ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Μύκονος: Με 25 μόνιμους αστυνομικούς στο νησί, μήπως η Gigi Hadid έχει δίκιο; Ο δήμαρχος απαντά στο μοντέλο

Μύκονος: Με 25 μόνιμους αστυνομικούς στο νησί, μήπως η Gigi Hadid έχει δίκιο; Ο δήμαρχος απαντά στο μοντέλο Facebook Twitter
6

Κάθε καλοκαίρι η Μύκονος πλημμυρίζει από εύπορους επισκέπτες καθώς αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας και, όπως σχολιάζει στο LiFO.gr ο δήμαρχος του νησιού Kωνσταντίνος Κουκάς, οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν ελκυστική, «ωραία λεία» για το οργανωμένο έγκλημα και μη. 

Η αστυνομική διεύθυνση Κυκλάδων δεν παραχωρεί τα φετινά, αναλυτικά στοιχεία για την εγκληματικότητα στο νησί και αντ' αυτού παρουσιάζει μόνο τα περσινά, συγκεντρωτικά στοιχεία για όλες τις Κυκλάδες. Σε επανειλημμένα αιτήματά μας για στοιχεία, δεν υπήρξε απάντηση ενώ αρμόδιος υποστήριξε ότι η αστυνομική δύναμη στη Μύκονο δεν γνωστοποιείται για «ευνόητους λόγους». Όπως όμως αποκάλυψε στo LiFO.gr ο κ. Κουκάς, οι μόνιμοι αστυνομικοί στο νησί δεν ξεπερνούν τους 25 και επιπρόσθετα ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που στεγάζει το αστυνομικό τμήμα στη Μύκονο κάνει έξωση στην ΕΛ.ΑΣ καθώς το Δημόσιο δεν καταβάλλει το συμφωνημένο ενοίκιο. 

Τα φετινά δημοσιεύματα για την εγκληματικότητα στο νησί είναι πιο πολλά από ποτέ - το ίδιο και οι συζητήσεις για τις υποθέσεις αυτές καθώς κάποιοι επιχειρηματίες είναι θορυβημένοι με τη διάσταση που λαμβάνει η εγκληματικότητα φέτος. Την ίδια πάντως ώρα η ανησυχία για τις ληστείες και τις κλοπές έχεις περάσει από στόμα σε στόμα σε εργαζόμενους στο νησί - που συχνά είναι και οι ίδιοι θύματα, αλλά και σε ντόπιους. Τα κυκλώματα στη Μύκονο που δρουν το καλοκαίρι πρωταγωνιστούν σε κάθε συζήτηση η οποία ξεκινά μετά από την είδηση για ένα νέο κρούσμα. Το πώς γίνονται οι ληστείες και το ποιοι συμμετέχουν είτε ως δράστες, είτε ως πληροφοριοδότες για το ποια βίλα ή ποιοι τουρίστες θεωρούνται «καλοί στόχοι» είναι ένα ζήτημα που συνοδεύεται από διάφορες θεωρίες. Εκτιμάται από κάποιους πως υπάρχει συχνά καθοδήγηση και πληροφόρηση από μέσα. «Αρκετοί μας ρωτάνε αν είναι ασφαλές να αφήνουν κοσμήματα ή χρήματα στη βίλα και τι πρέπει να κάνουν. Έχουν ακούσει και έχουν μάθει πως στη Μύκονο υπάρχει εγκληματικότητα και πως μπορεί εύκολα να γίνει στόχος. Ζητάνε να μάθουν πόσο ασφαλής είναι η βίλα που έχουν κλείσει, αν έχει χρηματοκιβώτιο ή και περισσότερες πληροφορίες για φύλαξη», λέει, υπό το καθεστώς ανωνυμίας concierge που εργάζεται στο νησί και έχει εύπορους πελάτες.

«Η εγκληματικότητα ανθίζει το καλοκαίρι, δεν το συζητάμε» παραδέχεται ο δήμαρχος της Μυκόνου, τονίζοντας ότι η τοπική αρχή έχει παραχωρήσει δικές της εγκαταστάσεις για τη δωρεάν μεταστέγαση του ΑΤ. Ωστόσο η μετακόμιση δεν έχει ακόμη προχωρήσει και για την ώρα η αστυνομική δύναμη παραμένει στο κτίριο του ιδιώτη. «Επειδή η αστυνομία έχει τις ίδιες τιμές μίσθωσης για όλη την Ελλάδα, στη Μύκονο που είναι πιο ακριβά τα ενοίκια, κανείς δεν θέλει να νοικιάσει», λέει ο κ. Κουκάς, προσθέτοντας ότι και για τη φιλοξενία των αστυνομικών που έρχονται με απόσπαση προσφέρονται δημοτικοί κοιτώνες.

