Η παρούσα έκθεση αναδεικνύει έργα από το έτος 2021 και έπειτα του Κωνσταντίνου Παπαργύρη. Πρόκειται για μια νέα στροφή προς το φως στη δουλειά του, η οποία μας καλεί να δούμε την ολόκληρη πορεία μέσα από τρεις διαδοχικές, πρόσφατες και αλληλένδετες φάσεις της.

 

«Armonia Generosa»: Μια ατομική έκθεση ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Παπαργύρη στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά



Ο Κωσταντίνος Παπαργύρης μέσα από τη ζωγραφική του αναδεικνύει μια εσωτερική δύναμη που διαπνέει κάθε του έργο. Μέσα από εκλεπτυσμένες τεχνικές και χρωματικές παλέτες, αναδεικνύει την κίνηση του φωτός και την ιδιαίτερη χρήση μοτίβων και ρυθμικότητας, καθοδηγώντας το βλέμμα του θεατή προς το δικό του εικαστικό ιδίωμα. Η παρουσία του καλλιτέχνη είναι έντονη και αντικατοπτρίζεται στη δράση της πινελιάς του, με τρόπο που συνδέει τη δημιουργικότητά του με την ίδια του την ύπαρξη. Με την επανάληψη και παραλλαγή στοιχείων, δημιουργεί μια αίσθηση κίνησης και ενότητας και έτσι καθοδηγεί τον θεατή σε ένα ταξίδι ενδοσκοπικής αναζήτησης και ανακάλυψης. Με αυτόν τον τρόπο, ο Κ. Παπαργύρης προσκαλεί τον θεατή σε μια αφηγηματική εμπειρία, όπου το φως γίνεται κινητήρια δύναμη και διαμορφώνει την επιφάνεια του καμβά. Αξιοσημείωτο εύρημα της τελευταίας του ενότητας αποτελεί η ζωγραφική κοντινών τονικών συσχετισμών και η ανάδειξη ενός θερμού φωτός μέσω του θέματος. Αυτό το εύρημα αποδίδει την κίνηση η οποία ολοκληρώνεται νοητά στο βλέμμα του θεατή, καθώς οι ανεπαίσθητοι μετατονισμοί δημιουργούν ένα κρυφό παιχνίδισμα που εκτυλίσσεται στην επιφάνεια του καμβά. Μέσα από τις μυσταγωγικές του ατμόσφαιρες ενισχύει την αφηγηματική δομή του έργου και υπονοεί έναν μυστικισμό που εκφράζεται μέσα από τα ονειρικά τοπία και την αφαιρετική διάθεση της φόρμας. Τέλος, ο καλλιτέχνης δημιουργεί έναν διάλογο ανάμεσα στην τέχνη και την ανθρώπινη εμπειρία. Θα λέγαμε λοιπόν, ότι πρόκειται για «Μια ζωγραφική της σιωπής»  όπως αναφέρει ο ίδιος, που προσκαλεί τον θεατή να ανακαλύψει το βάθος της δημιουργικής του διαδικασίας.

Εγκαίνια: 15.04.24 στις 19.00 – 22.00

Εικαστική δράση: “Αναπαραστάσεις σε λαϊκές κλίμακες»
(Την ημέρα των εγκαινίων, ο Κωνσταντίνος Παπαργύρης θα αυτοσχεδιάσει μέσα από ένα πρωτότυπο δρώμενο, διαβάζοντας ποιήματα από τις τελευταίες του συλλογές σε μια δική του πρωτότυπη σχεδόν ατονική μουσική παιγμένη σε λαϊκές κλίμακες, με παραδοσιακά όργανα (τρίχορδο και τζουρά), ενώ θα απαγγείλει και η σοπράνο Ελένη Βουδουράκη.)

Αποσπάσματα από τα πέντε βιβλία του Κωνσταντίνου Παπαργύρη: «Εβενουργός» εκδ. Περεισπωμένη, «Τα Δεικνύμενα» & «Κηφήνας» εκδ. Θράκα. Επιπλέον, σύντομα θα εκδοθούν και τα «Antoin Watteau » από τις εκδόσεις Περισπωμένη, το πρώτο του θεατρικό κωμειδύλιο, βασισμένο στον ομώνυμο ζωγράφο της περιόδου του Ροκοκό αλλά και ο «Κερματοδέκτης» από τις εκδόσεις Θράκα.

Διάρκεια:  15.04.24- 21.04.24
Επιμέλεια έκθεσης: Νιόβη Κρητικού
Ώρες λειτουργίας: 12.00-21.00

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός