Ο folk ήρωας της μοδάτης αλλά και πανάρχαιας τεχνικής της ζύμωσης, Sandor Ellix Katz έρχεται στην Αθήνα, καλεσμένος του Vezené και των The Clumsies, για ένα πολύ ενδιαφέρον workshop στις 30 Μαΐου. Από την γλοιώδη kombucha, μέχρι το kimchi και το τουρσί, ο Katz καλύπτει όλα όσα θέλουμε να μάθουμε για την διαδικασία του fermentatiοn, την θρεπτική του σημασία και την ικανότητα του να κάνει το νόστιμο ακόμα νοστιμότερο.

 

Ο Αμερικανός Sandor Ellix Katz έχει ως αποστολή να διαδώσει την τέχνη της ζύμωσης. Τα βιβλία του «Wild Fermentation» (2003, 2016) και «Art of Fermentation» (2012), μαζί με τα εκατοντάδες εργαστήρια ζύμωσης που έχει διδάξει ανά τον κόσμο, λειτούργησαν καταλυτικά για να αναγεννηθούν οι τεχνικές της ζύμωσης σε ευρεία κλίμακα. Είναι ένας αυτοδίδακτος πειραματιστής με έδρα το Tennessee, τον οποίο οι New York Times αποκαλούν ως «έναν από τους άτυχους rock star της αμερικάνικης μαγειρικής σκηνής». Ο Sandor έχει διακριθεί, ανάμεσα στα άλλα, με το βραβείο James Beard.

 

Έργο του είναι να αναδείξει τη σημασία της ζύμωσης στη βιολογική και πολιτική εξέλιξη, την υγεία, τη διατροφή, ακόμα και την οικονομία μέσα από συνοπτικές και χρήσιμες πληροφορίες. Δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: πώς λειτουργούν οι συγκεκριμένες διαδικασίες, ποιες είναι οι παράμετροι ασφαλείας, ποιες οι τεχνικές για μία αποτελεσματική διατήρηση των τροφών, τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κ.α.

 

Ο συγγραφέας της βίβλου του fermentation στην Αθήνα για ένα μοναδικό workshop
Η ζύμωση περιλαμβάνει τη δημιουργία συνθηκών, όπου ευδοκιμούν φυσικοί οργανισμοί και μπορεί να επιτευχθεί με ελάχιστα τεχνικά μέσα.

 

«Η φυσική ζύμωση είναι ένας τρόπος να ενσωματωθεί η φύση στο ίδιο μας το σώμα, να γίνουμε ένα με τον φυσικό κόσμο. Οι φυσικές τροφές, μαζί με τις μικροβιολογικές καλλιέργειες, περιέχουν μία σπουδαία και άμεση δύναμη ζωής, η οποία μπορεί να μας βοηθήσει να γίνουμε πιο ευέλικτοι και να μειώσουμε την ευαισθησία μας στις αρρώστιες. Αυτοί οι μικροοργανισμοί βρίσκονται παντού και οι μέθοδοι ζύμωσης τους είναι απλές.

 

Η ζύμωση περιλαμβάνει τη δημιουργία συνθηκών, όπου ευδοκιμούν φυσικοί οργανισμοί και μπορεί να επιτευχθεί με ελάχιστα τεχνικά μέσα. Η βάση της ζύμωσης σχετίζεται με αρχαίες τελετουργίες που ακολούθησαν οι άνθρωποι για πολλές γενιές. Λειτουργεί σαν μία πολύ ισχυρή σύνδεση του αθέατου με τον φυσικό κόσμο και έχει ρίζες τις ευρηματικές παρατηρήσεις των προγόνων μας, που μας κληροδότησαν τα οφέλη όλων αυτών των αλλαγών» αναφέρει η ανακοίνωση του event.

 

 

 

Στο workshop, o Katz έχει σκοπό να μας δείξει πόσο απλό είναι να φτιάξουμε το δικό μας λάχανο τουρσί, kimchi και άλλες νοστιμιές που προκύπτουν από τη διαδικασία της ζύμωσης και να μας μάθει για τις θεραπευτικές ιδιότητες και τη θρεπτική σημασία των ζυμώσεων από ζωντανούς οργανισμούς, τη λαμπρή ιστορία τους και τον σημαντικό ρόλο τους στην πολιτιστική εξέλιξη του ανθρώπου. Το workshop θα ακολουθήσει δείπνο εμπνευσμένο από την τέχνη της ζύμωσης. Μέσα από αυτή την εμπειρία, το Vezene και οι The Clumsies αποσκοπούν στη διασταύρωση των κλάδων της γαστρονομίας και της ανάμειξης φίνων ποτών.

 

Πληροφορίες για το workshop

Ώρα έναρξης 2 μ.μ.

Τιμή 30 € ανα άτομο

Περιορισμένες θέσεις– Μόνο με κρατήσεις

[email protected]

(+30) 210 7232002

 

Πληροφορίες για το δείπνο

Ώρα έναρξης 7 μ.μ.

Τιμή 50 € ανα άτομο

Περιορισμένες θέσεις– Μόνο με κρατήσεις

[email protected]

(+30) 210 7232002

 

Ο συγγραφέας της βίβλου του fermentation στην Αθήνα για ένα μοναδικό workshop
Οδηγός Γεύσης