Όμως η ενίσχυση των δυνάμεων τα καλοκαίρια προορίζεται κυρίως για τους ελέγχους διαβατηρίων. «Έρχονται δόκιμοι και κάποια λίγα κλιμάκια», λέει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος. «Όλα αυτά τα χρόνια πιέζω για την στελέχωση του αστυνομικού τμήματος της Μυκόνου», λέει ο κ. Κουκάς, που πέρυσι είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του τέως υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ για την υποστελέχωση, ζητώντας να διερευνηθεί αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για τα φαινόμενα βίας και ανομίας κατά την τουριστική περίοδο, με εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες να προστατεύονται τελικά από μερικές δεκάδες αστυνομικών.

Η εγκληματικότητα στο νησί και η καταγγελία της Hadid

 

Ο κ. Κουκάς παραδέχεται πως ούτε αυτός έχει πλήρη εικόνα για την εγκληματικότητα στο νησί καθώς η αστυνομία δεν του κοινοποιεί τα στοιχεία. Όμως οι ειδήσεις που φτάνουν σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση είναι ενδεικτικές: τον Μάρτιο εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών που δρούσε σε Μύκονο και Πειραιά. Τον περασμένο μήνα, συνελήφθησαν επτά μέλη ενός κυκλώματος διαρρηκτών που στόχευε βίλες και εξοχικές κατοικίες, έχοντας διαπράξει τρεις κλοπές σε ένα βράδυ και μία ακόμα απόπειρα σε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Στις αρχές Ιουλίου εξαρθρώθηκε σπείρα εγκληματιών που διάλεγαν τα θύματά τους τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ οι στόχοι επέστρεφαν από χώρους διασκέδασης. Τους αφαιρούσαν πολύτιμα ρολόγια και άλλα τιμαλφή και διέθεταν τα κλοπιμαία σε συνεργούς τους που τα μεταπωλούσαν στο εξωτερικό.

Πριν λίγες ημέρες, ένας 33χρονος συνελήφθη από στελέχη της Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, αφού επιχείρησε να μπει σε πλοίο έχοντας στις αποσκευές του ένα μικρό οπλοστάσιο. Ο συλληφθείς φέρεται να είναι μέλος σπείρας που σκόπευε να κάνει ληστείες στη Μύκονο και οι αρχές αναζητούν άλλα τρία άτομα, που θεωρούνται συνεργοί του και βρίσκονται ήδη στο «νησί των ανέμων». Στην κατοχή του βρέθηκε ένα πυροβόλο πιστόλι με αλλοιωμένο αριθμό σειράς, σουγιά και γάντια μίας χρήσεως. Ο αριθμός πλαισίου στη μοτοσικλέτα του δεν ήταν ορατός καθώς είχε σβηστεί, και η πινακίδα κυκλοφορίας ήταν πλαστή.

Καμία από αυτές τις ειδήσεις όμως δεν έφτασε απήχηση την καταγγελία της Gigi Hadid. Με μία ανάρτησή στο Instagram, το 24χρονο σούπερ μόντελ κατήγγειλε ότι έπεσε και θύμα κλοπής στη Μύκονο, και δήλωσε πως δεν σκοπεύει να επισκεφθεί ξανά το νησί, προτρέποντας τους followers της να ξοδέψουν σε άλλους προορισμούς τα χρήματά τους.  «Μην αφήνετε το Insta να σας παραπλανεί. Με λήστεψαν. Δεν πρόκειται ποτέ να ξαναπάω lol. Δεν το συστήνω. Ξοδέψτε τα χρήματά σας αλλού».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Mykonos film in. PS(A). Don’t let insta fool u. Got robbed. Never going back lol. Wouldn’t recommend. Spend your money elsewhere

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Gi’sposables 📸 (@gisposable) στις

Λίγες ημέρες αργότερα, και ενώ είχε δεχθεί «πυρά» από ακολούθους της για την αιχμηρή, αφοριστική προτροπή της, η Hadid επανήλθε στα σχόλια κάνοντας λόγο για τριάντα κλοπές και ληστείες μέσα σε ένα βράδυ στη Μύκονο: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρη απέναντι σε όλους όσοι πιστεύουν ότι δεν δικαιούμαι να έχω άποψη (...) ή να προειδοποιώ άλλους. Λήστεψαν εμένα (σ.σ το σπίτι που έμενε) και ακόμα 30 σπίτια εκείνο το βράδυ, σε κάποιες περιπτώσεις υπό την απειλή όπλου. Δεν ήταν εφικτό να επικοινωνήσω με κανένα σώμα επιβολής της τάξης, εκτός από την τοπική ασφάλειά που έτυχε να έχει μια επαφή».

