Το 1951 γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στη λειτουργία τηλεοπτικών σταθμών στο Νόμο 1663.

Στις 3 Σεπτεμβρίου του 1960, παρουσία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, εξέπεμψε από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρώτος πειραματικός τηλεοπτικός σταθμός.

Οι Αθηναίοι βλέπουν για πρώτη φορά τηλεόραση στις 18 Σεπτεμβρίου 1964: το γάμο του Κωνσταντίνου με την Άννα Μαρία. Το παλάτι ζητούσε αναμετάδοση του γάμου και έτσι ένα συνεργείο της RAI έστησε έναν εποχούμενο πομπό εμβέλειας οκτώ χιλιομέτρων στον Υμηττό. Η τηλεόραση της Δανίας ήταν υπεύθυνη για τη λήψη των εικόνων από τη Μητρόπολη, οι οποίες στη συνέχεια μεταδίδονταν στον ιταλικό πομπό και από εκεί στη Eurovision.

Στις 11 το πρωί, την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου του 1965, εξέπεμψε η πρώτη δοκιμαστική τεχνική εκπομπή από την πειραματική τηλεόραση. Είχε διάρκεια μιάμιση ώρα, περιελάμβανε προβολή ελληνικών επίκαιρων και αποσπασμάτων κινηματογραφικών ταινιών με εκφωνητές τις Ελένη Κυπραίου και Αλέκα Μαβίλη.

Το καλοκαίρι του 1965 δημιουργείται στη Θεσσαλονίκη ο πρώτος ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός, το Κανάλι 3, από τους Γιώργο Ρηγόπουλο, Αντώνη Παπαζαχαρίου, Στέλιο Πανέτσο και Ναούμ Βοσνιάκο. Μεταξύ άλλων, προέβαλλε αμερικάνικες σειρές (Λάσι, Πέιτον Πλέις κ.ά.)

Στις 23 Φεβρουαρίου του 1966 είναι η επίσημη πρεμιέρα για το καθημερινό πρόγραμμα του ΕΙΡ. Διευθυντής προγράμματος ήταν ο Γιώργος Κάρτερ. Δεν έλειψαν τα απρόοπτα, όταν εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων διεκόπη η εκπομπή επί δέκα λεπτά.

Τον Φεβρουάριο του 1966 οι Ένοπλες Δυνάμεις αποκτούν το δικό τους σταθμό, παρά την επιφυλακτικότητα του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου. Εξέπεμψε για πρώτη φορά στις 27 Φεβρουαρίου.

Στις 16 Μαρτίου 1966 μεταδίδεται το πρώτο είδος «ειδήσεων». Αφορούσαν την εκτόξευση του διαστημικού «Τζέμινι 8». Η είδηση μεταδόθηκε στις 6 το απόγευμα ως έκτακτο δελτίο ειδήσεων, συνοδευόμενη από οπτικό υλικό των Αμερικανών, με αποτέλεσμα να δημιουργεί την ψευδαίσθηση ζωντανού ρεπορτάζ.

Στις 27 Μαΐου του 1966 μεταδόθηκε η πρώτη αθλητική εκπομπή, η Αθλητική Ηχώ, με παρουσιαστή τον Γιάννη Διακογιάννη.

Τα τηλεοπτικά προγράμματα διακόπτονται με τη δικτατορία της 21ης Απριλίου. Οι εκπομπές ξαναρχίζουν στις 24 Απριλίου και το κιονόκρανο στο σήμα της ΕΙΡ έχει ήδη αντικατασταθεί από το πουλί και το στρατιώτη.

Οι πρώτες διαφημίσεις εμφανίζονται στις 27 Σεπτεμβρίου του 1967. Στο στρατιωτικό κανάλι εμφανίζεται το σίριαλ Επικίνδυνες Αποστολές, προσφορά του διαφημιστικού γραφείου ΑΔΕΛ, όπου διαφημίζονται προϊόντα της εταιρείας ΓΕΝΚΑ: βερμούτ Γκάντσια, τζιν Μέλροουζ και βότκα Samovar.

