Γεωργιάδης: Ζημιά για την οικονομία η απόλυτη προστασία Α' κατοικίας

Γεωργιάδης: Ζημιά για την οικονομία η απόλυτη προστασία Α' κατοικίας Facebook Twitter
EUROKINISSI
21

Ζημιά για την οικονομία, χαρακτήρισε την απόλυτη προστασία Α' κατοικίας, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης

Κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου για το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ο κ. Γεωργιάδης είπε χαρακτηριστικά: «Προστασία απόλυτη της πρώτης κατοικίας δεν υπάρχει σε καμία προηγμένη οικονομία, ούτε και πρέπει να υπάρχει, είναι και ζημιά για την οικονομία να υπάρχει».

«Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα εκπλειστηριασμού της α΄κατοικίας, δεν υπάρχει στεγαστικό δάνειο για την α' κατοικία, γιατί ο μόνος τρόπος για να υπάρξει στεγαστική πίστη σε κάποιον που δεν έχει καμία άλλη περιουσία είναι να εκπλειστηριάζεται η α' κατοικία» είπε ο υπουργός, προσθέτοντας λίγο αργότερα: «αν υπερασπίζεσαι (σ.σ την προστασία της α΄κατοικίας) με ένα είδος ιδεολογικής εμμονής στην πραγματικότητα θέλεις να αφήσεις άλλους ανθρώπους χωρίς δουλειά. Όχι εγώ αυτό δεν το δέχομαι». 

«Εγώ θέλω να έχουμε προστασία στην Α' κατοικία του ανθρώπου που πραγματικά και αποδεδειγμένα δεν μπορεί να πληρώσει και δεν έχει άλλη λύση. Αυτός πρέπει να προστατευτεί. Σε αυτόν θα φτιάξουμε δίχτυ προστασίας, γιατί ένα κεφάλαιο είναι να δουλεύει η οικονομία, ένα δεύτερο κεφάλαιο όμως είναι να μην αφήσουμε κανέναν πίσω. Ναι αυτοί θα προστατευτούν, αλλά θα πρέπει να καταλάβουμε για ποιους μιλάμε - μόνο για αυτούς που χρήζουν προστασίας »

ΣΥΡΙΖΑ: Αθλιότητες Γεωργιάδη

 

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον τομεάρχη οικονομίας του κόμματος, Νίκο Παππά, να κάνει λόγο για «αποκρουστική, απάνθρωπη και εσφαλμένη» άποψη. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρει ακέραιη την ευθύνη για τις αθλιότητες Γεωργιάδη εις βάρος όσων αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Η άποψη πως "η προστασία της α' κατοικίας ζημιώνει την οικονομία" είναι αποκρουστική, απάνθρωπη και εσφαλμένη. Αρκετά με την απάτη της ΝΔ. Οι πολίτες δεν θα ανεχθούν τον κυνισμό ή να τους κουνούν το δάκτυλο όσοι τους έφεραν στην καταστροφή».

Μύδροι και από το ΚΙΝΑΛ

 

«Ο κ. Α. Γεωργιάδης αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος του χαιρετισμού του σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, για να τους πείσει πόσο σωστή είναι η απαίτηση των funds για γενικευμένους πλειστηριασμούς της Α΄ κατοικίας των δανειοληπτών. Δηλαδή να τους πάρουν τα σπίτια οι τράπεζες χωρίς εξαιρέσεις. Το επόμενο βήμα φανταζόμαστε είναι να επιβλέψει προσωπικά και να εγγυηθεί την εκτέλεση των εντολών των funds. Μη τους ξεφύγει και κανένας».

Οι δηλώσεις Γεωργιάδη στο 8:00

 
Πολιτική
21

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Συνωμοσιολογία το «μπάζωμα», λέει ο Τριαντόπουλος και εξηγεί ότι οι ενέργειες καθορίστηκαν από το Ειδικό Σχέδιο Ανθρώπινων Απωλειών

Πολιτική / Τέμπη: Συνωμοσιολογία το «μπάζωμα», λέει ο Τριαντόπουλος και εξηγεί ότι οι ενέργειες καθορίστηκαν από το Ειδικό Σχέδιο Ανθρώπινων Απωλειών

Δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα ισχυρισμοί που αναφέρονται στη διαμόρφωση του χώρου στα Τέμπη, δήλωσε ο Χρήστος Τριαντόπουλος
NEWSROOM
Παππάς: «Εσείς κυβερνούσατε όταν γίνονταν οι υποκλοπές, όταν έγιναν τα Τέμπη, και εσείς θα παραιτηθείτε»

