Τα τελευταία χρόνια έχει εισχωρήσει στο mainstream μια ομάδα γυναικών μουσικών που εντάσσονται στο ρεύμα της «αναβίωσης του R&B», οι οποίες μέσω της μουσικής τους προτάσσουν εμμέσως τις φεμινιστικές τους αντιλήψεις.

 

Σε αυτή την άτυπη κατηγορία προστέθηκε ακαριαία και η Jessy Lanza το 2013, όταν δηλαδή κυκλοφόρησε το ντεμπούτο της «Pull my hair back», ένα alternative R&B/post soul κόσμημα που ένωσε το ηχητικό κενό μεταξύ της Jessie Ware και της FKA Twigs, βάζοντάς την για τα καλά στον εναλλακτικό μουσικό χάρτη.

 

«Το μόνο που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα για το R&B είναι ότι θα συνεχίσει να αποτελεί το πιο δημοφιλές μουσικό είδος της Βόρειας Αμερικής για πολλά χρόνια ακόμη» σχολίασε η Καναδή καλλιτέχνις και έχει δίκιο, αν αναλογιστεί κανείς πως η R&B αναδιπλώνεται και μεταλλάσσεται συνεχώς, μονοπωλώντας το ενδιαφέρον τόσο στο mainstream όσο και στο alternative μουσικό τοπίο.

 

Στην ψηφιακή εποχή της μουσικής είναι πιο εύκολο για έναν ανεξάρτητο μουσικό να εισχωρήσει στο mainstream, αλλά η αντοχή του στον χρόνο έχει μειωθεί επικίνδυνα. Αυτό είναι κάπως θλιβερό, καθώς η τέχνη απαιτεί υπομονή για να "αναπτυχθεί" μέσα σου και να δεθείς μαζί της.

 

Η Jessy Lanza γεννήθηκε, μεγάλωσε και εξακολουθεί να διατηρεί τη βάση της στο Hamilton, μια επαρχιακή πόλη του Oντάριο στον Καναδά. «Το Hamilton είναι το ιδανικό μέρος για να μένει κανείς, καθώς δεν είναι υπερβολικά μεγάλο ούτε υπερβολικά ακριβό, οπότε μπορώ να αντέξω οικονομικά ένα στούντιο. Έχει πολλά δάση τριγύρω για περπάτημα, κάτι το οποίο συμβάλλει στην εσωτερική ηρεμία και στην ψυχική μου υγεία. Επίσης, είναι κοντά στο αεροδρόμιο!» τονίζει με ανάλαφρο πνεύμα η ανερχόμενη μουσικός.

 

Σπούδασε κλασική μουσική, παίζοντας πιάνο και κλαρινέτο, ενώ στη συνέχεια άλλαξε το αντικείμενο των σπουδών της, καθώς την κέρδισε o μαγικός κόσμος της τζαζ. «Το υπόβαθρό μου με έχει βοηθήσει πάρα πολύ στη μουσική που γράφω σήμερα. Ειδικά η τζαζ μού έμαθε πώς να χτίζω και να κλιμακώνω τις συνθέσεις μου με τον σωστό τρόπο» τονίζει η Καναδή μουσικός κι αυτό γίνεται ιδιαίτερα εμφανές στο δεύτερο άλμπουμ της που κυκλοφόρησε το 2016 με τίτλο «Oh No», ένα φιλόδοξο βήμα προς μια πιο πειραματική πoπ κατεύθυνση.

 

 

Jessy Lanza - Oh No

 

Πριν ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μουσική, δούλευε ως δασκάλα πιάνου σε δημόσια σχολεία και παρέδιδε ιδιωτικά μαθήματα. Κάποια στιγμή όμως ενέδωσε στις εφηβικές R&B επιρροές της, από τον Timbaland μέχρι την «ηρωίδα μου Missy Elliott», δουλεύοντας το παρθενικό της άλμπουμ με τον επί χρόνια σύντροφο και συνεργάτη της Jeremy Greenspan, ο οποίος μάλιστα είναι το έτερον ήμισυ του δημοφιλούς electro pop σχήματος Junior Boys.

 

Γρήγορα ο μουσικός Τύπος ξεχώρισε την εύθραυστη, αισθησιακή φωνή της ως το πιο ιδιαίτερο στοιχείο του καλλιτεχνικού της «πακέτου». «Το πρόβλημα με το πρώτο άλμπουμ είναι ότι δεν τραγουδούσα όσο δυνατά ήθελα και μπορούσα, νομίζω πως ντρεπόμουν κάπως», παραδέχεται η Lanza και συνεχίζει, «στον δεύτερο δίσκο όμως η αυτοπεποίθηση που είχα αποκτήσει και η αίσθηση ότι κάποιοι εκεί έξω περίμεναν κάτι καινούργιο από εμένα με γέμισαν με θάρρος κι έτσι κατάφερα να φτάσω ερμηνευτικά σε αυτό που έχω στο μυαλό μου».

