ΛΑΡΙ ΚΙΡΓΟΥΑΝ: LIVERPOOL FANTASY {Ο κόσμος χωρίς τους Beatles}

Οι Beatles στο "Liverpool Fantasy" είναι οι άγγελοι του ροκ που γκρεμίστηκαν από το ουράνιο βάθρο τους για να κυλιστούν στους λασπωμένους δρόμους του Λίβερπουλ, που μαστίζεται από την ανεργία και τους νεοφασίστες του Εθνικού Μετώπου.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΡΟΥΖΑΚΗ,6.6.2007

Το Liverpool Fantasy του Λάρι Κίργουανείναι μια μυθιστορηματική εκδοχή της πραγματικότητας, μια alternate history για τους Beatles: ο Τζον Λένον δενδολοφονήθηκε αλλά ψευτοζεί με τα λιγοστάχρήματα του ταμείου ανεργίας στο Λίβερπουλ, ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ είναι έναςθλιβερός διασκεδαστής στα καζίνο του Λας Βέγκας, ο Τζορτζ Χάρισον έναςΙησουίτης παπάς με σπασμένα νεύρα και οΡίνγκο Σταρ το παράσιτο που απομυζά τις οικονομίες της γυναίκας του και τα σαββατοκύριακα παίζει μετον Λένον στο συγκρότημα των παλιών ανταγωνιστών τους Gerry and the Peacemakers.

Αρχικά σκεφτόμουν ότι οσυγγραφέας, αρχηγός του ιρλανδο-αμερικάνικου συγκροτήματος Black 47 πρέπει να έχει φθονήσει αρκετά τη δόξα των Σκαθαριών για να γράψει μετόση ζέση για την παρακμή της μεγαλύτερης μπάντας του πλανήτη. Ιδανικόσάουντρακ του βιβλίου δεν μοιάζει πάντως να είναι η μουσική των Beatles, αλλά το Stardust: η σκοτεινή εκείνη μπαλάντα του David Essex που περιγράφει τη θεαματικήπτώση του καημένου του κλόουν του ροκ εν ρολ από τον ουρανό στη γη.

Οι Beatles στο Liverpool Fantasy είναι πεπτωκότες,οι άγγελοι του ροκ που γκρεμίστηκαν απότο ουράνιο βάθρο τους για να κυλιστούνστους λασπωμένους δρόμους του Λίβερπουλ, που μαστίζεται από την ανεργία καιτους νεοφασίστες του Εθνικού Μετώπου. Ακόμα κι ο γιος του Λένον Τζούλιαν δενείναι η θαμπή απομίμηση του πατέρα του αλλά ενεργό μέλος του νεοφασιστικούκινήματος.

Όλα ξεκινούν τον Νοέμβριο του 1962στο θρυλικό στούντιο Abbey Road του Λονδίνου. Ο Λένον βρίσκεταιστα μαχαίρια με τον παραγωγό του γκρουπ ΜπράιανΕπστάιν. Η Parlophone και ο Επστάιν στοχεύουν στα φράγκα του μεγάλου κοινού και προσπαθούν ναπροωθήσουν ως επόμενο σινγκλ των Beatles το Till There was You. Ο Λένον τοθεωρεί πολύ χλιαρό για τα γούστα του και υποστηρίζει πεισματικά την κυκλοφορίατου σκληροπυρηνικού Please, Please Μe. H ρήξη θα οδηγήσει στην οριστική διάλυση των Beatles και ο συγγραφέας θα αρχίσει ναπεριγράφει ηδονικά την παρακμή του γκρουπ σ' έναν αλλόκοτο φανταστικό κόσμο,χωρίς την ορμή των επαναστατικών κινημάτων του '60, τις αντιπολεμικές διαδηλώσειςγια το Βιετνάμ ή το Γουότεργκέιτ, και μεπρόεδρο της Αμερικής τον Σπύρο Άγκνιου. Είκοσι πέντε χρόνια μετά τη διάλυσή τους, το 1987, οι Beatles -σκιές και απομεινάρια του παλιούεαυτού τους, με μπιροστόμαχα και εφιάλτες- θα επιχειρήσουν να ξανασμίξουν στοΛίβερπουλ για μια συναυλία.

Το εγχείρημα του Κίργουαν, ναφανταστεί δηλαδή τον κόσμο χωρίς τη λάμψη των Beatles, είναι ενδιαφέρον. Η γλώσσα του, άμεση και πειστική, στηρίζει την ιστορίακαι τους διάσημους χαρακτήρες του βιβλίου. Στα προτερήματα του βιβλίουσυγκαταλέγεται ακόμα η backstage ματιά του συγγραφέα στο μικρόκοσμο των μουσικών μιας ροκ μπάντας. Το πιοφιλόδοξο μέρος του βιβλίου, η επιθυμία του Κίργουαν να αναδημιουργήσει μεαφορμή την διάλυση των Beatles την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα της εποχής, είναι αφ' εαυτού εξαιρετικάδύσκολο ως προς την πραγμάτωσή του. To βιβλίο αξίζει πάντως να διαβαστείσαν μια νοσταλγική ελεγεία για το ροκ εν ρολ και τις ψευδαισθήσεις των sixties, τη χρονική στιγμή που ακόμα και τα μεγαλύτερα ροκ είδωλα του πλανήτηχαμηλώνουν τα glossy φτερά τους και σουζητούν ταπεινά να γίνουν φίλοι σου στο MySpace.

Παράλληλο Σύμπαν

Παράλληλο Σύμπαν

Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Μετάφραση: Χίλντα Παπαδημητρίου
Σελίδες: 380
Τιμή: 18