Κάποιος χάκαρε το Facebook του Γιώργου Χρονά, ή είναι ο ίδιος;

Facebook Twitter
32

Άλλο κι ετούτο πάλι!

Λες και κάποιος έκανε κατάληψη στο μυαλό (και στο πληκτρολόγιο) του Χρονά, και έξαλλος βρίζει τη LIFO - που τυχαίνει να τον αγάπησε όσο κανένα έντυπο ή σάιτ.

Τι να πω δεν ξέρω. Έπαθα πλάκα όταν κατάλαβα πόσο τον ενόχλησε ένα άρθρο που βάλαν τα παιδιά του VIRAL -είναι ένα από τα guest blog μας- στο οποίο αναδημοσίευσαν λέξη προς λέξη την (ακραίας σφοδρότητας είναι η αλήθεια) επίθεσή του στην τραγουδίστρια Μόνικα, και μια γνωστή και πολυδημοσιευμένη καταγγελία της Πάολας Ρεβενιώτη. 

Κι όχι απλώς τον ενόχλησε το κείμενο (λες και το γράψαμε εμείς κι όχι αυτός!) αλλά ξέθαψε κάθε πιθανή πικρία, έμπλεξε χίλια διαφορετικά πράγματα, και στο τέλος επέμεινε στην άκομψη δήλωσή του για την Μόνικα. 

Η πλάκα είναι ότι έχουμε εκθειάσει / προβάλλει / προωθήσει τον Χρονά όσο κανέναν άλλον εν ζωή ποιητή - και όχι άδικα. Τώρα που δεν του άρεσε όμως ένα άρθρο δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι η LIFO δεν αξίζει γιατί προωθεί τους μέτριους, μόνο αυτούς που την πληρώνουν. Λέει μάλιστα:

"Η λογική, αυτής της φυλλάδας, είναι: Ακουμπίστε τά μου χαζοπούλια, για να ασχοληθώ μαζί σας! Κι όπως λέμε, λαϊκά, στον Πειραιά: Τόσο η πεολειχία, τόσο το γλυφοκ..., το γλυφομ... Περάστε από το λογιστήριο πρώτα! Βλάκες! Και θα δείτε το ονοματάκι σας στη φυλλάδα μου!"

Τα χαζοπούλια, οι βλάκες και αυτοί που πληρώνουν, βλέπουν λοιπόν τα ονοματάκια τους στη LIFO. Πάλι το λινκ των αρχείων μας με τις αρκετές δεκάδες των εξαιρετικών άρθρων που έχουν γραφτεί για τον Χρονά, άνευ λογιστηρίου. (Οι συνειρμοί με χαζοπούλια και βλάκες ας αποφευχθούν.) 

Δεν πρέπει να γράφουμε εν θερμώ, είναι η ταπεινή μου γνώμη. Όταν κάποιος είναι έξαλλος γίνεται άδικος - και ο Χρονάς, εικάζοντας ότι το άρθρο στο VIRAL το έφτιαξε ο Στάθης (που κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου μέχρι να ξυπνήσει, υποθέτω, απότομα...) γράφει:

