Δεν χρειάζεται να είσαι φαν του κρασιού για να αναγνωρίσεις πως ανήκει σε ξεχωριστή κατηγορία ποτού. Διαθέτει άλλωστε κάτι το ανώτερο και σπάνιο συνάμα όμως καθημερινό, αποτελώντας πάνω από όλα μια ξεχωριστή συντροφιά για τη διασκέδαση και το πνεύμα. Το κρασί είναι εκεί για όλες τις ξεχωριστές στιγμές μας, είτε βρισκόμαστε στην πόλη, είτε στο νησί. Στη δική μας περίπτωση, ο οίνος μαζί με τις λευκές, ροζέ και κόκκινες αποχρώσεις του μας οδήγησε στη Σαντορίνη για χάρη της υψηλής γαστρονομίας και του event, Boutari & Chefs’ Stories_Santorini.

 

Boutari & Chefs’ Stories: Το καλό κρασί έγινε ένα με την υψηλή γαστρονομία
Grande Reserve Naoussa Boutari 2013

 

Παράλληλα είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε δύο νέες «παλιότερες» κυκλοφορίες ερυθρών οίνων της ποικιλίας ξινόμαυρο, που αποτελεί  legacy του Μπουτάρη. Σε μια αγορά που επιβάλλει την κατανάλωση όλο και νεότερων σοδειών, δύο παλιότερες σειρές  επανασυστήθηκαν στο κοινό με νέα φρέσκια εμφάνιση. Πρόκειται για το Grande Reserve Naoussa Boutari 2013 και το Grande Reserve Naoussa Boutari 2011, δύο κρασιά που είχαν κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών στην ελληνική αγορά το 2016 και το 2014 αντίστοιχα, που λόγω της δυνατότητάς τους για παλαίωση αποφασίσθηκε να μείνουν στο οινοφυλάκειο της Νάουσας για να διατεθούν αργότερα στον χρόνο όχι ως κρασιά περιορισμένης έκδοσης αλλά ευρείας κυκλοφορίας. Δύο «διαμάντια» της οινοποιίας Μπουτάρη που αναδεικνύουν την τέχνη του οινοποιού και το καινοτόμο πνεύμα της εταιρίας. 


 

Boutari & Chefs’ Stories: Το καλό κρασί έγινε ένα με την υψηλή γαστρονομία
Grande Reserve Naoussa Boutari 2011

 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο οινοποιείο Μπουτάρη στο Μεγαλοχώρι, όπου μαζί με επαγγελματίες του νησιού και άλλα μέσα, βιώσαμε από κοντά τι θα πει υψηλού επιπέδου food pairing από κορυφαίους Chefs σε συνδυασμό με τις διασημότερες ετικέτες των κρασιών BOUTARI.

 

Όπως έχει πει και ο Βενιαμίν Φρανκλίνος άλλωστε «Το κρασί είναι η απόδειξη ότι ο Θεός μας αγαπά και θέλει να είμαστε ευτυχισμένοι».

 

Η ανωτερότητα του κρασιού BOUTARI δεν φαίνεται μονάχα από την υφή και τη γευστική απόλαυση που προσφέρει, αλλά και από τον τρόπο που μπορεί να συνδυαστεί με διάφορες τροφές και στο Boutari & Chefs’ Stories_Santorini η μοναδικότητα του κάθε κρασιού βρήκε το δικό του ταίρι. Εκεί όπου είδαμε, μυρίσαμε και καθοδηγηθήκαμε σε ένα οινογαστρονομικό ταξίδι παρέα με τα κρασιά BOUTARI, σε ένα event που πρώτο λόγο είχαν τα αρώματα, η φιλοσοφία και ο τρόπος παραγωγής των συγκεκριμένων οίνων.

 

Βέβαια χρειάστηκε η ειδική καθοδήγηση από έξι διάσημους chef από Ελλάδα και Ιταλία για αυτό το μοναδικό match.

 

Κάθε Chef είχε τη δική του ιστορία

Ο μυστικισμός του οίνου δημιουργεί τις καλύτερες ιστορίες και οι chefs του event αφηγήθηκαν τη δική τους εμπνεόμενοι από τη δυναμική των κρασιών βάζοντας στο πλάι τη δική τους γαστρονομική πινελιά. Έξι Chefs, αμφότερα food-wine pairings, μα πάνω από όλα μοναδικές απολαύσεις.

 

Ο Πάνος Ιωαννίδης (Owner @Οz37, Chef Patron @Ovio) συνδύασε αρμονικά το Grande Reserve Naoussa Boutari με τη δημιουργία του: Gnocco Frito με μοσχάρι ταρτάρ, κρέμα παρμεζάνας και τρούφα.

 

Boutari & Chefs’ Stories: Το καλό κρασί έγινε ένα με την υψηλή γαστρονομία
Ο Πάνος Ιωαννίδης με το Gnocco Fritto που δημιούργησε με έμπνευση από το Grande Reserve Naoussa Boutari 2013

 

Ο Φάνης Μαϊκανής (Chef /Ιδιοκτήτης, Panigyri Festival Food) εμπνευσμένος από την Καλλίστη Reserve, δημιούργησε μια εξαιρετική κροκέτα κόκκινης γαρίδας με κρέμα πράσινης ελιάς και τζελ αγουρίδας από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ποικιλία τσαμπιδολιά.

 

Boutari & Chefs’ Stories: Το καλό κρασί έγινε ένα με την υψηλή γαστρονομία
Η κροκέτα κόκκινης γαρίδας του Φάνη Μαϊκανή σε συνδυασμό με την Καλλίστη Reserve

 

Ο Κώστας Αγγελόπουλος εμπνεύστηκε από τα αρώματα του κρασιού Λευκό Γράμμα και εντυπωσίασε με το πιάτο ντολμά και θαλασσινά, πράσο με φρέσκα μυρωδικά και ταραμά.

