Ευρωεκλογές: Οι μισθοί, τα επιδόματα και τα «προνόμια» των ευρωβουλευτών

Ευρωεκλογές: Οι μισθοί, τα επιδόματα και τα «προνόμια» των ευρωβουλευτών Facebook Twitter
2

Το ποσό που εισπράττουν στα πέντε χρόνια της θητείας τους οι ευρωβουλευτές ανέρχεται περίπου στα 1,3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή για όσους έχουν εκλεγεί στις Ευρωεκλογές προβλέπονται πολλά ακόμη επιδόματα και «προνόμια».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο μηνιαίος προ φόρων μισθός των βουλευτών του ΕΚ ανέρχεται, από την 1η Ιουλίου 2018, βάσει του ενιαίου καθεστώτος, σε 8.757,70 ευρώ. Ο μισθός καταβάλλεται από τον προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου και υπόκειται σε φόρο προς την Ε.Ε. και ασφαλιστικές εισφορές, μετά από τα οποία ο μισθός ανέρχεται σε 6.824.85 ευρώ. Σε αυτόν προστίθεται το αφορολόγητο ποσόν των 4.299 ευρώ για διάφορα έξοδα. Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να επιβάλλουν εθνικούς φόρους στον μισθό αυτό. Όπως οι βουλευτές των εθνικών κοινοβουλίων έτσι και οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λαμβάνουν αποζημιώσεις για την κάλυψη εξόδων που αντιμετωπίζουν κατά την εκτέλεση των κοινοβουλευτικών τους καθηκόντων. Συνολικά λοιπόν 11.123 ευρώ.

Εκτός αυτού, οι Ευρωπαίοι βουλευτές έχουν στη διάθεσή τους 21.209 ευρώ κάθε μήνα για τις αμοιβές συνεργατών τους στις Βρυξέλλες, στο Στρασβούργο. Σε ό,τι αφορά στις προσλήψεις προσωπικού από τους ευρωβουλευτές υπάρχει ένας κανόνας: δεν επιτρέπονται στενοί συγγενείς.

Επιπρόσθετα, ο κάθε ευρωβουλευτής δικαιούται το ποσόν των 304 ευρώ για κάθε ημέρα που καταχωρίζεται στον κατάλογο των συμμετεχόντων στις συνεδριάσεις των Βρυξελλών ή του Στρασβούργου.

Επιπλέον, λαμβάνει επίδομα κατοικίας ύψους 15% επί του βασικού του μισθού, δηλαδή 1.193,53 ευρώ μηνιαίως, για τον χώρο διαμονής του.

Κάθε ευρωβουλευτής λαμβάνει επίσης 607 ευρώ μηνιαίως για αποζημίωση δαπανών, καθώς επίσης επίδομα τέκνων ύψους 300 ευρώ για κάθε παιδί.

Για τους ευρωβουλευτές προβλέπονται επίσης έξοδα ταξιδιού σε θέση Business Class όταν ταξιδεύουν αεροπορικώς και έξοδα διαμονής. Όσοι ταξιδεύουν σιδηροδρομικώς έχουν εισιτήριο πρώτης θέσης.

Ιατρικά έξοδα, άδειες, συνταξιοδότηση

 

Οι βουλευτές δικαιούνται επιστροφή των δύο τρίτων των ιατρικών τους εξόδων. Εκτός από την αναλογία της επιστροφής, οι αναλυτικοί κανόνες και οι διαδικασίες αυτού του συστήματος είναι οι ίδιοι με αυτούς που καλύπτουν τους μόνιμους υπαλλήλους της ΕΕ. Η ετήσια άδεια των ευρωβουλευτών είναι μεγαλύτερη των δέκα εβδομάδων, ενώ το αίτημα ενός κόμματος τον Ιούνιο του 2013, το οποίο πρότεινε τη μείωση της άδειας, απορρίφθηκε με 508 ψήφους κατά.