Φυσικά, στο ηλεκτρονικό του έκτρωμα – που το διαφημίζει ότι το βλέπουν 1.500.000 άτομα (atoms), νόμιζε ότι θα με καταστρέψει, με λουκουμόσκονη – διαθέτει μπόλικη, θέλοντας να φτάσει μ’ αυτό, τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο και τις κρυφές του κάμερες! Δεν αμφιβάλω, πως τον έφτασε, ήδη. Τον ξεπέρασε. Τον καταλαβαίνω, βλέπει το νησί του, την Ζάκυνθο, με τα κλεμμένα παραστατικά του δήμου 15.000.000 ευρώ θαμμένα στους αγρούς, 1.000 κατοίκους να δηλώνουν τυφλοί – με δίπλωμα οδήγησης ταυτόχρονα και τη χελώνα, καρέτα-καρέτα, να πολτοποιείται από τα τζιπ 4 Χ 4 των ζακυνθινών… και φαντάζεται τους ποιητές της, Σολωμό και Κάλβο, ανύπαρκτους. Σπαράζει η ψυχή του. 
Και, νομίζετε, πως τώρα, μετά 3 μήνες κυκλοφορίας μας, τον πήρε ο πόνος που η τραγουδίστρια Μόνικα – την λατρεύει – κάποτε, βρώμαγε, όταν σηκώθηκε από το κάθισμά της; Και αντί να δει την προτροπή μας – η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά! Προτρέπει τους θαυμαστές του, να βρωμούν άδοντας ή περπατώντας. Κι αυτοί, σαν χαζοπούλια, θαυμαστές του, φυσικά, δεν διαβάζουν τίποτα, από αυτά, που βλέπουν στην οθόνη τους, και αρχίζουν να με βρίζουν γράφοντας, ό,τι τους κατέβει. Για να αποδείξουν πως μοιάζουν στο νέο, μοντέρνο πια Τσαγκαρουσιάνο του διαδικτύου. Μα τέτοιοι είστε, τέτοια νομίζετε. Ψώνια του ίντερνετ. Τέτοιο κοινό να το χαίρεται. Του το χαρίζω. Χαίρομαι που με βρίζουν. Τιμή μου! Είναι το κοινό του, που μ’ αφήνει αδιάφορο, κανίβαλοι, τυφλοί, ψεύτες, υποκριτές, φιγουρατζήδες, λαμόγια, ζουλού με ίντερνετ και χάντρες.
Εγώ, χαζοπούλια, δεν είμαι πολιτικός για να με ψηφίσετε με ψευτιές που σας αραδιάζω. Ούτε δικηγόρος να με προτιμήσετε στην επόμενη δίκη σας. Εγώ ζω στον κόσμο μου κι απ’ αυτόν καμιά ψευτοδιανοούμενη – που κάνει την μοναχική ψυχή – δεν μπορεί να με βγάλει.

Αθήνα, Σάββατο, 27 Απριλίου 2013 Γιώργος Χρονάς 

Υ.Γ. Όσο για τον Παύλο Ρεβενιώτη (Πάολα) δεν μένει παρά να μου ζητήσει και τα δικαιώματα από το μιούζικαλ που έκανα το βιβλίο του! Στο Λονδίνο! Στη Νέα Υόρκη! Ακόμη, τα χρήματα, από το σενάριο της ταινίας, βασισμένης σ’ αυτά! Ή τον χορό του, που λάνσαρα!
Πέρασαν τα χρόνια και δεν θυμάται, ίσως, πως την πληρωμή την πήρε, τότε, σε βιβλία – που ο ίδιος ζήτησε για να πουλήσει. Και παραμένουν, τα πιο πολλά, στη σκόνη του έτους 1985! 28 χρόνια, βλέπεις. Και γιατί να τυπώσω άλλα; Αφού εκεί είναι κι αυτά. Αυτό, μάλλον, το επιθυμεί η ψυχή του, δηλαδή. Να είχα τυπώσει. Γι’ αυτό με βρίζει. Που δεν τύπωσα.
Αμήν. 
Γ. Χ.

Διάβασα τίτλο στο ίντερνετ: "Ξεκατίνιασμα Χρονά - Τσαγκαρουσιάνου".

Ξεκατίνιασμα Χρονά ναι, άνευ Στάθη όμως, που υποθέτω ότι δε νοιάζεται να απαντήσει και μπορεί και να το έχει πάρει στην πλάκα.

Είναι όντως για γέλια πάντως.

Το ηλεκτρονικό έκτρωμα - είναι γεμάτο με Χρονά (σχετικά πρόσφατα ηχογράφησε για εμάς εδώ μια ανάγνωσή του, τρία ποιήματα στην online στήλη μας ΠΟΙΗΣΗ).

