Τι ωραία λέξη ο ντόπιος! Από αυτές που δεν μεταφράζονται σε άλλη γλώσσα ή, τουλάχιστον, η σημασία τους, που συνδέεται με την ελληνική παράδοση, δεν μπορεί να μεταφερθεί ακριβώς. Δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο όνομα αυτό το σύγχρονο μεζεδοπωλείο που βρίσκεται κρυμμένο σε έναν πανέμορφο πεζόδρομο του κέντρου, κάτω από τη σκιά των πλατάνων του Ιερού Ναού των Αγίων Θεοδώρων, που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα.

 

Εδώ το ελληνικό στοιχείο είναι διάσπαρτο στο μενού που επιμελείται ο Χριστόφορος Πέσκιας, επανασυστήνοντας μια ολόκληρη κατηγορία φαγητού άρρηκτα συνδεδεμένη με την ελληνική διασκέδαση. Ο σεφ δημιουργεί πιάτα που θα μοιραστείς με την παρέα, ανεβάζοντας το επίπεδο των γεύσεων μέσα από δημιουργικές συνταγές. Κι έπειτα είναι οι πρώτες ύλες που αλλάζουν όλη την εμπειρία, αφού μικροί παραγωγοί πρωταγωνιστούν σε κάθε πιάτο, και μάλιστα αναφέρονται στο μενού, αναδεικνύοντας μια σημαντική παραγωγική πλευρά της χώρας μας που δεν γνωρίζαμε.

 

Dopios
Αυτό το σύγχρονο μεζεδοπωλείο που βρίσκεται κρυμμένο σε έναν πανέμορφο πεζόδρομο του κέντρου, κάτω από τη σκιά των πλατάνων του Ιερού Ναού των Αγίων Θεοδώρων, που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα.

 

Πρέπει να δοκιμάσεις τα κοκκινιστά μοσχαρίσια μάγουλα με χυλοπίτες και αφρό μπεσαμέλ αλλά και το γεμιστό καλαμάρι με σπανακόρυζο και θαλασσινό αυγολέμονο, ενώ το πιάτο «Σαν γύρος» είναι μια πεντανόστιμη εκδοχή του γνωστού street food που εδώ παρουσιάζεται με μια άλλη, δημιουργική ματιά.

 

Στο Dopios η γευστική εμπειρία συνοδεύεται από το κατάλληλο κρασί της wine list –επιλεγμένες ετικέτες εκφράζουν μια ιδιαίτερη πλευρά του ελληνικού αμπελώνα– ή από κάποιο απόσταγμα. Ακόμα κι εδώ η λίστα είναι μεγάλη και περιλαμβάνει επιλογές από διαφορετικές ποικιλίες ή περιοχές, προσφέροντας μια γευσιγνωσία που δεν έχεις ξανασυναντήσει.

 

Dopios: Το ελληνικό μεζεδοπωλείο μέσα από τη ματιά της υψηλής αισθητικής

 

Όλη η ατμόσφαιρα στο Dopios αποτελεί μια παρουσίαση της ελληνικής κουλτούρας μέσα από όρους υψηλής αισθητικής –ακόμα και τα σερβίτσια είναι φτιαγμένα ως ειδική παραγγελία από Ελληνίδα κεραμίστα–, γι’ αυτό και γίνεται σημείο αναφοράς όχι μόνο για όλους εμάς τους «ντόπιους» αλλά και για τους ξένους. Γιατί παρουσιάζει την εικόνα της Ελλάδας με έναν τρόπο που μόνο τιμητικό τον λες.

 

Σκουλενίου 1, πλ. Αγίων Θεοδώρων, 210 331 0049

dopiosrestaurant.gr

Facebook: Dopios Athens

Instagram: dopiosathens

Οδηγός Γεύσης