 

Πράγματι, στο «Oh No» συναντάμε μια καλλιτέχνιδα με ανανεωμένες επιρροές και διαθέσεις που δεν φοβάται να παίξει με τη φωνή της και να τσαλακώσει την εικόνα που είχε δημιουργήσει με την αρχική της δουλειά, φτάνοντας τελικά αρκετά ψηλά στις λίστες με τους καλύτερους δίσκους του 2016.

 

 

Ως μόνιμη κάτοικος του Καναδά και καλλιτέχνιδα που δραστηριοποιείται εκεί, θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον η άποψη της για την πολιτική κατάσταση στη χώρα και τον προοδευτικό, όπως τον προβάλλουν τα μέσα, πρωθυπουργό Justin Trudeau. «Η τρέχουσα κυβέρνηση πρέπει να λύσει τα θέματα που αφορούν τους πολίτες της χώρας. Πολλοί συμπολίτες μου ζουν σε μια συνεχή κατάσταση κρίσης: υπάρχει πρόβλημα με τη στέγαση και την παραγωγή, έλλειψη καθαρού, πόσιμου νερού, ενώ παράλληλα το ποσοστό εφήβων που αυτοκτονούν αυξάνεται συνεχώς. Είναι ντροπιαστικά αυτά τα στοιχεία και οι συνθήκες διαβίωσης για μια χώρα που διαθέτει τόσο πλούτο» υποστηρίζει εμφατικά η Jessy Lanza.

 

Το όνομά της θα το συναντήσετε και σε άλλες γωνιές του εναλλακτικού μουσικού κόσμου. Ανάμεσα στις δύο κυκλοφορίες της βρήκε τον χρόνο να δουλέψει με τον Caribou («είναι πολύς καλός φίλος, είμαι τεράστια φαν της μουσικής του») και να χαρίσει τα τρυφερά φωνητικά της στο «Second Chance», ένα τραγούδι από το πιο πρόσφατο άλμπουμ του τελευταίου, συμμετέχοντας μάλιστα στο tour του.

 

 


Το τελευταίο διάστημα περιοδεύει ασταμάτητα, ενώ παράλληλα δουλεύει το τρίτο της άλμπουμ, πάλι σε παραγωγή του Jeremy Greenspan. «Ελπίζω να μην ξεμείνω από ανάσες στο τέλος, γιατί στα live μου τραγουδάω και χορεύω ασταμάτητα» μας εξηγεί, δίνοντας μια εικόνα για το τι θα πρέπει να περιμένουμε στο επερχόμενο live της στην Αθήνα, τη δεύτερη μέρα του Winter Plisskën Festival.

 

Βέβαια, η Jessy Lanza παρακολουθεί τις μουσικές εξελίξεις από την ασφάλεια του περιθωρίου, αλλά ποιες είναι πραγματικά οι επιδιώξεις της; Φοβάται τη mainstream επιτυχία; «Το όνειρό μου είναι να ανέβει ένα τραγούδι μου στο top 40 του R&Β και χιπ-χοπ ραδιοφώνου. Στην ψηφιακή εποχή της μουσικής είναι πιο εύκολο για έναν ανεξάρτητο μουσικό να εισχωρήσει στο mainstream, αλλά η αντοχή του στον χρόνο έχει μειωθεί επικίνδυνα. Αυτό είναι κάπως θλιβερό, καθώς η τέχνη απαιτεί υπομονή για να "αναπτυχθεί" μέσα σου και να δεθείς μαζί της. Κάτι τέτοιο μοιάζει πολυτέλεια για τους σημερινούς ακροατές που έχουν ελάχιστο χρόνο».

 

Η Jessy Lanza, πέρα από μουσική που μπορεί να αντέξει τον ταχύτατο mainstream κορεσμό, διαθέτει και την τέχνη της αυτογνωσίας. Γι' αυτό, μην απορήσετε αν τα επόμενα χρόνια δείτε τα τραγούδια της ταλαντούχας Καναδής μουσικού να ξεπετάγονται παντού στο YouTube, στο Spotify και, ποιος ξέρει, τελικά στο ραδιόφωνο. Προς το παρόν, το φαινόμενο Jessy Lanza συμβαίνει και θα έχουμε την ευκαιρία να το θαυμάσουμε από κοντά.

 

 

Jessy Lanza - I Talk BB

 

Info:

Η Jessy Lanza εμφανίζεται τη δεύτερη μέρα του Winter Plisskën Festival, το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, μαζί με άλλα σημαντικά ονόματα όπως ο Mac DeMarco, οι Liars και ο Romare. Είσοδος: 32 ευρώ.

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

 

Οδηγός Μουσικής