10 θεατρικές επαναλήψεις που αξίζει να δεις
Το Στέλλα κοιμήσου του Γιάννη Οικονομίδη γράφτηκε με τη δημιουργική συμμετοχή των ηθοποιών της παράστασης κατά τη διάρκεια των προβών.

 

Στέλλα κοιμήσου

Σε μια οικογένεια όπου ο νόμος του πατέρα-αφέντη εφαρμόζεται με μαφιόζικες μεθόδους, η Στέλλα αρνείται να παντρευτεί αυτόν που της επιβάλλεται από το περιβάλλον της και επιμένει στο αυτονόητο δικαίωμα της προσωπικής επιλογής. Ο έρωτας όμως ή οποιαδήποτε άλλη έκφραση ατομικής ελευθερίας ακυρώνεται μπροστά στο συμφέρον που υποχρεώνει σε υποταγή στις ειλημμένες αποφάσεις. Αξιοπρέπεια, ηθική τάξη και συναισθήματα θεωρούνται πολυτέλεια. Το Στέλλα κοιμήσου του Γιάννη Οικονομίδη γράφτηκε με τη δημιουργική συμμετοχή των ηθοποιών της παράστασης κατά τη διάρκεια των προβών. Κάθε παράσταση είναι ξεχωριστή, καθώς ο λόγος διαμορφώνεται ζωντανά με βάση ένα δομημένο σενάριο.

Από 14 Οκτωβρίου, Εθνικό Θέατρο, Αγ. Κων/νου 22-24

 

Δείπνο ηλιθίων

10 θεατρικές επαναλήψεις που αξίζει να δεις
Ο Πιερ Μπροσάν, μεγαλοεκδότης στο Παρίσι, επιτυχημένος, πλούσιος και κυνικός, οργανώνει με τους φίλους του κάθε εβδομάδα ένα ιδιότυπο δείπνο.

Την κωμωδία του Francis Veber θα παρουσιάσει ο Σπύρος Παπαδόπουλος με τους συνεργάτες του για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Κάππα. Ο Πιερ Μπροσάν, μεγαλοεκδότης στο Παρίσι, επιτυχημένος, πλούσιος και κυνικός, οργανώνει με τους φίλους του κάθε εβδομάδα ένα ιδιότυπο δείπνο: καλούν ο καθένας και από έναν «ηλίθιο», διασκεδάζουν εις βάρος τους και στο τέλος της βραδιάς αυτός που έφερε τον πιο αστείο «ηλίθιο» είναι ο νικητής. Ένας όμως από τους καλεσμένους, ο Φρανσουά Πινιόν, με την αφελή κι αθώα λογική του θα αποδομήσει άθελά του τον «πολύ» Πιερ Μπροσάν.

5/10/2017- 9/04/2018, θέατρο Κάππα, Κυψέλης 2, Τετάρτη 19:00, Πέμπτη, Παρασκευή 21:00, Σάββατο & Κυριακή 18:00 & 21:00, εισιτήριο: 10-20 ευρώ

 

Ήταν όλοι τους παιδιά μου

10 θεατρικές επαναλήψεις που αξίζει να δεις
Το αριστουργηματικό έργο του Άρθουρ Μίλερ ανεβαίνει ξανά στο θέατρο Εμπορικόν.

Μετά την επιτυχία της προηγούμενης θεατρικής σεζόν, το αριστουργηματικό έργο του Άρθουρ Μίλερ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, ανεβαίνει στο θέατρο Εμπορικόν για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Πρόκειται για μια σύγχρονη τραγωδία που έχει επίκεντρό της μια οικογένεια στη μεταπολεμική Αμερική που προάσπισε τον μικρόκοσμό της εις βάρος του κοινού καλού. Πού αρχίζει και πού τελειώνει το ιδιωτικό συμφέρον; Δικαιούμαστε, εν ονόματι της προστασίας των δικών μας ανθρώπων, να παραγνωρίζουμε το συμφέρον του συνόλου; Ο Μίλερ θέτει τα ερωτήματα με έναν θαυμαστό τρόπο, χωρίς ίχνος διδακτισμού, μέσα από ένα συναρπαστικό και βαθιά συγκινητικό έργο.

11-29/10, θέατρο Εμπορικόν, Σαρρή 11, Τετάρτη 20:00, Πέμπτη, Παρασκευή 21:00, Σάββατο 18:00 & 21:00, Κυριακή 20:00, εισιτήριο: από 15 ευρώ

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

 

Το έξυπνο πουλί

10 θεατρικές επαναλήψεις που αξίζει να δεις
Η φάρσα του Ζορζ Φεντό, "Το έξυπνο πουλί" σε διασκευή και σκηνοθεσία Μάνου Βαβαδάκη και Γιώργου Κατσή

Η φάρσα του Ζορζ Φεντό, σε διασκευή και σκηνοθεσία Μάνου Βαβαδάκη και Γιώργου Κατσή, επιστρέφει στο Tempus Verum-Εν Αθήναις για να χαρίσει άφθονο γέλιο σε όσους δεν πρόλαβαν να τη δουν και σε όσους θέλουν να την απολαύσουν ακόμα μία φορά. Ο Ποντανιάκ, αμετανόητος γυναικάς, κυνηγά τη Λουσιέν ως το σαλόνι του σπιτιού της. Εκεί ανακαλύπτει πως είναι παντρεμένη με τον Βατλέν, τον καλύτερό του φίλο. Μοιχεία, παρεξηγήσεις και ψέματα από έξι χαρακτήρες που προσπαθούν απεγνωσμένα να επιβεβαιώσουν τον ανδρισμό ή τη θηλυκότητά τους, αποτυγχάνοντας ωστόσο παταγωδώς.

Από 6/10, Tempus Verum-Εν Αθήναις, Ιάκχου 19, Τετάρτη-Σάββατο 21:00, Κυριακή 19:00, εισιτήριο: 5-12 ευρώ

 

Χορωδία Ανέργων

10 θεατρικές επαναλήψεις που αξίζει να δεις
Μια μουσική και θεατρική περφόρμανς για την εργασία.

To ιδιαίτερο πρότζεκτ της Ελένης Ευθυμίου και του Δημήτρη Ζάχου, μια μουσική και θεατρική περφόρμανς για την εργασία με αφορμή αληθινές ιστορίες ανθρώπων που αυτοπροσδιορίζονται ως «άνεργοι», ανεβαίνει ξανά τέλη Οκτωβρίου. Επί σκηνής ένα σύνολο προσώπων που έτυχε να αναζητούν εργασία σε μια χώρα με περιορισμένες ευκαιρίες και αβέβαιο μέλλον. Δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους, αλλά τώρα μοιράζονται εμπειρίες από τη ζωή τους, φόβους, ελπίδες και τραγουδούν. Το τραγούδι τους δεν είναι λυπημένο, είναι μια κραυγή αισιοδοξίας, μια πρόταση για δημιουργία έξω από το πλαίσιο της μισθωτής εργασίας.

Από τέλος Οκτωβρίου, Θέατρο Πόρτα, Μεσογείων 59

 

Lenz

10 θεατρικές επαναλήψεις που αξίζει να δεις
Lenz, Φωτο: Γιάννης Μακρογιαννέλης

Η ομάδα Kursk επιστρέφει για δεύτερη χρονιά και για 15 μόνο παραστάσεις στη σκηνή του Bios με μια παράσταση για τον Jakob Michael Reinhold Lenz, τον σημαντικό θεατρικό συγγραφέα του 18ου αιώνα που πέθανε ξεχασμένος, υποφέροντας από σχιζοφρένεια. Ο Γκέοργκ Μπίχνερ ολοκλήρωσε τη νουβέλα Lenz το 1835, επιχειρώντας μια πρωτοποριακή καταγραφή της τρικυμίας που κατακλύζει την ψυχή και το σώμα του ήρωα και της πορείας ενός ευαίσθητου μυαλού μέχρι να γίνει «κανονικό».

20/9-8/10, Bios, Πειραιώς 84, Τετάρτη-Κυριακή 21:00, εισιτήριο: 10 ευρώ

 

Ορλάντο

10 θεατρικές επαναλήψεις που αξίζει να δεις
Ορλάντο, Φωτό: Κική Παπαδοπούλου

«Η αλήθεια είναι πως ύστερα απ’ όλα αυτά τα σοβαρά, ποιητικά, πειραµατικά βιβλία νιώθω την ανάγκη µιας φυγής» γράφει στο ηµερολόγιό της η Βιρτζίνια Γουλφ για το Ορλάντο, που γεννιέται τον Οκτώβρη του 1928 σαν ένα φωτεινό διάλειμμα της ίδιας ανάμεσα στον Φάρο και τα Κύματα. Ένα πλάσμα χωρίς τους συνηθισμένους ανθρώπινους περιορισμούς του γήρατος και του θανάτου ξεκινά τη ζωή του ως Άγγλος ευγενής κατά την ελισαβετιανή εποχή και φτάνει ως χειραφετημένη γυναίκα στον 20ό αιώνα. Ζει αναρίθμητες εμπειρίες, τόσο ως άνδρας όσο και ως γυναίκα, και δοκιμάζει τη ζωή με λύσσα, επιζητώντας διαρκώς τη βαθιά και πραγματική συνάντηση με τους ανθρώπους, αυτήν τη «φωνή που απαντά σε μια άλλη φωνή».

