Τι να διαβάσετε και τι να προσφέρετε αυτό το Πάσχα

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο κάνουν και φέτος την επιλογή πιο εύκολη, με βιβλιοφιλικές προτάσεις που ικανοποιούν όλα τα γούστα.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ 15.4.2022 | 15:17
ADVERTORIAL

 

Το Πάσχα πλησιάζει κι αυτό σημαίνει δώρα, είτε για τους άλλους είτε για εμάς τους ίδιους. Οι επιλογές είναι πολλές, ειδικά κατά την εορταστική περίοδο, αλλά οι σταθερές αξίες λίγες. Το βιβλίο είναι μία από αυτές και πλέον η παραγωγή του είναι τόσο πλούσια, που δύσκολο να μείνει κάποιος παραπονεμένος. Οι εκδόσεις Μεταίχμιο, ως συνήθως, κρατούν τον πήχη ψηλά, προσφέροντας ποιοτικούς τίτλους. Ξεχωρίσαμε πέντε από αυτούς και σας τους προτείνουμε.

 

Τι να διαβάσετε και τι να προσφέρετε αυτό το Πάσχα

 

Και «Αρχίζουμε από το τέλος», κάπως ανορθόδοξα δηλαδή, όπως δηλώνει το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα που προτείνει ο εκδοτικός οίκος (μτφρ. Γιώργος Μπαρουξής), το τρίτο του Βρετανού Chris Whitaker, το οποίο έχει γίνει πλέον μπεστ σέλερ, έχει διακριθεί με τα βραβεία CWA Gold Dagger 2021, Theakston Old Peculier (Αστυνομικό Μυθιστόρημα της Χρονιάς) και Ned Kelly (Καλύτερο Διεθνές Αστυνομικό Μυθιστόρημα). Μάλιστα, είναι υποψήφιο για άλλα δύο, ενώ θα μεταφερθεί στη μικρή οθόνη. Και μάλλον δικαίως γίνεται όλος αυτός ο ντόρος, καθώς πρόκειται για μια ιστορία φόνου, εκδίκησης και αντιποίνων, θαυμάσια γραμμένη και πολυεπίπεδη. Θέτοντας το ερώτημα πόσο μπορούμε να αποφύγουμε το παρελθόν όταν αυτό φαίνεται να επαναλαμβάνεται, δείχνει πώς το ανθρώπινο πνεύμα υπερισχύει και η αγάπη νικάει. Μάλιστα, αναγνωρισμένοι συγγραφείς, όπως οι Jane Harper, Charlotte McConaghy και A.J. Finn το έχουν ξεχωρίσει.

 

Τι να διαβάσετε και τι να προσφέρετε αυτό το Πάσχα

 

Ένα μυθιστόρημα που έχει κερδίσει τον τίτλο του πιο πρωτότυπου μυστηρίου της χρονιάς είναι το δεύτερο αστυνομικό που προτείνουν οι εκδόσεις Μεταίχμιο. Το «Οκτώ ντετέκτιβ» (μτφρ. Γιώργος Μπαρουξής) του Alex Pavesi, που η «Sunday Mirror» το έχει χαρακτηρίσει «ευφυέστατο φόρο τιμής στην παράδοση της Agatha Christie», ακολουθεί την επιμελήτρια εκδόσεων Τζούλια Χαρτ. Στην προσπάθειά της να επανεκδώσει τις επτά ιστορίες μυστηρίου του συγγραφέα Γκραντ Μακάλιστερ, μπαίνει στη διαδικασία να διαλευκάνει και έναν όγδοο φόνο, πραγματικό αυτήν τη φορά. Το βιβλίο ήταν υποψήφιο για τρία βραβεία, έχει διακριθεί ως το Αστυνομικό του Μήνα από τους «Sunday Times» και με το βραβείο Capital Crimes Reader, ενώ η Sophie Hannah και ο A.J. Finn κάνουν λόγο για ένα πραγματικά αυθεντικό θρίλερ.

