ΠΙΣ: Μην πάτε ούτε για καφέ, όχι μόνο για δουλειά - Σημαντικός ο αυτοπεριορισμός

ΠΙΣ: Μην πάτε ούτε για καφέ, όχι μόνο για δουλειά - Σημαντικός ο αυτοπεριορισμός Facebook Twitter
11

Αυτοπεριορισμό και πλήρη προσήλωση στα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, συνέστησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Θα πρέπει να υπάρχει μια συνεργασία των πολιτών σε όλα τα επίπεδα. Ακόμα και ο πρωθυπουργός, χθες, στο διάγγελμά του είπε "μείνετε σπίτι σας". Αυτό σημαίνει μην πάτε και για καφέ, όχι μην πάτε μόνο στη δουλειά και θεωρήσετε ότι είναι Κυριακή. Ο αυτοπεριορισμός όλων μας τις επόμενες ημέρες είναι πάρα πολύ σημαντικός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος.

«Υπάρχουν πράγματα που οι άνθρωποι θα πρέπει να αυτοπεριοριστούν από μόνοι τους, όπως είναι τα γυμναστήρια και οι ταβέρνες, ακόμα και οι ιδιωτικές συναθροίσεις», σημείωσε και πρόσθεσε πως πέραν των μέτρων προσωπικής υγιεινής «θα πρέπει να αντιληφθούμε αυτή τη στιγμή ότι θα πρέπει να μειώσουμε τις κοινωνικές επαφές και δραστηριότητες κάθε είδους ώστε να υπάρχει μια ανάσχεση στην εξάπλωση του ιού, ο οποίος εξαπλώνεται ταχύτατα και παντού πλέον».

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ ανέφερε ακόμα πως «όσο πιο αυστηρά τηρούμε τα σημερινά μέτρα, τόσο λιγότερα και ελαφρύτερα θα είναι τα αυριανά», εξηγώντας πως «επειδή το τούνελ θα έχει ένα σχετικό μήκος, κατά τη διαδρομή θα πρέπει όλοι να θυμόμαστε ότι τα σημερινά μέτρα θα πρέπει να εφαρμόζονται με απόλυτη προσήλωση σήμερα, για να μην χρειαστούν τα αυριανά».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
11

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Αν και εχω χρησιμοποιησει ως παραδειγμα τα γυμναστήρια σε αλλο μου σχόλιο πρεπει να ειπωθει κατι: Ολοι οι δημοσιοι χωροι είναι επικινδυνοι για την εξαπλωση του ιου. Μην μπλεχτουμε σε ενα γαιτανακι, αααα κι αυτον αα κι ο αλλος κτλ. Οι υπευθυνοι για την διαχειρηση του προβλήματος θα κανουν αυτο που πρεπει να κανουν, εχουν αποδειξει μεχρι στιγμης ότι διαχειρηζονται μια χαρα την κατασταση, αν χρειαστει θα κανουν πραξη ακομα και καθολικη παυση ιδιωτικων λειτουργειων σε ολη την επικρατεια.Τρεχουν που τρεχουν και δεν φτανουν για την υγεια ολων μας ας μην κανουμε και εμεις υποδειξεις.Τα στατιστικα νουμερα αναφορικα με τον ιο τοσο της Ελλαδας όσο και στον υπολοιπο πλανητη με καθησυχαζουν στο να εμπιστευομαι τις αποφασεις τους.
Ισχυει, με τοσο ιδρωτα και αποπνικτικη ατμοσφαιρα εκει μεσα θα επρεπε να κλεινανε. Ως και ο Πατουλης το ειπε. Τωρα το μονο που κανουνε αρκετα γυμναστηρια ειναι να μην γινονται τα ομαδικα προγραμματα. Βεβαια με την ιδια λογικη σου λεω εγω, γιατι λειτουργει το Μετρό ακόμα? Γιατί τα αστικά? Το Τραμ? Και εκει στριμωξιδι υπαρχει. Ασχετο λιγο αλλά όσο απίστευτο και αν φαινεται η Ελλαδα εχει εφαρμοσει απαγορευσεις και ακυρωσεις σε πολυ περισσοτερα πραγματα απ οτι τα περισσοτερα ευρωπαικα κρατη. Ακομα και του Βορρά. Πχ στη Γερμανια ανοιχτά τα σχολεια, εκκλησιες, συγκοινωνιες, πανεπιστημια, γυμναστηρια, σταδια ποδοσφαιρου κτλπ. Ουτε προειδοποιητικα sms, ουτε καν καποια ενημερωση στη τηλεοραση. Ουτε καν αφισες με οδηγιες πουθενα! Αν εξαιρεσεις κατι οδηγιες, το οτι δεν βρισκεις ευκολα απολυμαντικό και μερικες ακυρωμενες εκδηλωσεις, δεν εχουν αντιδρασει ακόμα. Εχουν απορεσει οι Γερμανοι. Αλλα τους λεω και εγω ειμαστε λιγο απειθαρχοι και εχουμε και την Ιταλια διπλα, απο φοβο τα καναμε.