Από 7/10, Skrow Theater, Αρχελάου 5, Σάββατο-Κυριακή: 21:00, εισιτήριο: 8-12 ευρώ

 

Τα αμάραντα

10 θεατρικές επαναλήψεις που αξίζει να δεις
Η «Καλύτερη Queer παράσταση της χρονιάς» και «Καλύτερο πρωτότυπο θεατρικό έργο» των Queer Theatre Awards 2017.

Έχοντας στις αποσκευές της τα βραβεία «Καλύτερη Queer παράσταση της χρονιάς» και «Καλύτερο πρωτότυπο θεατρικό έργο» των Queer Theatre Awards 2017, η κωμωδία της bijoux de kant σε κείμενα Παύλου Μάτεσι και Γλυκερίας Μπασδέκη έρχεται ξανά στo θέατρο Faust. Ο Μέμος (Αλέκος Συσσοβίτης), ένας περιφερόμενος μπουλουκτζής, έχει μόλις κηδέψει τον για χρόνια συνεργάτη και σύντροφό του Στάμο (Αλέξανδρος Παπαϊωάννου). Μην έχοντας συνέλθει ακόμα από την πρόσφατη απώλεια, προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια του για να ανέβει στη σκηνή και να παίξει για πρώτη φορά μόνος.

11/10-19/11, Faust, Καλαμιώτου 11, Τετάρτη-Σάββατο 21:00 & Κυριακή 20:00, εισιτήριο: 5-12 ευρώ

 

Το Μονόπετρο του Πύργου, version 2

10 θεατρικές επαναλήψεις που αξίζει να δεις
Η ομάδα χορού Αμάλγαμα συνεχίζει να εμπνέεται και να δημιουργεί με γνώμονα τα ψυχαναλυτικά πεδία.

Μετά την επιτυχία των δύο προηγούμενων παραστάσεών της Στην άκρη του βατήρα και Νηπιαγωγείο, η ομάδα χορού Αμάλγαμα συνεχίζει να εμπνέεται και να δημιουργεί με γνώμονα τα ψυχαναλυτικά πεδία αλλά και την κοινωνική και έμφυλη πραγματικότητα. Σε κάθε παράσταση θα συμμετέχει prima vista (χωρίς πρόβα) 1 άνδρας ηλικίας 40-60+ (στάδιο μεσηλικίωσης). Ανάμεσα στους τολμηρούς που θα δηλώσουν συμμετοχή έχουν ήδη προσκληθεί και γνωστά πρόσωπα του χώρου των τεχνών (Φίλιππος Σοφιανός, Poka Yio, Χρήστος Θηβαίος, Πάνος Φαμέλης κ.ά.).

29/9-14/10, Χώρος Αμάλγαμα, Μενάνδρου 47, Παρασκευή-Κυριακή 21:15, είσοδος ελεύθερη με προαιρετική οικονομική συνεισφορά (απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 6944 686991)

 

Οι κόρες

10 θεατρικές επαναλήψεις που αξίζει να δεις
Οι κόρες είναι μια παράσταση της bijoux de kant.

Η ανανεωμένη εκδοχή της παράστασης Οι κόρες, που παίχτηκε το καλοκαίρι στο Μικρό Χρηματιστήριο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, έρχεται τον Οκτώβριο στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων-Λευτέρης Βογιατζής. Σε κείμενο της Γλυκερίας Μπασδέκη, οι Κόρες αρθρώνουν εκ νέου το αίτημά τους για ανακωχή και επανασύνδεση με την Αθήνα, τη μητέρα-πόλη όλων μας. H bijoux de kant αφηγείται τις μουσικές, τα τοπία, τις λέξεις αυτού του αρχαίου βρέφους. Το Ζάππειο και η Κυψέλη, το πεδίον του Άρεως και η οδός Αθηνάς, η Πνύκα και η πλατεία Αγίας Ειρήνης γίνονται σώματα και σήματα μιας νέας επιθυμίας, ζωής και ρυμοτομίας.

12-22/10, Θέατρο Οδού Κυκλάδων, Κυκλάδων 11 & Κεφαλληνίας, Κυψέλη, Πέμπτη- Κυριακή

Οδηγός Θεάτρου