 

Τι να διαβάσετε και τι να προσφέρετε αυτό το Πάσχα

 

Βραβευμένο με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου (2020) στην Ισπανία, το διεθνές μπεστ σέλερ της Irene Vallejo «Πάπυρος: Η περιπέτεια του βιβλίου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» (μτφρ. Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη) απευθύνεται στους βιβλιόφιλους εν γένει. Ουσιαστικά αποτελεί ένα ταξίδι στη ζωή του βιβλίου: μια διαδρομή με στάσεις στα πεδία των μαχών του Αλέξανδρου, στα ανάκτορα της Κλεοπάτρας και στον τόπο δολοφονίας της Υπατίας, στις βιβλιοθήκες και στα εργαστήρια αντιγραφής χειρογράφων, στις πυρές όπου κάηκαν απαγορευμένοι κώδικες και στα γκουλάγκ, στη βιβλιοθήκη του Σαράγεβο και στον υπόγειο λαβύρινθο της Οξφόρδης το 2000. Ένα νήμα που ενώνει τους κλασικούς με τον σύγχρονο κόσμο. Η συγγραφέας επιστρατεύει τη ζωντανή γραφή και την έντονη αφηγηματικότητα για να μιλήσει για τη βαθιά αγάπη της για τα βιβλία και τον γραπτό λόγο με τρόπο που τους αγγίζει όλους.

 

Τι να διαβάσετε και τι να προσφέρετε αυτό το Πάσχα

 

Μια διαφορετική διαδρομή μάς επιφυλάσσει το βιβλίο «Μεγάλες προσδοκίες: Το όνειρο της Ευρώπης 1999-2021» (μτφρ. Ινώ βαν Ντάικ-Μπαλτά) του Oλλανδού δημοσιογράφου Geert Mak. Συνδυάζοντας Ιστορία και πολιτική, παρακολουθεί την πορεία του πειράματος της ανάπτυξης μιας ενιαίας αγοράς και μιας υπερεθνικής ευρωπαϊκής διοίκησης που θα άλλαζε τον ρου της Ιστορίας. Ωστόσο η οικονομική ύφεση του 2008, η κατάσταση στην Ουκρανία πριν και μετά το 2014, η προσφυγική κρίση, το Brexit, ο κορωνοϊός, η κλιματική αλλαγή, η άνοδος του λαϊκισμού, που προκάλεσαν και συνεχίζουν να προκαλούν τριγμούς στο αξιακό οικοδόμημα της γηραιάς ηπείρου από το 1999 και έπειτα, καταγράφονται μέσα από τις μαρτυρίες απλών πολιτών και τις καίριες παρατηρήσεις του συγγραφέα, επιβεβαιώνοντας τον χαρακτηρισμό του έργου ως «βιβλίου-ντοκουμέντου». Σύγχρονος προβληματισμός πάνω σε ένα από τα φλέγοντα ζητήματα της πολιτικής σκηνής, την ταυτότητα της Ευρώπης.

 

Τι να διαβάσετε και τι να προσφέρετε αυτό το Πάσχα

 

Στον κατάλογο των εκδόσεων Μεταίχμιο βρίσκουμε και το πρώτο μυθιστόρημα του ηθοποιού Στέλιου Μάινα. Δεν είναι η πρώτη του συγγραφική απόπειρα, έχει γράψει κείμενα για το ραδιόφωνο και τον Τύπο και έχει εκδώσει μια συλλογή διηγημάτων. Στο «Να θυμηθώ να παραγγείλω» καταπιάνεται με ένα ευαίσθητο θέμα, αυτό της ευθανασίας. Η ηρωίδα του, μια αναισθησιολόγος που παρέβη τον νόμο, βοηθώντας ασθενείς να λυτρωθούν από ανίατες ασθένειες, μέσα από το κελί της στη φυλακή αφηγείται τη ζωή της, απόλυτα συνυφασμένη με τον τρόπο που επέλεξε να ασκήσει το λειτούργημά της, θέτοντας έντονα το ερώτημα «ευεργέτης ή φονιάς;».  

 

Οδηγός Βιβλίου