Στις 26 Οκτωβρίου του 1969 γίνεται η πρώτη ζωντανή αναμετάδοση από τα εξωτερικά συνεργεία της ΕΙΡ (εκτός των αγώνων του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος). Είναι η θεία λειτουργία από το Ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια εποχή το στρατιωτικό κανάλι μετονομάζεται σε ΥΕΝΕΔ.

Το πρώτο σίριαλ που γράφτηκε για την τηλεόραση ήταν το Σπίτι με το φοίνικα. Άρχισε να μεταδίδεται στις 2 Απριλίου του 1970, έκανε 13 επεισόδια, αλλά απέτυχε. Η πρώτη μεγάλη επιτυχία ήταν ο Κύριος Συνήγορος σε κείμενα του Κώστα Πρετεντέρη και σκηνοθεσία Γιάννη Μιχαλόπουλου. Η πρεμιέρα έγινε στις 2 Μαΐου του 1970 και έκανε 256 επεισόδια.

Toν Ιανουάριο του 1972 μεταδίδεται για πρώτη φορά το Θέατρο της Δευτέρας.

Τη νύχτα του Πολυτεχνείου υπάρχει ένα κείμενο της Γενικής Γραμματείας Τύπου που πρέπει να εκφωνηθεί για τα γεγονότα στη Στουρνάρη. Οι δημοσιογράφοι είναι άφαντοι. Οι Βαγγέλης Μπίστικας, Μέμος Φαράκος, Ιάσων Μοσχοβίτης, Γιώργος Λεονάρδος δηλώνουν ασθένεια, ενώ ο Λυκούργος Κομίνης αναχωρεί εκτάκτως για το Λονδίνο. Το εκφωνεί τελικά ο Λεονάρδος υπό την απειλή περίστροφου.

Στις 24 Νοεμβρίου του 1973 ο Νίκος Μαστοράκης παίρνει την περιβόητη συνέντευξη από τους συλληφθέντες φοιτητές κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Αργότερα δήλωσε ότι το έκανε πιεζόμενος από την προσωπική φίλη του Δέσποινα Παπαδοπούλου αλλά και υποχωρώντας στις πιέσεις του Σπύρου Ζουρνατζή. Η συνέντευξη έγινε στο χώρο ψυχαγωγίας του στρατοπέδου ΚΕΒΟΠ.

Από τις πρώτες μέρες της μεταπολίτευσης η διεύθυνση της ΕΙΡΤ ανατίθεται στον Δημήτρη Χορν με αναπληρωτή τον Παύλο Μπακογιάννη.

Ο Ροβήρος Μανθούλης αναλαμβάνει το 1976 τη διοίκηση και την εποπτεία της τηλεόρασης και φέρνει σημαντικές αλλαγές με το σύνθημα «Η τηλεόραση ανήκει στα ταλέντα και όχι στους πολιτικούς». Σύντομα συγκρούεται με τον Γιάννη Λάμψα με αποκορύφωμα της κόντρας την προβολή του γαλλικού σίριαλ Πικρό ψωμί.

Στις 6 Ιανουαρίου 1979 εκπέμπει για πρώτη φορά έγχρωμη η τηλεόραση με το γαλλικό σύστημα SECAM. Την ίδια μέρα εκφωνείται το πρώτο έγχρωμο δελτίο ειδήσεων με τη Λιάνα Κανέλλη και τον Αλέξανδρο Αντωνόπουλο. Η πρώτη έγχρωμη εκπομπή ήταν η Εκάτη.

Με την έλευση του ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει διευθυντής της ΕΡΤ ο Γιώργος Ρωμαίος και της ΥΕΝΕΔ ο Κώστας Τριανταφύλλου και με διευθυντή προγράμματος τον Βασίλη Βασιλικό. Η πρώτη απόφαση του τελευταίου είναι να σταματήσει η μετάδοση του σίριαλ Ντάλας.