 

Η επίθεση του Χρονά στη Μόνικα απλώς αναδημοσιευτηκε στο viral, όπου μπαίνουν διάφορα πιπερατα πράγματα που βρίσκουμε στα σοσιαλ μιντια. Παντού γράφτηκαν τέρατα για την ανοίκεια επίθεσή του, εμείς τη βάλαμε με σκαναρισμένη φωτο της Α.Μ. απ' το Facebook, χωρίς καν κάποια συγκλονιστική αξιολόγηση της.      

 
Τι τον έπιασε τώρα δεν ξέρω.
 
Ακόμα κι οι πνευματικοί άνθρωποι παρασύρονται καμιά φορά και λένε χοντράδες. Αντί όμως να επιτίθενται σε όσους ενοχλήθηκαν με το σχόλιό τους -ή/και σε όσους απλώς το αναδημοσίευσαν- ας το υποστηρίξουν/εξηγήσουν/αιτιολογήσουν ή αν τυχόν έχουν μετανιώσει ας το αποσύρουν. (But don't shoot the messenger!)
 
Στην απάντησή του ο κύριος Χρονάς έμπλεξε ένα σωρό πράγματα αλλά απέφυγε να μιλήσει για το μόνο που είχε σημασία. Δημοσίευσε ή όχι το παρακάτω για την Μόνικα;
 
 
"Ακόμα θυμάμαι τη μπόχα, για πολλή ώρα, από τα σκέλια της, στο καφέ του Ιανού -πριν από κάποιον καιρό - όταν σηκώθηκε, μετά την συνέντευξη στη Ναταλί Χατζηϊωάννου."
 
 
Δεν μας φταίνε οι άλλοι γι' αυτά που γράφουμε. Όλοι έχουν μια άτυχη στιγμή. Κι αν κάποιος διαφωνήσει κάποτε μαζί μας δεν σημαίνει ότι υποκινείται από σκοτεινά συμφέροντα, παλιές έχθρες ή τρομερές συνωμοσίες!
 
Αντίθετα, το πρωτοφανές θα ήταν να δημοσιεύσεις κάτι για τη μπόχα στα σκέλια μιας νεαρής γυναίκας, και να εκπλαγείς όταν μερικοί στο ίντερνετ θα το αναμεταδώσουν ή θα απογοητευτούν από σένα.  
 
 
 
Αγαπώ τη δουλειά του Χρονά, από μικρό παιδί. Και στεναχωριέμαι γιατί πολλοί είπαν "Ποιος είναι αυτός ο Χρονάς;" πράγμα που εικάζω ότι τον πλήγωσε, κι ας λέει ότι δεν τον νοιάζει.  (Τους αποκαλεί χαζοπούλια, ψώνια του ίντερνετ, κανίβαλους, τυφλούς, ψεύτες, υποκριτές, φιγουρατζήδες, λαμόγια, ζουλού με ίντερνετ και χάντρες. Και μετά λέει "Χαίρομαι που με βρίζουν". Πού και να μη χαιρόταν, πού και να τον είχε όντως πειράξει!)
 
Στο ίντερνετ όμως όποιος γράφει κάτι μπορεί και να κριθεί.  (Εξάλλου όλοι οι φίλοι του κι ο ίδιος τώρα πιθανότατα θα πουν, και με το δίκιο τους "Ποιος είναι αυτός ο Δημοκίδης;") 
 
Όταν κάποιος δημοσιεύει μια Τεράστια Κακία, γνωρίζει σίγουρα εκ των προτέρων ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις. Ας μην σοκάρεται λοιπόν όταν διαπιστώνει ότι, όντως, τελικά προκάλεσε.
 
Αν δεν ήθελε να υπάρξουν καθόλου αντιδράσεις στο ίντερνετ για όσα έγραψε για την Μόνικα, απλώς ας μην τα έγραφε. 
 
