Ο Καναδάς έγινε η δεύτερη χώρα στον κόσμο που αποποινικοποιεί πλήρως την κάνναβη

Ο Καναδάς έγινε η δεύτερη χώρα στον κόσμο που αποποινικοποιεί πλήρως την κάνναβη Facebook Twitter
4

Ο Καναδάς έγινε η δεύτερη χώρα στον κόσμο, μετά την Ουρουγουάη, που νομιμοποιεί την κατοχή και τη χρήση κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς.


Η αγορά της κάνναβης άνοιξε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, ενώ στάλθηκαν πληροφορίες σε 15 εκατομμύρια νοικοκυριά σχετικά με τις νέες διατάξεις και εκστρατείες ευαισθητοποίησης.

Όπως επισημαίνει το BBC ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ετοιμότητα των αστυνομικών αρχών να αντιμετωπίσουν περιστατικά οδήγησης υπό την επήρεια κάνναβης καθώς και την αξιοπιστία των σχετικών μεθόδων ελέγχου. 

Η χώρα προετοιμάζεται εδώ και μήνες για το τέλος της απαγόρευσης. Κάθε επαρχία ορίζει πολλές από τις λεπτομέρειες σχετικά με το πού μπορεί κάποιος να αγοράζει και να κάνει χρήση κάνναβης, στην επικράτειά της.

Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει ένα συνονθύλευμα νομοθεσίας σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς οι τοπικές αρχές επιλέγουν ένα περισσότερο ή λιγότερο περιοριστικό πλαίσιο για την πώληση και τη χρήση.

Καταστήματα στην επαρχία Newfoundland, την ανατολικότερη του Καναδά, άνοιξαν τις πόρτες τους τα μεσάνυχτα για τις πρώτες νόμιμες πωλήσεις κάνναβης στη χώρα.

Η νομιμοποίηση αποτελούσε προεκλογική εξαγγελία του πρωθυπουργού της χώρας, Τζάστον Τρουντό. Ο ίδιος έχει τονίσει πως οι νόμοι ποινικοποίησης της μαριχουάνας ήταν αναποτελεσματικοί, δεδομένου ότι οι Καναδοί εξακολουθούν να είναι μεταξύ των φανατικότερων χρηστών κάνναβης.

Ο Τρουντό έχει υποστηρίξει πως η νέα νομοθεσία έχει ως βασικό στόχο να κρατήσει τους ανήλικους μακριά από τα ναρκωτικά και να εμποδίσει τους εγκληματίες να κερδίζουν από το παραεμπόριο.

Η κυβέρνηση προβλέπει επίσης ότι θα συγκεντρώσει 400 εκατομμύρια δολάρια σε ένα έτος, από τη φορολόγηση της μαριχουάνας.

Σημειώνεται πως η κατοχή κάνναβης ποινικοποιήθηκε στον Καναδά το 1923, αλλά η χρήση της για ιατρικούς σκοπούς είναι νόμιμη από το 2001.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, οι ενήλικες θα μπορούν να αγοράζουν λάδι κάνναβης, σπόρους, δενδρύλλια και αποξηραμένη κάνναβη από αδειοδοτημένους παραγωγούς και εμπόρους, καθώς και να έχουν στην κατοχή τους έως και 30 γραμμάρια κάνναβης δημοσίως.

Τα βρώσιμα προϊόντα ή φαγητά με κάνναβη δεν θα είναι άμεσα διαθέσιμα για αγορά, αλλά θα είναι εντός ενός έτους από την έναρξη ισχύος του νόμου. Στόχος είναι να δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση να καθορίσει ειδικούς κανόνες ειδικά για τα προϊόντα αυτά.

Παράλληλα, θα είναι παράνομο να έχει κάποιος στην κατοχή του σε δημόσιους χώρους περισσότερα από 30 γραμμάρια, να καλλιεργεί περισσότερα από τέσσερα δενδρύλλια ανά σπίτι και να αγοράζει από έναν έμπορο χωρίς άδεια.

Οι κυρώσεις για ορισμένες παραβάσεις είναι πολύ αυστηρές. Για παράδειγμα, η πώληση σε ανηλίκους τιμωρείται με φυλάκιση έως και 14 έτη.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να στείλει τις ένοπλες δυνάμεις στη Μινεσότα

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να στείλει στρατό στη Μινεσότα - «Θα θέσω σε εφαρμογή τον Νόμο περί Εξέγερσης»

Στόχος του Αμερικανού προέδρου είναι η καταστολή των διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό μίας γυναίκας από πράκτορα της Υπηρεσίας Μετανάστευσης (ICE)
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΝΕΚΡΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΣΟΡΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ

Διεθνή / Ιράν: Βίντεο αποτυπώνει «τη σφαγή των Ιρανών διαδηλωτών» - Ακολουθούν σκληρές εικόνες

Ο φωτορεπόρτερ, Afshin Ismaeli, ανήρτησε το βίντεο στο Instagram και γράφει για τις ανεπίσημες πληροφορίες που αφορούν τον πραγματικό αριθμό των νεκρών ο οποίος μπορεί να ξεπερνά τις 12.000
THE LIFO TEAM
Γιατί θέλει ο Τραμπ τη Γροιλανδία και τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για το ΝΑΤΟ;

Διεθνή / Γιατί θέλει ο Τραμπ τη Γροιλανδία και τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για το ΝΑΤΟ;

Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει έτοιμος να «πάρει» τη Γροιλανδία με κάθε τρόπο, επαναφέροντας ένα σενάριο που φέρνει σε ανοιχτή σύγκρουση τις ΗΠΑ με τη Δανία και δοκιμάζει τα όρια της συνοχής του ΝΑΤΟ στην Αρκτική
THE LIFO TEAM
ΓΑΖΑ ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ ΜΕΙΩΣΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Διεθνή / «Αναπαραγωγική βία» στη Γάζα: Πτώση 41% στις γεννήσεις σε σχέση με το 2022, σύμφωνα με εκθέσεις

Οι συντάκτες υποστηρίζουν ότι η εικόνα που προκύπτει από τις γεννήσεις, τις αποβολές και την κατάρρευση της μαιευτικής φροντίδας καλύπτει τις προϋποθέσεις της Σύμβασης για τη Γενοκτονία
THE LIFO TEAM

σχόλια

3 σχόλια