LIVE STREAMING! Xάος στην Κωνσταντινούπολη

LIVE STREAMING! Xάος στην Κωνσταντινούπολη Facebook Twitter
33

Χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν από την Παρασκευή στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και άλλων πόλεων διαμαρτυρόμενοι για την αλόγιστη κατάχρηση της εξουσίας από τις αστυνομικές αρχές. Αφορμή για τις διαδηλώσεις στάθηκε η βίαιη εκδίωξη διαδηλωτών από πάρκο της Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι για τέταρτη συνεχή ημέρα παρέμεναν στο χώρο διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο ανέγερσης ενός εμπορικού κέντρου και πολυκατοικιών στην περιοχή.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η αστυνομία κάνει εκτεταμένη χρήση χημικών προκειμένου να διαλύσει τον καταυλισμό που είχαν δημιουργήσει οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταξίμ. Τουλάχιστον 400 άτομα τραυματίστηκαν από τα βίαια επεισόδια, μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έσπευσαν να κατακρίνουν τη δράση των αστυνομικών αρχών, υποστηρίζοντας ότι η χρήση βίας κατά μιας ειρηνικής διαδήλωσης ήταν αδικαιολόγητη.

Τα επεισόδια συνεχίζονται αμείωτα έως τώρα.

  

18.
LIVE STREAMING! Xάος στην Κωνσταντινούπολη Facebook Twitter
40 χιλιάδες κόσμου διασχίζουν μια γέφυρα της Πόλης για να ενωθούν με τους διαδηλωτές πέριξ της πλατείας Taksim
29.
LIVE STREAMING! Xάος στην Κωνσταντινούπολη Facebook Twitter
Δακρυγόνα, ακόμη και μέσα στο μετρό της πλατείας Taksim

 

