ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Κορωνοϊός: Με απόφαση Μητσοτάκη αναστέλλονται οι λειτουργίες στις εκκλησίες

Κορωνοϊός: Με απόφαση Μητσοτάκη αναστέλλονται οι λειτουργίες στις εκκλησίες Facebook Twitter
31

Αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω Twitter, στο πλαίσιο των μέτρων ανάσχεσης του κορωνοϊού.

Έτσι ακύρωσε την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για «λιτές Κυριακάτικες λειτουργίες».

«Με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή. Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις» διεμήνυσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. 

Παράλληλα, και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι αναστέλλεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας και ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, με εξαίρεση α) τις κηδείες και ταφικές εκδηλώσεις και β) την ατομική προσευχή, και στις δύο περιπτώσεις τηρουμένων αυστηρών μέτρων προστασίας (όπως αυτά θα εξειδικεύονται σε ΚΥΑ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Υγείας).

Η αναστολή ισχύει για το διάστημα από 16.3.2020 έως και 30.3.2020.

Νωρίτερα, μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, είχε ανακοινωθεί πως οι ιεροί ναοί θα παραμείνουν ανοικτοί για κατ' ιδίαν προσευχή των πιστών, με την παραίνεση προς όλους και κυρίως τους ηλικιωμένους και όσους ανήκους σε ευπαθείς ομάδες, να παραμείνουν στα σπίτια τους. 

Παράλληλα αποφασίστηκε η λιτή τέλεση της θείας λειτουργίας τις επόμενες Κυριακές, μέχρι και το Σάββατο του Λαζάρου, 11/4, από 7 έως 8 το πρωί, η προσωρινή αναβολή όλων των καθημερινών ιερών ακολουθιών και η αναστολή γάμων και βαπτίσεων. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, δεν δόθηκε καμία διευκρινιστική απάντηση σχετικά με το τι προβλέπεται για την θεία κοινωνία

Πολιτική
31

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα

Πολιτική / Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ: Συμφωνία για ανταλλαγή επισκέψεων διοικητών μηχανοκίνητων μονάδων

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και της τουρκικής ο Υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Μπουράκ Ακτσαπάρ
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελενοώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελεονώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

«Η προσέγγισή μου θα είναι ανθρωπιστική, αμιγώς κοινωνική και δεσμεύομαι ότι αν ο κόσμος με εμπιστευτεί θα ασκήσω και πολιτική και μάλιστα δυναμική» ανέφερε μεταξύ άλλων η Ελεονώρα Μελέτη
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Επιτροπή για την εθνική κυριαρχία και την Κύπρο, νέος φορέας στις κάλπες

Ευρωεκλογές 2024 / Ευρωεκλογές 2024: Επιτροπή για την εθνική κυριαρχία και την Κύπρο, νέος φορέας στις κάλπες

Όσο το πολιτικό σύστημα της χώρας επιμένει να την διατηρεί σε τροχιά υποτέλειας και εξάρτησης, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, αναφέρεται στη διακήρυξη
THE LIFO TEAM
Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM

σχόλια

9 σχόλια
Δεν είναι «κοινή λογική» να απαγορεύεις μία συγκεκριμένη συνάθροιση των μελών ενός κοινοβίου μοναστηριού,και,Δεν είναι «βαρβαρότητα» να τελείται θεια ευχαριστία σε ένα κοινόβιο.Το αμέσως επόμενο στάδιο "κοινής λογικής" είναι να απαγορεύεται στα μέλη μίας οικογένειας να μεταβαίνουν όλοι μαζί στο σαλόνι.Να ξέρουμε και τι λέμε.
Το ξέρω, αυτό λέω.Για αυτό μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση το νούμερο 3 της επίμαχης ΦΕΚhttp://ergasianet.gr/2020/03/17/%CF%86%CE%B5%CE%BA-872%CE%B22020-%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%BF-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%BA/Θα μου πεις, τέτοια ώρα τέτοια λόγια. Εδώ αναμένουμε καθολική απαγόρευση και εσύ μου λές για τους παπάδες;Δεν ξέρω, οι εκκλησίες δεν σταμάτησαν να λειτουργούν ούτε σε στρατιωτική απαγόρευση.Η ευθύνη βαραίνει και την σύνοδο γιατί δεν υπήρξε ευέλικτη. Μπορείς πάντως και είναι κατανοητό να ανεβάσεις ως πρωθυπουργός ένα θυμωμένο tweet, αλλά όχι μία θυμωμένη ΦΕΚ.
Αν είναι αβλεψία δεν είναι δυσανάλογη σε σχέση με αυτό που θέλει να προστατεύσει.Αν είναι συνειδητό νομίζω ότι ακόμα και οι μοναχοί είναι υπό το πεδίο προστασίας της πολιτείας.Είναι αλήθεια ότι είναι οριακό σαν απόφαση. Αλλά από την άλλη φαντάζεσαι μονή με 20 μοναχούς όλους μεγάλης ηλικίας που να νοσήσουν όλοι;Πως προστατεύεται ο μοναχισμός; Δια της προσωρινής απαγόρευσης τέλεσης ιερουργιών αλλά διάσωσης των μοναχών ή με την διάσωση των ιερουργιών που μπορεί να οδηγήσει στην κατακόρυφη μείωση των μοναχών;Για μένα πολιτεία και εκκλησία έχουν διακριτούς ρόλους σε γενικές γραμμές. Στις λίγες περιπτώσεις που υπάρχει σύγκρουση αρμοδιοτήτων (ή προτεραιοτήτων) η εκκλησία πρέπει να δείχνει κατανόηση και σεβασμό όπως σε πλείστες άλλες περιπτώσεις η πολιτεία δείχνει προς την εκκλησία.Dura lex sed lex.
"άμα τους κλείσω τις εκκλησίες θα πάνε μαζικά στα μοναστήρια"Έτοιμοι ήταν! Το λέω μετά λόγου γνώσεως, αφού ξέρω προσωπικά αρκετούς που με πύρηνες αναρτήσεις στο FB ετοιμαζόντουσαν για απόβαση στα μοναστήρια της Αττικής, που έχουν και εύκολη πρόσβαση. Αν είμαι μία και πρόχειρα, τώρα που γράφω, έχω 9 τέτοιους "ζηλωτές" στο μυαλό μου, σκέψου πόσοι θα είναι ανά την Ελλάδα.
Επιτέλους μια νίκη της λογικής απέναντι στο μεσαίωνα. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής μπήκε πάνω από τα συντεχνιακά συμφέροντα της κάθε οργανωμένης θρησκείας.Κάποια μέρα σε αυτή τη χώρα θα πάψουμε να χαιρόμαστε που εφαρμόζεται το αυτονόητο.
Θα το έγραφα κι εγώ ως μη-οπαδός του αν το είχε κάνει από την 1η μέρα.Στα θετικά της κυβέρνησης, η έγκαιρη αντίδραση με μέτρα εναντίον του ιού.Στα αρνητικά:1) η φοβισμένη, καθυστερημένη, και όχι ξεκάθαρη επιβεβαίωση οτι η Θεία Κοινωνία είναι επικίνδυνη2) οι αντιδράσεις πρωτοκλασάτων στελεχών της (Άδωνις) αποκαλώντας άθεους οσους ζητούσαν τα αυτονόητα3) το αργοπορημένο κλείσιμο των εκκλησιών όταν επιτέλους ανακάλυψε οτι τα ψηφαλάκια των λογικών είναι περισσότερα απο τα ψηφαλάκια των Χριστιανοταλιμπάν....