Πολιτική / Παππάς: «Εσείς κυβερνούσατε όταν γίνονταν οι υποκλοπές, όταν έγιναν τα Τέμπη, και εσείς θα παραιτηθείτε»

«Είναι οι μέρες που τελειώνει το κρυφτό και για τον κ. Μητσοτάκη και για τον κ. Καραμανλή» τόνισε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης
NEWSROOM

σχόλια

10 σχόλια
Οι νεοφιλελεύθεροι και ο Γεωργιάδης που ήταν όταν φαλίρισανε οι τράπεζες ;Τότε γιατί δεν βγάλανε σε πλειστηριασμούς τα περιουσιακά τους στοιχεία; Οι κανόνες της οικονομίας πρέπει να ισχύουν παντού.Αντιθετα τις ανακεφαλαιοποιήσαν 4 φορές με το λογαριασμό σε εμάς.Αλλα ναι θα χάναμε τα λεφτά μας.Αναρωτιέμαι οι τράπεζες πληρώνουν φόρους από το 2010 και μετά;Αλλος βασικός κανόνας της οικονομίας.
αν δεν εχεις καταλαβει τα στοιχεια των τραπεζων βγηκαν σε πλειστηριασμο οι τραπεζες ουσιατσικα δημευτηκαν απο το κρατος - ως οτου ηρθε το δημοψηφισμα του 2015 και ο Αλεκσης της εδωσε τζαμπα πισω στους ξενους.
Απορώ αν κανένας από αυτούς που εξανίστανται είδε το βίντεο. Πολύ πονηρή είναι βέβαια και η παράλειψη της ακριβής φράσης Γεωργιάδη: "απόλυτη προστασία". Δηλαδή το να μην πλειστηριαστεί καμία πρώτη κατοικία, ποτέ, ακόμα από αυτούς που έχουν να πληρώσουν. Στο βίντεο λέει καθαρά ότι ο νόμος Κατσέλη καλώς ψηφίστηκε, αφού η Ελλάδα κατέρρεε. Με τον νέο νόμο επίσης παρέχεται προστασία σε όσους πραγματικά δεν έχουν να πληρώσουν. Όποιος όμως θέλει να βάλει εμάς τους υπόλοιπους να πληρώσουμε τα κερατιάτικα των μπαταχτσήδων να το πει ξεκάθαρα και να μην κρύβεται πίσω από παραποιημένες δηλώσεις!
Αυτό που δεν λέει όμως ο κ. Γεωργιάδης, είναι τι φταίει ο έντιμος και καλοπροαίρετος δανειολήπτης που έχει "γονατίσει", όπως στην περίπτωση όσων δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο.Και μην ακούσουμε "όφειλαν να ξέρουν", σε μια χώρα που μας λείπουν οι βασικές γνώσεις, πόσω μάλλον οι εξειδικευμένες οικονομικές.Οι τράπεζες και οι υπάλληλοί τους έκαναν την δουλειά τους όταν προωθούσαν αυτά τα δάνεια (για τα συμφέροντά τους), σιγά μη σκεφτούν να βρουν έγκαιρα μια συμβιβαστική λύση, πριν καταρρεύσει ο δανειολήπτης.Σε αυτό βέβαια, οι πολιτικοί δεν είχαν ούτε να πουν ούτε να προτείνουν τίποτε.
Ας δεχτούμε, for argument's sake, ότι ο δανειολήπτης σε ελβετικό είχε την ευθύνη του.Για πες μου, όμως, αν ένας π.χ. ιατρός, σου πλασάρει ένα φάρκακο ως "φθηνότερο αλλά εξίσου καλό, σε σχέση με ένα άλλο" και σε φλομώσει σε ορολογία που δεν ξέρεις (γιατί δεν είσαι και της φαρμακολογίας, άλλωστε) ή αποκρύψει τις αντεδείξεις κι εσύ σκεφτείς, "ωραία, ας το πάρω, ας επωφεληθώ της ευκαιρίας" και τελικώς βγει μούφα, ποιος φέρει την ΚΥΡΙΑ ευθύνη; Ο γιατρός ή εσυ; ...πολλώ μάλλον όταν ο γιατρός ανήκει σε έναν "οργανισμό".(Άκουσα πως η χαιρεκακία είναι κακό πράγμα).
Μα βλαχακι το φαρμακο δεν βγηκε τελικα μουφα - για πολλα χρονια εκανε την δουλεια του οπως ακριβως επρεπε. Το οτι ειχε ρισκο μεσα σε μια περιοδο πολλων ετων ειχε. Το οτι μπορει σε 5 χρονια ξανα να συμφερει προφανως και μπορει.Το οτι ο καθενας ειναι υπευθυνος των πραξεων του δεν μπορω να καταλαβω πως ειναι χαιρεκακια.