Κάθε κρίση αναδεικνύει τις αδυναμίες μιας κοινωνίας.Οι γερμανοί (νομίζουν ότι) κέρδισαν τον οικονομικό πόλεμο του 1989 εναντίων των "κακών" ανατολικών και (νομίζουν ότι) ξεπέρασαν την κρίση του 2008.Αυτό τους έχει κάνει αλαζόνες. Υπερβολική αυτοπεποίθηση, υπερβολική εμπιστοσύνη στα συστήματα τους.Αυτή η αυτοπεποίθηση τους εγκλωβίζει στο να σφυράνε αδιάφορα και να παριστάνουν ότι δεν τρέχει τίποτα.Δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Γιατί κάθε παραδοχή ότι το κράτος τους δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με έναν κορωνοιο δεν θα γκρέμιζε μόνο την μανταμ μερκελ. Θα γκρέμιζε όλο το (σαθρό έτσι κι αλλιώς) γερμανικό "θαύμα" που μας ταλαιπωρεί από τον βππ και δώθε.Εμείς στον νότο (ιταλοί και έλληνες) έχουμε συηθίσει στην ιδέα ότι τα κράτη μας είναι ένα διαλυμένο μπάχαλο. Αν το κράτος μας δεν τα καταφέρει σε μια τόσο σοβαρή παγκόσμια κρίση, θα το θεωρήσουμε αναμενόμενο (τώρα σοβαρά, περιμένετε από το ελληνικό κράτος να σας σώσει; ).Οι γεμανοί όμως έχουν γρανιτένια την πεποίθηση "έχουμε κράτος που λειτουργεί". Οταν λοιπόν (αν) συνειδητοποιήσουν ότι αυτό είναι ψευδαίσθηση, ότι αυτοί οι δήθεν ανώτεροι βράζουν στο ίδο καζάνι με τους "τεμπέληδες" του Νότου, θα γκρεμιστούν _πάρα_ πολλά πράγματα - όχι μόνο η μέρκελ.Κατά την ταπεινή μου άποψη, στην Ελλάδα έχουμε φερθεί μέχρι τώρα πολύ πιο συνετά από τους βορειοευρωπαίους. Και παραδόξως, έχουμε δείξει αρκετά καλή οργάνωση σε κρατικό επίπεδο.Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα μειώσει κάπως τις συνέπειες της κρίσης.= = =Πέρα από τις διαφορές του ευρωαπαϊκού Βορρά - Νότου, ο covid αναδεικνύει την εγγενή, θανάσιμη αδυναμία του οικονομικού συστήματος που ονομάζουμε παγκοσμιοποίηση και θεωρούμε σαν το καλύτερο δυνατό σύστημα (ΤΙΝΑ, there is no alternative).Ο covid μας δείχνει κάτι πολύ σημαντικό: Οτι μπροστά στα κέρδη των εταιρειών οι ζωές μας δεν αξίζουν ΤΙΠΟΤΑ.Η τροφή μας (κυρίως) αλλά και οτιδήποτε άλλο καταναλώνουμε δεν ορίζεται από τις ανάγκες μας αλλά από τα κέρδη των εταιρειών. Που πρέπει ΠΑΝΤΑ να μεγιστοποιουνται. Λεφτά uber alles.Oταν σου πουν ότι η μάνα σου και ο πατέρας σου πρέπει να πεθάνουν γιατί δεν έχουμε αρκετές ΜΕΘ (τις ιδιωτικοποιήσαμε διότι ΤΙΝΑ, τα κέρδη μας, το κακό κράτος μπλα μπλα μπλα), όταν σου δείξουν ότι οι αγαπημένοι σου αλλά κι εσύ ο ίδιος περισσεύετε, τότε θα δούμε πόσο θα αντέξει αυτό το σύστημα της διαρκούς αύξησης των εταιρικών κερδών.