Δεν υπάρχει κανένα σενάριο που πρωθυπουργός Ελλάδας θα ανακοίνωνε κλείσιμο των Εκκλησιών από την 1η μέρα. Σίγουρα όχι η προηγούμενη κυβέρνηση του Πάνου Καμμένου (πρωθυπουργός Χριστιανικών θεμάτον με υφυπουργό τον Τσίπρα).Σκέψου ότι για το καρναβάλι υπήρχαν τόσες αντιδράσεις. Κανένας δεν θα υπάκουε (δεν έχεις μια κλούβα ΜΑΤ για κάθε χωρίο της Ελλάδας) εάν δεν υπήρχε πρώτα μια κίνηση από την Εκκλησία της Ελλάδας.Και βέβεαι εαν δεν είχε προηγηθεί το κλείσιμο των καφενείων (Παππούς στο χωρίο "καλά κλείνουν τις εκκλησίες και αφήνουν τα καφενεία";") των εμπορικών κέντρων - "ναών του Καπιταλισμού" που λένε και οι πολύ αριστεροί - και όλων των άλλων χώρων συναθροίσεωνΔηλαδή ποιός ζήτησε να κλείσουν από το πρώτο κρούσμα στην Θεσσαλονίκη: Όλοι οι ναοί, όλα τα καταστήματα και όλες οι συναθροίσεις (συμπεριλαμβανομένων και κάποιων αντιρατσιστικών φεστιβάλ).
Η απόφαση σωστή και βάζει ένα τέλος ΚΑΙ στο θέμα της Θείας Μετάληψης. Αφού φαντάζομαι, η απαγόρευση "καθε ιεροπραξίας" καλύπτει και την Θεία Μετάληψη με το ίδιο κουταλάκι, που η ΔΙΣ δεν άκουσε τους ειδικούς επιστήμονες για τους κινδύνους μόλυνσης που εγκυμονεί.Πάντως μου έκανε εντύπωση το απόγευμα, πληροφορία που "βγήκε" από την συνεδρίαση της ΔΙΣ, ότι κάποιοι ιεράρχες - που δεν μάθαμε ποιοι ήταν συγκεκριμμένα -, διαμαρτύρονταν, γιατί τα περιοριστικά μέτρα αφορούσαν μόνο στους χώρους του Ορθόδοξου Δόγματος και δεν συμπεριελάμβαναν και τα άλλα Δόγματα ! Αν ήταν ακριβής η πληροφορία, γεννάει θλίψη η φιλοσοφία των Ιεραρχών και φανερώνει στενότητα σκέψης και "εγωϊσμούς", απαράδεκτους για το αξίωμά τους και για την σοβαρότητα των καταστάσεων.
Μάλλον, το σκηνικό πρέπει να έχει ως εξής.Ο Μητσοτάκης συμφωνεί με τον Ιερώμυνο τέλος των ακολουθιών και τέλεση θ. λειτουργίας με παπά και ψάλτη μόνον.Ο Ιερώνυμος, έρχεται με την πρόταση στην σύνοδο η οποία παρεπίπτοντως διαρκεί κάποιες ώρες και μάλλον «πέφτουν κεφάλια», και , φυσικά δεν δικαιούται να πάρει μόνος του απόφαση-πρόκειται για συνοδικό θεσμό. Προφανώς βρίσκει εντονότατες αντιδράσεις, κυρίως για το θέμα των Κυριακών, βρισκόμαστε άλλωστε εν μέσω Σαρακοστής της σημαντικότερης περιόδου για έναν ορθόδοξο χριστιανό και φυσικά εν μέσω μίας πρωτόγνωρης τρομακτικής πανδημίας.Βγάζει μία ανακοίνωση που καταφέρνει να μπερδέψει ( ή να κατευνάσει;) τους πάντες από τον... πολάκη μέχρι του ζηλωτές…Και αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός.
Η αρχιεπισκοπή Αθηνών δεν ταυτίζεται με τη ΔΙΣ ούτε διοικεί την Εκκλησία της Ελλάδος. Είναι σωστό αυτό που λέει ο Φερόμενος ότι δεν έχει δικαίωμα να πάρει μόνος του απόφαση. Το ότι διήρκησε τόσες ώρες η Σύνοδος είναι ενδεικτικό του κλίματος.
