ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

H εξαιρετική νέα μουσικός Μαριέλα Παπαδέα στο Mondoblog του Radio France Internationale

Facebook Twitter
0

 00

Το Mondoblog – Radio France Internationale και το Generation Berlin γνώρισαν την Αθηναϊκή γενιά. Εκεί όπου το πάρτυ δεν είχε σταματημό, έτσι ώστε να ξεχαστούν οι μειώσεις των μισθών των τελευταίων μηνών. Βρεθήκαμε στην Αθήνα,απ’  όπου πολλά νέα παιδιά φεύγουν για το εξωτερικό, προς αναζήτηση καλύτερου μέλλοντος. Η Mαριέλα Παπαδέα  και ο Αντώνης Παλαμάρης, είναι όμορφοι, νέοι και πολύ ταλαντούχοι μουσικοί που έχουν σκοπό να ξεπεράσουν τα εμπόδια της καθημερινότητας. Λίγο πριν φύγουν από την Ελλάδα για να εγκατασταθούν μόνιμα στο Λονδίνο με την μπάντα τους αναζητώντας την τύχη και την ευημερία της μουσικής και της μπάντας τους, με ξενάγησαν στις βροχερές νύχτες της ελληνικής πρωτεύουσας.

Αθήνα, Πρωτοχρονιά 2012. Περνώντας από την πλατεία Συντάγματος και τη Βουλή, παρατηρώ μερικά σημάδια των φασαριών που έγιναν στην πόλη μερικούς μήνες πριν. Οι εύζωνοι, με την πλισέ φούστα τους, κινούνταν αυτοματικά σαν “καλοί στρατιώτες”, για την τέρψη των τουριστών την ώρα που η Ερμού είναι γεμάτη από κόσμο για χριστουγεννιάτικο shopping, παρά τους πολύ χαμηλούς τους μισθούς.

Η Μαριέλα είναι φίλη μου. Τη γνώρισα στο Βερολίνο τον Ιανουάριο του 2011. Εκείνη την εποχή η όμορφη τραγουδοποιός σκεφτόταν να μετακομίσει στο Βερολίνο για να συνεχίσει εκεί το μουσικό της όνειρο, μέχρι που αποφάσισε να μετακομίσει στο Λονδίνο μαζί με τον πιανίστα της Αντώνη, τον Μάρτιο. Παρατηρώντας κάπως αμήχανα τον κόσμο στην Ερμού, η Μαριέλα, μου είπε πως, ακόμα και η κρίση και η μείωση των μισθών δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να μειώσει την πατροπαράδοτη γενναιοδωρία των Ελλήνων τις γιορτές και πως αυτό είναι ένα από τα συστατικά της ομορφιάς τους.

Για την Ελλάδα αποτελεί παράδοση η ανταλλαγή δώρων και τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τους Έλληνες να κακομάθουν τους γονείς, τα ανήψια και όσους αγαπούν, απολύτως τίποτα… ούτε καν η Γερμανία και τα αυστηρά Ευρωπαϊκά μέτρα. Έγινα και εγώ μάρτυρας αυτής της διάθεσης με τα γεμάτα από κόσμο εμπορικά κέντρα, με τις μακριές γραμμές στα ταμεία και το πακετάρισμα για διάφορα δώρα όπως, αρώματα, αρκουδάκια, make up, αλλά και διάφορες νοστιμιές όπως: σοκολατάκια, γλασαρισμένους ξηρούς καρπούς και κουραμπιέδες που είναι παραδοσιακό ελληνικό γλυκό.

33

“Η Μέρκελ θέλει να ζήσουμε με τον προτεσταντικό τρόπο” λέει ειρωνικά η Ουρανία μια επί δεκαπέντε χρόνια φίλη μου  δημοσιογράφος, η οποία ισχυρίζεται πως χαλάει περισσότερα από ότι κερδίζει για λόγους διασκέδασης. Αλλά ως Έλληνες δεν θέλουν να ζήσουν σκεφτόμενοι συνέχεια το τί θα χαλάσουν, κανείς δε μπορεί να ζήσει έτσι. «Μια φορά ζούμε», λέει και σηκώνει το ποτήρι της σε μια πρόποση για την εφήμερη ομορφιά της ζωής.

Η Μαριέλα και ο Αντώνης εμψυχώνουν απόλυτα την ελληνική φιλοξενία. Δεν υπήρξε μέρα που να μην με πήγαν σε νέα μέρη. “Εδώ οι νέες μπάντες παίζουμε δωρεάν για το κοινό”,  λέει η Μαριέλα.  Διαπίστωσα, πως πληρώνονται από τα ποτά που πωλούνται στον χώρο κατά τη διάρκεια του live, το οποίο οφείλω να ομολογήσω είναι μια έξυπνη μέθοδος, για να είναι πάντα γεμάτοι οι συναυλιακοί χώροι, χωρίς να υποβαθμιστεί καθόλου η ποιότητα της μουσικής.

