Ballet Flamenco Sara Baras - «Medusa» 

Η Sara Baras μαζί τον εκπληκτικό Jose Serrano, τους χορευτές και την ορχήστρα της, υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου κιθαρίστα Keko Baldomemo έρχονται για πρώτη φορά στην Αθήνα. Μέσα από τις 14 χορογραφίες της παράστασης «Shadows» το κοινό θα γνωρίσει στο Ηρώδειο την ιέρεια του Flamenco.

 

H παράσταση «Shadows» δημιουργήθηκε για να σηματοδοτήσει την εικοστή επέτειο της «Sara Baras Flamenco Ballet Company».

 

Το κεντρικό θέμα είναι η «Farruca», ένας χορός που συνοδεύει την πολυτάλαντη καλλιτέχνη στην εικοσάχρονη καριέρα της και χάρη σε αυτόν έχει κάνει πολυάριθμες επιτυχίες και έχει, σταδιακά εξελιχθεί σε αυτό που είναι σήμερα: η σπουδαιότερη χορεύτρια Flamenco στον κόσμο.

 

Στη νέα παράσταση «Shadows», η χορευτική δεξιοτεχνία της Sara Baras συνδυάζεται με τις συναρπαστικές χορογραφίες της, τόσο τις παραδοσιακές όσο και τις σύγχρονες. Χρησιμοποιεί μια πληθώρα εξαιρετικών τεχνικών μέσων, στα οποία το σκηνικό, ειδικά σχεδιασμένο από τον Andres Merida, τον εκπληκτικό doodler από τη Μάλαγα, διαδραματίζει βασικό ρόλο, δίνοντας χρώμα, σχήμα και μια νέα κατανομή του σκηνικού χώρου.

 

Όλα αυτά συμπληρώνονται από έναν θεαματικό φωτιστικό σχεδιασμό και τα εντυπωσιακά κοστούμια που απογειώνουν την παράσταση.

 

Η μουσική, εμπνευσμένη από Flamenco ρυθμούς και ενσωματωμένα ακούσματα άλλων πολιτισμών, είναι απόρροια της ίδιας καλλιτεχνικής πορείας. Τη μουσική σύνθεση υπογράφει ο Keko Baldomero, ο ταλαντούχος κιθαρίστας από το Κάντιθ, και μουσικός διευθυντής της Ομάδας, σε συνεργασία με το διάσημο σαξοφονίστα Tim Ries και τον διεθνούς φήμης βιολονίστα Ara Malikian.

 

H ίδια η Sara Baras επιμελήθηκε την σκηνική διευθέτηση και τις χορογραφίες. Για ακόμη μία φορά συνεργάζεται με τον κορυφαίο χορευτή Jose Serrano, έναν εξέχοντα καλλιτέχνη με διεθνώς αναγνωρισμένη καριέρα, ο οποίος χορογραφεί τη συμμετοχή του στην παράσταση.

 

Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018, 21:00, Εισιτήρια: 20-100 ευρώ

 

 

Εθνικά μπαλέτα Κιέβου Virsky

Πέντε βραδιές στο Ηρώδειο που δεν θα χάσουν οι λάτρεις του χορού
Απόλυτα συγχρονισμένοι οι χορευτές των Virsky γίνονται ένα σώμα.

 

Τα αριστουργηματικά Εθνικά Μπαλέτα Κίεβου Virsky, έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ένα υπερθέαμα, ένα μωσαϊκό κινήσεων και μαγικών χορογραφιών με 100 συντελεστές και 2.000 κοστούμια, θα έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει το ευρύ κοινό στις 24 Σεπτεμβρίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού σε μια παράσταση που θυμίζει παραμύθι.

 

Θεωρούνται ένα παγκόσμιο φαινόμενο πέραν της εκπληκτικής αρμονίας και της πανδαισίας χρωμάτων και χορογραφιών, οι χορευτές τους έχουν καταργήσει  τους νομούς της βαρύτητας -καταγράφηκαν μεταξύ άλλων ως οι προπομποί του break dance - κατέχοντας μια εξειδικευμένη τεχνική και διατηρώντας μια δική τους  Χορευτική Σχολή με παράδοση 100 χρονών και με δικό τους φυτώριο. Έχουν κατακτήσει το παγκόσμιο κοινό, έχουν αποσπάσει πλήθος βραβείων μαγεύοντας στο πέρασμα τους.