«Αυτό είναι ένα προνόμιο που οι περισσότεροι ταξιδιώτες δεν θα είχαν. Αν κάτι συμβεί ενώ η αστυνομία είναι κλειστή, δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να γίνει για να προστατεύσετε τους εαυτούς σας. Και όταν το τμήμα ανοίγει, η εκπαίδευσή τους και οι πόροι τους δεν είναι επαρκείς για την ασφάλεια των ανθρώπων και την ανταπόκριση στα εγκλήματα που συμβαίνουν κάθε βράδυ εκεί. Μιλάω για αυτό το νησί συγκεκριμένα επειδή το έζησα», έλεγε το μοντέλο.

«Αυτή δεν είναι μια πληροφορία που μοιράζονται με τους τουρίστες πριν πάνε. Αν γνώριζα ότι συμβαίνουν τόσο συχνά και δεν υπάρχει η απαιτούμενη υποδομή για την προστασία μου δεν θα πήγαινα. Οπότε αυτή είναι η γνώμη μου, που βασίζεται σε συγκεκριμένα γεγονότα και το ό,τι δεν σας άρεσε δεν είναι πρόβλημά μου. Τέλος, δουλεύω πάρα πολύ σκληρά και σπάνια κάνω ένα ταξίδι σαν κι αυτό με τους φίλους μου, οπότε αν θέλω να αναρτήσω φωτογραφίες του ταξιδιού αφότου με έχουν ληστέψει, θα το κάνω».

Τι απαντά ο δήμαρχος στην Gigi Hadid

 

«Με έκπληξη πριν από λίγες ημέρες είδαμε μία δημόσια ανάρτηση - καταγγελία της Τζίτζι Χάντιντ που με απλά λόγια παρουσίαζε το νησί ως ένα "άντρο" ανομίας, κάτι που όπως αντιλαμβάνεστε και μας προβλημάτισε και μας ενόχλησε. Μας προβλημάτισε γιατί μία νέα κοπέλα που ήρθε για δεύτερη φορά, σε δύο χρόνια, στο νησί μας, κατήγγειλε ότι τη λήστεψαν (κάτι που σε κάθε περίπτωση και για τον οποιονδήποτε επισκέπτη μας στενοχωρεί) και μας ενόχλησε γιατί η ανακοίνωση, κατέληγε σε νουθεσίες προς τους φίλους της να μην έρθουν στη Μύκονο. Βεβαίως την καλύτερη απάντηση την πήρε από πολλούς follower της, που της επεσήμαναν ότι είναι είναι άδικη και υπερβολική η θέση της, αλλά σε κάθε περίπτωση εμείς σεβόμαστε όλους τους επισκέπτες και δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να παρέχουμε τις καλύτερες υπηρεσίες σε ένα ασφαλές περιβάλλον», λέει ο κ. Κουκάς. 

«H Μύκονος έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό επειδή μπορεί και συνδυάζει το μοναδικό φυσικό περιβάλλον, με υψηλού επιπέδου ποιοτικές υπηρεσίες και την μοναδική φιλοξενία των Μυκονιατών. Αυτή η πραγματικότητα οδηγεί εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο να έρχονται στο νησί μας κάθε χρονιά και ειδικά μέσω των socila media να το διαφημίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ο δήμαρχος επισημαίνει πως στην απάντηση της Hadid υπάρχουν ανακρίβειες, καθώς το αστυνομικό τμήμα δεν κλείνει τη νύχτα και λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Παράλληλα διακρίνει τα περιστατικά κλοπών από τα λεγόμενα του μοντέλου για ληστείες. «Δεν ήθελα να ανοίξω δημόσιο διάλογο. Στη δεύτερη απάντησή της υπάρχουν ανακρίβειες, δεν έχουμε καμία ληστεία, μόνο κλοπές. Και όπλα δεν έχουμε, δεν έχω ακούσει εγώ τουλάχιστον». 

