Εμένα με αρρωσταίνει η «διαρκής ενημέρωση για τον Covid-19»

Εμένα με αρρωσταίνει η «διαρκής ενημέρωση για τον Covid-19» Facebook Twitter
Νέοι τρόποι να μάθουμε πώς κυλάει η μέρα κάθε τηλεοπτικής ή instagram-ικής περσόνας στο μόνιμο ριάλιτι που είναι η ζωή της. Ευτυχώς, δεν θα στερηθούν τη διαρκή παρακολούθηση που τις νοηματοδοτεί. Δεν θα λείψουν τα βίντεο, οι οικογενειακές φωτογραφίες, τα πλάνα από το σπιτικό τους. Δεν θα σπάσει η ναρκισσιστική σάγκα. Θα συνεχίσει να παράγει «θόρυβο».
7

Κοντινά σε μάσκες και αναπνευστήρες. Επανάληψη τα συμπτώματα, για να τα εμπεδώσουμε και να τα νιώσουμε ένα-ένα. Αναφορές στην τάδε ακραία περίπτωση, σ' εκείνο το υποκείμενο νόσημα που δεν το ήξερες, αλλά τώρα το νιώθεις να επεκτείνεται σε όλο σου το σώμα. Στα ενδιάμεσα σκάει και η «ενημέρωση» περί ευθύνης. Άνθρωποι που πρέπει να φαγωθούν, να καταναλωθούν, να γίνουν κομματάκια μπροστά στο κοινό των σόσιαλ ή της τηλεόρασης: «υγειονομικές βόμβες»(!) οι πολίτες που επιστρέφουν, για να μη λουστούν την καραντίνα στα ξένα (νόμιμο). «Επιτήδειος» κάποιος που βάδισε να ξεμουδιάσει (νόμιμο). «Ανεύθυνος» κάποιος που λιάζεται στον δρόμο για το φαρμακείο (νόμιμο).


Ταυτόχρονα, σκηνές απ' τη ζωή και τα (ανύπαρκτα) έργα διαφόρων σπουδαιοφανών. Μια νέα, κατώτερη βαθμίδα πιθανών τηλεοπτικών εκπομπών εφευρίσκεται κάθε μέρα. Νέοι τρόποι να μάθουμε πώς κυλάει η μέρα κάθε τηλεοπτικής ή instagram-ικής περσόνας στο μόνιμο ριάλιτι που είναι η ζωή της. Ευτυχώς, δεν θα στερηθούν τη διαρκή παρακολούθηση που τις νοηματοδοτεί. Δεν θα λείψουν τα βίντεο, οι οικογενειακές φωτογραφίες, τα πλάνα από το σπιτικό τους. Δεν θα σπάσει η ναρκισσιστική σάγκα. Θα συνεχίσει να παράγει «θόρυβο».

Γιατί να μάθουμε πέντε πράγματα για τη ζωή των γυναικών που λιώνουν στα ταμεία των σούπερ μάρκετ; Γιατί να πληροφορηθούμε τι μισθό παίρνουν αυτοί οι ντελιβεράδες; Καλύτερα κουτσομπολίστικα χυλώδη ρεπορτάζ για το τι έκανε ο κ. Τσιόδρας προ δεκαετίας και γυαλιστερές φωτογραφίες από ψευτοσελέμπριτις που αθλούνται μες στο δωμάτιό τους (μεγάλο όσο το σπίτι ενός κανονικού ανθρώπου).

Πολλοί νιώθουν μια αίσθηση άγχους και ενοχής αν αφήσουν το κινητό κάτω, κλείσουν λιγάκι τα σόσιαλ και καθίσουν κάπου ήρεμα. Στο ντους, στο μαγείρεμα, στο νευρωσικό καθάρισμα, η οθόνη-λουρί τούς τραβάει πίσω στην κατανάλωση ειδήσεων. Τσακίζει οποιοδήποτε κουράγιο να δουν μια ταινία, ν' ακούσουν λίγη μουσική, να χαθούν σε μια πολύωρη συνομιλία.


