«Ο Αναλφάβητος»: Το νέο βιβλίο του Sebastian Fitzek από τις εκδόσεις Διόπτρα

Το ψυχολογικό θρίλερ στα καλύτερά του.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ 16.4.2021 | 14:38

ADVERTORIAL

Πώς θα αντιδρούσες αν, εκεί που ήσουν κολλημένος στο φανάρι, έβλεπες κάποιον στο διπλανό αυτοκίνητο να προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή σου, ζητώντας σου βοήθεια;

 

Κι αν αυτό φαντάζει κάπως απίθανο, η άνευ ορίων φαντασία του Sebastian Fitzek προσθέτει μία ακόμα παράμετρο, που κάνει τα πράγματα ακόμα πιο ενδιαφέροντα: ο οδηγός στον οποίο απευθύνεται το υποτιθέμενο θύμα είναι αναλφάβητος, επομένως δεν είναι σε θέση να καταλάβει αμέσως περί τίνος πρόκειται.

 

«Ο Αναλφάβητος»: Το νέο βιβλίο του Sebastian Fitzek από τις εκδόσεις Διόπτρα

 

«O Μίλαν Μπεργκ περιμένει υπομονετικά στο φανάρι. Ένα αυτοκίνητο σταματάει δίπλα του. Στο πίσω κάθισμα ένα τρομοκρατημένο κορίτσι κρατάει κολλημένο στο τζάμι ένα σημείωμα. ΒΟΗΘΕΙΑ, ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ. Μια κραυγή για βοήθεια; Ο Μίλαν δεν έχει ιδέα. Είναι αναλφάβητος. Όμως, το ένστικτό του φωνάζει ότι το κορίτσι βρίσκεται σε θανάσιμο κίνδυνο. Στα μάτια της είναι ζωγραφισμένος ο φόβος κι αυτό είναι ένα μήνυμα που μπορεί να «διαβάσει».

 

Αποφασίζει να ακολουθήσει το αυτοκίνητο κι έτσι ξεκινά μια εφιαλτική περιπλάνηση που θα τον οδηγήσει σε μια σκληρή συνειδητοποίηση: «κάποιες φορές η αλήθεια είναι υπερβολικά φριχτή για να την αντέξεις. Κάποιες φορές η άγνοια είναι το μεγαλύτερο δώρο του κόσμου».

 

Αυτή είναι με λίγα λόγια η υπόθεση του «Αναλφάβητου», του νέου βιβλίου του πολυβραβευμένου και στη χώρα μας συγγραφέα, που με τη γνωστή τους συνέπεια φρόντισαν να κυκλοφορήσουν για το πιστό κοινό του οι εκδόσεις Διόπτρα. Και με αυτό, αν μη τι άλλο, επιβεβαιώνει ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των μυθιστορημάτων του, την πρωτοτυπία. Όσοι τον διαβάζουν ξέρουν ότι κάθε βιβλίο του είναι ξεχωριστό, και όσοι τον γνωρίζουν για πρώτη φορά, γίνονται φαν ακριβώς γι’ αυτό ‒ αλλά όχι μόνο.

 

«Ο Αναλφάβητος»: Το νέο βιβλίο του Sebastian Fitzek από τις εκδόσεις Διόπτρα

 

Ένα ακόμα βασικό χαρακτηριστικό της γραφής του, ίσως το πιο ουσιαστικό, είναι ότι ξέρει το είδος του ψυχολογικού θρίλερ όσο λίγοι. Είτε πρόκειται για έναν άνδρα που βυθίζεται στον εφιάλτη όταν η αδικοχαμένη, υποτίθεται, οικογένειά του, αποδεικνύεται ολοζώντανη, αλλά δεν τον γνωρίζει (Πείραμα Μνήμης), είτε για έναν πατέρα που αυτοβούλως μπαίνει στη φυλακή για να μάθει από τον έγκλειστο απαγωγέα του παιδιού του πού το έχει κρυμμένο (Ο τρόφιμος), είτε για έναν ψυχίατρο που καλείται να αντιμετωπίσει εν πτήσει την παράλογη απαίτηση ενός συνταξιδιώτη-παλιού ασθενή του, προκειμένου να σώσει την κόρη του (Η θέση 7Α), είτε για την τυχαία εμπλοκή ενός ανθρώπου σε μια «θανάσιμη περιπλάνηση» (Ο αναλφάβητος), ο Fitzek ξέρει πώς να ελιχθεί και μέσα από τη σταδιακή κορύφωση και τα απαραίτητα twists να δημιουργήσει εκείνη την ατμόσφαιρα που ψάχνουν όσοι ξέρουν να απολαμβάνουν ένα καλό θρίλερ. Μάλιστα, είναι τέτοιος ο τρόπος του, που καλύπτει κι αυτούς που αρέσκονται να βλέπουν θρίλερ, γιατί η πλοκή του είναι πάντα κινηματογραφική, με δράση που σου κόβει την ανάσα.

 

Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι θεωρείται ο πιο επιτυχημένος συγγραφέας ψυχολογικών θρίλερ στη Γερμανία, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, έχοντας γράψει περισσότερα από 15 αστυνομικά έργα και έχοντας πουλήσει πάνω από 12 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλον τον κόσμο. Μάλιστα, το πρώτο του μυθιστόρημα, η «Θεραπεία», που κυκλοφόρησε το 2006, έγινε αμέσως best seller, καταλαμβάνοντας από την αρχή μια σημαντική θέση στη διεθνή λογοτεχνική σκηνή και στις προτιμήσεις του αναγνωστικού κοινού, που έκτοτε ανανεώνει επάξια με κάθε νέο συγγραφικό του πόνημα.

Οδηγός Βιβλίου