Απεργία την Πρωτομαγιά

Το λάδι καρύδας είναι «καθαρό δηλητήριο» για τον οργανισμό, προειδοποιεί καθηγήτρια του Χάρβαρντ

Το λάδι καρύδας είναι «καθαρό δηλητήριο» για τον οργανισμό, προειδοποιεί καθηγήτρια του Χάρβαρντ Facebook Twitter
EPA
1

Αρκετές αλυσίδες τροφίμων και ιστοσελίδες υγείας παρουσιάζουν το λάδι καρύδας ως την πανάκεια για μία σειρά προβλημάτων - από την παχυσαρκία έως τα υγιή μαλλιά και τις αιμορροΐδες. 

Μία καθηγήτρια επιδημιολογίας του Χάρβαρντ όμως, η Κάριν Μίκελς, απορρίπτει αυτούς τους ισχυρισμούς, προειδοποιώντας ότι το λάδι καρύδας κάνει τόσο καλό στον οργανισμό «όσο και το καθαρό δηλητήριο». 

Στη διάλεξή της με θέμα τα ευρέως διαδεδομένα διατροφικά λάθη, η Μίκελς ανέλυσε τις θέσεις της στο πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, όπου διατηρεί μία δεύτερη θέση ως επικεφαλής του Ινστιτούτου Πρόληψης και Ογκολογικής Επιδημιολογίας. 

  

Όπως προειδοποιεί η καθηγήτρια, η υψηλή συγκέντρωση κορεσμένων λιπαρών στο λάδι καρύδας, αυξάνει την «κακή χοληστερίνη» και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. 

Το λάδι καρύδας αποτελείται από κορεσμένα λιπαρά σε ποσοστό άνω του 80% - σχεδόν το διπλάσιο ποσοστό από αυτό στο χοιρινό λίπος. 

Το βίντεο που αναρτήθηκε στο Youtube έχει ήδη γίνει viral με περισσότερα από ένα εκατομμύριο θεάσεις.

Πέρυσι, η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση δημοσιοποίησε έκθεσή με τα ανησυχητικά δεδομένα για την εσφαλμένη αντίληψη που έχουν οι πολίτες για το λάδι καρύδας. 

Σύμφωνα με την Ένωση, το 37% των διατροφολόγων περιλαμβάνουν στα προτεινόμενα προγράμματά τους το λάδι καρύδας και πάνω από το 75% των πολιτών θεωρούν «υγιεινό» το εν λόγω προϊόν. 

Οι ερευνητές απέδωσαν τη μαζική παρανόηση στη διαφημιστική καμπάνια τέτοιων σκευασμάτων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, και την προώθησή του από δημοφιλείς ηθοποιούς όπως η Γκουίνεθ Πάλτροου.

«Συνιστούμε τους πολίτες να μην χρησιμοποιούν το λάδι καρύδας, λόγω του υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου που συνδέεται με την κατανάλωσή του», σημειώναν στην έκθεση τους οι ειδικοί, ενώνοντας τη φωνή τους με πολλά ακόμη επιστημονικά ιδρύματα, που τονίζουν ότι δεν υπάρχουν κλινικά δεδομένα που να επιβεβαιώνουν τις δήθεν θαυματουργές ιδιότητες του λαδιού. 

Με πληροφορίες από Guardian

1

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

1 σχόλια