Κοίτα να δεις, αν ο μέσος απλός πολίτης θεωρείς πως πρέπει να επωμιστεί όλον τον συναλλαγματικό κίνδυνο, λες και δεν μιλάμε για δάνειο προς στεγαστικές υποχρεώσεις αλλά για ένα προϊόν επενδυντικού τύπου, αν ο μέσος απλός πολίτης, που δεν είναι στρατηγικός κακοπληρωτής κι έχει πάει η δόση του στο θεό και δυσκολεύεται ή αδυνατεί να πληρώσει θεωρείς πως καλά να πάθει, αν η μεγάλη αύξηση του δανειακού κεφαλαίου, που μεταφράζεται σε έσοδα plus, της ίδιας τραπέζης που παρακίνησε αυτόν τον άνθρωπο να πάρει ελβετικό, ενδεχομένως, χωρίς επαρκείς πληροφορίες και παραδείγματα... Αν όλα αυτά τελοσπάντων είναι καλώς καμωμένα κι ότι οι ευθύνες είναι ισόποσες και ισομοιρασμένες, τότε μάλλον διαφωνούμε ελαφρώς.
Ο Γεωργιάδης απαντούσε στην Γεννηματά η οποία προηγουμένως και από το ίδιο βήμα ζήτησε εσαεί απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας, δηλαδή μια μπαρουφα. Δεν ανακοίνωνε ο Άδωνις το πρόγραμμα της κυβέρνησης, ούτε είναι αρμοδιότητα του να το κάνει. Νομίζω ότι πρόσφατα ο Σταϊκούρας δήλωσε ότι ψάχνει να βρει λύση και σε αυτό το θέμα, αλλά δεν έχει καταλήξει ακόμα. Όταν ανακοινωθεί κάτι το ξανασυζηταμε, μέχρι τότε δεν καταλαβαίνω το αντικείμενο αυτής της συζήτησης.
Και επειδη δεν υπαρχει απειρο χρημα οποια "πρωτη κατοικια" προστατευεται στην Κηφισια σημαινει λιγοτερους πορους για υγεια παιδεια κλπ. Καλη η Κηφισια αλλα καλυτερο το Αιγαλεω αν δεν μπορεις να πληρωσεις το δανειο σου - και το γραφω εχοντας ζησει δεκαετιες περιξ εκει σε αντιθεση με τους νεοκοπους δηθεν Αιγαλεωτες μεγαλωμενους στα ιδιωτικα εκπαιδευτηρια.
η πολιτεια οφειλει να υποστηριζει τους ανθρωπους να εχουν μια κατοικια και να τους υποστηρίζει και μια μεταβατικη περιοδο με νεες δουλειες, επιδομα ανεργιας, ασφαλιστες καλυψεις κλπ κλπ.Αυτό δεν σημαινει όμως ότι μπορεις επειδη ειναι α κατοικια να πιστολιαζεις δανειο για κατοικια στη Κηφισια π.χ. γιατι "ειναι πρωτη κατοικια"Αν παρεις ενα δανειο για πρωτη κατοικια (η οτι δηλωνεται σαν πρωτη κατοικια) δεν μπορει να εχεις το δικαιωμα να το πιστολιασεις εν ψυχρω χωρις επιπτωσεις γιατι guess what τοτε δεν θα δινει κανεις δανειο σε κανενα. Εκει που βρισκεται το ζουμι και εκει που οι δανειοληπτες είναι ριγμενοι ειναι οτι λογω του απειρου μαυρου χρηματος που κυκλοφορει οι πραγματικες τιμες ειναι πολυ υψηλοτερες απο αυτες που αναφερονται στα συμβολαια και τα δανεια...
Παλικαράκι που έχει βγάλει εις την αλλοδαπή κάτι μύρια, τις καλές ημέρες, βάζει την πεθερά του να αγοράσει σπίτι (πάει το πόθεν έσχες καθότι πρώτη κατοικία).Το αγοράζει η γιαγιά (300 τμ μεζονέτα στα βουπού) και το κάνει δωρεά στην εγγονή. Πάει κι η καταδολίευση πιστωτών. Δηλαδή στην κόρη του ξεπλένοντος τα γκαφρά. Άπασα η οικογενεια κατσικώθηκε μέσα και δεν έχει δώσει σέντσι στην τράπεζα εδώ και 10 χρόνια ένεκα η "πρώτη κατοικία".- Όλοι οι δανειολήπτες είναι έτσι;- Προφανώς όχι. Αλλά και αυτός προστατεύεται σήμερα. Ίσα με το 3άρι στην Κυψέλη.