Harlan τι ντελίριο είναι αυτο ματια μου;Οι πανδημίες δεν περιμενανε ουτε τον καπιταλισμο, ουτε την παγκοσμιοποιηση για να κανουν την εμφανηση τους.Από την μεγαλυτερη και με τους περισσοτερους περιορισμους αναφορικα με την παγκοσμιοποιηση Κουμουνιστικη χωρα μας ήρθε και εξαπλώθηκε η πανδημια!Τι Κραουναικα είναι αυτα;Αιντα και τον αντικαθησουμε τον καπιταλισμο με κατι άλλο, θα αλλάξει η παραγωγικη μορφη; μαζικη βιομηχανικη παραγωγη εξασκουν όλα τα συγχρονα οικονομικα μοντελα και του κουμουνισμου. Να σταματήσουμε τις διεθνεις αλληλεπιδρασεις και τις πληθυσμιακες μετακινησεις; να υποθεσω ότι είσαι υπερμαχος των κλειστων συνορων και της εθνοτικης διατηρησης που θα επελθει απο τετοια;Λέτε πραγματα που ακουγονται ωραία, αποδιδετε ολα τα κακα σε ενα ευκολοκατονοητο "κακο", αποδιδεται όλα τα καλα σε ενα προφητικο μεσσια εννοια και όλα καλα....Εχουμε τους θρησκόληπτους, εχουμε τους ελα μωρε θα παω για καφε, εχουμε τους ας κανουμε κοινωνικη επανασταση, αναμενω τους γιογκι με τα τσακρα τους και τους vegan με την αντικρεατοφαγια τους να αποφανθουν για τα "πραγματικα" αιτια της πανδημιας, διαδώστε!Πως παει η λαικη ρηση, σε καθε χωριο κι ενας τρελος στο δικο μας όλοι.Θα ήθελα να ρωτησω όλους , γιατί πιστευετε τοσο ευκολα σε 1ον συνομωσιακες λογικες, 2ον γιατί πιστευετε ότι ξερετε καλυτερα απο τα εκατονταδες χιλιάδες εξιδυκευμενα μυαλα της παγκοσμιας Ιατρικης κοινωτητας και τις οδηγίες που δινουν σε κυβερνησεις και χώρες; Αντιλαμβάνομε την ανθρωπινη αναγκη να δινουμε απλοικες εξηγήσεις σε τοσο πολυπλοκα συστηματα και την αναγκη να δινουμε "λυσεις" στους αλλους για να νοιώθουμε ότι έχουμε καποια εξουσια και λογο σε αυτο που συμβαίνει.Εδω στην lifo διαβασα αρκετα αρθρα απο μεμονωμενους ανθρωπους της ιατρικης κοινωτητας, όπως και το lockdown τωρα τα αγνώησα, γιατί; επειδη 1ον δεν εχω τις γνωσεις να μπορω να ξεδιαλυνω ποιος είναι γνωστης, ποιος υπερβάλη κτλ 2ον με ότι ελλατώματα, σφαλματα κτλ γίνουν το Υπ.Υγείας ως Θεσμός είναι ο μονος που εχει την πληρεστερη εικονα, με την περισσότερη πληροφορία για όλες τις τυχον μεταβλητες που επιρρεαζουν τοσο την πανδημία όσο και το γεγονος ότι θα πρεπει να υπάρξει και κρατος μετα απο αυτην.Δεν νοήται να καταγγελνουμε τους "εγω ξερω καλυτερα" αλλους την στιγμη που ακριβως την ιδια λογικη υπηρετουμε εμεις.Καραντινα θα γινει όταν το Κρατος το αποφασίσει, θα ακολουθησουμε τις οδηγίες που το Κρατος δινει και τα αιτια της πανδημίας θα μας τα πει η Παγκοσμια Ιατρικη Κοινωντητα. Οτιδήποτε αλλο είναι "εμεις ξερουμε καλυτερα".Δημιουργουμε ενα χαοτικο πληροφοριακο περιβάλλον που ΝΑΙ δημιουργεί αισθηση πανικου, ο οποίος είναι χειρότερος παραγωντας σε μια πανδημία απο το να μην φορας ιατρικα γαντια. Αν καποιος κατσει και διαβασει όλα τα αρθρα μετα είναι παραλογο να συστήσεις ψυχραιμία. Για να ηρεμήσουμε ΟΛΟΙ και να αφήσουμε τους ειδικους να κανουν την δουλεία τους, μια εκ των οποίων είναι και η ενημερωση του γενικου πληθυσμου.Δεν χρειάζεται αυτοπεριορισμος μονο στην σωματικη συμπεριφορα αλλα και στην διανοητικη.