 

Οι πολυάριθμοι χορευτές των Μπαλέτων Virsky, 100 άτομα επί σκηνής, που διακρίνονται για τη μοναδική δεξιοτεχνία τους, την απίστευτη αρμονία στην κίνηση, θα μεταφέρουν στη σκηνή ιστορίες του τόπου τους, που σκιαγραφούν τον πολιτισμό τους, φορώντας τις πολύχρωμες, εντυπωσιακές φορεσιές τους, συνολικά 2.000 κοστούμια που εναλλάσσονται καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης.

 

Απόλυτα συγχρονισμένοι οι χορευτές των Virsky γίνονται ένα σώμα σε ένα θέαμα που συγκινεί και μιλά κατ’ ευθείαν στην ψυχή των θεατών όλου του κόσμου.

 

Οι άντρες χορευτές στροβιλίζονται στον αέρα και με απίστευτη πλαστικότητα και δυναμισμό εκτελούν τις χορογραφίες που ανάλογα με την ιστορία έχουν άλλοτε κωμικό, ανάλαφρο χαρακτήρα, ενώ άλλοτε παίρνουν συγκινητικό τόνο. Είναι γεγονός ότι έχουν καταργήσει τους νόμους της βαρύτητας, θέτοντας, σε μια ελεύθερη προσέγγιση, τις βάσεις για το μετέπειτα break dance.

 

Οι γυναίκες των Μπαλέτων Virsky χαρακτηρίζονται από τη χάρη, το λυρισμό και την αρμονία στον τρόπο που προσεγγίζουν τις χορογραφίες. Ακρίβεια και πιστότητα σε ένα μωσαϊκό κινήσεων που δημιουργεί μια συνεχώς μεταβαλλόμενη χορευτική εικόνα. Η τεχνική συμβαδίζει με την υψηλή αισθητική σε ένα μοναδικό θέαμα. Όταν γυναίκες και άντρες χορευτές σμίγουν στη σκηνή δημιουργείται ένα πολύχρωμο κινούμενο ψηφιδωτό.

 

Την παράσταση διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών για τη Διεθνή Ημέρα Μετακινήσεων, υπό την αιγίδα του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών.

 

Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018, 21:00, Εισιτήρια: 15-100 ευρώ

 

 

«María de Buenos Aires» - Tango Opera σε δύο μέρη, του Astor Piazzolla

Πέντε βραδιές στο Ηρώδειο που δεν θα χάσουν οι λάτρεις του χορού
H tango opera «Μαρία του Μπουένος Άιρες» σε μουσική του Astor Piazzolla και λιμπρέτο του Horacio Ferrer είναι το πλέον αντιπροσωπευτικό έργο του είδους.

 

Η tango opera «Μαρία του Μπουένος Άιρες» με τη συναρπαστική μουσική του Astor Piazzolla, ανεβαίνει στο Ηρώδειο για μια μοναδική βραδιά με πανσέληνο, την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου.

 

Είναι η παγκόσμια πρώτη χορογραφημενη opera tango από τους διάσημους χορογράφους Alejandro Aquino & Natalia Hills με 14 χορευτές, 10 ηθοποιούς - χορωδούς και εννιαμελή ορχήστρα.

 

H tango opera «Μαρία του Μπουένος Άιρες» σε μουσική του Astor Piazzolla και λιμπρέτο του Horacio Ferrer είναι το πλέον αντιπροσωπευτικό έργο του είδους. Έκανε πρεμιέρα, 50 χρόνια πριν, στις 4 Μαΐου του 1968 στο Μπουένος Άιρες και αποτελεί την κορωνίδα της δημιουργίας του Piazzolla, έχοντας παρουσιαστεί στις σπουδαιότερες οπερατικές σκηνές και σημαντικότερα φεστιβάλ του κόσμου.

 

Η μουσική της «Μαρίας του Μπουένος Άιρες» στηρίζεται κυρίως στο νέο τάνγκο -nuevo tango-  ένα είδος που ανέδειξε κυρίως ο Piazzolla. Στην βάση του βρίσκεται φυσικά το αργεντίνικο tango, μπολιασμένο όμως με στοιχεία από άλλα είδη, την τζαζ και την κλασική μουσική.

 

Βέβαιο είναι ότι ο συνθέτης Piazzolla και ο λιμπρετίστας Ferrer δούλεψαν στενά σκηνή προς σκηνή το έργο. Ο Piazzolla χρησιμοποίησε διαφορετικά είδη tango για κάθε μία από τις περιόδους στη ζωή της Μαρίας -παραδοσιακό, ρομαντικό, σύγχρονο- όπως επίσης άλλα είδη μουσικής, το βαλς και τα τραγούδια των πάμπας, δηλαδή των περιοχών που περιβάλλουν το Μπουένος Άιρες.

