O άνθρωπος που σταμάτησε να τρώει

O άνθρωπος που σταμάτησε να τρώει Facebook Twitter
39

Ο Rob ισχυρίζεται στο Vice ότι ο άνθρωπος δεν χρειάζεται λαχανικά και φρούτα ή κρέας – χρειάζεται βιταμίνες, ανόργανα άλατα, και μακροθρεπτικά όπως απαραίτητα αμινοξέα, υδατάνθρακες και λίπος. Αυτά αναλύονται σε ουσίες: για παράδειγμα, για λίπος χρησιμοποιεί ελαιόλαδο μαζί με ιχθυέλαιο. Για τους υδατάνθρακες χρησιμοποιεί ολιγοσακχαρίτες, που είναι σαν τη ζάχαρη, αλλά με διαφορετικό μόριο, έτσι μεταβολίζεται σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το αναλυτικό μίγμα του ποτού, που μοιάζει σε όψη με γάλα, περιέχει περίπου 40 διαφορετικές ουσίες και η αιτιολογία, δοσολογία και τα επιχειρήματα αναλύονται από τον ίδιο στο blog του.

 

O άνθρωπος που σταμάτησε να τρώει Facebook Twitter

Και ποιά είναι τα πλεονεκτήματα;

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πάρα πολλά. Τρέφεται ισορροπημένα λαμβάνοντας λίγες θερμίδες και αποφεύγοντας όλα τα πρόσθετα που υπάρχουν στα επεξεργασμένα προϊόντα. Γλιτώνει χρόνο, ψώνια, πλύσιμο πιάτων. Έχει χαμηλούς λογαριασμούς νερού και ηλεκτρισμού. Νιώθει πιο ενεργητικός. Ισχυρίζεται ότι έχουν επουλωθεί σημάδια στο δέρμα του που είχε για χρόνια και ότι ο κόσμος τον περνάει για νεότερο. Για να αποδείξει τα λεγόμενά του, έχει δημοσιοποιήσει τις εξετάσεις αίματος που έχει κάνει.

O άνθρωπος που σταμάτησε να τρώει Facebook Twitter

O άνθρωπος που σταμάτησε να τρώει Facebook Twitter

 

Τα αρνητικά της υπόθεσης

Το μίγμα χαλάει γρήγορα, οπότε πρέπει να φτιάχνει καινούριο κάθε μέρα. Ότι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός με τις δοσολογίες. Θα έλεγε κανείς ότι η γεύση θα ήταν ένα πρόβλημα, ή ότι πρέπει να τρώει κάθε μέρα το ίδιο, αλλά όπως ισχυρίζεται σε συνέντευξη που έχει δώσει στο Vice, δεν είναι άνθρωπος που τον απασχολεί κάτι τέτοιο, αφού όταν χρειαστεί να φάει κανονικό φαγητό έξω, θα το φάει. Και το πιο παράδοξο, ότι η γεύση του φαίνεται απολύτως ευχάριστη, προς την περιοχή της γλυκιάς γεύσης.

Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις με πολλούς επικριτές, περίεργους και σχετικούς επιστήμονες, όπως ήταν αναμενόμενο. Ο ίδιος λέει ότι εκτιμά την κριτική, όταν γίνεται επί της ουσίας: το ανθρώπινο σώμα είναι πολύ περίπλοκη μηχανή. Αν και έχει αναλυθεί το τι χρειάζεται για να ζήσει, δεν είναι σίγουρο ότι έχει βρεθεί ο μηχανισμός σε βάθος, και οι λεπτομέρειες στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να σκοτώνουν. Αυτό που δεν αντέχει είναι τα σχόλια του στυλ «είναι τρελός, δε μπορείς να πας ενάντια στη φύση» ή «πιες το γαλατάκι σου, εγώ θα φάω μπριζόλα».

Είναι τρελός; Αν ξεπεράσουμε το σοκ του καινούριου και την πλήρη ρήξη με το τι ξέρουμε για την τροφή, οι ισχυρισμοί του δεν μπορούν να απορριφθούν από μη-ειδικούς. Αν έχει δίκιο ίσως βρίσκεται κοντά σε μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να σώσει ζωές.

O άνθρωπος που σταμάτησε να τρώει Facebook Twitter

Με τα δικά του λόγια: δύο μήνες μετά

"Αυτό τον τελευταίο μήνα 92% των γευμάτων μου ήταν Soylent. Δεν έχω εγκαταλείψει εντελώς τα τρόφιμα, ούτε και θέλω. Μερικές φορές θέλω να φάω ένα ωραίο πρωινό, ή χρειάζεται να φάω μεσημεριανό έξω, και τα Σαββατοκύριακα μου αρέσει να τρώω έξω με φίλους. Η κατανάλωση συμβατικών τροφίμων είναι μια διασκεδαστική δραστηριότητα αναψυχής, αλλά όταν έρχεται η Δευτέρα συνήθως έχω μια έντονη λαχτάρα για ένα μεγάλο ποτήρι Soylent. Στην πραγματικότητα, με τα χρήματα που λόγω του Soylent μπορώ να αποταμιεύω, έχω την ελευθερία να τρώω καλά όταν βγαίνω έξω. Δεν εγκατέλειψα το φαγητό, γλίτωσα από το κακό φαγητό. Για μένα καινοτομία είναι τόσο η αφαίρεση των περιττών, όσο και η προσθήκη νέων στοιχείων που είναι χρήσιμα.

Όπως το email δεν καταργεί το λόγο, έτσι και το Soylent δεν καταργεί την τροφή. Το θέμα είναι να υπάρχει άλλη μια επιλογή. Ίσως να μην αποτελεί την ιδανική διατροφή, αλλά είμαι αρκετά σίγουρος ότι είναι πιο υγιεινή από οποιαδήποτε εύκολη δίαιτα, και πιο εύκολη από οποιαδήποτε υγιεινή διατροφή. Είμαι πολύ συγκινημένος που τόσοι πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για το αν παίρνω τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Κανείς δεν φάνηκε να ανησυχεί για μένα, όταν ζούσα με μπουρίτος και πίτσες και στην πραγματικότητα είχα έλλειψη πολλών απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Το σώμα είναι αρκετά ανθεκτικό. Αν μπορείς να επιβιώσεις με αυτά που τρώνε οι περισσότεροι Αμερικανοί και Σομαλοί, τότε σίγουρα επιβιώνεις και με το Soylent. Πλέον δεν επιβιώνω, απλά: ευημερώ".

 

O άνθρωπος που σταμάτησε να τρώει Facebook Twitter

Γεύση
39

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Hoggies ή πώς μια παρέα το έβαλε σκοπό να αλλάξει όσα ξέραμε για τα ζεστά σάντουιτς στην Αθήνα

Γεύση / Hoggies: Το fun project μιας παρέας αλλάζει όσα ξέραμε για τα ζεστά σάντουιτς στην Αθήνα

Mια παρέα φίλων που την ενώνει το φαγητό ξεκίνησε να πειραματίζεται με συνταγές εμπνευσμένες από τις κουζίνες του κόσμου. Σημαντικό μέλος της, ο Νίκος Μαρόλης από το «Κρεοπωλείο ο Γιάννης» των Εξαρχείων, ο οποίος ανέλαβε να υλοποιήσει το μενού του πρότζεκτ. Τους γνωρίσαμε στο Athens Street Food Festival 2022, εκεί όπου παρουσίασαν για πρώτη φορά τη νόστιμη ιδέα τους, προσφέροντας ένα πλήρες, comfort και νόστιμο γεύμα, «το σάντουιτς όπως πραγματικά του αξίζει».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιατί όλοι μιλάνε για το Kitschen, το dim sum bar του Πειραιά;

Γεύση / Γιατί όλοι μιλάνε για το Kitschen, το dim sum bar του Πειραιά;