Εγώ ομολογώ πως παραμένω μπερδεμένη, όπως και κάτι φίλοι που τα συζητούσαμε. Κλείνουν οριστικά οι εκκλησίες και δεν τελείται ούτε Θεία Λειτουργία, κεκλεισμένων των θυρών
Συγγνώμη, αλλά πατήθηκε το send από λάθος.Δεν τελείται λοιπόν ούτε Θεία Λειτουργία μόνο με παπά και ψάλτη (εγώ αυτό κατάλαβα) ή ισχύει τα όσα λέει η ανακοίνωση της ΔΙΣ;
Βέβαια, κατά μία έννοια, η ΔΙΣ κατάργησε όλες τις ακολουθίες της Σαρακοστής (χαιρετισμούς παρασκευής, καθημερινό απόδειπνο, 2 προηγιασμένες και εσπερινούς) και επεχείρησε να αφήσει την ελάχιστη παρουσία των πιστών στον ναό (1 ώρα την εβδομάδα) μην πειράζοντας την θεία ευχαριστία. Ίσως μπορούσε να περισώσει και αυτήν με τον τρόπο που προανέφερα ίσως και όχι.Δεν έγινε. Αυτό, είναι πάντως εξαιρετικά πρωτόγνωρο στα χρονικά-εν καιρώ βέβαια ειρήνης. Μου κάνει πάντως τρομερή εντύπωση η απαγόρευση θείας ευχαριστίας και στα μοναστήρια!
Φερόμενος 17.3.2020 | 12:51 Πριν λίγο διάβαζα ότι θα τελείται Θ. Λειτουργία χωρίς πιστούς μόνο για αναμετάδοση από την ΕΤ-2, όπως και η Ακολουθία των Χαιρετισμών τις Παρασκευές. Γενικότερα, πιο αμφήσιμες ανακοινώσεις και από τις δύο πλευρές δεν νομίζω να έχουν ξαναγίνει. Τα μέτρα είναι πρωτοφανή για δυτικά δημοκρατικά καθεστώτα, ουσιαστικά έχουν ανασταλεί οι θεμελιώδεις ελευθερίες: Δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι, δικαίωμα του θρησκεύεσθαι (δεν είμαι νομικός, ίσως κάτι λέω λάθος, αλλά τη γενική ιδέα την καταλαβαίνουμε).Αυτό με τα μοναστήρια είναι πράγματι παράξενο και δεν μπορώ να καταλάβω πώς θα το ελέγξουν (πέραν του ότι δεν βρίσκω νόημα). Θα στένουν αστυνομία στα κορφοβούνια να τσεκάρουν;
Ειλικρινά δεν περίμενα από την Σύνοδο (αρνούμαι να την ονομάσω Ιερά) να αναστείλει τις λειτουργίες- αυτά περί "λιτής"λειτουργίας είναι για το θεαθήναι. Θα εξακολουθούσαν να μεταλαβαίνουν τον κόσμο, έτσι? Έτσι λοιπόν, είναι αναγκαίο και επιβεβλημένο το μέτρο, μαζί με όλα τα άλλα που έχουν παρθεί. Αφού οι παπάδες, εκτός του ότι νομίζουν ότι είμαστε στον 11ο και όχι στον 21ο αιώνα, και κοιτάνε μόνο την πάρτη τους και την κονόμα τους, κάποιος έπρεπε να βάλει φρένο. Ήθελε κότσια αυτό που έκανε ο Μητσοτάκης, δεν νομίζω άλλος να το έκανε.
Ηθελε όντως απλώς κάποια κότσια, δεδομένου ότι έχει ταυτόχρονα τα νώτα του καλυμμένα σε μεγάλο βαθμό, τόσο γιατί η "δεξιά του Κυρίου" θα δυσκολευτεί να εξαπολύσει ανοιχτό πόλεμο εναντίον του, όσο και γιατί σε αυτό το μέτρο έχει τη στήριξη όλης της αντιπολίτευσης (πλην Βελόπουλου) αλλά και της κοινής λογικής.Φαντάζεται κανείς τι γενικευμένος ξεσηκωμός (υποδαυλιζόμενος από τη ΝΔ)θα είχε υπάρξει αν αυτό το μέτρο το είχε πάρει ο "αντίχριστος" Σημίτης ή οι εξίσου "άθεοι" "αντίχριστοι" Τσίπρας/Φίλης;