 

Boutari & Chefs’ Stories: Το καλό κρασί έγινε ένα με την υψηλή γαστρονομία
Το Λευκό Γράμμα σε συνδυασμό με το πιάτο ντολμά και θαλασσινά του Κώστα Αγγελόπουλου

 

Επίσης, τα αρώματα του κρασιού Scalarea Ερυθρό συνδυάστηκαν με κροκέτα και λουκάνικο Σαντορίνης, πελτέ ντομάτας, καλαμπόκι και καπνιστό τυρί.  

 

Boutari & Chefs’ Stories: Το καλό κρασί έγινε ένα με την υψηλή γαστρονομία
H κροκέτα με λουκάνικο Σαντορίνης και πελτέ ντομάτας που εμπνεύστηκε ο Κώστας Αγγελόπουλος από το Scalarea Ερυθρό

 

Ο Γιώργος Δόσπρας (chef Lauda Andrοnis Σαντορίνη) συνδύασε υπέροχα το κρασί Σαντορίνη με τάρτα, μαριναρισμένο μυλοκόπι, κάπαρη και αφρό αγγουριού.

 

Boutari & Chefs’ Stories: Το καλό κρασί έγινε ένα με την υψηλή γαστρονομία
Το κρασί Σαντορίνη με την τάρτα, μαριναρισμένο μυλοκόπι, κάπαρη και αφρό αγγουριού με την υπογραφή του Γιώργου Δόσπρα

 

Ο Κώστας Δημόπουλος (Chef, Radisson Blue Zaffron Santorini) ταίριαξε το κρασί Οροπέδιο Organic με ψητό χαλούμι, μαριναρισμένο ταρτάρ αβοκάντο, αποξηραμένο σύκο με εσπεριδοειδή, γλυκό του κουταλιού σταφύλι και τραγανά φιστίκια Αιγίνης.

 

Boutari & Chefs’ Stories: Το καλό κρασί έγινε ένα με την υψηλή γαστρονομία
Το ψητό χαλούμι με μαριναρισμένο ταρτάρ αβοκάντο από τον Κώστα Δημόπουλο σε συνδυασμό με το Οροπέδιο Organic

 

Ο μοναδικός chef από τη γείτονα χώρα, Ιταλία, Marco Zeffirino Belloni (Owner @zeffirinorestaurant1939, Ιταλία, Γένοβα) εμπνέεται από το κρασί Dianthos και το συνδυάζει με ταρτάρ μόσχου με κρυστάλλους αλατιού, το οποίο συνοδεύεται από έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, φιστίκι Αιγίνης, μουστάρδα, κρόκο αβγού και φύτρες με κρασί.

 

Boutari & Chefs’ Stories: Το καλό κρασί έγινε ένα με την υψηλή γαστρονομία
Ο Marco Zeffirino Belloni κατά την διάρκεια της δημιουργίας της διάσημης Pesto

 

Το ριζότο μπορεί να γίνει απλή υπόθεση

Η εποχή που τα βιβλία μαγειρικής γίνονταν ανάρπαστα μπορεί να έχει παρέλθει, αλλά το βιβλίο «Risotti» του Πάνου Ιωαννίδη δεν είναι άλλο ένα μανιφέστο συνταγών όπως θα μπορούσε να υποθέσει κανείς. Κατά τον ίδιο το ριζότο -όπως υπονοεί και ο τίτλος- είναι ένα ταξίδι στον κόσμο της γεύσης όχι μέσω οδηγιών αλλά εμπειριών και συμβουλών.

 

«Επιθυμία μου δεν είναι να προτείνω ακόμα ένα βιβλίο συνταγών. Μέσα σε αυτό το βιβλίο θα βρείτε μεν τις συνταγές μου και κάποιες από τις ιδέες μου, αλλά κυρίως θα βρείτε την έμπνευση και τον δρόμο για να δημιουργήσετε εσείς το δικό σας ριζότο» σχολίασε ο διακεκριμένος chef κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του.

 

Μερικά φαγητά δεν αρκεί μονάχα να ακολουθείς κατά γράμμα μια συνταγή αλλά οφείλεις να διαθέτεις μια γαστρονομική αίσθηση και μαγειρική κουλτούρα. Ένα τέτοιο πιάτο είναι και το ριζότο, κάτι που για τον διακεκριμένο chef, είναι υποχρέωση να μεταφέρει με την εμπειρία και τις γνώσεις του για να το πετύχουμε.

 

Boutari & Chefs’ Stories: Το καλό κρασί έγινε ένα με την υψηλή γαστρονομία

 

«Σε αυτό το βιβλίο εγώ θα σας δείξω τον τρόπο και θα σας εξηγήσω τη φιλοσοφία, αλλά την προσωπικότητα στη γεύση θα τη βάλετε εσείς. Θα σας δείξω το πώς κι εσείς θα δημιουργήσετε το δικό σας ριζότο. Αυτός είναι ο στόχος μου».

 

Το Boutari & Chefs’ Stories_Santorini ήταν μια μέρα αφιερωμένη στο «εν οίνω αλήθεια», ένα γαστρονομικό ταξίδι στις γευστικές ιστορίες και απολαύσεις, μια αποθέωση του υψηλού food pairing και του οίνου που λατρεύουμε.

 

Όπως έχει πει και ο Βενιαμίν Φρανκλίνος άλλωστε «Το κρασί είναι η απόδειξη ότι ο Θεός μας αγαπά και θέλει να είμαστε ευτυχισμένοι».

 

Οδηγός Γεύσης