 

50 χρόνια μετά την πρεμιέρα της όπερας η μαγική φωνή του Buenos Aires, Amelita Baltar, η μούσα και σύντροφος του Astor Piazzola, θα ερμηνεύσει τις ωραιότερες Άριες tango που γράφτηκαν ποτέ.

 

Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018, 21:00, Εισιτήρια: 25-140 ευρώ

 

 

Carlos Acosta - «30 χρόνια Carlos Acosta»

Πέντε βραδιές στο Ηρώδειο που δεν θα χάσουν οι λάτρεις του χορού
Carlos Acosta

 

Ένας από τους μεγαλύτερους χορευτές της γενιάς του γιορτάζει τα 30 χρόνια του στο χορό. Το 25μελές μπαλέτο Acosta Danza, με επικεφαλής τον Κάρλος Ακόστα, θα ερμηνεύσει μερικά από τα πιο εμβληματικά του έργα στο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού, την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου, λίγες ημέρες πριν εμφανιστεί στο Royal Albert Hall του Λονδίνου.

 

Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει τις ελληνικές πρεμιέρες δύο χορογραφιών της Sidi Larbi Cherkaoui, του «Mermaid» και του «Faun» που έτυχαν θερμής υποδοχής από τους κριτικούς παγκοσμίως.

 

Μαζί τους θα παρουσιαστούν τα έργα: «Impronta» της Maria Rovira, «De Punto a Cabo» του Alexis Fernández, εμπνευσμένο από την Κούβα, και το «Rooster» του Christopher Bruce σε μουσική μερικών από τα διασημότερα τραγούδια των Rolling Stones.

 

O Κουβανός χορευτής Κάρλος Ακόστα, ο οποίος από πολλούς έχει συγκριθεί με τα ιερά τέρατα του μπαλέτου Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ και Ρούντολφ Νουρέγιεφ, ήταν κορυφαίος του Βασιλικού Μπαλέτου του Κόβεντ Γκάρντεν από το 2003 έως το 2016 και έχει χορέψει με τα μεγαλύτερα Μπαλέτα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των American Ballet Theater, Bolshoi Ballet και Paris Opera Ballet.

 

Έχει σκηνοθετήσει τον Δον Κιχώτη και είναι ο δημιουργός της Carmen, μιας από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Βασιλικού Μπαλέτου. Τη σεζόν 2017/18 επέστρεψε ως βασικός τιμώμενος προσκεκλημένος του Βασιλικού Μπαλέτου του Κόβεντ Γκάρντεν.

 

Ο Κάρλος Ακόστα γεννήθηκε στην Αβάνα και σπούδασε στην Εθνική Σχολή Μπαλέτου της Κούβας. Ξεκίνησε την καριέρα του με το National Ballet of Cuba, συνέχισε στο English National Ballet και στο Houston Ballet, πριν εδραιωθεί στο Κόβεντ Γκάρντεν, ως ένας από τους μεγαλύτερους χορευτές όλων των εποχών.

 

Ο πολιτισμός και η ιστορία της πατρίδας του είχαν μεγάλη επιρροή σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του και το 2003 η παράσταση «Tocororo - A Cuban Tale», βασισμένη στην παιδική του ηλικία, έκανε ρεκόρ εισιτηρίων στο Sadler's Wells του Λονδίνου. Η αυτοβιογραφία του "No Way Home" (2007) έγινε best seller, ενώ έχει εμφανιστεί στις κινηματογραφικές ταινίες Day of the Flowers και Our Kind of Traitor.

 

Ο Ακόστα έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία στη διάρκεια της καριέρας του, μεταξύ των οποίων το Βραβείο Olivier (2007) για τα εξαιρετικά επιτεύγματά του στο χορό, το Βραβείο Benois de la Danse (2008) και το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής των Διεθνών Βραβείων Χορού το 2014, την ίδια χρονιά που του απονεμήθηκε και το παράσημο της Βρετανικής Αυροκρατορίας "Commander of the Most Excellent Order the British Empire" (CBE) για την προσφορά του στο μπαλέτο.