33

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

19 σχόλια
Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Τουρκία, Αίγυπτος, Αργεντινή και αλλού και κάποια στιγμή θα είναι παντού. Πόσο λάθος πια είναι αυτές οι πολιτικές…
Μα τι "διχασμένη προσωπικότητα" όμως κι αυτή η χώρα, τι χαώδης αντίθεση μεταξύ των προοδευτικών και εξευρωπαϊσμένων αστών που ζητούν μεταρρυθμίσεις και της οπισθοδρομικής και θρησκευτικά φανατισμένης επαρχίας που εκλέγει Ερντογάν...Πάντως τους παραδέχομαι τους νέους της Ιστανμπούλ για τη μαχητικότητα, την αποφασιστικότητα και τον ακτιβισμό τους.
Εχει κανεις αμφιβολια οτι ο λαος εχει τρομακτικη δυναμη?Οχι τιποτα αλλο, αλλα ετσι οπως παει, τεινουμε να το ξεχασουμε και αυτο...Μια σπιθα χρειαζεται, μια καλη αιτια, εστω μια αφορμη..
να υπενθυμισω οτι και δω ειχαμε και στο παρελθον (πριν χρονια αλλα και πριν κανα χρονο) νεκρους απο δακρυγονα. αλλα οι τουρκοι ειναι βαρβαροι. εδω οι διαδηλωτες σπιλωνουν την εικονα της χωρς στο εξωτερικο και διατασουμε Ε(γω )Δ(εν)Ε(ιδα)
οι απόψεις διίστανται όσον αφορά τους λόγους....Μόλις έβλεπα τις δηλώσεις Ερντογάν (καθώς τα μέσα εδώ μόνο αυτά μεταδίδουν....Δε μεταδίδουν εικόνες από τις διαδηλώσεις αλλά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού μόνο) και έλεγε ότι θα αποχωρήσει η αστυνομία και ότι αν δεν αποχωρήσουν μέχρι το βράδυ οι διαδηλωτές θα επιστρέψει πιο δυναμικά (ήδη θρηνούμε 4 νεκρούς, το πιο δυναμικά που πάει δεν ξέρω....). Ας ελπίσουμε να τελειώσουν σύντομα τα γεγονότα....Αν και δε νομίζω......Η ατμόσφαιρα έξω είναι πολύ βαριά και το μόνο που ακούμε είναι ο ήχος των ασθενοφόρων που προσπαθούν να περιθάλψουν τους τραυματίες.....
12 άνθρωποι έχουν ήδη υποστεί τραύματα από γκαζάκια - ένας άνθρωπος πέθανε από καρδιακή προσβολή, και εκατοντάδες υποφέρουν από την υπερβολική εισπνοή αερίου. Για να μη μιλάμε απλώς για τραυματισμούς. Προσθέστε και τη λογοκρισία στα τουρκικά μέσα. Δείχνουν εκπομπές μαγειρικής συνεχώς! Το σημαντικό είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι ενώθηκαν παρά τις διαφορετικές τους καταβολές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αριστεροί νέοι που προστατεύουν θρησκευόμενους από την αστυνομία κατά τη διάρκεια πρωινής προσευχής.
Τουρκάλα φίλη μου λέει και την εξής άποψη που ίσως θα πρέπει να εξετάσουμε: Το Gezi Park είναι πρόφαση. Ουσιαστικά πρόκειται για "φάγωμα" ανάμεσα σε Κεμαλιστές και Ισλαμιστές. Προωθείται νόμος που θα περιορίζει την πώληση αλκοόλ σε συγκεκριμένο ωράριο και θα την απαγορεύει σε ακτίνα 100 μέτρων από τζαμιά. Το σίγουρο πάντως είναι, πως τα πράγματα είναι άγρια και συγκεκαλυμμένα. Τα τούρκικα ΜΜΕ δεν αναφέρουν τίποτα για νεκρούς και πολλά από αυτά δεν έχουν δείξει τίποτα από τα επεισόδια και τις διαδηλώσεις.
Όπως ωφελήθηκε ο ελληνικός τουρισμός απο το δωράκι της Αραβικής Άνοιξης, έτσι και τωρα μπορει να ωφεληθει απο το μπάχαλο στη Τουρκία. Θα πέσουν βροχή οι ακυρώσεις των ξένων προς Τουρκία και είναι μια καλή ευκαιρία οι ελληνικοί tour operators να παίξουν μπάλα με δυνατές προσφορές και να φέρουν τους τουρίστες εδώ.
"Αγαπητοί ξένοι φίλοι μαςΗ κατάσταση γίνεται όλο και πιο σοβαρή. Η Κωνσταντινούπολη χρειάζεται τη βοήθειά σας, τώρα.Κάτι γενναίο και σημαντικό συμβαίνει στην Τουρκία. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι πρόκειται για μια καθυστερημένη έκφανση του κινήματος Οccupy.Οι πολίτες, κουρασμένοι από τον εκφοβισμό της κυβέρνησης, με τη διεφθαρμένη διαχείριση των δημόσιων χώρων και την απερίσκεπτη κατάχρηση της γης, ενώνονται για να προστατεύσουν ένα δημόσιο πάρκο στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης το οποίο βρίσκεται υπό την απειλή της ισοπέδωσης για να κατασκευαστεί στη θέση του το 94ο εμπορικό κέντρο. Ο κόσμος παραμένει, παρά τις βίαιες επιθέσεις από την αστυνομία (να επισημάνω ότι η σημερινή επίθεση έγινε στις 5 π.μ. το πρωί! Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα και έκαψε σκηνές και ένα άτομο τραυματίστηκε). Είναι η 3η ημέρα σήμερα και περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στο πάρκο!Εν τω μεταξύ, οι δημόσιοι χώροι πωλούνται σε ξενοδοχεία και τα πολύτιμα οικοσυστήματα σπαταλούνται για περισσότερες βιομηχανίες, εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και μια 3η γέφυρα στο Βόσπορο!