Εκαναν το λάθος να είναι… ξένες!

Εκαναν το λάθος να είναι… ξένες! Facebook Twitter
57

Από το efsyn.gr

Του Κώστα Ζαφειρόπουλου

Τις «μάζεψαν» από το κέντρο της πόλης, τις οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα, τις πέταξαν σε ένα κελί, τις γύμνωσαν, τις χλεύασαν, τους αρνήθηκαν το δικαίωμα δικηγόρου και μεταφραστή μέχρι να τους απαγγείλουν κατηγορίες για απείθεια, εξύβριση και αντίσταση κατά της αρχής. Η Χλόη είναι Ελληνογαλλίδα φωτογράφος και η 23χρονη Ιλιριάνα, φοιτήτρια από την Ολλανδία. Το αδίκημά τους; Πρώτον, είναι ξένες και δεύτερον, τόλμησαν να γυρίσουν ένα μίνι ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο ακαδημαϊκής ερευνητικής εργασίας, με θέμα «Φιλοξενία και μετανάστευση στην Ελλάδα».

Ήταν βράδυ της Πέμπτης 23 Μαΐου 2013. Πεδίον του Άρεως. Μια ομάδα 4 νέων ανθρώπων, δύο γυναικών και δύο αντρών (3 φοιτητές από την Ολλανδία και μια Γαλλίδα) βγάζει φωτογραφίες και γυρίζει πλάνα. Τέσσερις αστυνομικοί τους σταματάνε και τους ελέγχουν τις τσάντες, όπου είχαν τα φωτογραφικά τρίποδα. Ο έλεγχος κρατάει πάνω από μια ώρα. Τους ζητάνε τα διαβατήρια και μόνο η μία δεν το έχει μαζί της.

Τα παιδιά αναρωτιούνται στα αγγλικά γιατί κρατούνται. «Γάμησέ μας, πείτε μας, πόσο καιρό είστε στην Ελλάδα;» ήταν η απάντηση... Μετά από λίγη ώρα καταφτάνουν άλλοι 22 αστυνομικοί! «Τους μετρήσαμε έναν προς έναν. Προσπαθούσαν να μας τρομοκρατήσουν χτυπώντας στρατιωτικά τις μπότες τους μπροστά μας, μας πλησίαζαν απειλητικά, χαμογελούσαν ειρωνικά και φώναζαν: Γαμώ την πουτάνα σας, άντε να ρίξουμε κάνα ξύλο. Πίστευαν ότι δεν καταλαβαίνουμε ελληνικά, όμως εγώ ξέρω πολύ καλά», μας εξηγεί στα ελληνικά η Χλόη που μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία, συνεργαζόμενη με δημοσιογράφους και από τις δύο χώρες.

Τα παιδιά ζήτησαν να επικοινωνήσουν με τις πρεσβείες τους και θέλησαν να μάθουν τα ονόματα των αστυνομικών. Μάταια. Το γεγονός θεωρήθηκε μάλιστα απειλή κατά της αρχής. Οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Κυψέλης όπου χωρίς λόγο συνελήφθησαν μόνο οι 2 κοπέλες, δεχόμενες και κοροϊδίες για την εξωτερική τους εμφάνιση (η μία φορούσε καπέλο..).

«Μας έγδυσαν μπροστά από τις τουαλέτες χωρίς να έχουν κανένα δικαίωμα. Μας πέταξαν σε ένα άθλιο κελί, το οποίο είχε μόνο ένα τσιμεντένιο κρεβάτι χωρίς στρώμα. Ο χώρος μύριζε ούρα, σπέρμα και κόπρανα. Δεν μπορούσα να βρω ένα κομμάτι να κάτσω, τη στιγμή που τους φώναζα ότι έχω σοβαρό πρόβλημα με τη μέση μου», περιγράφει θυμωμένη η Χλόη. Δεν ήταν η πρώτη φορά που έρχεται αντιμέτωπη με αστυνομική αυθαιρεσία: 2 σπασμένοι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι και μια μικρή μετατόπιση της «ουράς» της σπονδυλικής στήλης ήταν η ιατρική γνωμάτευση από το άγριο ξύλο που έφαγε δύο φορές στην Ελλάδα μέσα στο 2012.