Παρακολουθήσαμε στο υπέροχο Six d.o.g.s. στο κέντρο της Αθήνας, το συγκρότημα Puta Volcano, όπου με το δυναμικό τους grunge, αλλά και λόγω της ηλεκτρικής παρουσίας της τραγουδίστριας τους Luna Stoner με τα ροζ μαλλιά της, μια γνήσια show woman.

88

Στο μπαρ του Six d.o.g.s. τα παιδιά δε μ’ αφήνουν να πληρώσω ποτό, «αυτό είναι η ελληνική φιλοξενία» λένε. Η Μαριέλα και ο Αντώνης ετοιμάζονται να περιοδεύσουν στην Αγγλία καθώς παράλληλα έχουν να παλέψουν με τους συνεχώς αυξανόμενους λογαριασμούς. Ο Αντώνης, έχει να πληρώσει την τράπεζα και η Μαριέλα μαζεύει υπομονετικά μήνες τώρα για να καταφέρουν να πληρώσουν τόσο το ταξίδι όσο και τα πρώτα τους έξοδα στο Λονδίνο.

Κάτω από τον υπέροχο μπλε ουρανό και παρά το hangover, την επόμενη μέρα, αποφασίσαμε να πάμε ένα ταξίδι στο Σούνιο, όπου επισκεφήκαμε τον υπέροχο ναό του Ποσειδώνα και για πρώτη φορά είδα θλιμμένα τα πανέμορφα μάτια της Μαριέλας, λέγοντας μου πως ο μισθός τους πατέρα της είχε κοπεί στα δύο. μου Αφηγήθηκε το ότι είχαν κατατεθεί μόνο 1500 ευρώ στον μισθό του και το ότι αυτό έγινε χωρίς καμιά προειδοποίηση. 1.500 ευρώ για πτυχιούχο μηχανικό τηλεπικοινωνιών, συνταξιούχο, με μια οικογένεια να θρέψει την ίδια στιγμή που τα ενοίκια στη Αθήνα είναι παρόμοια με αυτά στο Παρίσι.

Η Μαριέλα εκείνη τη στιγμή αποφάσισε να αναβάλει για λίγο την αποχώρησή της, για να μπορέσει να βοηθήσει την οικογένεια της σε ότι χρειαστεί. Θα δουλέψουμε πιο πολύ, ακόμα πιο πολύ, ακόμα πιο σκληρά. Η Μαριέλα δεν είναι μόνο μια χαρισματική τραγουδοποιός – τραγουδίστρια με μια γεμάτη αισθησιασμό, πλούσια και ζεστή φωνή. Το κορίτσι αυτό είναι γεμάτο πτυχία. Μεταφράστρια Αγγλικών – Ελληνικών, τελειόφοιτη συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης,  αλλά και απόφοιτη ηθοποιός της δραματικής σχολής του Ωδείου Αθηνών. “Εδώ, δεν έχεις επιλογή”, λέει  “πρέπει να ξέρεις πολλά πράγματα για να βρεις δουλειά”.

Επιστρέφοντας από το ταξίδι μας, ο ήλιος είναι ακόμη ψηλά. Η Μαριέλα μας λέει για κάποιον δικό της που η δουλειά του είναι να “μαγειρεύει” τους φόρους πλουσίων και πως ενδιαφέρεται μόνο για κοσμήματα, λέγοντάς το στεναχωριέται, σκεφτόμενη την κατάσταση στην χώρα της.

Η Μαριέλα και ο Αντώνης φοβούνται για το άγνωστο που θα συναντήσουν στο Λονδίνο, είναι πρόθυμοι να δουλέψουν πολύ για την μουσική τους, όμως ο Αντώνης φοβάται για το πώς θα τους μεταχειριστούν, σκεφτόμενος ίσως την ξενοφοβία και το περίεργο κλίμα για τους Έλληνες μετανάστες.

Εκεί δε γνωρίζουν κανέναν. Η μόνη τους ελπίδα είναι να μπορέσουν να προωθήσουν και να κυκλοφορήσουν τη μουσική τους στα διάφορα labels που παρατήρησαν τη δουλειά τους, μέσα στο 2011.

 99

Πάμε Ελλάδα. Προχωρήστε μπροστά, Μαριέλα και Αντώνη. Μακάριοι οι καλοί γιατί αυτοί θα κληρονομήσουν την γη. Μακάριοι είναι και οι αλληλοεξαρτώμενοι, γιατι δε θα πεθάνουν ποτέ μόνοι τους.

Πάμε Γερμανία. Ας σταματήσετε τους Ευρωπαίους να σφίγγουν και άλλο τη ζώνη τους, δε μπορείτε να τα πάρετε στον τάφο μαζί σας τα χρήματα.

Ακούστε τη Μαριέλα με την μπάντα της εδώ:

0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