Έχει φανατικούς πελάτες, ντόπιους και ξένους. Τα Σαββατοκύριακα είναι με διαφορά το πιο busy μέρος του Πειραιά, ενώ οι λάτρεις της ψαροφαγίας δεν τον ξεχνάνε ούτε τις καθημερινές. Όλοι συμφωνούν σε κάτι: εδώ είναι ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας.

 

Το ιστορικό εστιατόριο του Πειραιά, που δεν σταματά να εξελίσσεται και ανταγωνίζεται μόνο τον εαυτό του, αφού στον τομέα του παραμένει ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της χώρας και είναι το σημείο συνάντησης όσων επιθυμούν να δοκιμάσουν τα πιο φρέσκα ψάρια και οστρακοειδή της ελληνικής θάλασσας δίπλα σε αγνά και εξίσου άψογα συνοδευτικά, είναι ένας από τους βασικούς και κύριους λόγους για να «κατέβεις» στον Πειραιά. Μετά από 90 χρόνια παρουσίας και αφού έχει πλέον περάσει στα χέρια της τρίτης γενιάς της οικογένειας, ο Δουράμπεης παραμένει κλασικός, χωρίς να αγνοεί τα trends και τις απαιτήσεις της νέας εποχής της γαστρονομίας.

 

Δουράμπεης
Φωτ.: Θάλεια Ιωάννου/ LIFO

 

Η φήμη του έχει πλέον ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας, αφού βλέπουμε να έχει διαρκώς παρουσία στα social media των διεθνών foodies που επισκέπτονται τη χώρα μας. Tα πιάτα σημεία-κατατεθέν του αγαπημένου εστιατορίου κάνουν τον γύρο του κόσμου με διθυραμβικά σχόλια, και δικαίως, αν ρωτάτε τη γνώμη μας. 

 

Εδώ τα πάντα κρίνονται στον ύψιστο βαθμό: η ποιότητα της πρώτης ύλης, η πίστη στο άψογο σέρβις και η βαθιά γνώση των υλικών, των γευστικών συνδυασμών, των δυνατοτήτων που έχει το ψάρι στην κουζίνα. Τι χαρακτηρίζει τη μαγειρική του Δουράμπεη; Η απλότητα, ο σεβασμός στην πρώτη ύλη, η ένταση της γεύσης. Όλα τα ψάρια ψήνονται στη φωτιά της γιγαντιαίας θράκας που καταλαμβάνει τον χώρο της κουζίνας με μόνη παρέμβαση το θαλασσινό αλάτι και τη σπάνια τεχνική του ψήστη που μετατρέπει τους θησαυρούς της θάλασσας σε πεντανόστιμα φαγητά. Δίπλα στα ψητά και ένα από τα πιο ελαφριά τηγάνια της πόλης για τα μικρά ψαράκια, τα καλαμάρια και, φυσικά, τη θρυλική πλέον καραβιδόψιχα – δεν ξεχνάμε φυσικά τα οστρακοειδή και τα «ωμά», που τα τελευταία χρόνια είναι πολύ ψηλά στις προτιμήσεις του κοινού! Όλα τα ψάρια «εκτίθενται» στα ειδικά ψυγεία του εστιατορίου και ο πελάτης μπορεί, και επιβάλλεται, να επιλέξει αυτό που αγαπά. Τι μπορείτε να φάτε εδώ;

 

Δουράμπεης
Φωτ.: Θάλεια Ιωάννου/ LIFO

 

Στην αρχή, το μαγαζί θα σας προσφέρει ένα μικρό φλιτζάνι κακαβιά. Όλη η γεύση της θάλασσας είναι συμπυκνωμένη σε αυτόν τον ζωμό, η καλύτερη εισαγωγή σε αυτό που θα ακολουθήσει. Όσο περιμένετε τους φίλους σας, δοκιμάστε την έξοχη old school ταραμοσαλάτα που δεν συγκρίνεται με καμία άλλη της πόλης. Θα συνεχίσετε με όστρακα: κυδώνια, στρείδια ελληνικής καταγωγής, γυαλιστερές, μύδια. Ζητήστε σασίμι πεντάφρεσκης καραβίδας ή γαρίδας Κοιλάδος που σερβίρονται με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ρωτήστε ποια άλλα ψάρια ημέρας μπορούν να σερβιριστούν ωμά, είτε σεβίτσε είτε καρπάτσο. Δεν ξεχνάμε, φυσικά, τη φημισμένη σαλάτα του Δουράμπεη. Λίγα εστιατόρια στον κόσμο έχουν στον κατάλογό τους μια σαλάτα που είναι εξίσου διάσημη με τις σπεσιαλιτέ του μαγαζιού. Λίγα πιάτα στην Ελλάδα έχουν αντιγραφεί τόσο πολύ –και συνήθως αποτυχημένα– όσο αυτή η σαλάτα. Πρόκειται για έναν ολόκληρο κήπο από τραγανά λαχανικά και μυρωδικά, ξεφλουδισμένες ώριμες απίθανες ντομάτες και άλλα απίστευτα ζαρζαβατικά, τα οποία δένουν άψογα με την έντονη, αλλά ελαφριά στην υφή της βινεγκρέτ. 

 

Δουράμπεης
Φωτ.: Θάλεια Ιωάννου/ LIFO

 

Μαζί με τη σαλάτα έρχονται τα τηγανητά και άλλα μεζεδάκια: μαρίδα τηγανητή με κρεμμύδι, η διάσημη καραβιδόψιχα που προαναφέραμε, χταπόδι ψητό, χτένια ψητά λεμονάτα, σαρδέλες ψητές, γαρίδες από την Κοιλάδα Αργολίδας –όταν είναι η εποχή τους–, μικρές τηγανητές πεσκανδρίτσες που σερβίρονται με σκορδαλιά από παντζάρι, ίσως τα καλύτερα τηγανητά καλαμάρια που μπορείς να δοκιμάσεις – ο κατάλογος εμπλουτίζεται ανάλογα με το τι φέρνουν οι ψαράδες-προμηθευτές του Δουράμπεη. Και κάπου εδώ μπορούμε να περάσουμε στον βασικό λόγο για τον οποίο αγαπάμε αυτό το εστιατόριο, τα μοναδικά ψητά του ψάρια. Ό,τι καλό βγάζει το Αιγαίο έρχεται πρώτα εδώ: πελαγίσιες τσιπούρες, στήρες, σφυρίδες, ροφοί και συναγρίδες. Ό,τι και να επιλέξετε, θα έρθει στο τραπέζι σας ψημένο στην εντέλεια. Δίπλα στο ψάρι, παραπούλια αχνιστά al dente με ελαιόλαδο, άγρια ραδίκια που μαζεύονται καθημερινά, βρούβες – πάντα ένα χόρτο με όνομα συγκεκριμένο που μαζεύεται και μαγειρεύεται με την ίδια φροντίδα όπως και το ψάρι. Αν αγαπάτε τα ζυμαρικά, στον Δουράμπεη θα δοκιμάσετε θεϊκή αστακομακαρονάδα και γιουβέτσι με καραβίδες, δυο πιάτα που πρόσφατα μπήκαν στα πολύ αγαπημένα μας.

 

Δουράμπεης
Φωτ.: Θάλεια Ιωάννου/ LIFO

 

Κρατήστε χώρο για γλυκό. Εδώ οι λουκουμάδες είναι τραγανοί και λουσμένοι σε υπέροχο μέλι, τα γλυκά του κουταλιού είναι σπιτικά, ο μπακλαβάς ένα θαύμα και η πορτοκαλόπιτα είναι σπιτική συνταγή του ονείρου!

 

Εδώ περνάμε μερικά από τα πιο γλυκά και νόστιμα μεσημέρια μας. Αυτό το εστιατόριο είναι ο λόγος που ερχόμαστε ξανά και ξανά στον Πειραιά. Η εμπειρία στο εστιατόριο Δουράμπεης είναι μοναδική στην Ελλάδα όχι μόνο για το σπουδαίο φαγητό αλλά και για το άψογο σέρβις. Ξεκινώντας από τον Σέργιο Δουράμπεη, που θα σας υποδεχτεί με χαμόγελο, και φτάνοντας μέχρι τη φροντίδα των σερβιτόρων, θα βρείτε πολλούς λόγους να κατεβαίνετε συχνά στον Πειραιά για ψάρι στον Δουράμπεη. 

 

Δουράμπεης, Ακτή Δηλαβέρη 29, Καστέλλα, 210 4122092

Οδηγός Γεύσης