Σερβίροντας μικρά πιάτα και κλασικά κοκτέιλ με twists, έχοντας δημιουργήσει έναν χώρο με ζεστό και χαλαρό κλίμα, το μικρό σε τετραγωνικά, αλλά μεγάλο σε γεύση ασιατικό εστιατόριο του λιμανιού συζητιέται πολύ και δικαίως.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Lucinda

Γεύση / Lucinda: Η νέα πίτσα της Αθήνας έχει την υπογραφή τριών ηχηρών ονομάτων της γεύσης

Ο Δημοσθένης Κουβαράκης του Juicy Grill, o Αντώνης Δρακουλαράκος του Sushimou και ο Κυριάκος Λιοδάκης της Granello pizza αποφάσισαν να φτιάξουν ένα μαγαζί για να τρώνε επιτέλους καλή πίτσα στον Χολαργό. Για να είμαστε ακριβείς, ο Αντώνης Δρακουλαράκος ήταν εκείνος που επέμενε ότι δεν είχε βρει κάτι που να τον ικανοποιεί στη γειτονιά του και οδηγούσε μέχρι την Καισαριανή για βρει πίτσα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γκρανόλα: Ένα διατροφικό trend από τον 190 αιώνα

Γεύση / Γκρανόλα: Ένα διατροφικό trend από τον 19ο αιώνα

Το «εναλλακτικό» δημητριακό προέκυψε ως συμπλήρωμα εναλλακτικών θεραπειών που προσφέρονταν σε σπα της εποχής, συνδέθηκε με το κίνημα των χίπις τη δεκαετία του ’60, έφυγε από τη μόδα και επανήλθε πολλές φορές. Πρόσφατα δημιουργήθηκε μια λίστα αναμονής 17.000 ατόμων που ήθελαν να αγοράσουν μια συγκεκριμένη, ενώ πλέον υπάρχουν και ελληνικά brands που την προσφέρουν ποιοτική και σε πολλές γεύσεις.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πλάι: Στο Κουκάκι για μπίρα, Campari και τοστ με διπλό τυρί

Γεύση / Καφενείο ή μπαρ; Στο «Πλάι» στο Κουκάκι για μπίρα, Campari και τοστ με διπλό τυρί

Ο Γιώργος Σουμπάσης και η Μαρίνα Φαρασοπούλου του Morning bar έστησαν έναν χώρο λιτό που προσφέρει απλά ποτά, φρούτο με τυρί και τυλιχτό με ψάρι για μεζέ, μπουκέτα λουλούδια για να πάρουμε φεύγοντας. Άλλοι το λένε καφενείο και άλλοι μπαρ. Το νέο στέκι της Αθήνας δανείζεται στοιχεία από αυτά, αλλά δεν είναι τίποτα από τα δύο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ Deep dish pizza: Η ιστορία της και πού θα την απολαύσετε στην Αθήνα

Γεύση / Deep dish pizza: Η ιστορία της και πού θα την απολαύσετε στην Αθήνα

Με παχιά ζύμη, με ύψος και γεμίσεις, η πίτσα του Σικάγο που ζήλεψε το Ντιτρόιτ μπορεί να εξοργίσει τους Ναπολιτάνους με τον τρόπο που φτιάχνεται, ενώ είναι η ένοχη απόλαυση πολλών, ακόμα και στην Αθήνα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Στη Χαρά της Πατησίων για βουβαλίσιο καϊμάκι, Σικάγο και tutti frutti με φρουί γλασέ

Γεύση / Στη Χαρά της Πατησίων για βουβαλίσιο καϊμάκι, Σικάγο και tutti frutti με φρουί γλασέ

Ένα από τα ιστορικά ζαχαροπλαστείο της Αθήνας που θα επισκεφτείς για τις αυθεντικές πολίτικες γεύσεις και τη ρετρό ατμόσφαιρα που παραμένει αναλλοίωτη παραπάνω από μισό αιώνα.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Γιατί είναι τόσο καλό το φαγητό στη Θεσσαλονίκη; Ο λόγος είναι αυτά τα τέσσερα εστιατόρια