Προφανως ετσι. στην γκροτεσκ παραλαγη του η ελληνικη οικογενεια που μενει (κακως) πανω κατω 3 γενιες σε ενα σπιτι, αλλα εχουν γραμμενα στα ονοματα τους 9 "πρωτες" κατοικιες.
Να σου πω ότι ο ίδιος κατέστη πολύτεκνος για να μπορεί να πάει πιο εύκολα σε αγροτικές φυλακές (όπως καταλαβαίνεις έχει γενικά θέματα με τον νόμο) και ως πολύτεκνος του κληρώθηκε σπίτι από τον ΟΕΚ;Και όλα μέλι-γάλα.
Όσο ήταν κυβέρνηση είχαν τον Πολακη για τις βρώμικες δουλειές. Τώρα τη φάμπρικα έχει αναλάβει ο Παππάς. Θα είχε στοιχηματικο ενδιαφέρον να μαντέψουμε τον επόμενο υπεύθυνο ψεματων του ΣΥΡΙΖΑ.
Ισως προκαλει αριστερα αντανακλαστικα με αυτη την δηλωση, δεν εχει αδικο ομως στο γεγονος οτι οι τραπεζες αναγκαστικα δε θα μπορουν να δινουν στεγαστικα δανεια α΄κατοικιας γιατι θα πρακτικα θα γινονται δανεικα και αγυριστα. Οποτε ποιοι θα αδικουνται και ποιοι θα επωφελουνται σε μια οικονομια που μονο οι εχοντες θα μπορουν να δανειζονται για να χτιζουν κατοικιες;
Ας μην το προσωποποιούμε στον συγκεκριμένο. Αυτό που εκφράζει ο εν λόγω ντελάλης είναι η φιλοσοφία και ο στύλος του νεοφιλελευθερισμού, όχι μόνο εδώ στο Ελλάντα. Δεν τα λέει γιατί είναι γραφικός. Τα λέει γιατί αυτές είναι οι γραμμές από πάνω του και από ακόμη πιο πάνω του (και έξω του). Ο στόχος τους είναι να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα ο μάλλον επερχόμενος αθλιότατος πτωχευτικός νόμος. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και 2 βδομάδες περίπου οι συστημένες κατασχετήριες επιστολές από την Εφορία πάνε μαζικά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ώστε να πιέσουν με αυτόν τον τρόπο να μπεις στην αμφιλεγόμενη μεγαρύθμισή τους που την ακούμε εδώ και μήνες, χωρίς όμως να δίδονται οι βασικές, έστω, διευκρινίσεις γι' αυτήν. Κατά τ' άλλα, η πλατφόρμα άνοιξε στις 26/02. Αυτό. Άλλα στοιχεία δεν υπάρχουν.Με αυτούς τους αμφιλεγόμενους τρόπους, "κύριοι", ήξερα να κυβερνήσω και εγώ ένα κράτος σε κρίση...
Α. Τα σπίτια δεν θα δημοπρατηθούν απο τις τράπεζες αλλά από funds.Β. Για αυτό τεράστια είναι η ευθύνη επί των ημερών της οποίας οι τράπεζες μεταβιβάσεων τις απαιτήσεις τους σε funds. Δηλαδή επί Συριζα. Για αυτό είναι και υποκρισία να καταγγέλλει τώρα οτιδήποτε.Γ. Ευθύνη του Συριζα είναι επίσης ότι επί 5 χρόνια εξυνε τον πίθηκα για το θέμα των κόκκινων δανείων (NPEs και NPLs). Αποτέλεσμα αυτής της βαλτωδους πολιτικής είναι η άκριτη και άκρατη απελευθέρωση πλειστηριασμών.Δ. Η οικονομία υπάρχει μέσα σε ένα κλίμα ελέγχου από το κράτος. Αν το κράτος δεν μπορεί να προστατεψει το σπιτι των ανθρώπων που οντως χρήζουν προστασίας είναι ένα αποτυχημένο κράτος. Αν ο κος Γεωργιάδης νιώθει την ανάγκη να κάνει αυτή την παραδοχή δημόσια είναι πρόβλημά του.Όσοι προσποιούνται ότι δεν υπάρχει κόστος ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προκειμένου να προστατευθεί η πρώτη κατοικία αυτών που πράγματι έχουν ανάγκη εκτός από άσχετοι είναι και επικίνδυνοι.