποφάσισα να το ψάξω λίγο παραπάνω μήπως βρω το «μυστικό» της. Και αυτό που ανακάλυψα είναι πως δεν έχει ένα, αλλά πολλά.

 

Pesto σημαίνει μόνο Barilla και υπάρχει μυστικό πίσω από την τόσο ντελικάτη γεύση

 

100% ιταλικός βασιλικός από αειφόρες καλλιέργειες

Πάμε, όμως, να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Pesto Barilla alla Genovese είναι η πρωταγωνίστρια όλων των σαλτσών Pesto Barilla. Οπότε, ως πρωταγωνίστρια, δεν θα μπορούσε να μην έχει τα πιο προσεκτικά επιλεγμένα φύλλα ιταλικού βασιλικού, που κρύβουν ωστόσο τη δική τους ξεχωριστή ιστορία. 

 

Κάθε χρόνο, πάνω από 7.000 τόνοι ιταλικού βασιλικού μπαίνουν στο εργοστάσιο παραγωγής της Barilla. Εδώ το μυστικό είναι πως κάθε ένα από τα φύλλα βασιλικού είναι 100% ιταλικό και προέρχεται κυρίως από προμηθευτές κοντά στα εργοστάσια για να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος μεταξύ συγκομιδής και επεξεργασίας. Πρακτικά αυτό μεταφράζεται στην εξής διαδικασία: βασιλικός 100% ιταλικής προέλευσης, που συλλέγεται μόνο όταν βρίσκεται στο απόγειο της γεύσης του και εντός 2 ωρών ελέγχεται και προετοιμάζεται για χρήση. 

 

Επίσης, για την ιστορία, από το 2020, προμηθεύεται τον βασιλικό από αειφόρες καλλιέργειες γι' αυτό κάθε βαζάκι φέρει τη Διεθνή Πιστοποίηση Βιωσιμότητας ISCC PLUS. 

 

Pesto σημαίνει μόνο Barilla και υπάρχει μυστικό πίσω από την τόσο ντελικάτη γεύση

 

Metodo Delicato

Η Barilla έχει εξασφαλίσει, λοιπόν, την καλύτερη ποιότητα υλικών. Καλά μέχρι εδώ. Για να εξασφαλίσει, όμως, αυτή την τόσο ντελικάτη γεύση, χρειάζεται προφανώς και αρκετή μαεστρία. Ή αλλιώς metodo delicato, το δεύτερο «μυστικό» πίσω από την προσεκτική παρασκευή του Pesto Barilla.

 

Και η διαδικασία έχει ως εξής: προκειμένου οι σάλτσες να γίνουν τόσο κρεμώδεις, όλα τα υλικά ανακατεύονται μέχρι να υπάρξει ένα ομοιογενές γαλάκτωμα, ενώ για να διατηρηθεί στο μέγιστο το αρχικό χρώμα των συστατικών, πάντα ανακατεύονται σε ψυχρό περιβάλλον. Ακολουθεί το τυρί. Στο εργοστάσιο της Barilla στο Rubbiano, για να διατηρηθεί το φυσικό άρωμα του Parmigiano Reggiano ΠΟΠ, αγοράζεται σε ολόκληρα κεφάλια και τρίβεται λίγο πριν προστεθεί στην Pesto alla Genovese.

 

Μετά έρχεται η θερμική επεξεργασία, μια τεχνική που χρησιμοποιείται για να εγγυηθεί 100% ασφαλή συντήρηση και ποιότητα καθ' όλη τη διάρκεια ζωής της σάλτσας στα ράφια. Όλα αυτά γίνονται μάλιστα σε όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο. Στην Barilla θεωρούν άλλωστε εξαιρετικά σημαντικό να προετοιμάζονται τα συστατικά γρήγορα για να αποφεύγεται η υπερβολική επεξεργασία τους, οπότε από τη στιγμή που αρχίζουν να ετοιμάζονται τα υλικά, μέχρι τη στιγμή που η σάλτσα μπαίνει στο βαζάκι, χρειάζονται λιγότερο από τρεις ώρες!

 

Pesto σημαίνει μόνο Barilla και υπάρχει μυστικό πίσω από την τόσο ντελικάτη γεύση

 

Αυθεντική ιταλική γεύση σε λίγα μόλις λεπτά

Η σάλτσα Barilla Pesto alla Genovese παρασκευάζεται εμπνευσμένη από την παραδοσιακή ιταλική συνταγή Pesto Genovese, από τη Λιγουρία της Ιταλίας και πιο συγκεκριμένα από τη Γένοβα. Παραδοσιακά, η Pesto alla Genovese συνδυάζεται με Linguine, αλλά μπορείτε να την δοκιμάσετε επίσης με spaghetti ή penne rigate, κατά προτίμηση “al dente”. Μην το φοβηθείτε, έχει εγγυημένα καλύτερο αποτέλεσμα!

 

Το καλύτερο, όμως, είναι πως είναι έτοιμη για απόλαυση, αφού δεν χρειάζεται καν να ζεσταθεί. Επίσης καμία από τις Pesto σάλτσες της Barilla δεν περιέχει γλουτένη οπότε είναι κατάλληλες για άτομα με δυσανεξία σε αυτήν. Άρα είναι ιδανική για να μας προσφέρει ένα πεντανόστιμο πιάτο σε χρόνο dt. Και στην απειροελάχιστη πιθανότητα που δεν την καταναλώσετε μονομιάς, όπως εγώ, μετά το άνοιγμα διατηρείται στο ψυγείο για πέντε ημέρες. Αν και στατιστικά, μεταξύ μας, δεν μένει ποτέ για τόσο πολύ!

 

Οδηγός Γεύσης