ADVERTORIAL

 

Στη θεατρική σκηνή έχουμε δει τα ζώα αληθινά, λούτρινα, πλαστικά, έχουμε δει φανταστικά αντίγραφά τους ή έχουμε ακούσει μόνο τον ήχο τους. Στην περίπτωση που ο ηθοποιός προσπαθήσει «να γίνει ζώο» κατά τη θεατρική πράξη, δημιουργείται η ανάγκη μιας προσέγγισης που να απομακρύνεται από τη συμβολικότητα –ο άνθρωπος ως ζώο και το ζώο ως άνθρωπος– και να εμπεριέχει μια διαδικασία μεταμόρφωσης η οποία δεν μπορεί παρά να φλερτάρει με το παράλογο, το μη λογικό. 

 

Αυτό το μη λογικό προσπαθεί να αγγίξει η παράσταση Δαγκώνει;. Σε μια εποχή όπου «το μαγικό» έχει εκλείψει γιατί ο πολιτισμός αρνείται καθετί μη επιστημονικά εμπεριστατωμένο, τα ζώα καλούνται να μας βοηθήσουν να επανασυνδέσουμε την τέχνη με μια πνευματική μυθολογία που είναι απαραίτητη για να μας φέρει σε επαφή με την ψυχή του κόσμου και να εμβαθύνει την αίσθηση ότι ζούμε στο κέντρο ενός κοσμικού μυστηρίου.

 

«Δαγκώνει;» Της Όλγας Ποζέλη

 

Μέσα από τις τεχνικές της performance art και του devised theatre και θολώνοντας τα όρια ανάμεσα στην τέχνη και στη ζωή, με τα ζώα πάντα στο επίκεντρο, η Όλγα Ποζέλη διερευνά ποια είναι η θέση τους σε μια κοινωνικά ευαισθητοποιημένη τέχνη. Το ζώο από θύμα/αντικείμενο μετατρέπεται σε ενεργό υποκείμενο μέσα από μια αφήγηση που δεν είναι γραμμική.

 

Οι θεατές είναι ελεύθεροι να συλλογιστούν και να αναζητήσουν το νόημα πίσω απ’ τις θραυσματικές εικόνες: άνθρωποι που μιμούνται τους πιθήκους, ή μήπως το αντίθετο; Λουριά που δεν ξέρουμε τι έχουν δεμένο στην άλλη τους άκρη, ζώο ή άνθρωπο; Κλουβιά που αιχμαλωτίζουν – ποιον τελικά; Ρυθμικές τελετουργίες. Τα ίχνη των ζώων παντού. Μια πιθανή εξαφάνισή τους και τι θα σήμαινε για όλους εμάς. Και κάποιος ν’ αναρωτιέται τι ζώο ήμασταν, άραγε, σε μια προηγούμενη ζωή.

 

Σύλληψη - σκηνοθεσία: Όλγα Ποζέλη

Κείμενα: Μαρία Γουλή (και κείμενα που προέκυψαν από την τεχνική του devised theatre)

Σκηνικός χώρος: Κωστής Δάβαρης

Εικονικό περιβάλλον: Μάνθος Σαντοριναίος - Fournos Lab

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Σάβ. 21:00 & Κυρ. 20:00

Θέατρο Φούρνος, Μαυρομιχάλη 168, 210 6460748

www.noitigrammi.gr

Η παράσταση «Δαγκώνει;» πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού.

Οδηγός Θεάτρου