Την πρώτη φορά τη χτύπησαν στη μέση με κλομπ αστυνομικοί σε πορεία και τη δεύτερη 15 αφηνιασμένοι χρυσαυγίτες σε βαγόνι του τρένου στον Αγ. Νικόλαο, τον περασμένο Σεπτέμβρη, όταν έσπευσε να βοηθήσει άτυχο μετανάστη. Τρεις μήνες ακίνητη στο κρεβάτι, από τύχη δεν έμεινε παράλυτη. Αναγκάστηκε να μετακομίσει γιατί οι χρυσαυγίτες την περίμεναν τα βράδια έξω από το σπίτι της.

«Ήμασταν μέσα στο κελί και κλαίγαμε. Η Χλόη έπρεπε να πάρει τα φάρμακα για την πλάτη της. Δεν της τα έδιναν. "Πού ξέρουμε ότι δεν είναι ναρκωτικά;" μας έλεγαν. Η Χλόη έπαθε κρίση πανικού και δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Λίγο πριν λιποθυμήσει της έδωσαν ένα μόνο από τα 2 χάπια που έπρεπε να πάρει», εξηγεί η Ιλιριάνα και σημειώνει: «Οι αστυνομικοί σε αυτό το κράτος δρουν ανεξέλεγκτα χωρίς να λογοδοτούν και οι πολίτες είναι στο έλεος της τύχης. Παράλληλα όμως με την αστυνομική αυθαιρεσία και τον ρατσισμό, έχουμε γίνει μάρτυρες συγκινητικών στιγμών φιλοξενίας και αλληλεγγύης από τους Έλληνες προς τους μετανάστες».

Την περασμένη Δευτέρα παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο, όμως για δεύτερη φορά κανείς από τους αστυνομικούς δεν έδωσε το «παρών». Η δίκη τους έχει πάρει αναβολή για τον Ιανουάριο του 2014.

Αρχείο
57

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

7 σχόλια
ρε σεις δεν μπορει.. διαβαζεις για περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας γενικότερα και λες τέτοια δεν γίνονται εδώ δεν με αγγίζουν, και μετά διαβάζεις τέτοια αρθρα που συμβαίνουν σε άτομα σαν εμένα και εσένα... θα μπορουσα να είμαι εγώ, ο αδερφός μου οι κολλητές μου κτλ..
Καλό είναι να αμφισβητούμε αυτά που διαβάζουμε πλέον και να κοιτάμε και την άλλη πλευρά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για ένα πολύ κακογραμμένο κείμενο με πολλές ανακρίβειες και εμφανή επιθετική στάση.Εγώ δέχομαι ότι συνέβη ένα τέτοιο περιστατικό αλλά όχι με τις θηριωδίες που περιγράφει με τόση γλαφυρότητα ο αρθρογράφος λες και ήταν μπροστά.Εγώ πιστεύω ότι επίτηδες έχουν γραφτεί τα περισσότερα εκεί μέσα για να προωθήσουν το μίσος προς αστυνομικούς, κάτι το οποίο στέκει αν σκεφτεί κανείς που δημοσειύτηκε το κείμενο.Η γνώμη μου είναι ότι αν όντως ισχύει η διαστρέβλωση των γεγονότων, ο αρθρογράφος θα έπρεπε να ντρέπεται.Ό,τι και να έχει γίνει, το θέμα δεν αλλάζει. Μας αρέσει η αστυνομία που έχουμε; Μήπως η πολιτεία πρέπει να επενδύσει πειρσσότερο στην εκπαίδευσή τους; Μήπως κι εμείς ως πολίτες έχουμε κάποια ευθύνη για τη συμπεριφορά ορισμένων αστυνομικών;
Τραγική ιστορία.Τη μια από τις δύο κοπέλες τη γνωρίζω προσωπικά και είναι καταπληκτικός άνθρωπος. Μια σταλιά κοπέλα,και ειναι ικανή να τα βάλει με δέκα άντρες. Ντροπή στην αστυνομία,σίγα μην τους επιβληθεί ποινή όμως..