O άνθρωπος που σταμάτησε να τρώει

O άνθρωπος που σταμάτησε να τρώει Facebook Twitter
39

Ο Rob ισχυρίζεται στο Vice ότι ο άνθρωπος δεν χρειάζεται λαχανικά και φρούτα ή κρέας – χρειάζεται βιταμίνες, ανόργανα άλατα, και μακροθρεπτικά όπως απαραίτητα αμινοξέα, υδατάνθρακες και λίπος. Αυτά αναλύονται σε ουσίες: για παράδειγμα, για λίπος χρησιμοποιεί ελαιόλαδο μαζί με ιχθυέλαιο. Για τους υδατάνθρακες χρησιμοποιεί ολιγοσακχαρίτες, που είναι σαν τη ζάχαρη, αλλά με διαφορετικό μόριο, έτσι μεταβολίζεται σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το αναλυτικό μίγμα του ποτού, που μοιάζει σε όψη με γάλα, περιέχει περίπου 40 διαφορετικές ουσίες και η αιτιολογία, δοσολογία και τα επιχειρήματα αναλύονται από τον ίδιο στο blog του.

 

O άνθρωπος που σταμάτησε να τρώει Facebook Twitter
Και ποιά είναι τα πλεονεκτήματα;

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πάρα πολλά. Τρέφεται ισορροπημένα λαμβάνοντας λίγες θερμίδες και αποφεύγοντας όλα τα πρόσθετα που υπάρχουν στα επεξεργασμένα προϊόντα. Γλιτώνει χρόνο, ψώνια, πλύσιμο πιάτων. Έχει χαμηλούς λογαριασμούς νερού και ηλεκτρισμού. Νιώθει πιο ενεργητικός. Ισχυρίζεται ότι έχουν επουλωθεί σημάδια στο δέρμα του που είχε για χρόνια και ότι ο κόσμος τον περνάει για νεότερο. Για να αποδείξει τα λεγόμενά του, έχει δημοσιοποιήσει τις εξετάσεις αίματος που έχει κάνει.

O άνθρωπος που σταμάτησε να τρώει Facebook Twitter
O άνθρωπος που σταμάτησε να τρώει Facebook Twitter

 

Τα αρνητικά της υπόθεσης

Το μίγμα χαλάει γρήγορα, οπότε πρέπει να φτιάχνει καινούριο κάθε μέρα. Ότι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός με τις δοσολογίες. Θα έλεγε κανείς ότι η γεύση θα ήταν ένα πρόβλημα, ή ότι πρέπει να τρώει κάθε μέρα το ίδιο, αλλά όπως ισχυρίζεται σε συνέντευξη που έχει δώσει στο Vice, δεν είναι άνθρωπος που τον απασχολεί κάτι τέτοιο, αφού όταν χρειαστεί να φάει κανονικό φαγητό έξω, θα το φάει. Και το πιο παράδοξο, ότι η γεύση του φαίνεται απολύτως ευχάριστη, προς την περιοχή της γλυκιάς γεύσης.

Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις με πολλούς επικριτές, περίεργους και σχετικούς επιστήμονες, όπως ήταν αναμενόμενο. Ο ίδιος λέει ότι εκτιμά την κριτική, όταν γίνεται επί της ουσίας: το ανθρώπινο σώμα είναι πολύ περίπλοκη μηχανή. Αν και έχει αναλυθεί το τι χρειάζεται για να ζήσει, δεν είναι σίγουρο ότι έχει βρεθεί ο μηχανισμός σε βάθος, και οι λεπτομέρειες στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να σκοτώνουν. Αυτό που δεν αντέχει είναι τα σχόλια του στυλ «είναι τρελός, δε μπορείς να πας ενάντια στη φύση» ή «πιες το γαλατάκι σου, εγώ θα φάω μπριζόλα».

Είναι τρελός; Αν ξεπεράσουμε το σοκ του καινούριου και την πλήρη ρήξη με το τι ξέρουμε για την τροφή, οι ισχυρισμοί του δεν μπορούν να απορριφθούν από μη-ειδικούς. Αν έχει δίκιο ίσως βρίσκεται κοντά σε μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να σώσει ζωές.

O άνθρωπος που σταμάτησε να τρώει Facebook Twitter
Με τα δικά του λόγια: δύο μήνες μετά

"Αυτό τον τελευταίο μήνα 92% των γευμάτων μου ήταν Soylent. Δεν έχω εγκαταλείψει εντελώς τα τρόφιμα, ούτε και θέλω. Μερικές φορές θέλω να φάω ένα ωραίο πρωινό, ή χρειάζεται να φάω μεσημεριανό έξω, και τα Σαββατοκύριακα μου αρέσει να τρώω έξω με φίλους. Η κατανάλωση συμβατικών τροφίμων είναι μια διασκεδαστική δραστηριότητα αναψυχής, αλλά όταν έρχεται η Δευτέρα συνήθως έχω μια έντονη λαχτάρα για ένα μεγάλο ποτήρι Soylent. Στην πραγματικότητα, με τα χρήματα που λόγω του Soylent μπορώ να αποταμιεύω, έχω την ελευθερία να τρώω καλά όταν βγαίνω έξω. Δεν εγκατέλειψα το φαγητό, γλίτωσα από το κακό φαγητό. Για μένα καινοτομία είναι τόσο η αφαίρεση των περιττών, όσο και η προσθήκη νέων στοιχείων που είναι χρήσιμα.

