6 αστυνομικά βιβλία για να διαβάσετε τα φετινά Χριστούγεννα

Τα αστυνομικά βιβλία από τις εκδόσεις Μεταίχμιο που θα συνοδεύσουν τις ζεστές βραδιές σας στο σπίτι.

LIFOTEAM 19.12.2019 | 11:50

Τα Χριστούγεννα είναι μέρες χαλάρωσης και η ιδανική στιγμή για να απολαύσουμε την ηρεμία του σπιτιού μας, τη ζεστή ατμόσφαιρα και το αγαπημένο μας βιβλίο.

 

Μπορεί οι ρυθμοί της καθημερινότητας να μη μας επιτρέπουν πάντα να αφιερώσουμε αυτές τις στιγμές χαλάρωσης στον εαυτό μας, οπότε οι γιορτές είναι η κατάλληλη περίοδος για να κάνουμε αυτά που μας ευχαριστούν. Φέτος τα Χριστούγεννα, λοιπόν, βρήκαμε τα 6 αστυνομικά βιβλία που θα θέλετε να διαβάσετε από την αρχή ως το τέλος και θα συνοδεύσουν τις γιορτινές μέρες σας:

 

Δεσμοί αίματος

Stuart Neville

 

6 αστυνομικά βιβλία για να διαβάσετε τα φετινά Χριστούγεννα

 

Το αίμα νερό δεν γίνεται για δυο αδέρφια εγκλωβισμένα στο σύστημα αναδοχής και υιοθεσίας του Μπέλφαστ. Έχουν, όμως, ένα χρέος βίας να ξεπληρώσουν, και θα το καταβάλουν όχι μόνο αυτοί αλλά και όσοι έχουν αφήσει πίσω τους.

 

Ο αγαπημένος Ιρλανδός συγγραφέας επιστρέφει στο Μπέλφαστ και στη σειρά που αγαπήθηκε από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο. Η συνέχεια του μπεστ σέλερ Πέπλο σιωπής με πρωταγωνίστρια τη συνεργάτιδα του επιθεωρητή Λένον, την αστυνομικό Σερίνα Φλάναγκαν.

 

Το βιβλίο έχει χαρακτηριστεί το καλύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα του 2015 σύμφωνα με τους New York Times και τους Irish Times και αξίζει να διαβαστεί για τον συνδυασμό σασπένς και σφιχτής πλοκής με στέρεους χαρακτήρες.

 

Έξι επί δύο

Arne Dahl

 

6 αστυνομικά βιβλία για να διαβάσετε τα φετινά Χριστούγεννα

 

Όταν ο πρώην επιθεωρητής Σαμ Μπέργερ ανοίγει τα μάτια του, δεν έχει ιδέα πού βρίσκεται. Τα πάντα είναι λευκά και ο κόσμος του δεν έχει καν σχήμα. Τότε διαπιστώνει πως η Μόλι Μπλουμ είναι στο πλευρό του και συνειδητοποιεί ότι είναι και οι δυο φυγάδες. Κρύβονται από τη δικαιοσύνη που πλέον δεν υπηρετεί τον σκοπό της.


Στο συναρπαστικό σίκουελ του διεθνούς μπεστ σέλερ Επτά μείον ένα, ο Σαμ και η Μόλι αναλαμβάνουν μια αποστολή που συνδέεται με μια ανησυχητική υπόθεση του παρελθόντος. Ο δολοφόνος έχει καταδικαστεί και εκτίει την ποινή του, αλλά είναι στ' αλήθεια ένοχος;

 

Η εντυπωσιακή συνέχεια μιας σπουδαίας νέας σειράς που όπως φαίνεται μέλλεται να καθιερώσει τον συγγραφέα ως έναν από τους σημαντικότερους παίκτες αυτής της κατηγορίας διεθνώς. Έχει προγραμματιστεί η έκδοση και του τρίτου βιβλίου στην ίδια σειρά για το φθινόπωρο του 2020. 

