Ο Γουίλιαμ Γκίμπσον δεν θέλει πια να είναι δυστοπικός προφήτης

Ο Γουίλιαμ Γκίμπσον δεν θέλει πια να είναι δυστοπικός προφήτης Facebook Twitter
Γουίλιαμ Γκίμπσον: «Λένε ότι προφήτεψα τον κυβερνοχώρο με τον 'Νευρομάντη' αλλά δεν εξελίχθηκε καθόλου έτσι το διαδίκτυο...».
1

Ο τίτλος του «μάντη» και του «προφήτη» ακολουθεί τον 71χρονο Αμερικανό συγγραφέα από την κυκλοφορία του πρώτου του βιβλίου, του απείρως εμβληματικού και επιδραστικού για την σύγχρονη επιστημονική φαντασία, «Νευρομάντη» του 1984. Στο νέο του βιβλίο, που έχει τίτλο "Agency", η πλοκή κινείται μπρος-πίσω σε δύο διαφορετικές εποχές: στο έτος 2136 – όπου η δυστοπία που παρουσιάζεται μοιάζει ανατριχιαστικά αναγνωρίσιμη ως μελλοντική προβολή των τωρινών συνθηκών – και σε ένα 2017 «εναλλακτικής πραγματικότητας» κατά το οποίο ούτε ο Τραμπ εξελέγη στις προεδρικές εκλογές ούτε το Brexit επικράτησε στο βρετανικό δημοψήφισμα.

Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα πράγματα είναι καλύτερα στο χωροχρονικό σύμπαν του βιβλίου απ΄ ό,τι τα αντιλαμβανόμαστε στην δική μας πραγματικότητα.

«Ένα από τα πράγματα για τα οποία ανησυχούσα γράφοντας το βιβλίο, είναι ότι δεν ήθελα να προκαλέσω κατάθλιψη στους αναγνώστες», λέει ο συγγραφέας που παρά τα πολλά και σημαντικά βιβλία του, παραμένει ακόμα διάσημος στο ευρύ κοινό για την κατοχύρωση της «κυβερνοπάνκ» αισθητικής και για την καθιέρωση του όρου «κυβερνοχώρος» που κυριαρχούσε στον «Νευρομάντη» (παρότι είχε εμφανιστεί και σε ένα προηγούμενο διήγημα), όρος που σηματοδότησε αυτό που αργότερα θα αναγνωρίζαμε ως παγκόσμιο ιστό, διαδίκτυο, ίντερνετ.

Στο "Agency" εμφανίζεται ξανά μετά το προηγούμενο βιβλίο του Γκίμπσον – το "The Peripeheral" του 2014 – η απειλητική ιδέα του «Τζάκποτ», της αποκαλυπτικής καταστροφής κατά την οποία ένας συνδυασμός κατάρρευσης των δημοκρατικών θεσμών, πλήρους εκτροχιασμού του ύστερου καπιταλισμού και κλιματικής αλλαγής, προκαλεί την εξολόθρευση του 80% του ανθρώπινου είδους.

Στο "Agency" εμφανίζεται ξανά μετά το προηγούμενο βιβλίο του Γκίμπσον – το "The Peripeheral" του 2014 – η απειλητική ιδέα του «Τζάκποτ», της αποκαλυπτικής καταστροφής κατά την οποία ένας συνδυασμός κατάρρευσης των δημοκρατικών θεσμών, πλήρους εκτροχιασμού του ύστερου καπιταλισμού και κλιματικής αλλαγής, προκαλεί την εξολόθρευση του 80% του ανθρώπινου είδους.

Το Τζάκποτ δεν είναι ραγδαίος αφανισμός, αλλά αργός και επώδυνος. Δεν συγκρούονται κομήτες, ούτε συντελείται πυρηνικός όλεθρος, πάει στραβά όμως οτιδήποτε θα μπορούσε να πάει στραβά σε σχέση με τις δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής: ξηρασία, έλλειψη νερού, κακές σοδειές, ξεκληρισμένες μέλισσες, κατάρρευση του οικοσυστήματος, εξαφάνιση ειδών, εντελώς ανίσχυρα αντιβιοτικά, ασθένειες και ιοί που δεν συνιστούν ακριβώς μια τεράστια πανδημία αλλά εξαπλώνονται τόσο όσο χρειάζεται για να αφανίσουν μεγάλους πληθυσμούς σε βάθος χρόνου.

Αν πιστέψουμε την αφήγηση του νέου βιβλίου, το μέλλον εμφανίζεται εξαιρετικά δυσοίωνο. Ακόμα κι όσοι επιζήσουν από το Τζάκποτ, θα ζουν με μινιατούρες κινητών τηλεφώνων εμφυτευμένες στο μυαλό τους, θα μεγαλώνουν τα παιδιά τους υπό την επίβλεψη ρομπότ και θα μπορούν να αναπνέουν μόνο με τη βοήθεια ειδικής τεχνολογίας καθαρισμού της μολυσμένης ατμόσφαιρας. Τρομακτικά, αλλά όχι ασύλληπτα πράγματα.