@Προσωρινός ο Ποκοπίκος, θα προσπαθήσω να απαντήσω ψύχραιμα και σύντομα (αν και δεν συνηθίζω ούτε το ένα ούτε το άλλο).Κατασκευάζεις αχυρανθρώπους με το δικό μου πρόσωπο για να τους "καταρρίψεις" εύκολα. Δικαίωμα σου μεν, δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με αυτά που λέω εγώ δε.Οπότε δεν χρειάζεται καν να απαντήσω σε κάποιον που μου αποδίδει "κραουναιικα" και "κομουνιστικά" ιδεολογήματα. Οχι επειδή αισθάνομαι προσβεβλημένος, αλλά επειδή δεν μπορώ να απαντήσω σε κάποιον που δεν καταλαβαίνει καν τι λέω - και εφευρίσκει ότι του κατέβει.Πότε μίλησα εγώ για κομμουνισμό;Την μαζική παραγωγή και την άκρατη προσήλωση στο ιδιωτικό κέρδος κριτικάρω - σε όλα μου τα σχόλια. Αν εσύ νομίζεις ότι η μόνη εναλλακτική στην παγκοσμιοποίηση είναι ο κομμουνισμός, θα σου πρότεινα να διευρύνεις τους ορίζοντες σου.Αν νομίζεις ότι η μαζική παραγωγή είναι η μόνη δυνατότητα σε όλα τα κοινωνικα/οικονομικά μοντέλα, θα σου πρότεινα να μελετήσεις. Πολύ.Και ΕΛΕΟΣ πιά με τις "θεωρίες συνομωσίας". Εχουμε βρει την καραμέλα και την πετάμε όπου λάχει.Αντί για σοβαρά επιχειρήματα, πετάμε κάτι περί θεωρίας συνομωσίας, νομίζοντας ότι αυτή η λασπολογία θα είναι από μόνη της αρκετή.Σε λίγο θα δείχνουμε όλοι μας όλους τους άλλους με το δάχτυλο και θα λέμε "θεωρία συνομωσίας νιανιανιανιανια" αντί για συζήτηση.Ποια θέωρία (συνομωσίας) έχω αναπτύξει;Πες την μου, να την μάθω κι εγώ.Το να λέω ότι το οικονομικό μας μοντέλο είναι σαθρό επειδή βασίζεται στην μεγιστοποίηση των εταιρικών κερδών, το θεωρείς εσύ σαν θεωρία συνομωσίας;Λάθος εκτίμηση μπορεί να είναι (περιμένω να μου το αποδείξεις αυτό), θεωρία συνομωσίας όμως δεν είναι.Το ορισμό της θ.σ. μπορείς να τον βρεις στην βικι.Υ.Γ. Και περιόρισε το offtopic. Δεν βοηθάει κανέναν. Ούτε για lockdown έγραψα τίποτα ούτε ιατρικές συμβουλές / πληροφορίες έδωσα.Οσο για τις απόψεις μου περί ανοιχτών/κλειστών συνόρων, υπάρχουν δημοσιευμένες σε πλείστα σχόλια. Ακόμα ένα offtopic που χρησιμοποιείς (ψευδόμενος ή αγνοώντας όσα έχω γράψει) για λόγους φτηνού εντυπωσιασμού.Η μισή σου απάντηση προς εμένα ασχολείται με θέματα που ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ στο δικό μου σχόλιο.