 

Λύτρωση

Yrsa Sigurdardόttir

 

6 αστυνομικά βιβλία για να διαβάσετε τα φετινά Χριστούγεννα

 

Η αστυνομία μαθαίνει για το έγκλημα όπως και όλοι οι υπόλοιποι, μέσω Snapchat. Το βίντεο δείχνει ένα τρομοκρατημένο θύμα να ζητά συγχώρεση. Όταν βρίσκουν το πτώμα, συνοδεύεται από ένα χαρτί με τον αριθμό 2. Ο επιθεωρητής Χούλνταρ εμπλέκεται στην έρευνα, στην οποία ζητά τη συνδρομή της παιδοψυχολόγου Φρέιγια καθώς θα πρέπει να ανακρίνουν τους έφηβους φίλους του θύματος. Σύντομα ανακαλύπτουν ότι η δολοφονημένη νεαρή Στέλλα δεν ήταν το αγγελούδι που όλοι έλεγαν πως ήταν. Ακόμα κι έτσι όμως, ποιος μπορεί να τη μισούσε τόσο ώστε να τη σκοτώσει;


Κι ύστερα ένας ακόμα έφηβος εξαφανίζεται και έρχονται στην επιφάνεια και άλλα σχετικά βίντεο. Ενώ η έρευνα μοιάζει να έχει πιάσει πάτο, ο Χούλνταρ και η Φρέιγια συμφωνούν σε δύο σημεία: ότι η αλήθεια δεν είναι καθόλου απλή και ότι ο δολοφόνος δεν έχει τελειώσει τη δουλειά του.

 

«Η Sigurdardόttir δεν φοβάται να εκθέσει τις τρομερές επιπτώσεις του bullying, συνδυάζοντας μοναδικά μια εξαιρετική πλοκή με την ανάδειξη ενός σοβαρού κοινωνικού φαινομένου» έγραψαν οι Sunday Times.

 

Ξένο δέρμα

Tana French

 

6 αστυνομικά βιβλία για να διαβάσετε τα φετινά Χριστούγεννα

 

Έχουν περάσει έξι μήνες από τα περιστατικά του πρώτου μυθιστορήματος, Στο δάσος. Η Κάσι Μάντοξ έχει φύγει από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών και δεν σκοπεύει να γυρίσει – ώσπου ένα επείγον τηλεφώνημα τη στέλνει στον τόπο ενός φρικιαστικού εγκλήματος. Το θύμα είναι ολόιδιο η Κάσι και σύμφωνα με την ταυτότητά της είναι η Αλεξάντρα (Λέξι) Μάντισον, ένα ψευδώνυμο που η Κάσι χρησιμοποιούσε όταν δούλευε ως μυστική. Η Κάσι δεν πρέπει απλώς να ανακαλύψει ποιος σκότωσε την κοπέλα αυτή – πρέπει, το σημαντικότερο, να μάθει ποια ήταν.

 

Η σειρά Dublin Murders που προβάλλεται ήδη στην Ελλάδα, βασίζεται στα βιβλία Στο δάσος και Ξένο Δέρμα, ενώ υπάρχει οδηγός ανάγνωσης του βιβλίου εδώ.

 

Και σε αυτό το βιβλίο οι συγγραφικές αρετές της French που τη διαφοροποιούν από τους άλλους συγγραφείς και συνθέτουν το προσωπικό της στιλ ξεδιπλώνονται σε όλο τους το μεγαλείο: λογοτεχνική δεινότητα, δυνατές περιγραφές των μικρών λεπτομερειών και φυσικά οι βαθιά δουλεμένοι χαρακτήρες – ειδικά αυτό το τελευταίο είναι ακόμα εντονότερο.


Το βιβλίο έρχεται ως φυσική συνέχεια του Στο δάσος αλλά μπορεί να διαβαστεί και ανεξάρτητα (ό,τι χρειάζεται να ξέρει κανείς για το παρελθόν της Κάσι το πληροφορείται και εδώ). Η αρχική υπόθεση της ομοιότητας αλλά και της υιοθέτησης της ταυτότητας του άλλου μπορεί να φαντάζει κάτι το εντελώς απίστευτο να συμβεί, κι όμως η French, με τον τρόπο γραφής της, καταλήγει σε ένα εκατό τοις εκατό πειστικό αποτέλεσμα.