Ο Γουίλιαμ Γκίμπσον δεν θέλει πια να είναι δυστοπικός προφήτης Facebook Twitter
Ο ίδιος ο συγγραφέας πάντως, θα ήθελε – όπως λέει με αφορμή την έκδοση του νέου βιβλίου του – να σημειώσει ότι έχει κάνει πολλές φορές «λάθος» στις προβολές του για το εγγύς μέλλον και ότι ποτέ δεν αισθάνθηκε άνετα στον ρόλο του «προφήτη».

Ο ίδιος ο συγγραφέας πάντως, θα ήθελε – όπως λέει με αφορμή την έκδοση του νέου βιβλίου του – να σημειώσει ότι έχει κάνει πολλές φορές «λάθος» στις προβολές του για το εγγύς μέλλον και ότι ποτέ δεν αισθάνθηκε άνετα στον ρόλο του «προφήτη»: «Λένε ότι προφήτεψα τον κυβερνοχώρο με τον 'Νευρομάντη' αλλά δεν εξελίχθηκε καθόλου έτσι το διαδίκτυο...».

Παραδέχεται επίσης ότι απέτυχε να προβλέψει την επικράτηση των smartphones καθώς και σύγχρονων εφαρμογών όπως το Uber, το AirBnb ή το Tinder, λέγοντας ότι οι ακριβείς προβλέψεις σπανίως συνιστούν ενδιαφέρουσα μυθοπλασία: «Αν κάποιος καθόταν να γράψει στην δεκαετία του '60 μια νουβέλα με θέμα το online dating φερ΄ ειπείν όπως το αντιλαμβανόμαστε σήμερα, αυτό θα αποτελούσε μια εκπληκτικά ακριβή πρόβλεψη, κατά πάσα πιθανότητα όμως το βιβλίο δεν θα είχε εκδοθεί ποτέ, αφού θα είχε θεωρηθεί, δικαίως, μάλλον βαρετό».

Αυτά τα «ελλείμματα» μάλιστα της αποκαλούμενης προφητικής διάστασης του έργου του, είναι που του δίνουν ελπίδα, όπως λέει: «Είμαι ένας άνθρωπος που όλη του τη ζωή έχει αναλωθεί σε μια αφηγηματική καταστροφολογία. Παρηγορώ όμως τον εαυτό μου με την ιδέα ότι πολύ σπανίως έχουν συμβεί τα φριχτά πράγματα που είχα πείσει τον εαυτό μου ότι θα συμβαίνανε».

Πηγή: Penguin.Co.

Βιβλίο
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσα μυστικά μπορεί να κρύβει ένας επιτυχημένος γάμος

Βιβλίο / Θοδωρής Καλλιφατίδης: «Η πραγματική εξορία είναι να ζεις χωρίς αγάπη»

Στο μυθιστόρημά του «Φίλοι και εραστές», ο κορυφαίος συγγραφέας, μέσα από την ιστορία ενός Σουηδού μεσήλικα που αναμετριέται με το παρελθόν του, μας ξεναγεί με απλή και μεστή γλώσσα στη δεύτερη πατρίδα του, την πολυπολιτισμική Σουηδία.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Πόσο επικίνδυνη είναι η Σάλι Ρούνεϊ;

Βιβλίο / Πόσο επικίνδυνη είναι η Σάλι Ρούνεϊ;

Από τη σύγκρουση με τη βρετανική αντιτρομοκρατική νομοθεσία και την εκδοτική απόσυρση των βιβλίων της έως τη διεθνή αλληλεγγύη, αυτή είναι η ιστορία της Ιρλανδής συγγραφέως που αρνήθηκε να ανταλλάξει την πολιτική της συνείδηση με την ασφάλεια της παγκόσμιας επιτυχίας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ιωάννα Μπουραζοπούλου: «Μπαίνω στα σκοτάδια των μύθων ατρόμητη»

Βιβλίο / Ιωάννα Μπουραζοπούλου: «Μπαίνω στα σκοτάδια των μύθων ατρόμητη»

Με αφορμή το νέο της βιβλίο, «Φτερούγες κι οπλές στο αστικό δάσος», η συγγραφέας μιλά για τη λογοτεχνία του φανταστικού, την τεχνητή νοημοσύνη, τον έρωτα, κι εκείνη την ανθρώπινη πλευρά που εξακολουθεί να αντιστέκεται σε κάθε αλγόριθμο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Βιρζινί Βιάρ: Το σφάλμα (ή η αμαρτία) να μην είσαι σταρ στη μόδα