Harlan, εγραψες: θανάσιμη αδυναμία του οικονομικού συστήματος που ονομάζουμε παγκοσμιοποίηση και θεωρούμε σαν το καλύτερο δυνατό σύστημα (ΤΙΝΑ, there is no alternative). Πηγή: www.lifo.grκαι τότε θα δούμε πόσο θα αντέξει αυτό το σύστημα της διαρκούς αύξησης των εταιρικών κερδών. Πηγή: www.lifo.grΤρεις είναι οι βασικοι αξονες δομισης οικονομιων: 1ον, ανοιχτες αγορες, 2ον κρατικες αγορες και 3ον κηδεμονευομενες απο το κρατος ανοιχτες αγορες, εμεις εχουμε το νο.3, εαν εχεις προβλημα με αυτο πες μας προς τα που θα πρεπει να κλινουμε; απο την ρητορικη σου δεν προκυπτει προς περισσοτερες ανοιχτες αγορες τι κανει νιαου νιαου; Τωρα παμε στην ενσαση σου περι παγκοσμιοποιησης, οι αξονες είναι παλι τρεις:1ος ελευθερα ολοι παντου, 2ος, κλειστα συνορα, 3ος κηδεμονευμενα απο το κρατος ελευθερα, και παλι εχουμε το νο.3, σε ενοχλει αυτο, προς τα που να παμε; η μονη επιλογη αναφορικα με την επιδημια είναι τα κλειστα συνορα οι αλλες δυο βοηθανε την εξαπλωση, Τι εννοεις δηλαδη; γιατι ιστορικα πολυ πριν το σημερινο μοντελο υπηρχαν επιδημιες που μαλιστα αφανησαν πολυ μεγαλυτερα ποσοστα, αυτο που λες είναι μια απο τις παραμετρους αλλα δεν είναι η βασικη αιτια και για αυτο "απαξιεις". Την απαντηση θα μας την δωσουν εκ των υστερον οι ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ αφου μελετησουν το αποτελεσμα. Οι δικες μας αποπειρες είναι κυριολεκτικα τι είπε ο μπαμπης και η σουλα στο fb.Αναφορικα με την παραγραφο για την δημοσιογραφικη κοινωτητα η κριτικη ήταν προς αυτους και την υπερπληροφορια που παραγουν, εαν εγω διαβασω εναν εκτος των επισημων οργανων στη LIFO και εναν στη FIFO κι αλλον εναν στη Μεση Τιμη, ποιον να πιστεψω; ολοι με διαβεβαιουν ότι ο δικος τους ξερει τι λεει.Ο λογος που τα εβαλα στο ιδιο σχολίο είναι διοτι πιστευω ότι ολα αυτα ανοικουν στο ιδιο γενικο μοτιβο.... "εγω ξερω καλυτερα" χωρις να εχουμε τις γνωσεις να αξιολογήσουμε εαν οντως ξερουν, μπορει, μπορει και όχι, τι ξερουμε με σιγουρια; τις οδηγιες απο τους επισημους φορεις, εδω τα αρθρα γνωμης γινονται επικινδυνα, γιατι να πιστεψω τον lockdown και όχι εναν "ελα μωρε"; Εγω λεω ξεκαθαρα ότι η δημοσιογραφικη κοινωτητα θα πρεπει να δειξει τον αυτοπεριορισμο που προτρεπουν την υπολοιπη κοινωνια. Λιγα, περιεκτικα και βασισμενα στους οργανισμος που διαχειρηζονται με όσο λιγοτερη προσωπικη ματια αρθρα, μετα την επιδημια; το ακριβως αντιθετο, να γονατίσουν απαντες στην κριτικη και να μας πληροφορίσουν τα παντα!Rieman εαν εννοουσες εμενα ως εναν εκ των δυο μαλλον δεν διαβασες : στο να εμπιστευομαι τις αποφασεις τους. Πηγή: www.lifo.grΓια να ηρεμήσουμε ΟΛΟΙ και να αφήσουμε τους ειδικους να κανουν την δουλεία τους, μια εκ των οποίων είναι και η ενημερωση του γενικου πληθυσμου. Πηγή: www.lifo.gr Δεν είμαι αγω αυτος που δινει "εξηγησεις" περι πανδημιων(harlan) ουτε αυτος που λεει τι να κανει το κρατος(δεν ειναι θεμα τι θεωρουμε εμεις απαραδεκτο, ποιους θεωρουμε παραλογους κτλ αλλα τι λεει το Κρατος), το Υπ.Υγειας και οι ΕΙΔΙΚΟΙ, για την ακριβεια είμαι αυτος που λεει να μιλανε ΜΟΝΟ αυτοι, οι αρρωστιες δεν είναι προβληματα που επιδεχονται debute οπως η πολιτικη, η φιλοσοφια, η οικονομια κτλ, ότι πουν οι γιατροι και η ηγεσια τους. Οι ενστασεις μου δεν είναι στο Κρατος και την Ιατρικη κοινωτητα αλλα στην αμετροεπεια τον υπολοιπων μας. Βρες μου ενα σχολιο που κανω τον γιατρο, αντι να προτεινω να σιωπασουμε και αυτη την περιοδο να ακουγετε μονο η φωνη των ειδικων. Οπως βαλαμε μασκουλες και γαντακια στο σωμα μας θα πρεπει να βαλουμε και στο μυαλο μας (και οι δημοσιογραφοι/αρθρογραφοι), συμφωνοι δεν εκφραζομαι πασιφιστικα, αλλα δοκιμαστικε με αποτυχια το ευγενικο "δεν υπαρχουν, θεωρω/νομιζω/πιστευω κτλ, μονο ότι πει ο γιατρος" το είπαν πολυ ευγενικα και στη σημερινη δηλωση οι αρμοδιοι.
