Πέντε προτάσεις βιβλίων για το φετινό καλοκαίρι

Ελληνικό και ξένο αστυνομικό, true crime ιστορίες και ένα μυθιστόρημα που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στο #BookTok από τις Eκδόσεις Μεταίχμιο

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ 18.7.2023 | 11:42

 

Όλοι πλέον μετράμε αντίστροφα τις μέρες μέχρι τις καλοκαιρινές διακοπές και ταυτόχρονα οργανώνουμε λίστες με όσα θα πάρουμε μαζί μας. Μία από τις πιο σημαντικές είναι αυτή με τα βιβλία που θα μας κάνουν παρέα όπου κι αν πάμε. Οι Eκδόσεις Μεταίχμιο μάς βοηθούν και φέτος προτείνοντας πέντε τίτλους που δεν πρέπει να λείπουν από καμία λίστα, από καμία βιβλιοθήκη γενικώς.

 

Πέντε βιβλιοφιλικές προτάσεις για το φετινό καλοκαίρι

 

Η πρώτη πρόταση έρχεται από τον χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας, και μάλιστα της ελληνικής, με το «Πάρε ανάσα» ττου συγγραφέα και σεναριογράφου Δημήτρη Σίμου, ένα ψυχολογικό θρίλερ που διαδραματίζεται στην ελληνική επαρχία, συγκεκριμένα στη Χαλάστρα, όπου πλέον ζει η Σίλβια Κώτσου μαζί με τις δυο έφηβες κόρες της. Η ιστορία της είναι δραματική: πριν από πέντε χρόνια η ίδια και η οικογένειά της δέχτηκαν μια δολοφονική επίθεση στην Αθήνα, κατά την οποία σκοτώθηκαν ο άντρας και ο πατέρας της. Έκτοτε εγκατέλειψε τη ζωή στην πρωτεύουσα και επέστρεψε στη γενέτειρά της, προσπαθώντας να φτιάξει μια νέα πραγματικότητα για εκείνη και τα παιδιά της. Ωστόσο, η κατάσταση περιπλέκεται όταν στο Δέλτα Αξιού, όπου δουλεύει ως δύτρια στις τοπικές μυδοκαλλιέργειες, βρίσκεται νεκρός ο δικηγόρος της οικογένειας, με το πρόσωπό του βαμμένο με γυναικεία χαρακτηριστικά. Επικεφαλής στη διαλεύκανση της υπόθεσης είναι ο αστυνόμος Λάζος, που είχε αναλάβει και την υπόθεση δολοφονίας των δικών της. Σταδιακά αποκαλύπτονται μυστικά, ενώ η Σίλβια κρατάει το κλειδί της υπόθεσης.

 

Πέντε βιβλιοφιλικές προτάσεις για το φετινό καλοκαίρι

 

 

Kαι εφόσον είμαστε στον χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το καινούργιο μυθιστόρημα του ροκ σταρ συγγραφέα Τζο Νέσμπο, «Ματωμένη σελήνη» (μτφρ. Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη). Στο δέκατο τρίτο βιβλίο της σειράς με τις υποθέσεις του Χάρι Χόλε, βρίσκουμε τον αυτοκαταστροφικό πρωταγωνιστή στο Λος Άντζελες, σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από τα λάθη που διέλυσαν τη ζωή του. Αν και αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερό του εχθρό, τον εαυτό του, δεν μπορεί να αφήσει αβοήθητη μια ηλικιωμένη ηθοποιό, τη Λουσίλ, που έχει μπλέξει με ένα καρτέλ ναρκωτικών ‒ με τη σειρά της, θα τον βοηθήσει κι εκείνη. Στο Όσλο προκύπτει μια υπόθεση κατά συρροή δολοφονιών που μόνο ο Χάρι μπορεί να διαλευκάνει, αλλά η αστυνομία δεν θέλει να συνεργαστεί μαζί του. Όταν τον προσεγγίζει ο βασικός ύποπτος προκειμένου να τον απαλλάξει από τις κατηγορίες, του δίνεται η ευκαιρία να βρει τα χρήματα που θα ελευθερώσουν τη Λουσίλ, την οποία στο μεταξύ έχει απαγάγει το καρτέλ. Ακόμα ένα καθηλωτικό μυθιστόρημα από τον μετρ του είδους, που αναμένεται να κυκλοφορήσει σε τουλάχιστον 29 χώρες. Διαβάζεται αυτόνομα, η απόλαυση όμως μεγαλώνει όταν ξέρεις όλα όσα έχουν προηγηθεί..

 

Πέντε βιβλιοφιλικές προτάσεις για το φετινό καλοκαίρι

 

Και μια και μιλάμε για σειρές βιβλίων, η επόμενη πρόταση είναι «Η Εποχή του κακού» (μτφρ. Αγορίτσα Μπακοδήμου), το πρώτο μέρος μιας τριλογίας για την οποία όλοι μιλούσαν στην Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης το 2019 και πολλοί εκδοτικοί οίκοι τη διεκδικούσαν. Μεταφράζεται σε τουλάχιστον 20 γλώσσες και η συγγραφέας Deepti Kapoor ετοιμάζει ήδη την τηλεοπτική διασκευή. Πρόκειται για την ιστορία της ζάπλουτης, πανίσχυρης και άκρως διεφθαρμένης οικογένειας Ουαντία, που όποιος την πλησιάζει μπλέκει στον σκοτεινό κόσμο της. Κινούμενο επιδέξια μεταξύ διαφορετικών χρόνων και οπτικών, με μια καθηλωτική και γλαφυρή γραφή, συχνά ωμή, με εντυπωσιακές περιγραφές και ένα αξέχαστο καστ χαρακτήρων, συνιστά ένα συναρπαστικό page-turner, μια ιστορία εξουσίας, αφοσίωσης, εκδίκησης και οικογενειακών δεσμών που δένουν, βασανίζουν, σκοτώνουν. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι έχει χαρακτηριστεί ως ο «“Νονός” μεταφερμένος σε ινδικό έδαφος».

 

Πέντε βιβλιοφιλικές προτάσεις για το φετινό καλοκαίρι

 

Για εγκλήματα, αληθινά αυτήν τη φορά, διαφθορά και παρανομία διαβάζουμε στα «Καθάρματα» (μτφρ. Κωστής Πανσέληνος) του Patrick Radden Keefe, του πολυβραβευμένου δημοσιογράφου που, έπειτα από ενδελεχή έρευνα, συνθέτει με μαεστρία ένα συναρπαστικό και συνάμα βαθιά ανθρώπινο πορτρέτο 12 απατεώνων, δολοφόνων, επαναστατών και εγκληματιών. Γνωστός στην Ελλάδα και από το «Μην πεις λέξη», μια αποκαλυπτική και καθηλωτική αφήγηση για την άγρια διαμάχη στη Βόρεια Ιρλανδία και τα επακόλουθά της, με αφορμή μια πραγματική ιστορία φόνου ‒κυκλοφορεί επίσης από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο και θα μεταφερθεί στη μικρή οθόνη‒, σε αυτό το true crime βιβλίο ασχολείται με τη λεπτή γραμμή που χωρίζει τη νομιμότητα από την παρανομία, τους οικογενειακούς δεσμούς και τη δύναμη της άρνησης. Οι ιστορίες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο γνωστές στο ελληνικό κοινό, είναι τόσο καλογραμμένες που διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. 

 

Πέντε βιβλιοφιλικές προτάσεις για το φετινό καλοκαίρι

 

Και ένα μυθιστόρημα που έχει συνεπάρει το #BookTok και είναι best seller των «New York Times». Το «Διαλυμένο κορίτσι» (μτφρ. Άντζη Κουνάδη) της Kathleen Glasgow περιγράφει την ιστορία της δεκαεπτάχρονης Σάρλοτ Ντέιβις, που ήδη έχει χάσει περισσότερα απ’ όσα κάποιοι άνθρωποι χάνουν σε μια ολόκληρη ζωή, διαλύεται από τη θλίψη και προσπαθεί απεγνωσμένα να επανέλθει. Η συγγραφέας έχει αντιμετωπίσει την κατάθλιψη, ξέρει καλά για ποιο πράγμα μιλάει, γι’ αυτό το κάνει με ενσυναίσθηση και ειλικρίνεια, αλλά τελικά με αισιόδοξο τρόπο. Με το γλαφυρό και λιτό ύφος του, αυτό το σπαρακτικό, ατρόμητο και ολότελα ειλικρινές μυθιστόρημα κέρδισε συγγραφείς και δημοσιογράφους, που κάνουν λόγο για ένα «σκοτεινό και δυνατό ανάγνωσμα», που «κόβει την ανάσα».

Οδηγός Βιβλίου