Το θέμα λοιπόν είναι πολύ πιο σοβαρό από το να σώσουμε τα δέντρα. Εδώ έχουμε τη νοοτροπία του «Μπορώ να κάνω οτιδήποτε θέλω», μια φασιστική νοοτροπία που όχι μόνο καταστέλλει, αλλά και διατάζει επιθέσεις στον κόσμο.Και το χειρότερο είναι ότι τα ΜΜΕ λογοκρίνονται έτσι ώστε να μην διαδίδονται τα νέα..Το # direngeziparki τώρα είναι αυτή τη στιγμή το 2ο trending topic στο Twitter, παγκοσμίως.Παρακαλούμε βοηθήστε μας να μοιραστούμε αυτό το μήνυμα και να σταματήσουμε τις αδίστακτες, απάνθρωπες πράξεις του Ερντογάν.Τι μπορείτε να κάνετε:- Προωθήστε αυτό το μήνυμα σε όλους τους γνωστούς σας- Στείλτε μηνύματα υποστήριξης μέσω του Twitter με το hashtag# direngeziparki και #occupygezi- Προσθέστε @BBC @ Reuters @CNN και άλλα μεγάλα κανάλια μέσα σε αυτά τα μηνύματα.- Δημοσίευστε αυτό το μήνυμα στο Facebook- Ενημερώστε τοπικά και εθνικά ΜΜΕ.Παρακαλώ βοηθήστε να διαδώσουμε την είδηση σε παγκόσμιο επίπεδο.Χρειαζόμαστε την υποστήριξη σας τώρα!"
Ο Μίχαλος κι ο Δένδιας όμως ακόμη να βγάλουν ανακοίνωση συμπαράστασης στον εμπορικό και τουριστικό κόσμο της γείτονος χώρας που πλήτετται από τους χουλιγκανισμούς μιας οργανωμένης μειοψηφίας - μάλλον θα φταίει κι εκεί η ιδεολογική ηγεμονία της τουρκικής Αριστεράς...
Αυτή η φωτογραφία με τον κόσμο στην γέφυρα (17) ίσως να μην είναι από τα γεγονότα αυτά, είναι συγκλονιστική αλλά μετά διάβασα στο twitter για μια αντίστοιχη φωτο ότι ήταν από τον μαραθώνιο και δεν είναι σημερινή/χτεσινή. Θέλει προσοχή γενικά γιατί δεν μπορούμε να ξέρουμε τι ακριβώς γίνεται από απόσταση... Πάντως είναι συγκλονιστικες οι φωτογραφίες και γενικά φαίνεται ότι αυτό το θέμα δεν αφορά απλώς ένα πάρκο στο κέντρο της πόλης αλλά ότι έρχονταν πολλά μαζεμένα από καιρό!
Διαδηλώσεις γίνονται σε κάθε μεγάλη πόλη της Τουρκίας. Η κυβέρνηση έχει στείλει φιρμάνι στα τα τουρκικά media να σιωπάσουν. Φίλοι απ΄την Πόλη με ρωτούν αν τα ελληνικά media κάνουν λόγο. Ξένα πρακτορεία, πάντως, μιλούν για 400 τραυματίες και 4 νεκρούς. Η ενημέρωση γίνεται κυρίως μέσω social media. Ήδη φιλελεύθερα media χρησιμοποιούν την έκφραση Turkish Spring, κάτι που είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό για πολλούς λόγους. Αν παρακολουθεί κανείς τις κινήσεις ερντογαν τον τελευταίο καιρό, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει ότι στην Τουρκία της ραγδαίας ανάπτυξης μυρίζει οπισθοδρόμηση.
Κάτω η Χούντα του Ερντογάν σε αυτούς τους αγώνες είμαστε αδέρφια! Η τηλεόραση ανύπαρκτη, ο στρατός έτοιμος να αντιμετωπίσει την αστυνομία (άλλο πάλι κι αυτό), 4 νεκροί, τραυματίες... Μακάρι Ιστάνμπουλ να μπορούσαμε να βοηθήσουμε!
..ελα ντε,που κολλάει ο στρατός και μας χαλάει τη μανέστρα περι τουρκικής επανάστας και άνοιξης..σε λίγο θα ακούσουμε οτι το όλο τζέρτζελο το δημιουργει ο στρατός και τότε ειναι που θα πέσουμε πραγματικά απο τα σύννεφα
Το Ισλάμ δεν έχει τίποτα να κάνει με αυτό που γίνεται εδώ. Ίσα ίσα, ο Ερντογάν το χρησιμοποιεί για να ικανοποιήσει τον κόσμο, χωρίς στην πράξη να κουβαλάει μέσα του τίποτα ισλαμικό, τίποτα θρησκευτικό. Υπάρχουν πολλοί μουσουλμάνοι που αντιπαθούν τον Ερντογάν όσο και οι άθεοι, η κυβέρνησή του ναι μεν προσπαθεί να περάσει διαταξεις/νόμους που φαίνονται ότι εξυπηρετούν την θρησκεία, στην ουσία είναι τρικ για να μείνει στην εξουσία, να κάνει τους πλούσιους φίλους του ακόμα πλουσιότερους και να ικανοποιήσει το εγώ του.Το όνομα των πραγμάτων λοιπόν δεν είναι Ισλάμ, όπως στην Ελλάδα δεν είναι/ήταν ο Χριστιανισμός. Υπάρχουν άλλα προβλήματα. Ξεκολλάτε επίτελους από τις εύκολες λύσεις, ένας άθρωπος που πιστεύει ότι υπάρχει θεός δεν είναι πρόβλημα για κανέναν. Ενάς άνθρωπος που πιστεύει ότι είναι Θεός (όταν μάλιστα είναι και πρωθυπουργός) είναι πρόβλημα για πολλούς.
Σίγουρα κάτω η χούντα του Ισλάμ αλλά στην προκειμένη περίπτωση μάλλον η απολυταρχική λογική του Ερντογάν είναι το πρόβλημα, είτε χρησιμοποιεί το ισλαμιστικό του προσωπείο είτε όχι..http://www.diethni.gr/ti-tourkia-thelei-o-erdogan/
Διαιρει και βασιλευε.Εχουν παρει εξουσια και νομιζουν πως μπορουν να .... τα παντα!Αυτοι,οπως και οι δικοι μας,οπως και σε ολο τον κοσμο.Απομονωστε τον καθε μπατσο,γνωστο,φιλο,συγγενη.