ΤΗΕ LIFO TALKS

Πυρά Ερντογάν για το Νόμπελ Λογοτεχνίας: Ανταμείβετε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Πυρά Ερντογάν για το Νόμπελ Λογοτεχνίας: Ανταμείβετε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Facebook Twitter
2

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την επιτροπή Νόμπελ ότι ανταμείβει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απονέμοντας το Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Πέτερ Χάντκε.

Ο Αυστριακός λογοτέχνης έχει επικριθεί διότι στη διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία είχε υποστηρίξει τον ηγέτη των Σέρβων Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Η Άγκυρα επεσήμανε ότι τάσσεται στο πλευρό της Αλβανίας και του Κοσόβου που μποϊκοτάρουν την τελετή απονομής του βραβείου για να διαμαρτυρηθούν για την επιλογή του Χάντκε.

«Το να απονέμεται το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας σε έναν ρατσιστή, ο οποίος αρνείται τη γενοκτονία στη Βοσνία και υπερασπίζεται εγκληματίες πολέμου, στις 10 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ισοδυναμεί απλώς με ανταμοιβή των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», υπογράμμισε ο Ερντογάν.

Η απόφαση της επιτροπής Νόμπελ να τιμήσει τον 77χρονο Χάντκε έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Ο Αυστριακός λογοτέχνης είχε στηρίξει τον Μιλόσεβιτς, τον είχε επισκεφθεί στη φυλακή και προσπάθησε να καταθέσει υπέρ του στη δίκη του ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, όπου κατηγορούνταν για εγκλήματα πολέμου. Εξάλλου στην κηδεία του Μιλόσεβιτς το 2006 είχε εκφωνήσει και επικήδειο στον οποίο είχε δηλώσει: «Είμαι εδώ για τη Γιουγκοσλαβία, για τη Σερβία, για τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς».

Διαδηλώσεις στη Στοκχόλμη

 

Εξάλλου εκατοντάδες άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν στις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας) σε διαδήλωση κατά του Χάντκε στο κέντρο της Στοκχόλμης, ενώ μία πρώτη συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη στις 14:00 κοντά στο σημείο όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ στον λογοτέχνη.

«Έχει δικαίωμα να γράφει ό,τι θέλει. Το πρόβλημα είναι ότι τον τιμούν για τα όσα έγραψε», αντέδρασε η διοργανώτρια μίας από τις διαδηλώσεις, η Τεουφίκα Σαμπάνοβιτς.

Γεννημένη το 1990 έχασε τον πατέρα της και τους περισσότερους συγγενείς της στη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, στην οποία 8.000 άνδρες και έφηβοι μουσουλμάνοι δολοφονήθηκαν από τις σερβικές δυνάμεις στη Βοσνία τον Ιούλιο του 1995.

«Υπερασπίζεται εγκληματίες πολέμου, δέχεται τη γενοκτονία, δέχεται τους αρνητές της γενοκτονίας. Πού είναι τα όρια του αποδεκτού;», διερωτήθηκε.

Στο μεταξύ η σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter κυκλοφόρησε σήμερα έχοντας στο πρωτοσέλιδό της μία φωτογραφία από τις μητέρες της Σρεμπρένιτσα πάνω από τους τάφους των γιων, των συζύγων ή των πατεράδων τους, ενώ έχει και ένα δισέλιδο ρεπορτάζ για τη μαρτυρική πόλη.

Εξάλλου στις σελίδες του Πολιτισμού της εφημερίδας ο λογοτέχνης Γιασένκο Σελίμοβιτς, που γεννήθηκε στο Σεράγεβο και μετανάστευσε στη Σουηδία το 1992, εκτιμά ότι η βράβευση του Χάντκε «θα στοιχειώνει τη Σουηδική Ακαδημία για πάντα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, Anadolu

Διεθνή
2

ΤΗΕ LIFO TALKS

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΜΠΑΜΑ ΤΡΑΜΠ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

Διεθνή / Μετά από 2 χρόνια χάους έχετε την ευκαιρία να πείτε «Αρκετά» - Η ομιλία Ομπάμα ενόψει εκλογών

«Είναι η τελευταία μας ευκαιρία να περιορίσουμε τουλάχιστον μερικές από τις ανοησίες αυτής της κυβέρνησης», είπε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών
THE LIFO TEAM
ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ

Διεθνή / Βρετανία: Ο υπουργός Άμυνας προειδοποιεί ότι η χώρα πρέπει να είναι έτοιμη για πόλεμο σε 1.000 ημέρες

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Γουες Στρίτινγκ προειδοποιεί ότι οι αντίπαλοι του Ηνωμένου Βασιλείου ενδέχεται να είναι σε θέση να επιτεθούν στη χώρα έως το 2030
THE LIFO TEAM
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ

Διεθνή / Νέα Υόρκη: Διακανονισμός άνω των 800 εκατ. δολαρίων από την Καθολική Αρχιεπισκοπή για σεξουαλικές κακοποιήσεις

Η Καθολική Αρχιεπισκοπή της Νέας Υόρκης γίνεται το τελευταίο καθολικό ίδρυμα που καταβάλλει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για τη διευθέτηση υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Και μόνο το γεγονός ότι διαμαρτύρεται ο Ερτογάν ειναι προς τιμή του Χάντκε και δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία στο Νόμπελ που θα πάρει. Ενοχλητικά θρασύς ο τύπος