Βιβλίο / Βιρζινί Βιάρ: Το θανάσιμο αμάρτημα του να είσαι αόρατη στη μόδα

Η πρώην καλλιτεχνική διευθύντρια της Chanel έγραψε ένα βιβλίο για να υπερασπιστεί τα πέντε χρόνια της δημιουργικής της πορείας. Αντί, όμως, να ενισχύσει τη θέση της, επιβεβαίωσε την έλλειψη πάθους που τη χαρακτηρίζει, καθώς και την αδυναμία της να εμπνέει.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ε.Ε. Κάμινγκς: «Τα φιλιά είναι καλύτερη μοίρα από τη σοφία»

Βιβλίο / Ε.Ε. Κάμινγκς: «Τα φιλιά είναι καλύτερη μοίρα από τη σοφία»

O αντισυμβατικός, ευφυής και διαβόητος Αμερικανός ποιητής, που όσο ζούσε έβλεπε τα βιβλία του να απορρίπτονται και τα ποιήματά του να αποσύρονται, ενώ οι εκδότες τού ζητούσαν να γράφει επεξηγηματικούς προλόγους για να γίνει κατανοητό το ασυνήθιστο ύφος του.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Υπάρχει η Αθήνα που αγαπάμε ή είναι μόνο για τουρίστες;

Βιβλίο / Υπάρχει η Αθήνα που αγαπάμε ή είναι μόνο για τουρίστες;

Ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο ΕΚΠΑ, Δημήτρης Πλάντζος, μιλά για το βιβλίο του «Συνέβη στην Αθήνα», που φέρνει στο φως άγνωστες πλευρές της πόλης και καταγράφει τις αλλαγές στις γειτονιές, που γίνονται όλο και πιο ξένες στους ίδιους τους κατοίκους τους.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η (διαρκώς) απρόβλεπτη ζωή και έργο της Αν Κάρσον

Βιβλίο / Αν Κάρσον: «Οι άνθρωποι που αγαπάμε, ποτέ δεν είναι όπως τους επιθυμούμε»

Η Καναδή συγγραφέας, που τιμήθηκε με το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας, άλλαξε τον χάρτη των παγκόσμιων γραμμάτων με την ξεχωριστή γραφή της. Κινήθηκε με απαράμιλλη άνεση ανάμεσα στην ποίηση, το δοκίμιο και το λιμπρέτο, πλάθοντας ένα προσωπικό λογοτεχνικό σύμπαν, όπου η ειρωνεία συνυπάρχει με την ομορφιά και το προσωπικό πένθος συνομιλεί με την οδύνη των κλασικών.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Στο βιβλίο της Μαίρης Κοντογεώργου πρωταγωνίστρια είναι μια βελανιδιά

Βιβλίο / Στο βιβλίο της Μαίρης Κοντογεώργου πρωταγωνίστρια είναι μια βελανιδιά

Στην «Εκλεκτή των θεών», η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας εμπνέεται από τον βίαιο εκχριστιανισμό της Ευρώπης, και γράφει ένα πρωτότυπο, σκωπτικό και συγκινητικό μυθιστόρημα για την εξουσία και την εμμονή που οδηγεί στο ιδεολογικό μίσος.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Χλόη Κολύρη: «Ποιος είπε ότι οι ηλικιωμένοι δεν ερωτεύονται;»

Βιβλίο / Χλόη Κολύρη: «Ποιος είπε ότι οι ηλικιωμένοι δεν ερωτεύονται;»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας, η ψυχίατρος-αναλύτρια και συγγραφέας εξηγεί τι είναι το νέο γήρας και πώς μπορούν οι ηλικιωμένοι σήμερα να καταρρίψουν τα στερεότυπα, να εξέλθουν από την κοινωνική απομόνωση και να διεκδικήσουν όλα όσα επιθυμούν και τους αξίζουν. 
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Γιώργος Χωματηνός: «Οι Βρίκελοι είμαστε εμείς, οι ζωντανόνεκροι της ιστορίας»

Βιβλίο / Ο Γιώργος Χωματηνός έγραψε ένα βιβλίο για τους βρικόλακες της ιστορίας: εμάς

Οι «Βρίκελοι» είναι ένα μυθιστόρημα-επίτευγμα, όπου, με συναρπαστική γλώσσα και μοναδικό ρυθμό, συναντιούνται το δημοτικό τραγούδι, η αρχαία τραγωδία, η λαϊκή και λόγια παράδοση, σε ένα έργο που μιλά για μια κοινωνία που έχει χάσει την αίσθηση του συνανήκειν.
M. HULOT

σχόλια

1 σχόλια
The sky was the color of television tuned to a dead channel.Δεν έχει σημασία αν προέβλεψε ή όχι το μέλλον ή αν ήταν μάντης ή προφήτης. Σημασία έχει ότι βιβλία σαν το Νευρομάντη βγαίνουν το πολύ 1-2 ανά δεκαετία. Το απόλυτο αριστούργημα του κυβερνοπάνκ.