Ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε και τραυμάτισε ανήλικους, ασυνόδευτους πρόσφυγες της Δομής Επείγουσας Φιλοξενίας, στην Κόνιτσα των Ιωαννίνων.

 

Η ρατσιστική επίθεση σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή αλλά οι λεπτομέρειες τις επίθεσης έγιναν μόλις σήμερα γνωστές. 

 

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι άγνωστοι επιτέθηκαν στα προσφυγόπουλα κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων στις οποίες συμμετείχαν τα φιλοξενούμενα παιδιά της Δομής, τραυματίζοντας κάποια από αυτά.

 

Μάλιστα ένας ανήλικος πρόσφυγας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με κάταγμα στο χέρι.

 

Πρόσφυγες φιλοξενούνται στην Κόνιτσα από το 2008, όταν η περιοχή υποδέχθηκε για πρώτη φορά ανήλικους πρόσφυγες.

 

Το 2016 έγινε η πρώτη πόλη στην περιοχή της Ηπείρου που φιλοξένησε επί δύο και πλέον χρόνια οικογένειες από τη Συρία, το Ιράκ και άλλες εμπόλεμες ζώνες.

 

Από τον περασμένο Νοέμβριο, ανήλικοι, ασυνόδευτοι πρόσφυγες μένουν στη Δομή Επείγουσας Φιλοξενίας της ΑΡΣΙΣ με την υποστήριξη του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου.

 

Τα προσφυγόπουλα παρακολουθούν μαθήματα σε σχολεία της περιοχής, συμμετέχουν ενεργά σε δραστηριότητες και φιλοξενούνται στο δημοτικό γυμναστήριο.

 

«Καταδικάζουμε κάθε ρατσιστική και μισαλλόδοξη συμπεριφορά απέναντι στους αλλοδαπούς, δικαιούχους διεθνούς προστασίας που καταφεύγουν στη χώρα μας και μάλιστα τους πλέον ευάλωτους και αδύναμους όπως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Άρσις.

 

«Καλούμε την τοπική κοινωνία να απομονώσει τέτοιου είδους συμπεριφορές και να συνεχίσει να στέκεται αρωγός στις δράσεις για τη φροντίδα και προστασία των ασυνόδευτων προσφύγων».