Διογένης Κοπανάκης: Άρης

Στην ψυχή ενός εύθραυστου ήρωα.

NEWSROOM,29.7.2020

Η μάχη απέναντι σε μια κοινωνία που καταδικάζει το διαφορετικό, που ακυρώνει την ελευθερία στην ταυτότητα και τελικά σε οδηγεί στην άρνηση του εαυτού σου για να μπορέσεις να ενταχθείς στην «κανονικότητα» είναι τα ζητήματα που εγείρει το μυθιστόρημα Άρης: Μια ιστορία ψυχοθεραπείας του ψυχιάτρου-ψυχοθεραπευτή Διογένη Κοπανάκη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις βακχικόν. Ένα βιβλίο που σε προβληματίζει βαθιά, καθώς ξετυλίγει το ψυχογράφημα ενός ιδιαίτερου ανθρώπου και ταυτόχρονα σε τοποθετεί ως θεατή μπροστά σε μια μαγική ψυχική διαδικασία, την ψυχοθεραπεία του.

 

«Ένα παιδί, ο Άρης, μαθαίνει στο σχολείο το σκληρό πρόσωπο των ανθρώπων απέναντι στη διαφορετικότητα. Εκφοβισμός, κοροϊδία, περιθωριοποίηση.

 

Ένας έφηβος, ο Άρης, βιώνει την ομοφυλοφιλική του ταυτότητα μέσα από έναν αποτρόπαιο βιασμό. Σεξουαλική κακοποίηση.
Σήμερα ο Άρης είναι ένας νέος, όμορφος και επιτυχημένος αρχιτέκτονας. Έχει χτίσει μια τέλεια εικόνα για να αποφύγει την αλήθεια, τον εαυτό του και τους άλλους. Πίσω από το λαμπερό του χαμόγελο, όμως, παραμένουν κρυμμένοι φόβοι και ανείπωτες επιθυμίες. Το παρελθόν του τον στοιχειώνει, το παρόν τον τρομάζει. Με τη βοήθεια του θεραπευτή του και μέσα από μια επίπονη διαδικασία ψυχοθεραπείας το ταξίδι του Άρη για την αυτογνωσία και τη λύτρωση από τα φαντάσματα του παρελθόντος ξεκινά».

 

Καθώς εισχωρείς κυριολεκτικά στα άδυτα ενός ψυχιατρικού γραφείου, παρακολουθείς τον Άρη στις πιο κρίσιμες μάχες του, στην αναμέτρηση με τη μοναξιά, στη συμφιλίωση με τον εαυτό του. Ο συγγραφέας, μέσα από την ψυχιατρική του ιδιότητα, δημιουργεί το ψυχογράφημα του ήρωα και καταφέρνει να ανασύρει από την ψυχή του, που παραμένει ερμητικά κλειστή, τα στοιχεία εκείνα που τον έκαναν να είναι ένας τραγικός ήρωας βυθισμένος σε ένα ψυχικό τέλμα και εγκλωβισμένος σε ένα συνεχές αδιέξοδο. Κι αυτό ο συγγραφέας το καταγράφει χωρίς να χρησιμοποιεί βαριά ιατρική πληροφορία και ψυχιατρικούς εντυπωσιασμούς. Ζωντανά, ρεαλιστικά, σαν ταινία, άλλοτε κωμωδία του Αλμοδόβαρ και άλλοτε δράμα.

 

Κανείς δεν γνωρίζει τον Άρη πραγματικά. Κανείς δεν ξέρει τις κρυμμένες αλήθειες της πληγωμένης του ψυχής. Ο Άρης κρύβεται γιατί είναι «διαφορετικός» από τις νόρμες και τα στερεότυπα της κοινωνίας. Διαφορετικός απ' αυτό που οι πολλοί ορίζουν ως «κανονικό». Είναι λευκός άντρας γκέι. Θα μπορούσε να είναι γυναίκα, λεσβία, trans, μαύρος, πρόσφυγας, χριστιανός, μουσουλμάνος ή Εβραίος, κοντός ή χοντρός, όμορφος ή άσχημος. Η ιστορία του γίνεται ένα μάθημα ζωής. Μια κραυγή απέναντι σε κάθε είδους ρατσισμό και διάκριση.

«Άρης: Μια ιστορία ψυχοθεραπείας» του Διογένη Κοπανάκη

«Άρης: Μια ιστορία ψυχοθεραπείας» του Διογένη Κοπανάκη

Εκδόσεις: βακχικόν