Όπως το email δεν καταργεί το λόγο, έτσι και το Soylent δεν καταργεί την τροφή. Το θέμα είναι να υπάρχει άλλη μια επιλογή. Ίσως να μην αποτελεί την ιδανική διατροφή, αλλά είμαι αρκετά σίγουρος ότι είναι πιο υγιεινή από οποιαδήποτε εύκολη δίαιτα, και πιο εύκολη από οποιαδήποτε υγιεινή διατροφή. Είμαι πολύ συγκινημένος που τόσοι πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για το αν παίρνω τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Κανείς δεν φάνηκε να ανησυχεί για μένα, όταν ζούσα με μπουρίτος και πίτσες και στην πραγματικότητα είχα έλλειψη πολλών απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Το σώμα είναι αρκετά ανθεκτικό. Αν μπορείς να επιβιώσεις με αυτά που τρώνε οι περισσότεροι Αμερικανοί και Σομαλοί, τότε σίγουρα επιβιώνεις και με το Soylent. Πλέον δεν επιβιώνω, απλά: ευημερώ".

 

O άνθρωπος που σταμάτησε να τρώει Facebook Twitter

Γεύση
39

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

σχόλια

20 σχόλια
-Καλημέρα, είπε ο μικρός πρίγκιπας.-Καλημέρα, είπε ο έμπορος.Ο έμπορος αυτός πουλούσε κάτι χάπια που σταματούσαν τη δίψα. Χρειάζεται να πάρεις ένα μόνο χάπι τη βδομάδα και δεν θα αισθάνεσαι πια την ανάγκη να πιεις νερό.-Και γιατί τα πουλάς; ρώτησε ο μικρός πρίγκιπας.-Γιατί μ’ αυτά κερδίζεις πολύ χρόνο, είπε ο έμπορος. Έχουν γίνει υπολογισμοί από ειδικούς. Μ’ αυτά τα χάπια εξοικονομάς πενήντα τρία λεπτά τη βδομάδα.-Και γω τι θα τα κάνω αυτά τα πενήντα τρία λεπτά;-Θα τα κάνεις ό,τι θέλεις…“Εγώ”, είπε μέσα του ο μικρός πρίγκιπας, “αν είχα να ξοδέψω πενήντα τρία λεπτά, όπως τα ήθελα, θα πήγαινα με την άνεσή μου σε μια πηγή με δροσερό νερό”.
Σωστο το lifo!! σου λεει, ε αφου δουλειες δεν εχετε, φραγκα δεν εχετε, να παρτε και στη μαπα το αρθρο που τα λεει και ωραια και συμφερει και εληξε το θεμα, αντε τωρα μου θελετε και φαι... κακομαθημενα!
Χρονια το λέω ότι θα ήθελα να τρέφομαι με καψουλες και να τρώω φαγητό μόνο για απόλαυση. Αυτή η καθημερινή έννοια του τι θα φάμε σήμερα με έχει κουράσει πια! Μακάρι να συνεχίσει καλα και να μην πάθει τίποτα ο οργανισμός του!
Ένα σχόλιο μόνο για τη χρονική σειρά. Δεν περίμενε ο κόσμος τον τυπά να έρθει να τον σώσει. Έχει σωθεί ήδη από τέτοια παρασκευάσματα, ώστε να μπορέσει αυτός να αφήσει πίσω του τα χάμπουργκερ και τις πίτσες ...
Όχι, είναι ξεκάθαρο. Δεν μιλάμε μόνο για την τεχνητή εντερική και παρεντερική διατροφή, αλλά και για τα τόσα βιταμινούχα πολυσκευάσματα των φαρμακείων και τα ένα σωρό παρασκευάσματα ( όχι, κατ' ανάγκην ασφαλή ), που κυκλοφορούν στα διάφορα γυμναστήρια . Και ακριβώς επειδή το ζήτημα δεν είναι καθόλου καινούριο, μου έκανε εντύπωση που τον έκαναν θέμα. Αν δεις και παρακάτω ένα σχόλιο που λέει πως ο Rhinehart έχει αρχίσει και τη διανομή σε κόσμο, γίνεται εμφανές πως μάλλον πρόκειται για εμπορικό κόλπο.
