Για πρώτη φορά θα κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα τα άγνωστα κοινωνικά μυθιστορήματα της Άγκαθα Κρίστι

Τα «κανονικά μυθιστορήματα» που η διάσημη συγγραφέας εξέδωσε με το ψευδώνυμο Mary Westmaccot έρχονται από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

Η Άγκαθα Κρίστι είναι γνωστή ακόμα και σε όσους δεν διαβάζουν καθόλου λογοτεχνία. Η δημιουργός του Ηρακλή Πουαρό και της Μις Μαρπλ κέρδισε από νωρίς τον τίτλο της «Βασίλισσας του Εγκλήματος» και θεωρείται από τις σημαντικότερες συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας. Πάνω στα βιβλία της βασίστηκαν ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, ενώ ιδιαίτερη επιτυχία γνώρισαν και τα θεατρικά της έργα, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν η «Ποντικοπαγίδα» και οι «Δέκα Μικροί Νέγροι».


Αυτό που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό είναι πως η συγγραφέας έγραψε έξι μυθιστορήματα με το ψευδώνυμο Mary Westmacott, θέλοντας να πειραματιστεί με το ταλέντο της και να γράψει «κανονικά μυθιστορήματα» ή σύμφωνα με την περιγραφή της κόρης της Ρόζαλιντ Χικς «γλυκόπικρες ιστορίες βγαλμένες απ' την καρδιά».


Από τις Εκδόσεις Διόπτρα πρόκειται να κυκλοφορήσουν σε μετάφραση Αύγουστου Κορτώ και τα έξι μυθιστορήματα, τα οποία θα ρίξουν φως σε μια άγνωστη λογοτεχνική πτυχή της συγγραφέα και αναμένεται να δημιουργήσουν έντονες συζητήσεις, καθώς η Άγκαθα Κρίστι εκπλήσσει δημιουργώντας ιστορίες με βαθύτατα, διαχρονικά κοινωνικά ζητήματα και κοφτερή ανάλυση χαρακτήρων. Τα δύο πρώτα, το «Θηρίο στο Πιάνο» και η «Ανοιξιάτικη Απουσία» αναμένονται στις 28 Φεβρουαρίου.


Το «Θηρίο στο Πιάνο» είναι το πρώτο βιβλίο που η Άγκαθα Κρίστι εξέδωσε με ψευδώνυμο και αφηγείται την ιστορία του Βέρνον Ντέιρ, ενός νεαρού συνθέτη που σκοτώνεται, υποτίθεται, στον Πρώτο Παγκόσμιο, και ο οποίος επινοεί εκ νέου την ταυτότητά του. Όπως χαρακτηριστικά διαβάζουμε στην κριτική του New York Times Book Review, «To ποια είναι δεν έχει σημασία, διότι το βιβλίο της στέκεται πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο της τρέχουσας λογοτεχνίας».


Η «Ανοιξιάτικη Απουσία» είναι βιβλίο ψυχολογικής ενδοσκόπησης, μιλά για μια γυναίκα που βρίσκεται ολομόναχη για πρώτη φορά κι αρχίζει να αναθεωρεί τη ζωή της, κατανοώντας τελικά τι εντύπωση σχηματίζουν οι άλλοι για εκείνη. Στις 6 Ιουνίου θα κυκλοφορήσουν το «Ημιτελές πορτρέτο» και «Το βάρος της αγάπης», ενώ μέχρι το τέλος του 2018 η σειρά θα ολοκληρωθεί με τα μυθιστορήματα «Ο δεύτερος γάμος» και «Η στιγμή του ρόδου».

 

 

Οδηγός Βιβλίου