Τερατωδώς κακή χαρακτηρίζει την ιδέα των διακοπών αυτό το καλοκαίρι Γερμανός καθηγητής Επιδημιολογίας και βουλευτής, ο οποίος προειδοποιεί ότι είναι υψηλός ο κίνδυνος για σοβαρή υποτροπή σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορωνοϊού.

 

Ο Καρλ Λάουτερμπαχ, βουλευτής του SPD και καθηγητής Επιδημιολογίας, εκτιμά ότι θα φτάσουμε στο 2022 για να επανέλθει η ζωή στους ρυθμούς του 2019. «Το θεωρώ τερατωδώς κακή ιδέα να κάνει κανείς διακοπές φέτος το καλοκαίρι. Ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλός το καλοκαίρι να βιώσουμε σοβαρή υποτροπή, νέο lockdown και πολλούς θανάτους. Ακόμα και οι καλύτερες διακοπές δεν αξίζουν τον κόπο» ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη στην ιστοσελίδα «Watson», σύμφωνα με το ΑΠΕ.

 

«Ακόμη και αν έχουμε εμβόλιο, είναι ασαφές αν θα μπορεί να εμβολιαστεί ο καθένας ή αν θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι ευπαθείς ομάδες» σημείωσε σε ό,τι αφορά την επαναφορά στην κανονικότητα του 2019, ενώ επισήμανε ότι ο ιός πιθανότατα θα μεταλλαχθεί.

 

Ο τουρισμός έχει δεχτεί σφοδρό πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού. Ο αρμόδιος υπουργός, Χάρης Θεοχάρης, σε δηλώσεις του την Τρίτη ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες σε επίπεδο Ε.Ε. προκειμένου να μετακινούνται οι τουρίστες με ένα «υγειονομικό διαβατήριο», δηλαδή να υποβάλλονται σε έλεγχο πριν από την αναχώρηση από τη χώρα τους για διακοπές.

 

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο λοιμωξιολόγος Νικόλαος Σύψας είχε σημειώσει ότι θα συνεχιστεί η τήρηση των αποστάσεων και στις παραλίες το καλοκαίρι, ενώ πρόσθεσε ότι η έλευση τουριστών μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη, κάτι που έχει παρατηρηθεί σε χώρες όπως η Κίνα. «Για τον λόγο αυτό σίγουρα θα συνεχίσουν να υπάρχουν ταξιδιωτικοί περιορισμοί από χώρες υψηλής επιδημικότητος και θα υπάρχουν έλεγχοι στους επισκέπτες μας» είχε αναφέρει μεταξύ άλλων.

 

Η χαλάρωση των μέτρων στη Γερμανία

 

Στην ίδια συνέντευξη, ο Καρλ Λάουτερμπαχ δήλωσε ότι θα ήθελε η αναστολή της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας του πληθυσμού να διαρκέσει περισσότερο και έφερε ως παράδειγμα τη στρατηγική της Νότιας Κορέας. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη κάθε χώρα να έχει απόθεμα υλικών για το ενδεχόμενο πανδημίας.

 

Πάντως, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Άρμιν Λάσετ, προωθεί περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών, μια διαδικασία που ξεκίνησε στη Γερμανία αυτή την εβδομάδα και δεν έχει διαπιστωθεί ακόμη αν υπάρχουν συνέπειες.

 

«Πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να σκεφτούμε κάποια επιπλέον μέτρα χαλάρωσης» είπε μιλώντας στη FAZ και ανέφερε ενδεικτικά τα νηπιαγωγεία, τις παιδικές χαρές και τα κέντρα άθλησης για τη νεολαία. «Αν όλοι οι νέοι πηγαίνουν στα εμπορικά κέντρα και στα πάρκα και όχι στα γήπεδα, τότε πάλι χάνουμε το νόημα» σημείωσε.

 

Υπέρ της επαναλειτουργίας των παιδικών χαρών τάχθηκε και η υπουργός Οικογένειας, Φραντσίσκα Γκιφάι, σημειώνοντας ότι ειδικά στις μεγάλες πόλεις τα παιδιά χρειάζονται κίνηση και καθαρό αέρα. Στο μεταξύ, εν όψει της σταδιακής άρσης των περιορισμών η πόλη του Βερολίνου επιβάλλει από την επόμενη εβδομάδα τη χρήση μάσκας για τις μετακινήσεις με μαζικά μέσα μεταφοράς και για τις επισκέψεις σε καταστήματα.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr