ADVERTORIAL
Στις 10 Μαΐου ανεβαίνει στο θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών η νέα παράσταση του Στέφανου Κακαβούλη, ο οποίος ερμηνεύει και υπογράφει και το πρωτότυπο θεατρικό κείμενο (το 13ο δικό του κείμενο που παρουσιάζει επί σκηνής), παίρνοντας έμπνευση από το διάσημο έργο του Leonardo Da Vinci, ο Άνθρωπος του Βιτρούβιου.
Στην παράσταση, που σκηνοθετεί ο Χρήστος Δήμας, ο Στέφανος Κακαβούλης ζωντανεύει επί σκηνής μια μυθοπλαστική ιστορία με πολλά πραγματικά και ιστορικά στοιχεία. Οι συμβολισμοί, οι αλληγορίες, τα αποκρυπτογραφημένα μηνύματα, οι κώδικες, η μεταφυσική διάσταση που κρύβονται πίσω από το συγκεκριμένο σχέδιο πλαισιώνουν τον Άντρα που πόζαρε στον ζωγράφο, δίνοντάς του σάρκα και οστά.
«Από μικρός γοητευόμουν με τα έργα του Leonardo Da Vinci, κυρίως λόγω των αινιγμάτων και των κωδικοποιημένων συμβόλων που κρύβουν. Όταν εμβάθυνα στο σχέδιο του Βιτρούβιου, ένιωσα πως έκρυβε ένα δυναμικό αφήγημα. Έτσι αποφάσισα να του δώσω μορφή μέσα από τη θεατρική γραφή, που γνωρίζω καλύτερα. Η επιθυμία ήταν να φανταστώ τον άνθρωπο πίσω από τη φιγούρα, να του δώσω σκέψεις, αισθήματα, φωνή», δηλώνει ο Στέφανος Κακαβούλης.
Η παράσταση φωτίζει τη ψυχοσύνθεση, τις αγωνίες και τη ζωή του στη διάρκεια των συναντήσεών του με τον Da Vinci στο ατελιέ του μεγάλου δημιουργού. Με τη μορφή μονολόγου ο Άντρας - Βιτρούβιος απευθύνεται άμεσα στο κοινό σαν να είναι αυτό ο ζωγράφος.
«Η δυσκολία ήταν να συνθέσω έναν χαρακτήρα για κάποιον που αποτελεί σύμβολο και όχι ιστορικό πρόσωπο. Χρειαζόταν να ισορροπήσω ανάμεσα στον μύθο και την ανθρώπινη διάσταση, δίνοντάς του ψυχολογικό βάθος χωρίς να χάσει τον αρχετυπικό του χαρακτήρα», σημειώνει ο Στέφανος Κακαβούλης.
Γιατί επέλεξε τον μονόλογο; Επειδή είναι από τα αγαπημένα του είδη, και συγγραφικά και υποκριτικά. «Είναι ο τέταρτος μονόλογος που καλούμαι να κάνω σκηνικά. Μου δίνει μια άλλη αίσθηση ελευθερίας αλλά και ευθύνης. Επιπλέον ταιριάζει πολύ στο συγκεκριμένο έργο. Ο μονόλογος εδώ λειτουργεί σαν μια εξομολόγηση σε έναν αόρατο δημιουργό. Ή και στο κοινό που τον παρακολουθεί».
«Όταν είσαι στο ίδιο μήκος και αντιλαμβάνεσαι με παρόμοιο τρόπο τα πράγματα, τότε η συνεργασία μπορεί να είναι πολύ δημιουργική»
«Με τον Χρήστο υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και κοινή καλλιτεχνική γλώσσα. Όταν είσαι στο ίδιο μήκος και αντιλαμβάνεσαι με παρόμοιο τρόπο τα πράγματα, τότε η συνεργασία μπορεί να είναι πολύ δημιουργική. Όπως κι έγινε με τον Χρήστο. Από την πρώτη μας συνάντηση υπήρξε η απαραίτητη χημεία. Μάλιστα ο ίδιος μου είπε ότι το συγκεκριμένο έργο ήταν η τέλεια αφορμή να ξανασκηνοθετήσει θέατρο! Η προσέγγιση του Χρήστου αποκάλυψε πτυχές του έργου που δεν είχα φανταστεί. Εμπλούτισε την παράσταση με μια διαφορετική ματιά, πνευματική, σχεδόν μεταφυσική», επισημαίνει ο Στέφανος Κακαβούλης.
Τα στοιχεία που καθιστούν σημαντική την παράσταση «τα έχει θέσει ήδη ο Leonardo da Vinci, γιατί με το σχέδιο αυτό αγγίζει διαστάσεις και ενέργειες που ξεπερνούν τη θνητότητα και ενώνουν τον άνθρωπο με το Σύμπαν. Ο Άνθρωπος του Βιτρούβιου είναι ένα σύμβολο ισορροπίας, τελειότητας, ενότητας», εξηγεί. «Η παράσταση αυτή προσκαλεί τον θεατή να σταθεί γυμνός, όπως κι ο ήρωας, και να δεχτεί το φως. Το κοινό θα έρθει σε επαφή με μηνύματα και ιδέες που μόνο να ανυψώσουν το πνεύμα μπορούν. Αν δεχτούμε ότι απώτερος σκοπός του θεάτρου και της Τέχνης εν γένει είναι αυτός, η παράσταση ΒΙΤΡΟΥΒΙΟΣ θεωρώ ότι τον εκπληρώνει».
- Facebook
- Twitter
- E-mail
0