Τουρκία - γεωτρήσεις: «Πάγωμα» των συζητήσεων για τελωνειακή ένωση εξετάζει η ΕΕ

Τουρκία - γεωτρήσεις: «Πάγωμα» των συζητήσεων για τελωνειακή ένωση εξετάζει η ΕΕ Facebook Twitter
2

Με πάγωμα των περαιτέρω διαπραγματεύσεων για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης σκοπεύει να απειλήσει την Τουρκία η ΕΕ, καθώς η Άγκυρα εντείνει τη δραστηριότητά της στην ανατολική Μεσόγειο. 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο, τα 28 κράτη - μέλη αναμένεται να εκφράσουν τις «σοβαρές ανησυχίες» τους σχετικά με τις εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην περιοχή, διαμηνύοντας ότι θα «απαντήσουν κατάλληλα σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κυπριακή Δημοκρατία».

Το πρωί πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Λευκωσίας, Πρόδρομος Προδρόμου, έκανε λόγο για επίθεση εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και τουρκική «θαλάσσια εισβολή». Το προσχέδιο της δήλωσης συντάσσεται και θα εκδοθεί αύριο από το συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ένωση θα επαναλάβει ότι καταδικάζει «τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», προειδοποιώντας ότι «η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την Ε.Ε.», μεταδίδει το ΚΥΠΕ.

Τόσο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος όσο και ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενημερώνουν τους Ευρωπαίους ομολόγους τους για τις τουρκικές ενέργειες στα ανοικτά της κυπριακής ΑΟΖ λίγες ώρες αφότου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβασε, χθες, τους διπλωματικούς τόνους και με αιχμηρή γλώσσα απέκλεισε το ενδεχόμενο συλλήψεων των τουρκικών πληρωμάτων που κάνουν έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο. «Αν κάποιος κάνει κάτι τότε κι εμείς μαζί με όλες τις φρεγάτες και όλα τα αεροσκάφη στεκόμαστε δίπλα τους και συνεχίζουμε τις εργασίες. Δώσανε λέει εντολή για να συλλάβουν τα πληρώματα, ποιον θα συλλάβετε; Θα γλείφετε μόνο την παλάμη σας!»

Στον απόηχο της τουρκικής δραστηριότητας και ρητορικής, η ελληνική κυβέρνηση συγκάλεσε χθες έκτακτο συμβούλιο του ΚΥΣΕΑ χθες, υπό τον Αλέξη Τσίπρα που επέστρεψε εσπευσμένα από τα Δωδεκάνησα. Ο πρωθυπουργός συνομίλησε και με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη προκειμένου οι δύο χώρες να συντονίσουν την δράση τους. Μετά το πέρας του ΚΥΣΕΑ ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε την ότι «όποιος παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους της ΕΕ, θα έχει συνέπειες».

Οι 28 ξεκαθαρίζουν ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει και δεν υπάρχουν άλλα κεφάλαια που εξετάζονται για άνοιγμα ή κλείσιμο», ενώ παράλληλα θα προειδοποιήσουν την Άγκυρα ότι «δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω εργασία προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. - Τουρκίας».

Διεθνή
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΑΝ ΜΑΚΚΕΛΕΝ ΛΟΑΤΚΙ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ

Διεθνή / Ο Ίαν ΜακΚέλεν σε πορεία διαμαρτυρίας κατά της ποινικοποίησης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων

Ο ηθοποιός ένωσε τις δυνάμεις του με τους διαδηλωτές στο κέντρο του Λονδίνου, ενάντια στους νόμους που ισχύουν σε 29 χώρες της Κοινοπολιτείας, όπου οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις παραμένουν παράνομες
THE LIFO TEAM
ΠΥΡΓΟΣ ΤΡΑΜΠ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΙΦΛΙΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑ

Διεθνή / Γιατί η κατασκευή ενός Πύργου Τραμπ στην Τιφλίδα εγείρει ανησυχίες;

Το project φέρνει στο προσκήνιο νέα ερωτήματα για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, καθώς συνδέεται με γη που ανήκει εν μέρει στην οικογένεια του φιλορώσου δισεκατομμυριούχου και de facto ηγέτη της Γεωργίας, Bidzina Ivanishvili, ο οποίος βρίσκεται υπό αμερικανικές κυρώσεις από το 2024
THE LIFO TEAM
ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Διεθνή / Η άφιξη των Βρετανών ταξιδιωτών στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια πρέπει να είναι τρεις ώρες πριν την αναχώρησή τους

Το νέο σύστημα εισόδου-εξόδου που αντικαθιστά τις σφραγίδες στα διαβατήρια με ψηφιακή καταγραφή προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις στους συνοριακούς ελέγχους
THE LIFO TEAM
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δηλώνει πως οι ΗΠΑ είναι «απολύτως ικανές να ξαναρχίσουν τις επιθέσεις στο Ιράν»

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο υπουργός Άμυνας δηλώνει πως είμαστε «απολύτως ικανοί να ξαναρχίσουμε τις επιθέσεις στο Ιράν»

Ο Πιτ Χέγκσεθ τόνισε ακόμη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει «υπομονετικός» και επιδιώκει μια «μεγάλη συμφωνία» που θα εγγυάται ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο
THE LIFO TEAM
ΟΗΕ ΡΩΣΙΑ ΙΣΤΑΗΛ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ

Διεθνή / Ο ΟΗΕ προσθέτει το Ισραήλ και τη Ρωσία στη «μαύρη λίστα» για σεξουαλική βία εν μέσω συγκρούσεων

Ο οργανισμός αναφέρει περιστατικά κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού ανδρών κρατουμένων, από τις δυνάμεις ασφαλείας κυβερνήσεων που έχουν εμποδίσει την πρόσβαση των ερευνητών του ΟΗΕ
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Μέχρι τέλη καλοκαιριού θα είμαστε κολλητοί με τους Τούρκους θα υπογράφουμε και θα χαμογελάμε. Θα μιλάνε για μια νέα εποχή ελληνοτουρκικής φιλίας και συνεργασίας. Απλά θα έχουμε κάνει κάτι μικρούλες.......παραχωρήσεις όσον αφορά τις ΑΟΖ και τους υδρογονάνθρακες. Μην ανησυχείτε, ρουθούνι δεν θα ανοίξει, είναι όλα συμφωνημένα. Και κατά μία έννοια δεν θα φταίμε καν. Τα παιχνίδια που παίζονται είναι τεράστια και έχουν άμεση σχέση ακόμα και με τις εξελίξεις στην Συρία. Τα συμφέροντα είναι τεράστια και ξεπερνούν τα έθνη.