Δωρεάν ξεναγήσεις σε ξεχωριστά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια της Αθήνας έρχεται να προσφέρει για ακόμη μία χρονιά το Open House Athens. Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχει και η Εθνική Τράπεζα, κάτι ιδιαιτέρως σημαντικό λόγω της μεγάλης πολιτισμικής της κληρονομιάς, η οποία εκφράζεται και μέσα από τα κτίρια της Τράπεζας. Έτσι, δίνεται στο κοινό για πρώτη φορά η δυνατότητα να ξεναγηθεί σε πέντε από τα σημαντικότερα κτίρια της σύγχρονης ιστορίας της χώρας.

 

Η δράση Open House, ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής, ξεκίνησε ως ιδέα από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα έχει διαδοθεί σε περισσότερες από 40 πόλεις του κόσμου. Στην Αθήνα πραγματοποιείται από το 2014 κάθε άνοιξη, μετατρέποντας την πόλη για ένα διήμερο σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της.

 

Το Open House Athens, πρόκειται για μια πρωτοβουλία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, βασισμένη στον εθελοντισμό και με στόχο να μας επανασυστήσει ουσιαστικά την Αθήνα, προσκαλώντας μας να εξερευνήσουμε και να κατανοήσουμε την αξία της αρχιτεκτονικής μέσα από δωρεάν ξεναγήσεις σε πληθώρα κτιρίων αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος. 

 

Αποτελεί μία ανοιχτή γιορτή για όλους, και προσφέρει στο κοινό την ευκαιρία να επισκεφθεί πάνω από 70 ιστορικά αλλά και σύγχρονα κτίρια, χώρους κατοικίας, εργασίας, πολιτισμού, αναψυχής, λατρείας και μνημεία, με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

 

Ένα τέτοιο επιβλητικό κτίσμα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι το Μέγαρο Μελά της Εθνικής Τράπεζας στην πλατεία Κοτζιά. Ένα κτίριο ιδιαίτερης αισθητικής και αναλογιών, το οποίο κτίστηκε το 1874 σε σχεδιασμό Ερνέστου Τσίλλερ και υπήρξε το μεγαλύτερο αθηναϊκό ιδιωτικό κτίριο της εποχής του, διάσημο μεταξύ άλλων για το κλειστό υαλοσκεπές αίθριο και τις περιμετρικές στοές. 

 

 

Αν και για πολλά χρόνια λειτούργησε ως το πρώην Ταχυδρομείο, σήμερα χρησιμοποιείται για τις υπηρεσίες της Εθνικής Τράπεζας, που φέτος συμμετέχει άλλωστε για πρώτη φορά στο Open House Athens και, φροντίζοντας έμπρακτα τον ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία, ανοίγει στο κοινό άλλα τέσσερα εντυπωσιακά κτίριά της, με μεγάλο ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

 

Καλώντας, λοιπόν, το κοινό να γνωρίσει σημαντικά στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ιστορία τους, η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει να συνδέεται σημαντικά με τη σύγχρονη ιστορία της χώρας και προσφέρει πρόσβαση σε μια μεγάλη πολιτισμική κληρονομιά, αναγνωρίζοντας στην πράξη ότι είναι για όλους.

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα και το Κτίριο Α΄ Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, γνωστό ευρέως ως Μικρό Χρηματιστήριο -Πεσμαζόγλου, ένα Έργο Τέχνης, όπως έχει χαρακτηριστεί από το ΥΠΠΟ και ιστορικό διατηρητέο μνημείο, που κατασκευάστηκε το 1881 και το 2012 αποδόθηκε στην Εθνική Τράπεζα, όπου με μέριμνα της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών, έγιναν κατάλληλες εργασίες αποκατάστασης και βελτίωσης της ακουστικής της κεντρικής αίθουσας, χωρίς να αλλοιωθεί η υφιστάμενη αισθητική της.