 

Η ομάδα χορού Acosta Danza, που ιδρύθηκε από τον ίδιο τον Κάρλος Ακόστα, έχει συνεργαστεί με μερικούς από τους κορυφαίους χορογράφους και έχει εμφανιστεί στα μεγαλύτερα Θέατρα της Ευρώπης, αλλά και του κόσμου. Μέρος των εσόδων της παράστασης θα διατεθούν στον οργανισμό Coeurs pour Tous Hellas (Καρδιές για Όλους).

 

Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018, 21:00, Εισιτήρια: 25-120 ευρώ

 

 

«Σπάρτακος» - Grigorovich Ballet Theatre of Russia

Πέντε βραδιές στο Ηρώδειο που δεν θα χάσουν οι λάτρεις του χορού
Οι λάτρεις του μπαλέτου θεωρούν τον «Σπάρτακο» υπέροχο συνδυασμό μουσικής και χορογραφίας και ένα από τα κορυφαία έργα του κλασικού ρεπερτορίου.

 

Μετά από χρόνια ο θρύλος των Μπολσόι Γιούρι Γκριγκορόβιτς επιστρέφει στο Ηρώδειο. Με όλους τους συντελεστές του Γκριγκορόβιτς Μπαλέ αλλά και με κορυφαίους σολίστ του θεάτρου Μπολσόι παρουσιάζει τον Σπάρτακο του Αράμ Χατσατουριάν.

 

Πρόκειται για την παγκόσμια περιοδεία του εορτασμού 50 χρόνων από την πρώτη πρεμιέρα στα Μπολσόι. Επιθυμία του Γιούρι Γκριγκορόβιτς είναι αυτή η περιοδεία να φιλοξενηθεί και στο Ηρώδειο που αποτελεί το φυσικό σκηνικό της παράστασης.

 

Ο ίδιος ο Γκριγκορόβιτς αναφέρει στο σημείωμα του: «Όταν παρουσίασα για πρώτη φορά τον Σπάρτακο στο Ηρώδειο με τα Μπολσόι ήταν τέτοια η συγκίνησή μου που έδωσα υπόσχεση να επιστρέφω κάθε φορά που μου δίνεται αυτή η δυνατότητα.

 

Το θεωρώ το ιδανικό σκηνικό γι’ αυτή την παράσταση. Κάθε φορά προετοιμάζω την παράσταση ξανά από την αρχή με βάση αυτό το θέατρο. Και κάθε φορά που περπατάω μέσα στο θέατρο και βλέπω από πάνω την Ακρόπολη, θυμάμαι πως η Ελλάδα ήταν και θα είναι η μεγάλη μας έμπνευση…».

 

Ο Σπάρτακος του Αράμ Χατσατουριάν είναι ένα μοναδικό έργο για μπαλέτο βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα από την αρχαία ιστορία. Ο ήρωας ήταν μονομάχος θρακικής καταγωγής, που ηγήθηκε μεγάλης επανάστασης δούλων και άλλων καταπιεσμένων εναντίον των Ρωμαίων τον 1ο προχριστιανικό αιώνα, όταν η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ήταν αήττητη.

 

Ο δούλος μονομάχος, που επαναστάτησε στην καρδιά της Ιταλίας και έμεινε ασύλληπτος για τρία χρόνια, αποτέλεσε ένα ισχυρό πλήγμα για το γόητρο της Αυτοκρατορίας και αναδείχθηκε σε σύμβολο ηρωισμού και ελευθερίας.

 

Πρώτα, ο αρμενικής καταγωγής Ρώσος συνθέτης συνέθεσε μια εξαίσια και επική μουσική για το μπαλέτο Σπάρτακος (1956), εμπνεόμενος καθαρά από τη λαϊκή παράδοση του τόπου του.

 

Στη συνέχεια, ο χορευτής Γιούρι Νικολάγεβιτς Γκριγκορόβιτς, που είναι ο σημαντικότερος εν ζωή Ρώσος χορογράφος, δημιούργησε την εκπληκτική και δυναμική χορογραφία του Σπάρτακου με ομολογουμένως μεγάλες τεχνικές δυσκολίες για τους χορευτές. Η πρεμιέρα του έργου έγινε το 1968.

 

Οι λάτρεις του μπαλέτου θεωρούν τον Σπάρτακο υπέροχο συνδυασμό μουσικής και χορογραφίας και ένα από τα κορυφαία έργα του κλασικού ρεπερτορίου.

 

Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018, 21:00, Εισιτήρια: 26-115 ευρώ

 

Οδηγός Θεάτρου