Γερμανός επιδημιολόγος: Τερατωδώς κακή ιδέα οι διακοπές φέτος - Κίνδυνος για σοβαρή υποτροπή

Γερμανός επιδημιολόγος: Τερατωδώς κακή ιδέα οι διακοπές φέτος - Κίνδυνος για σοβαρή υποτροπή Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
5

Τερατωδώς κακή χαρακτηρίζει την ιδέα των διακοπών αυτό το καλοκαίρι Γερμανός καθηγητής Επιδημιολογίας και βουλευτής, ο οποίος προειδοποιεί ότι είναι υψηλός ο κίνδυνος για σοβαρή υποτροπή σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο Καρλ Λάουτερμπαχ, βουλευτής του SPD και καθηγητής Επιδημιολογίας, εκτιμά ότι θα φτάσουμε στο 2022 για να επανέλθει η ζωή στους ρυθμούς του 2019. «Το θεωρώ τερατωδώς κακή ιδέα να κάνει κανείς διακοπές φέτος το καλοκαίρι. Ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλός το καλοκαίρι να βιώσουμε σοβαρή υποτροπή, νέο lockdown και πολλούς θανάτους. Ακόμα και οι καλύτερες διακοπές δεν αξίζουν τον κόπο» ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη στην ιστοσελίδα «Watson», σύμφωνα με το ΑΠΕ.

«Ακόμη και αν έχουμε εμβόλιο, είναι ασαφές αν θα μπορεί να εμβολιαστεί ο καθένας ή αν θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι ευπαθείς ομάδες» σημείωσε σε ό,τι αφορά την επαναφορά στην κανονικότητα του 2019, ενώ επισήμανε ότι ο ιός πιθανότατα θα μεταλλαχθεί.

Ο τουρισμός έχει δεχτεί σφοδρό πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού. Ο αρμόδιος υπουργός, Χάρης Θεοχάρης, σε δηλώσεις του την Τρίτη ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες σε επίπεδο Ε.Ε. προκειμένου να μετακινούνται οι τουρίστες με ένα «υγειονομικό διαβατήριο», δηλαδή να υποβάλλονται σε έλεγχο πριν από την αναχώρηση από τη χώρα τους για διακοπές.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο λοιμωξιολόγος Νικόλαος Σύψας είχε σημειώσει ότι θα συνεχιστεί η τήρηση των αποστάσεων και στις παραλίες το καλοκαίρι, ενώ πρόσθεσε ότι η έλευση τουριστών μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη, κάτι που έχει παρατηρηθεί σε χώρες όπως η Κίνα. «Για τον λόγο αυτό σίγουρα θα συνεχίσουν να υπάρχουν ταξιδιωτικοί περιορισμοί από χώρες υψηλής επιδημικότητος και θα υπάρχουν έλεγχοι στους επισκέπτες μας» είχε αναφέρει μεταξύ άλλων.

Η χαλάρωση των μέτρων στη Γερμανία

Στην ίδια συνέντευξη, ο Καρλ Λάουτερμπαχ δήλωσε ότι θα ήθελε η αναστολή της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας του πληθυσμού να διαρκέσει περισσότερο και έφερε ως παράδειγμα τη στρατηγική της Νότιας Κορέας. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη κάθε χώρα να έχει απόθεμα υλικών για το ενδεχόμενο πανδημίας.

Πάντως, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Άρμιν Λάσετ, προωθεί περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών, μια διαδικασία που ξεκίνησε στη Γερμανία αυτή την εβδομάδα και δεν έχει διαπιστωθεί ακόμη αν υπάρχουν συνέπειες.

«Πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να σκεφτούμε κάποια επιπλέον μέτρα χαλάρωσης» είπε μιλώντας στη FAZ και ανέφερε ενδεικτικά τα νηπιαγωγεία, τις παιδικές χαρές και τα κέντρα άθλησης για τη νεολαία. «Αν όλοι οι νέοι πηγαίνουν στα εμπορικά κέντρα και στα πάρκα και όχι στα γήπεδα, τότε πάλι χάνουμε το νόημα» σημείωσε.