 
 
 
 
===
 
 
ΥΓ. Και ένα κλισέ, λυπηρό και σχεδόν φτιαχτό, που υπάρχει πάντα στις κόντρες πνευματικών ανθρώπων: Όταν τσακώνεσαι ή τσατίζεσαι με κάποιον τον οποίον μέχρι τώρα εκθείαζες, ξαφνικά ανακαλύπτεις πόσο σκάρτα ήταν τα ποιήματά του all along, ή πώς οι ταινίες του -μέχρι πρόσφατα φίλου σου!- δεν βλέπονται, πώς οι δίσκοι του δεν αξίζουν ούτε για σερβίρισμα ή πώς τα έντυπά του και τα σάιτ του είναι 'εκτρώματα'.
 
Δεν είμαι πνευματικός άνθρωπος, ίσως και γι' αυτό θέλω να σπάσω αυτό το ανόητο κλισέ: Δεν ξέρω τι τον έπιασε σήμερα τον Χρονά και έβρισε τόσο χοντρά το σάιτ που διευθύνω, όμως ούτε για πλάκα δεν θα αλλάξει η γνώμη μου γι' αυτόν ή το έργο του - το εκτιμούσα, και θα το εκτιμώ. 
 
 
 
32

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Γιώργος Χρονάς μιλάει για τη γυναίκα της Πάτρας

Συνεντεύξεις / Ο Γιώργος Χρονάς μιλάει για τη γυναίκα της Πάτρας

Τη δεκαετία του ‘80, ο Γιώργος Χρονάς εξέδιδε στην Οδό Πανός τις συνομιλίες του με την πόρνη Πανωραία. Ο συγκλονιστικός λόγος της «Γυναίκας της Πάτρας» έγινε αργότερα βιβλίο και μέχρι τις μέρες μας εξακολουθεί να σοκάρει με τη βιαιότητα της ζωής που αφηγείται μα και με όλη την ποίηση που μπορεί να κρύβουν τα λόγια μιας πόρνης. Την Ωραία Πανωραία επανέφερε στο προσκήνιο η παράσταση της Λένας Κιτσοπούλου με πρωταγωνίστρια την Ελένη Κοκκίδου. Ο Γιώργος Χρονάς μιλάει για τη συνάντησή του με την αληθινή «Γυναίκα της Πάτρας» και την επαφή του με μια συντετριμμένη προσωπικότητα που όμως πίστευε στον Θεό και έβρισκε ακόμα το κουράγιο να νιώθει Ωραία.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΠΑΡΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

8 σχόλια
Θα έλεγα ότι οι πνευματικοί άνθρωποι χωρίζονται σε δύο (από τις πολλές άλλες δυνατές κατηγορίες):α) σ' αυτούς που η ζωή τους ταυτίζεται και εναρμονίζεται απόλυτα με το έργο τουςβ) σ' αυτούς που η ζωή τους αντιτίθεται με την πνευματικότητα του έργου τους.Ποιος όμως μπορεί να αμφισβητήσει το ταλέντο του Φον Κάραγιαν όσο κι αν ενοχλεί η ιδιότητά του ως ναζιστικού μέλους την εποχή του μεσοπολέμου ή ποιος μπορεί να υποτιμήσει το έργο του Ελία Καζάν επειδή συνεργάστηκε και "έδωσε" συναδέλφους του στην «Μαύρη λίστα του Χόλυγουντ»;Συμφωνώ με την άποψη του Άρη σε ο,τι αφορά τον διαχωρισμό του έργου ενός πνευματικού ανθρώπου από τα ολισθήματα μιας συμπεριφοράς που τον εκθέτει δημόσια όπως και στην περίπτωση του κ. Χρονά, όσο κι αν αυτή η αντίφαση μας πονάει. Και εν προκειμένω πονάει πολύ, μιας και το σχόλιο για την Μόνικα είναι από τα πιο αισχρά που έχω ακούσει.Το ίδιο ισχύει και για το ρεσιτάλ παραλογισμού εκ μέρους του σαν απάντηση στο LIFO και τους αναγνώστες του αν και δεν ξέρω ποιο απ' τα δύο πονάει περισσότερο.Όμως Άρη μια «τεράστια κακία» δεν συμφωνώ ότι είναι απλά «μια άτυχη στιγμή» ούτε δείχνει άνθρωπο που παρασύρθηκε και είπε χοντράδες - πολύ περισσότερο όταν επιστρέφει με μια τέτοια παραληρηματική και άλογη απάντηση μετά το πρώτο του ατόπημα.Δεν ξέρω τι έχει πάθει ο Χρονάς. Ελπίζω μόνο να σταματήσει εδώ αν και το έργο που έχει ήδη πίσω του είναι αρκετά δυνατό για να το αγγίζει η μικρότητα του δημιουργού του.
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας! Πολλά χρόνια είχα αυτό το δίλημμα: να διαχωρίσω ή όχι τον άνθρωπο απ' το έργο του; Είχα την τύχη από πολύ μικρή να συναναστραφώ ενδιαφέροντες, ταλαντούχους ανθρώπους. Τα πρώτα χρόνια έπεφτα συνέχεια απ' τα σύννεφα (και δεν άνοιγε και το άτιμο το αλεξίπτωτο!) Πρόσφατα το πήρα απόφαση και το διατυμπανίζω με κάθε ευκαιρία στον εαυτό μου:"Διαχώρισε τον άνθρωπο απ' το έργο του, κράτα το έργο και κόψε και την καλημέρα στον άνθρωπο, αν δεν σου κάνει. Μην τον κάνεις παρέα, ρε παιδί μου!" Παρόλ' αυτά, δεν μου έχει τύχει ποτέ να γνωρίσω μεγαλοφυείς ανθρώπους (όχι απλά ταλαντούχους!) που να μην είναι σε απόλυτη συνάρτηση με το έργο τους. Ακόμα κι αν δεν μου αρέσει ο χαρακτήρας τους. Δεν είμαστε μόνο άσπρο, ή μαύρο. Η σκιά μας είν' αυτή που αναδεικνύει το φως!
Άρη εγώ τον Χρονά τον θεωρούσα πάντα έναν μέτριο ποιητή και κυρίως ανερμάτιστο. Δεν θα εκπλαγώ αν αύριο βγάλει αφιέρωμα για τη Μόνικα. Δεν το κάνει επίτηδες, έτσι είναι ο άνθρωπος. Φαιδρός.
Γνώριζα το "οδός Πανός" από φοιτητής όχι αρκετά όμως για να ξέρω ότι το εκδίδει ο κος Χρονάς. Και να πω την αλήθεια, αν σκοπός του ήταν να γίνει γνωστός και σε ανθρώπους που δεν είναι μυημένοι στη νεοελληνική ποίηση, το πέτυχε. Καλύτερα γι αυτόν πάντως θα ήταν να ισχυρίζονταν ότι του χάκαραν το facebook. Όσο πάει και τα κάνει χειρότερα...
"δεν θα αλλάξει η γνώμη μου γι' αυτόν ή το έργο του - το εκτιμούσα, και θα το εκτιμώ" Πνευματικός άνθρωπος - ζουλού με χάντρες: 0-1Δεν τον ήξερα, δεν μετράει η γνώμη μου ούτως ή άλλως, αλλά το ξεκατανιασμα αυτό δεν δείχνει πνεύμα, sorry. Είναι trash μονόλογος κατωτάτου επιπέδου, σεξιστικός, ομοφοβικός, και λούμπεν όσο δεν πάει.
Δεν γνωρίζω καθόλου το έργο του, οπότε δεν χαρακτηρίζω ομοφοβικό τον Χρονά. Χαρακτηρίζω ομοφοβικό τον συγκεκριμένο μονόλογο. Γιατί, το να επιμένεις να αποκαλείς ένα τρανς άτομο με το αντρικό του όνομα, θεωρώντας προφανώς ότι έτσι το μειώνεις, προσωπικά μου φαίνεται ομοφοβικό.