Οι κανονικοί άνθρωποι, οι σκουπιδιάρηδες, οι μανάβηδες, οι καθαρίστριες, οι φροντιστές αρρώστων και ηλικιωμένων, εκθειάζονται ως «αφανείς ήρωες» και τέτοιοι παραμένουν ‒ αφανείς. Οι ήρωες της υγειονομικής κρίσης στερούνται την προσοχή που τους αξίζει. Νοσηλευτές, βοηθητικό προσωπικό, απολυμαντές, φαρμακοποιοί, κλεισμένοι στις ΜΕΘ ή όρθιοι πίσω απ' τον πάγκο του φαρμακείου τους, ξεχτένιστοι και ξενυχτισμένοι κάνουν την πραγματικά σπουδαία δουλειά τους, ενώ η ουσιαστική προσοχή στρέφεται σε facebook-ικές περσόνες και τηλεπαρουσιαστές που αναλαμβάνουν ένα εξωπραγματικό έργο: να διασκεδάσουν, να τρομοκρατήσουν, να θρηνήσουν και να νουθετήσουν ταυτόχρονα. Ο κοινωνικός ρόλος των δημοσιογράφων, η δική τους ατομική ευθύνη τον καιρό της κρίσης, απασχολεί ελάχιστους καλούς δημοσιογράφους. Ξεχωρίζουν σαν μύγες μέσα σε κομμένο γάλα.

Παράλληλα, η συστηματική υποβίβαση προσφύγων και μεταναστών στο status του μη ανθρώπου συνεχίζεται. Ενώ είδαμε, πριν από το ξέσπασμα του Covid-19, βίντεο και σχόλια όπου οι περίφημοι συμπολίτες μας επιχαίρουν το στοίβαγμα, το ξύλο, την τρομοκράτηση προσφύγων και μεταναστών, συμβάλλοντας έτσι στη μετατροπή τους σε ανθρώπινα μαμούνια, σε βρόμικα παράσιτα που επιβουλεύονται την ελληνική χλόη, βλέπουμε τώρα την αγωνία μήπως κολλήσουν το χτικιό. Αγωνία που ουσιαστικά σημαίνει ότι απλώς δεν θέλουμε να μας το φέρουν και από δω. Τώρα συνειδητοποιούμε πόσο χρόνο κατασπατάλησε η Ευρώπη. Τώρα ζητάμε σοβαρό σχέδιο για το άσυλο και σοβαρή στήριξη μεταξύ κρατών-μελών.

Καθημερινά, ο casual σεξισμός κάθε τηλεοπτικού σχολιαστή αγγίζει νέα ύψη. Για μερικές/-ούς καραντίνα σημαίνει ένα δωμάτιο όπου η μαμά και ο μπαμπάς ουρλιάζουν ή δέρνονται. Σημαίνει ότι ο μπαμπάς πίνει λίγο παραπάνω και γίνεται τρομακτικός, ότι ο παππούς, κάποιος πατριάρχης ή μια εξουσιαστική σύζυγος έχουν νεύρα, μια χαμένη δουλειά και περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Σημαίνει ξεσπάσματα πάνω στους υπολοίπους και καθεστώς τρόμου μες στο «σπίτι». Οι ιδιωτικοί χώροι όπου τα παιδιά και οι σύζυγοι αισθάνονται μόνιμη απειλή υπάρχουν, αλλά, δημόσια, δεν μας απασχόλησαν αρκετά.

Εμένα με αρρωσταίνει η «διαρκής ενημέρωση για τον Covid-19» Facebook Twitter
H συστηματική υποβίβαση προσφύγων και μεταναστών στο status του μη ανθρώπου συνεχίζεται.

Η καραντίνα έγινε ευκαιρία για αστειάκια και «δημοσιογραφία» υψηλού επιπέδου, όπου η γυναίκα παρουσιάζεται ως η κλασικά ανυπόφορη υστερική σκύλα και ο άντρας ο σοβαρός, ορθολογικός τυπάκος που δυσφορεί(!) κλεισμένος μέσα. Ευκαιρία βρήκαν να μας πουν ότι ο ρόλος μας είναι το μαγείρεμα και η παροχή οικιακών υπηρεσιών.


