©Panos Georgiou
©Panos Georgiou

 

Ζούμε την εποχή κατά την οποία ο Τύπος και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αντιμετωπίζονται με μεγάλη επιφύλαξη και δέχονται καθημερινά έντονη κριτική. Η είσοδος νέων μέσων, όπως το Διαδίκτυο, αύξησε την αλληλεπίδραση μεταξύ αναγνωστικού κοινού και δημοσιογράφων, με αποτέλεσμα να αλλάξουν εντελώς τα δεδομένα. Η εμπιστοσύνη του παρελθόντος απέναντι στα μέσα έχει δώσει σήμερα τη θέση της στην καχυποψία και στην απαξίωση, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται νέοι συσχετισμοί στη δημόσια σφαίρα. Αυτομάτως η νέα αυτή κατάσταση γεννά καινούργιους προβληματισμούς στους ίδιους τους δημοσιογράφους για το αν και κατά πόσο η ευθύνη για όλη αυτή την κατάσταση βαραίνει και τους ίδιους. Αλήθεια, υπάρχει ακόμα η δυνατότητα να ανακτήσει η δημοσιογραφία την εμπιστοσύνη του κοινού και αν ναι, με ποιον τρόπο;


Αυτό ήταν το ερώτημα που τέθηκε κι έδωσε την αφορμή για να δημιουργηθεί η ημερίδα με τίτλο «Media under suspicion: A matter of trust. How can journalism regain public faith?». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τις δημοσιογραφικές πλατφόρμες Oikomedia και Hostwriter στο πλαίσιο του New York Times Athens Democracy Forum και πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στον χώρο του Impact Hub Athens. Η Oikomedia είναι ένα επαγγελματικό δημοσιογραφικό δίκτυο που απευθύνεται σε επαγγελματίες του χώρου των media. Στόχο έχει να δώσει την ευκαιρία σε νέους εργαζόμενους να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους και να συνεργαστούν πάνω σε νέες ιδέες. Καλεσμένοι ομιλητές στην εκδήλωση ήταν πέντε δημοσιογράφοι, συγκεκριμένα οι Serge Schmemann («New York Times»), Philip Faigle ( #D17, Zeit online), Simon Wilson (BBC Βρυξέλλες), Prune Antoine (ανεξάρτητη δημοσιογράφος) και Τάσος Τέλλογλου (ΣΚΑΪ TV/ «Καθημερινή»).

 

©Panos Georgiou
©Panos Georgiou

 

©Panos Georgiou
©Panos Georgiou

 

©Panos Georgiou
©Panos Georgiou


Η αίθουσα που επρόκειτο να φιλοξενήσει κοινό και δημοσιογράφους ήταν άψογα οργανωμένη και από πολύ νωρίς όλα ήταν έτοιμα για την εκδήλωση. Το κοινό, το οποίο αποτελούνταν από πολλούς νέους, δημοσιογράφους και μη, που προβληματίζονται γύρω από το θέμα, γέμισε τα καθίσματα του πρώτου ορόφου του Impact Hub αρκετά λεπτά πριν από την προγραμματισμένη ώρα έναρξης. Η πληρότητα της αίθουσας ανάγκασε ορισμένους να παρακολουθήσουν τη συζήτηση όρθιοι ή στριμωγμένοι, κάτι που βέβαια δεν φάνηκε να τους ενοχλεί καθόλου, αφού οι απόψεις που επρόκειτο να ακουστούν ήταν αυτό που διατηρούσε αμείωτο το ενδιαφέρον όλων. Ελάχιστα λεπτά μετά τις 12:00 οι καλεσμένοι βρίσκονταν στις θέσεις τους και η εκδήλωση ήταν έτοιμη να ξεκινήσει.

 

©Panos Georgiou
©Panos Georgiou


Η έναρξη έγινε με την προβολή ενός βίντεο που παρουσίαζε τις απόψεις του κοινού σχετικά με το πώς θα έπρεπε να είναι τα μέσα σήμερα και τον τρόπο με τον οποίο θα ήθελαν οι ίδιοι να αντιμετωπίζουν τις ειδήσεις και τα γεγονότα οι δημοσιογράφοι. Το κύριο ερώτημα, «πώς μπορεί η δημοσιογραφία να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού;», έδωσε την αφορμή για τις πρώτες τοποθετήσεις των καλεσμένων σχετικά με το ζήτημα, βάζοντας στο τραπέζι αναπόφευκτα ζητήματα, όπως η σημερινή βιομηχανία των «fake news» και ο βαθμός δυνατότητας και υποχρέωσης του δημοσιογράφου να ερευνά και να επιλέγει τις σωστές ειδήσεις. Έπειτα, οι ερωτήσεις του κοινού προς τους καλεσμένους έδωσαν αφορμή για ανταλλαγή απόψεων. Ο διάλογος κινήθηκε γύρω από το ποιος είναι ο ρόλος του δημοσιογράφου και κατά πόσο πρέπει να παρουσιάζει απλά τα γεγονότα ή να παραθέτει ο ίδιος τις απόψεις του σχετικά με αυτά. Επίσης, κοινό και καλεσμένοι προβληματίστηκαν σχετικά με την επιβίωση των μέσων και τους οικονομικούς συσχετισμούς στην ψηφιακή εποχή. Τα social media έχουν επηρεάσει τα έσοδα των παραδοσιακών μέσων, ενώ πολλά μέσα και δημοσιογράφοι που εκπέμπουν αποκλειστικά μέσα από αυτά κερδίζουν συνεχώς την εμπιστοσύνη των χρηστών. Εν τέλει, τέθηκε ο πιο σημαντικός προβληματισμός, που ήταν κατά πόσο μπορεί κάθε δημοσιογράφος, μέσα σε όλη αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, να διατηρήσει την ανεξαρτησία του σήμερα.

 

©Panos Georgiou
©Panos Georgiou


Παρά το ότι η συζήτηση ήταν προγραμματισμένη να διαρκέσει ακριβώς δύο ώρες, η δίψα του κοινού για ανταλλαγή απόψεων και η επιθυμία να τεθούν κι άλλα ερωτήματα δεν επέτρεψε κάτι τέτοιο. Η αλήθεια είναι πως η συζήτηση συνεχίστηκε σε πιο χαλαρούς ρυθμούς, αφού κοινό και καλεσμένοι συνέχισαν να ανταλλάσσουν απόψεις για αρκετή ώρα γύρω από τον μπουφέ που είχε στηθεί στην αυλή. Όσα ακούστηκαν σχετικά με τη σημερινή κατάσταση στα media είχαν μεγάλο ενδιαφέρον, ωστόσο τα αναπάντητα αλλά και τα νέα ερωτήματα που γεννιούνται μέρα με τη μέρα αποδεικνύουν πως η συζήτηση αυτή οφείλει να παραμείνει στο επίκεντρο όσων νοιάζονται για το μέλλον της δημοσιογραφίας.

 

©Panos Georgiou
©Panos Georgiou

 

©Panos Georgiou
©Panos Georgiou