Σε πολύ περισσότερες από 50 αιματηρές αποχρώσεις του γκρι, η εξωπραγματικά κομψή Σκιά του Ζανγκ Γιμού αφηγείται την ιστορία ενός δειλού, μικροπρεπούς βασιλιά, της καταπιεσμένης, γενναίας μικρής αδελφής του, του εκδικητικού διοικητή του και της μαντάμ/συζύγου του και, κυρίως, ενός σωσία που λειτουργεί ως αντικαταστάτης, πολιορκητικός κριός, εραστής εκ των ενόντων, δόλωμα με άσο στο μανίκι και, τελικά, σκιά που αυτομολεί σαν το ακονισμένο όπλο που έχει μείνει άδικα πολύ καιρό στη θήκη του.

 

Τη σύγχυση για το ποιος είναι ποιος στο πρώτο 40λεπτο διαδέχεται μια σειρά από μάχες που καταλήγουν σε ένα showdown μονομαχιών κατά τη συνήθη πρακτική του Ζανγκ, με ενδιαφέρουσες ανατροπές στο φινάλε.

 

Το μόνο ερώτημα που προκύπτει από την πολυπρόσωπη ίντριγκα είναι αν η σκιά εξαρτάται από το αληθινό πρόσωπο ή ισχύει από μόνη της. Από ένα σημείο κι έπειτα, οι πολλαπλές αναφορές στο γιν και στο γιανγκ γίνονται προφανείς ‒ καλόγουστες αναμφίβολα, εύκολες παρομοιώσεις για το καλό και το κακό.

 

Ο Κινέζος σκηνοθέτης, γνωστός για τα λαμπερά του χρώματα, ελίσσεται εικαστικά γύρω από τις αμφισημίες, με τη μονοχρωματική παλέτα να σοκάρεται σποραδικά και βίαια από το αίμα που ξεπηδά, και το ζεστό μπεζ της σάρκας και το πράσινο των καλαμιών ως γήινη προσθήκη σε έναν ασπρόμαυρο, μακρινό θρύλο που, ωστόσο, γυρίστηκε έγχρωμος.

 

Υπερχορογραφημένη και πανώρια, η Σκιά είναι μια αχνή ανάμνηση των δύο wuxia αριστουργημάτων του ίδιου σκηνοθέτη, του Ήρωα και των Ιπτάμενων Στιλέτων, ευλαβικά φορμαλιστική και επιμελημένη στην παραμικρή λεπτομέρεια.

 

Εντυπωσιάζει συχνά, αν αυτό είναι το ζητούμενο. Αλλά εκεί που πάει να επινοήσει κάτι νέο ή ακόμη και να συγκινήσει, θυμίζει λούνα παρκ υψηλού θεάματος.