Προφανώς, κάποιες ευχαριστιόμαστε το μαγείρεμα ή το σπίτι μας. Αυτό δεν μειώνει σε τίποτα τη σιχαμάρα που νιώθουμε για τη γλώσσα της πατριαρχίας και τις τηλεπερσόνες που την επιστρατεύουν σχεδόν μηχανικά, ξεχνώντας ότι η περιβόητη «θέση της γυναίκας» είναι σε όποιο δωμάτιο του σπιτιού γουστάρει ή και εκτός σπιτιού, στο προεδρικό μέγαρο για παράδειγμα.


Το τρομακτικό ψυχολογικό αποτύπωμα της ανεύθυνης ενημέρωσης εντείνει και η νέα γλώσσα, ιατρικοφανούς έμπνευσης, που συνοδεύει εικόνες από ΜΕΘ και νοσοκομεία. Ο συνδυασμός δουλεύει. Σε κολλάει στο κινητό σου, στην τηλεόραση, στο διαρκές ψυχαναγκαστικό σκρολ. Μέχρι να λιώσει το μυαλό καμία εικόνα με κρεβατωμένους ετοιμοθάνατους, καμία ανάλυση για τα κρούσματα δεν φτάνει. Πολλοί νιώθουν μια αίσθηση άγχους και ενοχής αν αφήσουν το κινητό κάτω, κλείσουν λιγάκι τα σόσιαλ και καθίσουν κάπου ήρεμα. Στο ντους, στο μαγείρεμα, στο νευρωσικό καθάρισμα, η οθόνη-λουρί τούς τραβάει πίσω στην κατανάλωση ειδήσεων. Τσακίζει οποιοδήποτε κουράγιο να δουν μια ταινία, ν' ακούσουν λίγη μουσική, να χαθούν σε μια πολύωρη συνομιλία.

Όλο αυτό το μείγμα είναι βαρύ ψυχολογικά και, νομίζω, κάπως αρρωστημένο. Μια που είμαστε στις μέρες της ευθύνης, λοιπόν, ας αναλάβουμε να προστατεύσουμε εμάς και όσους αγαπάμε από την έκθεση σε φρικώδεις, μελοδραματικές, μισανθρωπικές ή προκλητικά σεξιστικές αναλύσεις. Γι' αυτούς που έχουν τηλεόραση να η ευκαιρία να την ξεφορτωθούν.

Στήλες
7

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

6 σχόλια
"...η γυναίκα παρουσιάζεται ως η κλασικά ανυπόφορη υστερική σκύλα και ο άντρας ο σοβαρός, ορθολογικός τυπάκος που δυσφορεί..."Έχουμε δει και πολλά δοσμένα από την αντίθετη σκοπιά. Και τι; Για μια θανατηφόρα αρρώστια που πλήττει τους άντρες σε δυσανάλογα μεγαλύτερο βαθμό. Ας σταματήσουμε -για λίγο τουλάχιστον- αυτή την "εμφύλια" διαμάχη. Και, à propos, δείτε, και εδώ στη Lifo, πώς ο θύτης του κορονοϊού αποδίδεται με αρσενικό ανδρείκελο και το θύμα με θηλυκό. Σε ένα γράφημα μίνιμαλ αισθητικής, όπου τα ανθρωπάκια κάλλιστα θα μπορούσαν να μην έχουν φύλο. https://www.lifo.gr/now/tech_science/277695/koronoios-ti-symvainei-otan-vixei-enas-foreas-se-kleisto-xoro-3d-montelo-apo-epistimones
Μην ξεχναμε οτι τα ΜΜΕ πουλανε υστερια διοτι υστερικο ειναι το κοινο τους. Βαλτε να δειτε τηλοεραση απο αλλες χωρες και εκει ειναι αλλιως τα πραγματα
Προσυπογράφω 100%. Επί τη ευκαιρία, ας μην ξεχνάμε και τα λόγια του μακαρίτη του Τζίμη Πανούση : "Τηλεθεατή! Μην ξεχνάς ότι, για την ώρα τουλάχιστον, στο τηλεκοντρόλ της τηλεόρσής σου υπάρχει και το κουμπί OFF"