Υπέρ της περιφοράς του επιταφίου τάσσεται με κείμενο του προς τα Μέσα, ο Αλέκος Αλαβάνος

 

Στην ανακοίνωσή του, ο Αλέκος Αλαβάνος, κάνει λόγο για «βαθιά παράδοση του λαού μας» που «οι πηγές της βρίσκονται χιλιετίες πίσω, πριν τον Χριστιανισμό». Ο πρώην επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, προτείνει να τελεστεί περιφορά του επιταφίου «στους δρόμους των πόλεων, με έναν ιερέα μόνο, έναν ψάλτη, έναν νεωκόρο που θα κρατάει μια ανθοδέσμη με βιολέτες, ώστε να διατηρηθεί πλήρως η κοινωνική απόσταση». 

 

Ο Αλέκος Αλαβάνος υπογραμμίζει στην κατακλείδα της ανακοίνωσής του ότι η πολιτεία οφείλει να είναι αυστηρή «αλλά δεν χρειάζεται να στερείται συναισθήματος». 

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αλέκου Αλαβάνου 

 

«Η περιφορά του Επιταφίου είναι μια βαθιά παράδοση του λαού μας. Οι πηγές της βρίσκονται χιλιετίες πίσω, πριν τον Χριστιανισμό, στις μυσταγωγίες και τα πανηγύρια για τον Διόνυσο, στις τελετές για τον Άδωνι. Γιατί τη στερούμε τόσο απόλυτα φέτος από την κοινωνία, όταν, στις σημερινές συνθήκες, σε κάθε οικογένεια επικρέμαται ο φόβος του πένθους, υπάρχει η μοναξιά, αλλά και υπερίπταται η ελπίδα του λυτρωμού;

 

Γιατί να μην τελεστεί η περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους των πόλεων, με έναν ιερέα μόνο, έναν ψάλτη, έναν νεωκόρο που θα κρατάει μια ανθοδέσμη με βιολέτες, ώστε να διατηρηθεί πλήρως η κοινωνική απόσταση; Και να μπορούν μικροί και μεγάλοι από τα μπαλκόνια να τραγουδούν με την ψυχή τους το "Αι γενεαί πάσαι, ύμνον τη ταφή Σου..."; Και να νιώσει ο λαός μας ότι είναι κοινή η μοίρα σε κάθε μπαλκόνι, ότι αν και απομονωμένοι, είμαστε ο ένας συναισθηματικά δίπλα στον άλλο και θα ξεπεράσουμε μαζί το κακό;

 

Η πολιτεία οφείλει να είναι στο θέμα του ιού αποφασιστική και αποτελεσματική, αλλά δεν χρειάζεται να στερείται συναισθήματος και να μην παίρνει υπόψη τη σημασία της εμψύχωσης του λαού μας».