Το 1982 με νόμο του Μένιου Κουτσόγιωργα η ΕΡΤ μετονομάστηκε σε ΕΡΤ-1 και η ΥΕΝΕΔ σε ΕΡΤ-2.

Στις 20 Νοεμβρίου του 1989 άρχισε να εκπέμπει με πλήρες πρόγραμμα το Mega. Το στήσιμο του προγράμματος έγινε από τους Κώστα Γιαννίκο, Τζώνη Καλημέρη, Απόστολο Δοξιάδη, ενώ την επιλογή των σίριαλ έκαναν οι Δημήτρης Νόλλας και Λευτέρης Ξανθόπουλος.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1989 εξέπεμψε ο ANT1. Αμέσως μετά την ανακοίνωση του Μίνωα Κυριακού ακολούθησε το τηλεπαιχνίδι Ο τροχός της τύχης με παρουσιαστή τον Τέρενς Κουίκ.

Το φθινόπωρο του 1990 μεταδίδεται ζωντανά η δίκη του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο, ενώ από το εδώλιο πέρασαν οι Μένιος Κουτσόγιωργας, Δημήτρης Τσοβόλας και Γιώργος Πέτσος. Ο πρώτος υπέστη εγκεφαλικό την ώρα της δίκης. «Συγγνώμη κύριε πρόεδρε, δεν δύναμαι να συνεχίσω» είπε και κατέρρευσε σε ζωντανή μετάδοση μπροστά στο πανελλήνιο.

Το Σεπτέμβριο του 1994 η πολυεθνική ΝetMed εξήγγειλε τη λειτουργία του πρώτου συνδρομητικού καναλιού της χώρας, του Filmnet.

My first

Tηλεφώνημα ακροατή: Ένας μπακάλης της οδού Σπυρίδωνος Μερκούρη είναι ο πρώτος τηλεθεατής που τηλεφώνησε στο στούντιο του Ζαππείου για να συγχαρεί τους συντελεστές της πρώτης τηλεοπτικής μετάδοση το 1965.

Αρνητική τηλεκριτική: «Προς Θεού, σταματήστε την τηλεόραση, απαγορεύστε σε αυτούς τους ανθρώπους να κάνουν τηλεόραση».

Καθημερινό τηλεοπτικό πρόγραμμα: Μεταδόθηκε στις 23 Φεβρουαρίου του 1966 και ήταν το εξής: 18.30 - Διεθνή επίκαιρα, 18.45 - Γεια σας, Κυρία μου, 19.00 - Αυστραλία (ταξιδιωτικό ντοκιμαντέρ), 19.25 - Ο Άγγλος γλύπτης Χένρι Μουρ (ντοκιμαντέρ), 19.55 - Παίζει η ορχήστρα Ανρί Λεκά, 20.15 - Ο κλέφτης (βραζιλιάνικη ταινία μτγλ.), 20.30 - τέλος προγράμματος.

Δελτίο ειδήσεων: Μεταδόθηκε στις 20 Απριλίου του 1966 και ονομαζόταν Ηχώ των γεγονότων.

Συνέδριο για την ελληνική τηλεόραση: Έγινε το 1966 -λίγους μήνες μετά την ίδρυσή της- και συμμετείχαν τρεις ξένες εταιρείες και οι Μάριος Πλωρίτης, Ευάγγελος Παπανούτσος, Κωνσταντίνους Δοξιάδης, Λεών Καραπαναγιώτης κ.ά.

Διεθνής ζωντανή σύνδεση: Στις 20 Μαΐου του 1969 μεταδίδεται απευθείας η εκτόξευση και η περιστροφή του διαστημόπλοιου Απόλλων 10 γύρω από τη σελήνη.

Ρεκόρ τηλεθέασης: Το απόγευμα του Σαββάτου 21 Σεπτεμβρίου 1969, όταν ο Χρήστος Παπανικολάου αγωνιζόταν για το χρυσό μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ.

Πρόσωπα

Η Ελσα Παπαστεργίου ήταν η πρώτη εκφωνήτρια της ελληνικής τηλεόρασης.

Ο Άλκης Στέας παρουσίασε την πρώτη τηλεοπτική εκπομπή, που δεν ήταν παρά ένα τηλεοπτικό παιχνίδι, στις 3 Σεπτεμβρίου του 1960.

Το πρώτο δελτίο ειδήσεων παρουσιαζόταν από τον Ιάσονα Μοσχοβίτη (κεντρικός newscaster), τον Φρέντυ Γερμανό και τον Βασίλη Παπαθανασόπουλο.

Ο πρώτος σταρ της τηλεόρασης είναι σίγουρα ο Φρέντυ Γερμανός με την εκπομπή Αλάτι και πιπέρι (1968-1976). Εκεί εμφανίστηκαν, μεταξύ άλλων, οι Τζον Λένον, Γιόκο Όνο, Γιουλ Μπρίνερ, Τζίντζερ Ρότζερς κ.ά.

Ο Νίκος Μαστοράκης ήταν ο σημαντικότερος από τους παραγωγούς διαφημιστές τόσο σε τζίρο όσο και σε αριθμό εκπομπών.

Η Κική Σεγδίτσα ήταν η πρώτη κατ' εντολήν σεναριογράφος σίριαλ στην ελληνική τηλεόραση.

Ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος ανανέωσε την παρουσίαση του δελτίου ειδήσεων. Ήταν επιλογή των Χορν-Μπακογιάννη.

Το πρώτο Δ.Σ. της ΕΡΤ στη Μεταπολίτευση:

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΛΤΣΟΣ
ΛΕΟΝΤΑΣ ΛΟΪΣΙΟΣ
ΤΑΚΗΣ ΤΣΙΡΟΣ
ΤΑΤΙΑΝΑ ΓΚΡΙΤΣΗ-ΜΙΛΛΙΕΞ
ΚΑΙΗ ΤΣΙΤΣΕΛΗ

Οι πρώτες διαφημίσεις της ελληνικής τηλεόρασης:

ΒΕΡΜΟΥΤ «ΓΚΑΝΤΣΙΑ»
ΤΖΙΝ «ΜΕΛΡΟΟΥΖ»
ΒΟΤΚΑ «SAMOVAR»
TIDE
SHELL
FAMAR
CINTURATO PIRELLI

Τα πρώτα λογοτεχνικά έργα που μεταφέρθηκαν στην TV:

ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ
ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΑ
Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ
ΓΙΟΥΓΚΕΡΜΑΝ
ΠΑΝΘΕΟΙ
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΛΙΑΠΚΙΝ
ΤΕΛΕΥΤΙΑ ΝΥΧΤΑ
ΜΕΝΕΞΕΔΕΝΙΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Τα ριάλιτι της TV:

BIG BROTHER
BAR
ΦΑΡΜΑ
FAME STORY
GYM SHOW
ΖΕΥΓΑΡΙ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
POPSTAR
FEAR FACTOR
SURVIVOR
SUPER IDOL
DREAM SHOW
X FACTOR

Παρουσιαστές του Πρωινού Καφέ:

ΝΑΝΑ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗ
ΡΟΥΛΑ ΚΟΡΟΜΗΛΑ
ΠΟΠΗ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΕΛΕΝΗ ΜΕΝΕΓΑΚΗ
ΕΛΕΟΝΟΡΑ ΜΕΛΕΤΗ
ΜΟΥΤΣΙΝΑΣ - ΖΑΡΙΦΗ
ΛΙΑΝΟΣ - ΚΑΜΠΟΥΡΗ