Υπέρ της επαναλειτουργίας των παιδικών χαρών τάχθηκε και η υπουργός Οικογένειας, Φραντσίσκα Γκιφάι, σημειώνοντας ότι ειδικά στις μεγάλες πόλεις τα παιδιά χρειάζονται κίνηση και καθαρό αέρα. Στο μεταξύ, εν όψει της σταδιακής άρσης των περιορισμών η πόλη του Βερολίνου επιβάλλει από την επόμενη εβδομάδα τη χρήση μάσκας για τις μετακινήσεις με μαζικά μέσα μεταφοράς και για τις επισκέψεις σε καταστήματα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

 

Διεθνή
5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Τι πολιτικά συμφέροντα μπορεί να έχει ένας βουλευτής όταν συμβουλεύει τους πολίτες να μην κάνουν φέτοε διακοπές εν μέσω κορωνοιού; Θέλει να εκδικηθεί τις οικονομίες των χωρών στις οποίες θα ταξιδέψουν οι Γερμανοί πολίτες; Θέλει να δυσαρεστήσει τους ψηφοφόρους του; Με ποιο όφελος; Εχθρεύεται την Ελλάδα γιατί μισεί τους Έλληνες; Άλλη μια θεωρία συνωμοσίας;
Παρότι η Γερμανία έχει λυσσάξει να δανειοδοτήσει εκ νέου τον πληγωμένο ευρωπαϊκό νότο (δηλαδή να κερδοφορίσει - μάλιστα μη δεχόμενη την έκδοση ευρωομόλογου), εκμεταλλευόμενη την υγειονομική κρίση, νομίζω ότι στις δηλώσεις του Καρλ Λάουτερμπαχ υπερισχύει η ιδιότητα του ως καθηγητής Επιδημιολογίας. Η ίδια άποψη περί τουριστικής και γενικότερα οικονομικής ύφεσης έχει εκφραστεί από πάρα πολλούς άλλους επιστήμονες και ειδικούς, υγειονομικούς και οικονομικούς φορείς.
Ενώ ο Τσιόρδας που είναι υπάλληλος του κούλη δεν έχει πολιτικά συμφέροντα. Αρα ότι λέει είναι εξ ορισμού θέσφατο.Ποια να είναι άραγε τα πολιτικά συμφέροντα του γερμανού βουλετή / επιδημιολόγου;Τι συμφέρον μπορεί να έχει ένας βουλευτής που λέει ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ του να κάτσουν σπίτι τους;Δηλαδή ο τσιόρδας και ο χαρδαλιας που λένε το ΙΔΙΟ πράγμα στους δικούς τους συμπατριώτες (κάτσε σπίτι σου) είναι έγκυροι; Ο δεύτερος μάλιστα είναι και πολιτικό πρόσωπο, άρα μπορούμε να αγνοήσουμε α-ν-ε-τ-ο-τ-α-τ-α τα όσα λέει. Εχει πολιτικά συμφέροντα αφού.Πίσω στον γερμανό βουλευτή: Τι σκοτεινά συμφέροντα επεξεργάζονται άραγε όλοι αυτοί εναντίον ημών των υπεργαμάτων, αξεπέραστων, καταπληκτικών, τιτανοτεράστιων ΕΛ;Αν ήταν μάγειρας ή χορευτής θα λέγαμε "πως τολμάει να μιλάει χωρίς να είναι ειδικός".Τώρα που είναι επιδημιολόγος ο άνθρωπος λέμε "πως τολμάει να μιλάει αφού είναι βουλευτής".Το ότι μιλάει στους ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ συμπατριώτες το περνάμε στο ντούκου. Αφού εμείς είμαστε το κέντρο του Σύμπαντος, μόνο για εμάς θα μιλάει.Υπάρχουν και γεμανοί λοιμωξιολόγοι που ΔΕΝ είναι βουλευτές και υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα είναι ένα μάτσο χάλια - και αντιμετωπίζει την πανδημία λάθος.Είμαι περίεργος να δω ποια θεωρία συνομωσίας θα τους περιλαμβάνει (μάλλον θα έχουν πλαστά πτυχία).Μας ψεκάζουν, είναι σίγουρο. Ξέρω και με τι ουσία μας ψεκάζουν, αλλά δεν με αφήνουν να το πω.