@Riemann και @Προσωρινώς ο Ποκοπίκος:1) ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΑ ΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ2) ΔΕΝ ΕΔΩΣΑ ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝΤο να με ρωτάει ο ένας απο εσάς - ειρωνικά - αν είμαι λοιμωξιολόγος και το να μου προσάπτει ο άλλος ότι διαδίδω θεωρίες συνομωσίας, ότι τα "ξέρω καλύτερα" κ.ο.κ. είναι ΓΕΛΟΙΟ.Πείτε μου ότι έχω λάθος σε αυτά που έγραψα, να το συζητήσουμε. Αλλά το να κατασκευάζεις κάτι που ΔΕΝ έγραψα για να το καταρίψεις μόνος σου, τι σχέση έχει με εμένα; [ * ] Το να επαναλαμβάνεις διαρκώς ότι "πρέπει να ακούσουμε αυτά που λένε οι ειδικοί, η κυβέρνηση" κ.ο.κ. τι νόημα έχει; Το αμφισβήτησα εγώ πουθενα;Είπα εγώ πουθενά ότι πρέπει να αγνοήσουμε τους γιατρους και να ξεχυθούμε στους δρόμους; Ελεος.Μια τελευταία προσπάθεια:(Ξανα)Λέω ότι η κρίση του κορωνοιού δείχνει τις εγγενείς αδυναμίες του ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ μας μοντέλου.(Ξανα)Λέω ότι το να βάζεις τα εταιρικά κέρδη πάνω από τις ζωές των ανθρώπων, θα γυρίσει σύντομα μπούμεραγκ. Το αργότερο όταν τα υποκείμενα καταλάβουν ότι η ζωή τους δεν μετράει.ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ λέω ότι ο κομμουνισμός θα ήταν μια καλή εναλλακτική. Οσο για την άποψη που έχω περί συνόρων, είναι πολύπλοκη, είναι offtopic και δεν αναφέρω τα σύνορα πουθενά στο σχόλιο μου.Ειπαμε, να με εγκαλείτε σε αυτά που είπα. Για σύνορα ΔΕΝ μίλησα.* * * [ * ] Ποκοπίκε, κάνεις ένα πολύ σημαντικό λάθος.Στο επισημαίνω εντελώς καλοπροαίρετα, χωρίς διάθεση κριτικής.Το λάθος σου είναι ότι απαριθμείς 1 - 2 - 3 οικονομικά συστήματα (δες το σχόλιο σου) και μετά απαριθμείς 1 - 2 - 3 μεθοδους διαχείρισης των συνόρων.Και αφού απαριθμήσεις τα 1-2-3 και συμπεράνεις από τα λόγια μου ότι εγώ δεν θέλω το 2-3, αρα (άτοπος απαγωγή) καταλήγεις ότι εγώ υποχρεωτικά θα θέλω το 1.Βάζοντας με σε ένα κουτάκι (κομμουνισμός), στο οποίο ΔΕΝ ανήκω. Και μετά μου κάνεις και κριτική για κάτι που ΔΕΝ πιστεύω. Τι μπορώ να απαντήσω σ' αυτό;Σκέφτηκες ποτέ καλέ μου άνθρωπε ότι πέρα από τα 1-2-3 συστήματα που ξέρεις εσύ μπορεί και να υπάρχουν τα 4-5-6-7-8-9-10-11; Σκέφτηκες ότι εγώ μπορεί να θεωρώ σαν βέλτιστη λύση κάτι που ΔΕΝ συμπεριλαμβάνεται στα δικά σου κουτάκια;(αφορά τόσο τα οικονομικά συστήματα όσο και την διαχείριση των συνόρων)