Το δικό του παρασκεύασμα δεν ξέρω αν είναι κατάλληλο, όμως το ζήτημα δεν είναι αυτό, καθώς και να μην είναι αυτό θα εξελιχθεί και θα πάρει τελειότερη μορφή. Το ζήτημα είναι σε τι ατραπούς μπορεί να βρεθεί ο άνθρωπος μετά από μια τέτοια κοσμογονική αλλαγή, όχι από οργανική άποψη, αλλά και η ίδια η φύση. Η σημασία του φαγητού στην κοινωνική ζωή δεν είναι δα και ακρογωνιαίος λίθος, μπορεί να αντικατασταθεί στα σίγουρα ποικιλοτρόπως. Εγώ πάντως δεν το κρύβω ότι είμαι αρκετά διχασμένος με αυτό. Από τη μία μερικές φορές την ώρα που τρώω κρέας, έρχονται στο νου μου εικόνες με περιεχόμενο: πώς το σφάξαν το ζωντανό, πώς το τεμαχίσε ύστερα ο κρεοπώλης με τον μπαλτά, πώς το ψήνουμε στα κάρβουνα ή πώς το τηγανίζουμε και νιώθω πως είμαι πρωτόγονος, και όσο μεγαλύτερη είναι η παρέα τόσο χειρότερα. Και από την άλλη έχω ανθρωποκεντρικές αντιλήψεις. Και επιπλέον πως ο άνθρωπος έχει και τον διάολο μέσα του και πρέπει να τον ευχαριστεί κι Αυτόν.
Πολυ ωραία μας τα λέει ο κύριος! αλλα καλυτερα να ξανασκευθει το ονομα του δημιουργήματος του. Ας ψαξει απο τι ηταν φτιαγμένο το Soylent Green στην ταινία του Fleischer!!!
είναι πολύ ενδιαφέρον που αρχίζω κι αισθάνομαι συντηρητική επειδή έχω μια προτίμηση στο να μασουλάω και να γεύομαι νόστιμο φαγητό, να κάνω σεξ με ολοζώντανο άνθρωπο και να ακουμπάω και να μυρίζω το χαρτί απ το βιβλίο μου.
Μετά από χιλιάδες χρόνια εξέλιξης, ένας τύπος που τρεφόταν με αυγά, πίτσες και burgers αποφάσισε πως τα δόντια χρειάζονται μόνο ως ντεκόρ προσώπου και τελικά δε χρειάζεται να ψάξει για σωστή διατροφή. Είναι καλύτερο να τρέφεται με ένα πολτό από τεχνητές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Δηλαδή κάτι παρόμοιο με αυτό που δίνουν τα νοσοκομεία στους ασθενείς σε καταστολή που δεν μπορούν να φάνε.Ενώ στο blog του λέει πως η τροφή μας εξαρτάται από παράλογους κανόνες παραγωγής και εμπορίου, του φαίνεται απολύτως λογικό να είναι πιο φτηνές οι τεχνητές βιταμίνες από τις κανονικές τροφές που τις περιέχουν στη φυσική τους εκδοχή. Τόσο λογικό μάλιστα που το προτιμά, άσε που τον χειροκροτούν ένα σορό σχολιαστές γιατί θα σώσει ζωές... Γροθιά στο κατεστημένο η διαβίωση με προϊόντα φαρμακευτικών. Ασε που δε φαίνεται να γνώρισε ποτέ την κοινωνικοποίηση, τη φροντίδα, την απόλαυση, την έμπνευση που μπορεί να προσφέρει το φαγητό.
Μετά από εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης, ένας τύπος που τρεφόταν με ρίζες και ωμό κρέας αποφάσισε να καλλιεργήσει και να μαγειρέψει την τροφή του! Τι βλασφημία! Πηγαίνοντας κόντρα στη φύση (γιατί πού συναντάς φωτιά στη φύση;;;) μας καταδίκασε σε πιο εύπεπτη τροφή και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής... Ντροπή του... Ασε που δε φαίνεται να γνώρισε ποτέ την κοινωνικοποίηση, τη φροντίδα, την απόλαυση, την έμπνευση που μπορεί να προσφέρει το ωμό κρέας.
Μετά από μία πρόσφατη ανάρτηση του ο τυπάς έχει βελτιώσει περαιτέρω το σκεύασμα και έχει αρχίσει δοκιμαστικά να το διανέμει ελεγχόμενα και σε άλλους. Είναι πολύ ενδιαφέρον κατ εμένα, ειδικά εφόσον πλέον ισχυρίζεται ότι το σκεύασμα είναι ανώτερο από την τροφή.
θα μου άρεσε το soylent να αντικαταστήσει το καθημερινό τζανκ φουντ, και να τρώω μια φορά την εβδομάδα ξερωγω ένα ποιοτικό γεύμα που το έχω μαγειρέψει μόνος μου, καθαρά για γευστική απόλαυση. Μην ξεχνάμε ότι δεν τρώμε πια μόνο για επιβίωση, το γεύμα έχει και κοινωνικό ρόλο.
Πάντως πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η μείωση της τροφής βοηθά τα τελομερή -τα ακρα των χρωμοσωμάτων που προστατεύουν τη χρήσιμη γενετική πληροφορία από τη φθορά- να αυξήσουν το μήκος τους ... τουτέστιν... λιγότερο φαϊ ίσον περισσότερα χρόνια, νεανικότερο δέρμα, λιγότερες πιθανότητες για καρκίνο κτλ. Σοβαρά μιλάω...