Τουρκία - γεωτρήσεις: «Πάγωμα» των συζητήσεων για τελωνειακή ένωση εξετάζει η ΕΕ

Τουρκία - γεωτρήσεις: «Πάγωμα» των συζητήσεων για τελωνειακή ένωση εξετάζει η ΕΕ Facebook Twitter
2

Με πάγωμα των περαιτέρω διαπραγματεύσεων για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης σκοπεύει να απειλήσει την Τουρκία η ΕΕ, καθώς η Άγκυρα εντείνει τη δραστηριότητά της στην ανατολική Μεσόγειο. 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο, τα 28 κράτη - μέλη αναμένεται να εκφράσουν τις «σοβαρές ανησυχίες» τους σχετικά με τις εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην περιοχή, διαμηνύοντας ότι θα «απαντήσουν κατάλληλα σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κυπριακή Δημοκρατία».

Το πρωί πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Λευκωσίας, Πρόδρομος Προδρόμου, έκανε λόγο για επίθεση εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και τουρκική «θαλάσσια εισβολή». Το προσχέδιο της δήλωσης συντάσσεται και θα εκδοθεί αύριο από το συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ένωση θα επαναλάβει ότι καταδικάζει «τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», προειδοποιώντας ότι «η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την Ε.Ε.», μεταδίδει το ΚΥΠΕ.

Τόσο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος όσο και ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενημερώνουν τους Ευρωπαίους ομολόγους τους για τις τουρκικές ενέργειες στα ανοικτά της κυπριακής ΑΟΖ λίγες ώρες αφότου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβασε, χθες, τους διπλωματικούς τόνους και με αιχμηρή γλώσσα απέκλεισε το ενδεχόμενο συλλήψεων των τουρκικών πληρωμάτων που κάνουν έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο. «Αν κάποιος κάνει κάτι τότε κι εμείς μαζί με όλες τις φρεγάτες και όλα τα αεροσκάφη στεκόμαστε δίπλα τους και συνεχίζουμε τις εργασίες. Δώσανε λέει εντολή για να συλλάβουν τα πληρώματα, ποιον θα συλλάβετε; Θα γλείφετε μόνο την παλάμη σας!»

Στον απόηχο της τουρκικής δραστηριότητας και ρητορικής, η ελληνική κυβέρνηση συγκάλεσε χθες έκτακτο συμβούλιο του ΚΥΣΕΑ χθες, υπό τον Αλέξη Τσίπρα που επέστρεψε εσπευσμένα από τα Δωδεκάνησα. Ο πρωθυπουργός συνομίλησε και με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη προκειμένου οι δύο χώρες να συντονίσουν την δράση τους. Μετά το πέρας του ΚΥΣΕΑ ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε την ότι «όποιος παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους της ΕΕ, θα έχει συνέπειες».

Οι 28 ξεκαθαρίζουν ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει και δεν υπάρχουν άλλα κεφάλαια που εξετάζονται για άνοιγμα ή κλείσιμο», ενώ παράλληλα θα προειδοποιήσουν την Άγκυρα ότι «δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω εργασία προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. - Τουρκίας».

Διεθνή
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί ο ζωτικής σημασίας πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στη νήσο Καργκ παραμένει άθικτος;

Διεθνή / Γιατί ο ζωτικής σημασίας πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στη νήσο Καργκ παραμένει άθικτος;

Παρά τη στρατηγική σημασία του, ο πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στο νησί παραμένει ανέπαφος, καθώς μια επίθεση θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια αναταραχή στις αγορές πετρελαίου και σοβαρή κλιμάκωση της σύγκρουσης
THE LIFO TEAM
ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΥΤΙΝ

Διεθνή / Ζελένσκι σε Τραμπ: «Χρειαζόμαστε περισσότερη πίεση στη Ρωσία, όχι σε εμένα»

Ο ουκρανός πρόεδρος παραχώρησε συνέντευξη στο Politico, μιλώντας για την κατάσταση στη χώρα του, τους Ευρωπαίους συμμάχους του, αλλά και την ελπίδα που έχει πως οι Αμερικανοί θα τον βοηθήσουν να τερματιστεί ο πόλεμος
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Τραμπ για Ιράν: «Θα τελειώσει σύντομα ο πόλεμος. Δεν έχει μείνει τίποτα άλλο να στοχεύσουμε»

«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά. Είμαστε πολύ μπροστά από το χρονοδιάγραμμα. Έχουμε προκαλέσει περισσότερη ζημιά από ό,τι περιμέναμε, ακόμα και μέσα στην αρχική περίοδο των έξι εβδομάδων», αναφέρει ο Τραμπ
THE LIFO TEAM
ΧΑΡΒΕΪ ΓΟΥΑΪΝΣΤΙΝ

Διεθνή / Χάρβεϊ Γουάινστιν: «Το λάθος μου ήταν ότι απατούσα τη γυναίκα μου, όχι η σεξουαλική επίθεση»

Ο πρώην παραγωγός του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουάινστιν μίλησε μέσα από τη φυλακή στο The Hollywood Reporter, περιγράφοντας τη ζωή του ως «κόλαση», επαναλαμβάνοντας ότι αρνείται τις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης και πως τον βαραίνει να σκέφτεται πως ειναι το κεντρικό πρόσωπο του κινήματος #MeToo
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Μέχρι τέλη καλοκαιριού θα είμαστε κολλητοί με τους Τούρκους θα υπογράφουμε και θα χαμογελάμε. Θα μιλάνε για μια νέα εποχή ελληνοτουρκικής φιλίας και συνεργασίας. Απλά θα έχουμε κάνει κάτι μικρούλες.......παραχωρήσεις όσον αφορά τις ΑΟΖ και τους υδρογονάνθρακες. Μην ανησυχείτε, ρουθούνι δεν θα ανοίξει, είναι όλα συμφωνημένα. Και κατά μία έννοια δεν θα φταίμε καν. Τα παιχνίδια που παίζονται είναι τεράστια και έχουν άμεση σχέση ακόμα και με τις εξελίξεις στην Συρία. Τα συμφέροντα είναι τεράστια και ξεπερνούν τα έθνη.