Ο τίτλος του «μάντη» και του «προφήτη» ακολουθεί τον 71χρονο Αμερικανό συγγραφέα από την κυκλοφορία του πρώτου του βιβλίου, του απείρως εμβληματικού και επιδραστικού για την σύγχρονη επιστημονική φαντασία, «Νευρομάντη» του 1984. Στο νέο του βιβλίο, που έχει τίτλο "Agency", η πλοκή κινείται μπρος-πίσω σε δύο διαφορετικές εποχές: στο έτος 2136 – όπου η δυστοπία που παρουσιάζεται μοιάζει ανατριχιαστικά αναγνωρίσιμη ως μελλοντική προβολή των τωρινών συνθηκών – και σε ένα 2017 «εναλλακτικής πραγματικότητας» κατά το οποίο ούτε ο Τραμπ εξελέγη στις προεδρικές εκλογές ούτε το Brexit επικράτησε στο βρετανικό δημοψήφισμα.

 

Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα πράγματα είναι καλύτερα στο χωροχρονικό σύμπαν του βιβλίου απ΄ ό,τι τα αντιλαμβανόμαστε στην δική μας πραγματικότητα.

 

«Ένα από τα πράγματα για τα οποία ανησυχούσα γράφοντας το βιβλίο, είναι ότι δεν ήθελα να προκαλέσω κατάθλιψη στους αναγνώστες», λέει ο συγγραφέας που παρά τα πολλά και σημαντικά βιβλία του, παραμένει ακόμα διάσημος στο ευρύ κοινό για την κατοχύρωση της «κυβερνοπάνκ» αισθητικής και για την καθιέρωση του όρου «κυβερνοχώρος» που κυριαρχούσε στον «Νευρομάντη» (παρότι είχε εμφανιστεί και σε ένα προηγούμενο διήγημα), όρος που σηματοδότησε αυτό που αργότερα θα αναγνωρίζαμε ως παγκόσμιο ιστό, διαδίκτυο, ίντερνετ.

 

Στο "Agency" εμφανίζεται ξανά μετά το προηγούμενο βιβλίο του Γκίμπσον – το "The Peripeheral" του 2014 – η απειλητική ιδέα του «Τζάκποτ», της αποκαλυπτικής καταστροφής κατά την οποία ένας συνδυασμός κατάρρευσης των δημοκρατικών θεσμών, πλήρους εκτροχιασμού του ύστερου καπιταλισμού και κλιματικής αλλαγής, προκαλεί την εξολόθρευση του 80% του ανθρώπινου είδους.

 

Στο "Agency" εμφανίζεται ξανά μετά το προηγούμενο βιβλίο του Γκίμπσον – το "The Peripeheral" του 2014 – η απειλητική ιδέα του «Τζάκποτ», της αποκαλυπτικής καταστροφής κατά την οποία ένας συνδυασμός κατάρρευσης των δημοκρατικών θεσμών, πλήρους εκτροχιασμού του ύστερου καπιταλισμού και κλιματικής αλλαγής, προκαλεί την εξολόθρευση του 80% του ανθρώπινου είδους.

 

Το Τζάκποτ δεν είναι ραγδαίος αφανισμός, αλλά αργός και επώδυνος. Δεν συγκρούονται κομήτες, ούτε συντελείται πυρηνικός όλεθρος, πάει στραβά όμως οτιδήποτε θα μπορούσε να πάει στραβά σε σχέση με τις δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής: ξηρασία, έλλειψη νερού, κακές σοδειές, ξεκληρισμένες μέλισσες, κατάρρευση του οικοσυστήματος, εξαφάνιση ειδών, εντελώς ανίσχυρα αντιβιοτικά, ασθένειες και ιοί που δεν συνιστούν ακριβώς μια τεράστια πανδημία αλλά εξαπλώνονται τόσο όσο χρειάζεται για να αφανίσουν μεγάλους πληθυσμούς σε βάθος χρόνου.

 

Αν πιστέψουμε την αφήγηση του νέου βιβλίου, το μέλλον εμφανίζεται εξαιρετικά δυσοίωνο. Ακόμα κι όσοι επιζήσουν από το Τζάκποτ, θα ζουν με μινιατούρες κινητών τηλεφώνων εμφυτευμένες στο μυαλό τους, θα μεγαλώνουν τα παιδιά τους υπό την επίβλεψη ρομπότ και θα μπορούν να αναπνέουν μόνο με τη βοήθεια ειδικής τεχνολογίας καθαρισμού της μολυσμένης ατμόσφαιρας. Τρομακτικά, αλλά όχι ασύλληπτα πράγματα.

 

Ο Γουίλιαμ Γκίμπσον δεν θέλει πια να είναι δυστοπικός προφήτης
Ο ίδιος ο συγγραφέας πάντως, θα ήθελε – όπως λέει με αφορμή την έκδοση του νέου βιβλίου του – να σημειώσει ότι έχει κάνει πολλές φορές «λάθος» στις προβολές του για το εγγύς μέλλον και ότι ποτέ δεν αισθάνθηκε άνετα στον ρόλο του «προφήτη».

 

Ο ίδιος ο συγγραφέας πάντως, θα ήθελε – όπως λέει με αφορμή την έκδοση του νέου βιβλίου του – να σημειώσει ότι έχει κάνει πολλές φορές «λάθος» στις προβολές του για το εγγύς μέλλον και ότι ποτέ δεν αισθάνθηκε άνετα στον ρόλο του «προφήτη»: «Λένε ότι προφήτεψα τον κυβερνοχώρο με τον 'Νευρομάντη' αλλά δεν εξελίχθηκε καθόλου έτσι το διαδίκτυο...».

 

Παραδέχεται επίσης ότι απέτυχε να προβλέψει την επικράτηση των smartphones καθώς και σύγχρονων εφαρμογών όπως το Uber, το AirBnb ή το Tinder, λέγοντας ότι οι ακριβείς προβλέψεις σπανίως συνιστούν ενδιαφέρουσα μυθοπλασία: «Αν κάποιος καθόταν να γράψει στην δεκαετία του '60 μια νουβέλα με θέμα το online dating φερ΄ ειπείν όπως το αντιλαμβανόμαστε σήμερα, αυτό θα αποτελούσε μια εκπληκτικά ακριβή πρόβλεψη, κατά πάσα πιθανότητα όμως το βιβλίο δεν θα είχε εκδοθεί ποτέ, αφού θα είχε θεωρηθεί, δικαίως, μάλλον βαρετό».

 

Αυτά τα «ελλείμματα» μάλιστα της αποκαλούμενης προφητικής διάστασης του έργου του, είναι που του δίνουν ελπίδα, όπως λέει: «Είμαι ένας άνθρωπος που όλη του τη ζωή έχει αναλωθεί σε μια αφηγηματική καταστροφολογία. Παρηγορώ όμως τον εαυτό μου με την ιδέα ότι πολύ σπανίως έχουν συμβεί τα φριχτά πράγματα που είχα πείσει τον εαυτό μου ότι θα συμβαίνανε».

 

Πηγή: Penguin.Co.