 

Ξεναγήσεις σε σημαντικά κτίρια της Αθήνας, μέσα από το Open House Athens 2024

 

Το Open House Athens 2024 επιστρέφει με ξεναγήσεις σε διάσημα κτίρια- τοπόσημα της Αθήνας

 

 

Εξίσου εμβληματικό και το κτίριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη Σοφοκλέους. Στο εν λόγω κτίριο, που χτίστηκε το 1881 και έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, βρίσκεται η αίθουσα που στο παρελθόν λειτούργησε, για κάποιο χρονικό διάστημα, το παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών. Το συγκεκριμένο ακίνητο, ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας από το 1932, πουλήθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 1977, και το 2008 το επαναγόρασε, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναπτύσσει για την ανάδειξη και διατήρηση των ιστορικών κτιρίων που έχουν σχέση με την οικονομική ζωή της χώρας.

 

 

Το Κτίριο Διομήδη του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας, που στεγάζεται στην 3ης Σεπτεμβρίου 146, αποτελεί επίσης ένα από τα πιο όμορφα κτίρια της Αθήνας, οπότε το Open House Athens είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσει κανείς από κοντά το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, τα πρωτότυπα αρχειακά τεκμήρια αλλά και τις σημαντικές συλλογές που διαθέτει παράλληλα με την έμπνευση που άντλησαν από αυτές νέοι καλλιτέχνες.

 

Το Open House Athens 2024 επιστρέφει με ξεναγήσεις σε διάσημα κτίρια- τοπόσημα της Αθήνας

 

Είναι το πρώτο κτίριο που οικοδομήθηκε με σκοπό να στεγάσει αρχεία, με την κατασκευή του να ξεκινά τον Ιούνιο του 1923, επί διοικήσεως Αλέξανδρου Ν. Διομήδη και να ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο του 1926. 

 

Το Open House Athens 2024 επιστρέφει με ξεναγήσεις σε διάσημα κτίρια- τοπόσημα της Αθήνας

 

Εξίσου ιστορικό είναι και το Διατηρητέο Κτίριο στην Πλάκα (ΜΙΕΤ), που φέτος θα συμπεριληφθεί για πρώτη φορά στο Open House Athens και αποτελεί ένα διατηρητέο κτίριο με την δική του ιδιαίτερη και μακρά ιστορία. Πρόκειται για ένα από τα λίγα εναπομείναντα κτίρια της οθωμανικής περιόδου, που μετά την απελευθέρωση λειτούργησε ως ένα από τα πρώτα ξενοδοχεία, με το συμβολικό όνομα «Ευρώπη», στεγάζοντας στη συνέχεια διαδοχικά το Β’ Γυμνάσιο (1852-1880), το Φρουραρχείο Αθηνών (1881), το Κακουργιοδικείο (1890-1910), οικογένειες προσφύγων (1922), αλλά και οικογένειες που νοίκιαζαν δωμάτια κατά τη δεκαετία του ’40 και του ’60. Το 1959 περιήλθε στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας και το 1975 αποφασίστηκε να στεγάσει το Μορφωτικό της Ίδρυμα. 

 

 

Το Open House Athens 2024, στο πλαίσιο του Open House Europe, θα πραγματοποιηθεί 13 και 14 Απριλίου 2024, με 70+ κτίρια καθώς και πλήθος παράλληλων δράσεων. 

 

Οι ώρες ξενάγησης θα είναι Σάββατο & Κυριακή 10.00-14.00 για τα κτίρια Μέγαρο Μελά, Παλαιό Χρηματιστήριο & Μικρό Χρηματιστήριο, και 10.00-15.00 για το Μέγαρο Διομήδη του Ιστορικού Αρχείου. Το Κεντρικό κτίριο του ΜΙΕΤ θα έχει ανοιχτές τις πόρτες του το Σάββατο, 10.00 - 16.00.

 

Η διάρκεια κάθε ξενάγησης είναι 15-20 λεπτά.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.openhouseathens.gr/buildings/open-tours-2024

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός