Ο Καναδάς έγινε η δεύτερη χώρα στον κόσμο που αποποινικοποιεί πλήρως την κάνναβη

Ο Καναδάς έγινε η δεύτερη χώρα στον κόσμο που αποποινικοποιεί πλήρως την κάνναβη Facebook Twitter
4

Ο Καναδάς έγινε η δεύτερη χώρα στον κόσμο, μετά την Ουρουγουάη, που νομιμοποιεί την κατοχή και τη χρήση κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς.


Η αγορά της κάνναβης άνοιξε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, ενώ στάλθηκαν πληροφορίες σε 15 εκατομμύρια νοικοκυριά σχετικά με τις νέες διατάξεις και εκστρατείες ευαισθητοποίησης.

Όπως επισημαίνει το BBC ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ετοιμότητα των αστυνομικών αρχών να αντιμετωπίσουν περιστατικά οδήγησης υπό την επήρεια κάνναβης καθώς και την αξιοπιστία των σχετικών μεθόδων ελέγχου. 

Η χώρα προετοιμάζεται εδώ και μήνες για το τέλος της απαγόρευσης. Κάθε επαρχία ορίζει πολλές από τις λεπτομέρειες σχετικά με το πού μπορεί κάποιος να αγοράζει και να κάνει χρήση κάνναβης, στην επικράτειά της.

Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει ένα συνονθύλευμα νομοθεσίας σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς οι τοπικές αρχές επιλέγουν ένα περισσότερο ή λιγότερο περιοριστικό πλαίσιο για την πώληση και τη χρήση.

Καταστήματα στην επαρχία Newfoundland, την ανατολικότερη του Καναδά, άνοιξαν τις πόρτες τους τα μεσάνυχτα για τις πρώτες νόμιμες πωλήσεις κάνναβης στη χώρα.

Η νομιμοποίηση αποτελούσε προεκλογική εξαγγελία του πρωθυπουργού της χώρας, Τζάστον Τρουντό. Ο ίδιος έχει τονίσει πως οι νόμοι ποινικοποίησης της μαριχουάνας ήταν αναποτελεσματικοί, δεδομένου ότι οι Καναδοί εξακολουθούν να είναι μεταξύ των φανατικότερων χρηστών κάνναβης.

Ο Τρουντό έχει υποστηρίξει πως η νέα νομοθεσία έχει ως βασικό στόχο να κρατήσει τους ανήλικους μακριά από τα ναρκωτικά και να εμποδίσει τους εγκληματίες να κερδίζουν από το παραεμπόριο.

Η κυβέρνηση προβλέπει επίσης ότι θα συγκεντρώσει 400 εκατομμύρια δολάρια σε ένα έτος, από τη φορολόγηση της μαριχουάνας.

Σημειώνεται πως η κατοχή κάνναβης ποινικοποιήθηκε στον Καναδά το 1923, αλλά η χρήση της για ιατρικούς σκοπούς είναι νόμιμη από το 2001.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, οι ενήλικες θα μπορούν να αγοράζουν λάδι κάνναβης, σπόρους, δενδρύλλια και αποξηραμένη κάνναβη από αδειοδοτημένους παραγωγούς και εμπόρους, καθώς και να έχουν στην κατοχή τους έως και 30 γραμμάρια κάνναβης δημοσίως.

Τα βρώσιμα προϊόντα ή φαγητά με κάνναβη δεν θα είναι άμεσα διαθέσιμα για αγορά, αλλά θα είναι εντός ενός έτους από την έναρξη ισχύος του νόμου. Στόχος είναι να δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση να καθορίσει ειδικούς κανόνες ειδικά για τα προϊόντα αυτά.

Παράλληλα, θα είναι παράνομο να έχει κάποιος στην κατοχή του σε δημόσιους χώρους περισσότερα από 30 γραμμάρια, να καλλιεργεί περισσότερα από τέσσερα δενδρύλλια ανά σπίτι και να αγοράζει από έναν έμπορο χωρίς άδεια.

Οι κυρώσεις για ορισμένες παραβάσεις είναι πολύ αυστηρές. Για παράδειγμα, η πώληση σε ανηλίκους τιμωρείται με φυλάκιση έως και 14 έτη.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM
Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

3 σχόλια