Όπως συνηθίζεται και σε πολλά εθνικά κοινοβούλια, το Ευρωκοινοβούλιο παρέχει γραφεία στους ευρωβουλευτές τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στο Στρασβούργο. Οι νομοθέτες έχουν επίσης πρόσβαση στα επίσημα οχήματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τις επίσημες υποχρεώσεις τους όταν είναι σε κάποια από τις δύο πόλεις.

Οι ευρωβουλευτές έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης στα 64 έτη. Η σύνταξή τους ανέρχεται στο 3,5% επί του μισθού για κάθε πλήρες έτος άσκησης των καθηκόντων τους και δεν μπορεί να υπερβαίνει συνολικά το 70%. Το κόστος των συντάξεων καλύπτεται από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εν ολίγοις ο βασικός μισθός μετά τους φόρους είναι 6.824.85, για έξοδα: 4.299, για κόστος προσωπικού: 21.209, για επίδομα κατοικίας: 1.193,53, για αποζημίωση δαπανών: 607, επίδομα τέκνων: 300 για κάθε παιδί, συμμετοχές σε συνεδριάσεις: 6.000. Το σύνολο μηνιαίως βγαίνει στις €40.432. Αν αφαιρεθεί το ποσό των €21.109 που είναι για βοηθούς και συνεργάτες, τότε στην πενταετία οι απολαβές φθάνουν κοντά στο €1,3 εκατ.

Πρέπει να δηλώνουν τα δώρα που παίρνουν

 

Ο Κώδικας Δεοντολογίας ορίζει τις συγκρούσεις συμφερόντων και τον τρόπο με τον οποίο αυτές πρέπει να αντιμετωπίζονται από τους βουλευτές και περιλαμβάνει κανόνες, για παράδειγμα, σχετικά με τα επίσημα δώρα προς τους βουλευτές και με τις επαγγελματικές δραστηριότητες των πρώην βουλευτών. Ο Κώδικας Δεοντολογίας υποχρεώνει επίσης τους βουλευτές να υποβάλλουν λεπτομερή δήλωση των οικονομικών τους συμφερόντων.

Οι βουλευτές υποχρεούνται, επίσης, να δηλώνουν τη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τρίτους, εάν η επιστροφή των εξόδων τους, ταξιδίου, διαμονής ή παραμονής, ή η απευθείας καταβολή αυτών των εξόδων καλύπτεται από τρίτους. Οι βουλευτές οφείλουν, επίσης, να δηλώνουν τα δώρα που έλαβαν κατά την εκπροσώπηση του Κοινοβουλίου με την επίσημη ιδιότητά τους, υπό τους όρους που περιγράφονται στα μέτρα εφαρμογής του Κώδικα Δεοντολογίας. Τα εν λόγω δώρα καταγράφονται στο μητρώο δώρων.

Με πληροφορίες από Φιλελεύθερος

Πολιτική
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Συνωμοσιολογία το «μπάζωμα», λέει ο Τριαντόπουλος και εξηγεί ότι οι ενέργειες καθορίστηκαν από το Ειδικό Σχέδιο Ανθρώπινων Απωλειών

Πολιτική / Τέμπη: Συνωμοσιολογία το «μπάζωμα», λέει ο Τριαντόπουλος και εξηγεί ότι οι ενέργειες καθορίστηκαν από το Ειδικό Σχέδιο Ανθρώπινων Απωλειών

Δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα ισχυρισμοί που αναφέρονται στη διαμόρφωση του χώρου στα Τέμπη, δήλωσε ο Χρήστος Τριαντόπουλος
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Και ποιος ξερει τι κανουν? τι νομοθετουν? τι γραφουν? Κανεις, Ενα μεγαλο γκαλοπ για τις εθνικες εκλογες ειναι, που πανε διαφορα σελεμπριτι και δευτεροτριτοι βουλευτες και μαζευουν ΠΟΛΛΑ λεφτα για παρτι τους και για τους φιλους τους για μια πενταετια ξυσιμο και business class ειστηρια, οχι ασχημα για τη Ραλια τον Γεωργουλη και τους σχεδον αλλους 200ους που εχουν περασει εκει απο το 1980