To artAZ παρουσιάζει το Private View – μια εικαστική τριλογία, αποτελούμενη από 3 ανεξάρτητες εκθέσεις που δρουν συμπληρωματικά, αναδεικνύοντας το φάσμα και τη συνοχή των διαφορετικών εικαστικών τάσεων, με κύριο συνδετικό ιστό ότι συνιστούν –και μας συστήνουν- σύγχρονη τέχνη αιχμής.


Παραστατική και Αφηρημένη Ζωγραφική, Urban & Street Art, Σχέδια, Γλυπτά, Βίντεο – διαφορετικές μορφές τέχνης συνυπάρχουν σε μια οριακά πειραματική συν-επιμέλεια, που υπογραμμίζει τη σημασία της δημιουργικής συνδιάλεξης. To νεωτεριστικών προθέσεων συνεργατικό εγχείρημα εγκαινιάζει τη λειτουργία του «9 ΕΝИΕΑ», ενός νέου πολιτιστικού χώρου στην Πλατεία Κολιάτσου.

 

Οι 3 εκθέσεις

 

«Βοοm!», σε επιμέλεια Αλεξάνδρας Κολλάρου
Η κεντρική έκθεση του Private View θυμίζει εικαστική παιδική χαρά για ενήλικες και αποτελεί –όχι απαραίτητα λυρική- ωδή στη μαγεία της τέχνης. Αψηφώντας την κατηγοριοποίηση, η έκθεση παρουσιάζει έργα που σε χτυπάνε καταπρόσωπα και επισημαίνει την αισθητική απογείωση που προκύπτει όταν οι αναστολές μπαίνουν στην άκρη. «Επέλεξα έργα που αντιπροσωπεύουν διαφορετικά ρεύματα, έργα που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε το ένα δίπλα στο άλλο. Δε πιστεύω στις ταμπέλες, περιορίζουν πολύ την εικαστική εμπειρία - με ενδιαφέρει η αξία που μένει όταν έρxεσαι αντιμέτωπος με το έργο ένας προς ένα», λέει η επιμελήτρια του προγράμματος Αλεξάνδρα Κολλάρου, «Αυτό που συνδέει τα έργα είναι ότι το καθένα στο είδος του είναι πολύ δυνατό – πρόκειται για ένα είδος προσωπικού εικαστικού 'best of'».

 

«Drawing – A Thought Line», σε επιμέλεια Sarah Ettlinger
Η επιμέλεια της Βρετανής Sarah Ettlinger έχει σαν κεντρικό άξονα το σχέδιο και προτείνει έργα που εστιάζουν στο τρίπτυχο Γραμμή-Φόρμα-Συναίσθημα. «Ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση να κάνω την επιμέλεια της μιας από τις 3 ενότητες της έκθεσης που παρουσιάζει το artAZ το 2014 στην Αθήνα αποφασίζοντας να εστιάσω στο σχέδιο, που είναι γνωστό και σαν «μυστικό της τέχνης». Ανέκαθεν με γοήτευε η αμεσότητα που έχει αυτή η μορφή έκφρασης, ο τρόπος που λειτουργεί σαν κανάλι απευθείας σύνδεσης με τις σκέψεις του καλλιτέχνη. Επέλεξα μια ποικιλία έργων που στηρίζονται στις "γραμμές" προκειμένου να επικοινωνήσουν τις σκέψεις και τα μηνύματα τους».

 

«The Dungeon», σε επιμέλεια Χρήστου Τόλη
Στο υπόγειο επίπεδο του χώρου φιλοξενούνται έργα μικτής τεχνικής σε ένα απρόσμενο σκηνικό. Η έκθεση απευθύνεται ταυτόχρονα στις αισθήσεις και το θυμικό του θεατή, προτείνοντας μια βιωματική προσέγγιση της τέχνης. Ένα ανήσυχο εικαστικό όνειρο ή -ανάλογα με την οπτική του θεατή- εφιάλτης. «Ανέλαβα την επιμέλεια του υπόγειου χώρου (ή και χωροχρόνου ακόμα αν σκεφτούμε την εγκατάσταση μιας εισόδου που οδηγεί σε μια άγνωστη διάσταση...) με την πρόθεση να συνθέσω έναν τόπο σκοτεινής ονειροφαντασίας που δεν παραλείπει και να ειρωνευτεί ελαφρά τον εαυτό της. Επέλεξα έργα που δεν τα συνδέει η τεχνοτροπία ή η τεχνική της εκτέλεσης τους αλλά η σκοτεινή υπερβατική τους διάθεση που ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί ανάμεσα στην εσωστρέφεια και την εξωτερίκευση του συναισθήματος άλλοτε με ανεπαίσθητο και άλλοτε με γκροτέσκο τρόπο.»