Φέτος πάντως, ο δήμαρχος ενημέρωσε από τον Ιανουάριο το αρχηγείο της αστυνομίας, ότι στους δημοτικούς κοιτώνες μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι και 150 άτομα. «Φυσικά δεν ικανοποιήθηκε το αίτημα. Ικανοποιήθηκε "πολύ μερικώς"», σχολιάζει. Μετά τις εκλογές, ο κ. Κουκάς ζήτησε εκ νέου από τον νέο υπουργό Προστασίας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, την ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης και στα τέλη Ιουλίου ένα κλιμάκιο 16 ειδικά εκπαιδευμένων αξιωματικών της ΟΠΚΕ κατέφτασε στο νησί. Κατά τον ίδιο, από τότε η εικόνα στο νησί είναι διαφορετική και εκτιμά ότι στο μεσοδιάστημα έχει σημειωθεί πτώση της εγκληματικότητας. 

Ελλάδα
6

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σάλος στην Τουρκία από την ελληνική σημαία πάνω στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» στον Βοσπορο

Ελλάδα / Τούρκοι ενοχλήθηκαν από την υψωμένη ελληνική σημαία στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» που είχε δέσει στον Βόσπορο

Η φρεγάτα «Θεμιστοκλής» κατέπλευσε στο τουρκικό λιμάνι του ακρωτηρίου Σαράιμπουρνου, μαζί με την τουρκική φρεγάτα «Yavuz» και το γαλλικό πετρελαιοφόρο «Somme»
NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Πρώτον είναι αναφαίρετο δικαίωμα του ΚΑΘΕ ανθρώπου να λέει την γνώμη του. Οι μοντέλες και οι trash σελεμπριτούδες είναι κι αυτές ανθρώπινα όντα, όσο και αν μερικοί σχολιαστές σηκώνουν δήθεν υποτιμητικά τις μυτούλες.Με άλλα λόγια, αν η κάθε Χαντιντ πιστεύει ότι η Μύκονος είναι ένας κουβάς με σκατά, έχει ΚΑΘΕ δικαίωμα να κοινοποιήσει την γνώμη της και να παροτρύνει τους φίλους της να ην πάνε.Εκτός αν εσείς οι δηθεν υπεράνω πηγαίνετε σε εστιατόριο, παθαίνετε δηλητηρίαση και μετά δεν το λέτε σε κανέναν, μη τυχόν και βλάψετε τον μαγαζάτορα.Δεύτερον, οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί δημόσιοι υπάλληλοι. Που σημαίνει ότι με τις 3+60 που παίρνουν δεν μπορούν να πληρώσουν τα κοτέτσια και τις τρώγλες που νοικιάζουν οι κ.κ. μυκονιάτες έναντι ράβδων χρυσού.Τρίτον και σπουδαιότερον, αν υποθέσουμε ότι στέλνουμε 500 αστυνομικούς στην Μύκονο για να μειωθεί η εγκληματικότητα, ΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΣΕΙ;Οταν τσεπώνετε τα λεφτά της (κάθε) Χαντιντ, ξέρετε να τα βγάζετε στις οφσορ. Αλλά τα έξοδα και τις συνέπειες από την διαμονή της (κάθε) Χαντίντ περιμένετε να τα πληρώσουν οι συνήθεις μαλάκες.Το κράτος έχει υποχρέωση να διαθέτει / πληρώνει αστυνομικές δυνάμεις ανάλογα με την έκταση και τον ΜΟΝΙΜΟ πληθυσμό του κάθε μέρους.Το ίδιο ισχύει και για υπηρεσίες Υγείας και υποδομές (νερό, αποχετεύσεις, νοσοκομεία, δρόμους, λιμάνια κλπ)Αν οι μυκονιάτες χρειάζονται 500 αστυνομικούς για να φυλάνε τους πελάτες ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΤΟΥΣ εταιρειών (τα κέρδη των οποίων ΠΟΤΕ δεν είδαμε και ΠΟΤΕ δεν μάθαμε), να τους πληρώσουν από την τσεπούλα τους.Τα έσοδα δικά σας, τα έξοδα (υποδομές, αστυνόμευση) να τα πληρώνουν τα κορόιδα;Ε, όχι. Η πληρώστε από την τσέπη σας, η να κατακλέψουν τους ΔΙΚΟΥΣ ΣΑΣ πελάτες οι μαφιόζοι. Δεκάρα δεν δίνω.Και το αν δυσφημιστεί η Μύκονος από την (κάθε) Χαντίντ με αφήνει παγερά αδιάφορο. Δεν είναι τα δικά μου εισοδήματα που χάνονται. Εγώ από την (κάθε) Χαντιντ δεν πρόκειται να δω ούτε δεκαράκι τσακιστό.
αυτές οι βίλες που νοικιάζονται ακριβά γιατί δεν απευθύνονται σε εταιρίες σεκιούριτι;και στην Αθήνα που έχει πολλούς αστυνομικούς γίνονται διαρρήξεις, αλλά η αστυνομία απαντά ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα