Δημοσκόπηση ΠΓΔΜ: Προβάδισμα 8,2% στο ΟΧΙ για τη συμφωνία των Πρεσπών

Δημοσκόπηση ΠΓΔΜ: Προβάδισμα 8,2% στο ΟΧΙ για τη συμφωνία των Πρεσπών Facebook Twitter
EUROKINISSI
5

Αρνητικά αντιμετωπίζει τη συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα η πλειοψηφία των Σκοπιανών, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση στην ΠΓΔΜ. 

Στην πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση για το δημοψήφισμα στα Σκόπια, το 54,1% εμφανίζεται αντίθετο με τη συμφωνία που υπέγραψαν Τσίπρας και Ζάεφ ενώ το 45,9% τάσσεται υπέρ της προτεινόμενης λύσης. 

Σε ό,τι αφορά την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος των Σκοπίων, οι σκοπιανοί σλαβικής καταγωγής δηλώνουν αντίθετοι σε ποσοστό 74,5%, ενώ μόλις ένας στους τέσσερις είναι θετικός (25,5%).

Στον αντίποδα, οι Αλβανοί πολίτες των Σκοπίων που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν καλή τη συμφωνία των Πρεσπών σε ποσοστό 94,7%.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, οι πολίτες αλβανικής καταγωγής αποτελούν το 25% του πληθυσμού της ΠΓΔΜ.

Διεθνή
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Μα αφού υποτίθεται ότι τους τα δώσαμε όλα, ότι τα ξεπουλήσαμε όλα, ότι μας ταπείνωσαν όσο ποτέ άλλος κανείς, τι άλλο θέλουν δηλαδή από εμάς για να είναι ευχαριστημένοι; Η μήπως οι δικοί μας έμποροι του πατριωτισμού δεν έχουν και τόσο δίκιο σε όσα υποστηρίζουν και πρόκειται στην πραγματικότητα για μια μάλλον έντιμη συμφωνία (με βάση τους συσχετισμούς δυνάμεων που έχουν διαμορφωθεί), με αμοιβαίες δυσάρεστες παραχωρήσεις τις οποίες εκμεταλλεύονται οι πατριδοκάπηλοι των δύο πλευρών για να "ανάψουν" την ευαισθησία των συμπολιτών τους;
Προφανώς και οι Σκοπιανοί έχουν κάθε συμφέρον να ψηφίσουν όχι στη συμφωνία. Έχουν ήδη προσκληθεί από τον Τσίπρα και τον Πάνο και θα μπουν στο ΝΑΤΟ, ο κόσμος να χαλάσει. Το ερώτημα είναι αν θα δεχτούν αν μπουν ως Βόρεια Μακεδονία, αν υπερψηφίσουν τη συμφωνία, ή ως ΠΓΔΜ, εάν την καταψηφίσουν.
Αντιθέτως, δεν έχουν ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ συμφέρον να καταψηφίσουν την συμφωνία. Ακόμα και να τηρηθεί το "Βόρεια" στο όνομα (το οποίο -θα με θυμηθείτε- θα το ξεχνάνε κάθε λίγο και λιγάκι, ειδικά αν έρθει ξανά η αντιπολίτευση στα πράματα), τους δίνει το δικαίωμα να επικαλούνται πια το ανύπαρκτο, δηλ το "Μακεδονας" ως ξεχωριστή εθνική οντότητα. Όπως περίπου οι Νοτιο-κορεάτες είναι ΚΟΡΕΑΤΕΣ, αλλά πολύ καλύτερα, καθότι σε εθνικό επίπεδο ΔΕΝ θα υπάρχει κάποιος άλλος που να αυτοπροσδιορίζεται εθνικά σαν Μακεδόνας, ούτε Νότιο- ούτε Ανατολικό-, ούτε Ελληνο- ουτε δεν ξέρω εγώ τι άλλο.Κατ' εμέ θα είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ αυτοκαταστροφικοί (και κάτι... άλλο) αν ψηφίσουν "ΟΧΙ".