 

Τατουάζ

Manuel Vázquez Montalbán

 

6 αστυνομικά βιβλία για να διαβάσετε τα φετινά Χριστούγεννα

 

Ενώ η Ισπανία βρίσκεται υπό τον τυραννικό ζυγό του Φράνκο, ο πρώην πράκτορας της CIA, πρώην κομμουνιστής και νυν ιδιωτικός ερευνητής Πέπε Καρβάλιο έχει καταντήσει τόσο κυνικός, που μόνο το φαγητό και το σεξ φαίνεται να τον απασχολούν πια. Έχει αποκτήσει μάλιστα τη συνήθεια να καίει, πού και πού, κάνα βιβλίο στο σπίτι του στη Βαρκελώνη, έτσι, για να απολαμβάνει το γεύμα του συντροφιά με τη φωτιά στο τζάκι.


Όταν αναλαμβάνει ν' ανακαλύψει την ταυτότητα του πτώματος ενός άντρα που ξεβράζει η θάλασσα, θα ξυπνήσει απ' τον λήθαργό του. Η αστυνομία υποψιάζεται ότι το έγκλημα σχετίζεται με τους εμπόρους ναρκωτικών και τους οίκους ανοχής της περιοχής, και αρχίζουν οι έφοδοι στα μπαρ και οι οχλήσεις στις πόρνες. Το ένστικτο του Καρβάλιο όμως του λέει ότι κάτι άλλο συμβαίνει και ότι για άλλη μια φορά οι μπάτσοι κάνουν λάθος. Καθώς η αστυνομία δημιουργεί όλο και περισσότερες εντάσεις, ο Καρβάλιο μπαίνει όλο και πιο βαθιά στην έρευνα έχοντας για οδηγό ένα μόνο στοιχείο: το τατουάζ στην πλάτη του νεκρού.

 

Το βιβλίο απευθύνεται στο κοινό του νουάρ και ιδιαίτερα της «μεσογειακής σχολής» του. Το Τατουάζ, είναι η πρώτη περιπέτεια του απολαυστικού ντετέκτιβ Πέπε Καρβάλιο, ωστόσο, το βιβλίο δεν είχε κυκλοφορήσει έως τώρα στα ελληνικά.

 

Άγρια φύση

Jane Harper

 

6 αστυνομικά βιβλία για να διαβάσετε τα φετινά Χριστούγεννα

 

Είναι εδώ η Άλις; Τα κατάφερε; Είναι ασφαλής; Μες στο χάος, μες στη νύχτα, ήταν αδύνατον να διακρίνεις ποια από τις τέσσερίς μας είχε ρωτήσει για την Άλις. Αργότερα, όταν τα πράγματα πήγαν κατά διαόλου, η καθεμιά μας επέμενε ότι ήταν αυτή που είχε αναρωτηθεί για την τύχη της Άλις.


Πέντε γυναίκες εγκαταλείπουν την άνεση του κλιματιζόμενου εργασιακού τους περιβάλλοντος, φορτώνονται απρόθυμα τα σακίδιά τους και ξεκινούν να διασχίσουν έναν θαμνότοπο της αυστραλιανής ενδοχώρας. Στόχος αυτής της πεζοπορίας να ενισχυθούν οι μεταξύ τους δεσμοί και η ομαδικότητά τους. Στο τέλος της διαδρομής όμως θα μείνουν μόνο τέσσερις...


Ο αστυνομικός Άρον Φαλκ έχει πολύ συγκεκριμένο ενδιαφέρον γι' αυτή την εξαφάνιση. Η Άλις Ράσελ, η αγνοούμενη, είναι η πληροφοριοδότριά του στην τελευταία υπόθεση που χειρίζεται. Η Άλις γνωρίζει μυστικά για πρόσωπα και
καταστάσεις στην εταιρεία στην οποία εργάζεται.

 

Η Αγρια Φύση έχει αναδειχθεί ως Βιβλίο της χρονιάς (2018) στα Australian Indie Awards Book, αλλά και σύμφωνα με την εφημερίδα Observer.

 

Η Jane Harper είναι η συγγραφέας του βιβλίου Η ξηρασία και η Άγρια Φύση είναι η δεύτερη περιπέτεια του Άρον Φάλκ. Τη συγκρίνουν με την Tana French και τον Dennis Lehane. Δυνατά της σημεία είναι η δημιουργία χαρακτήρων και η αξιοποίηση του τοπίου για το χτίσιμο της ατμόσφαιρας (το ίδιο το τοπίο ίσως να είναι μια ευπρόσδεκτη αλλαγή). Σωστά φτιαγμένη πλοκή, χορταστική και στέρεη στις ανατροπές της, και γραφή που δεν φλυαρεί.

Οδηγός Βιβλίου