Γεύση / Γιατί είναι τόσο καλό το φαγητό στη Θεσσαλονίκη; Ο λόγος είναι αυτά τα 4 εστιατόρια

Είναι κοινό μυστικό ότι η Θεσσαλονίκη έχει μια ακμάζουσα γαστρονομική σκηνή. Κι αυτό γιατί τέσσερα εστιατόρια δημιουργούν κάτι πραγματικά μοναδικό, επιδεικνύοντας εκπληκτικό ταλέντο για σύγχρονα πιάτα που αντλούν έμπνευση από την παράδοση.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Guerilla chef

Γεύση / «Guerilla chef»: Το νέο μπεργκεράδικο της Αθήνας έχει μόνο ένα μπέργκερ, τίποτα παραπάνω

Value for money φαγητό στο χέρι, μπίρες από μικροζυθοποιούς και πανκ: Αφού φτιάχτηκε σε πέντε μεγάλα φεστιβάλ και κατάφερε να κάνει όνομα απέναντι στα υπόλοιπα, τα πολύ πιο πληθωρικά, το λιτό μπέργκερ του Fahd-Αλέξανδρου Hassan Kassem απέκτησε μετά από πέντε χρόνια το δικό του μαγαζί στα Εξάρχεια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Βασίλης Χαμάμ

Γεύση / Βασίλης Χαμάμ: Ο επόμενος μάγειρας της Θεσσαλονίκης που θα συζητηθεί

Άφησε τη δουλειά στην Tate Modern και την ενασχόλησή του με την τέχνη για να αφοσιωθεί σε μια άλλη που μέχρι τότε είχε για χόμπι. Αυτοδίδακτος στη μαγειρική, o ταλαντούχος σεφ του νέου εστιατορίου που ετοιμάζει το πολυβραβευμένο δημιουργικό γραφείο των Beetroot κάνει μια μοντέρνα ελληνική κουζίνα με επιρροές από τη γειτονιά της ανατολικής Μεσογείου, φαγητό που σχετίζεται με τη μετανάστευση και τις ρίζες του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

20 σχόλια
-Καλημέρα, είπε ο μικρός πρίγκιπας.-Καλημέρα, είπε ο έμπορος.Ο έμπορος αυτός πουλούσε κάτι χάπια που σταματούσαν τη δίψα. Χρειάζεται να πάρεις ένα μόνο χάπι τη βδομάδα και δεν θα αισθάνεσαι πια την ανάγκη να πιεις νερό.-Και γιατί τα πουλάς; ρώτησε ο μικρός πρίγκιπας.-Γιατί μ’ αυτά κερδίζεις πολύ χρόνο, είπε ο έμπορος. Έχουν γίνει υπολογισμοί από ειδικούς. Μ’ αυτά τα χάπια εξοικονομάς πενήντα τρία λεπτά τη βδομάδα.-Και γω τι θα τα κάνω αυτά τα πενήντα τρία λεπτά;-Θα τα κάνεις ό,τι θέλεις…“Εγώ”, είπε μέσα του ο μικρός πρίγκιπας, “αν είχα να ξοδέψω πενήντα τρία λεπτά, όπως τα ήθελα, θα πήγαινα με την άνεσή μου σε μια πηγή με δροσερό νερό”.
Σωστο το lifo!! σου λεει, ε αφου δουλειες δεν εχετε, φραγκα δεν εχετε, να παρτε και στη μαπα το αρθρο που τα λεει και ωραια και συμφερει και εληξε το θεμα, αντε τωρα μου θελετε και φαι... κακομαθημενα!
Χρονια το λέω ότι θα ήθελα να τρέφομαι με καψουλες και να τρώω φαγητό μόνο για απόλαυση. Αυτή η καθημερινή έννοια του τι θα φάμε σήμερα με έχει κουράσει πια! Μακάρι να συνεχίσει καλα και να μην πάθει τίποτα ο οργανισμός του!
Ένα σχόλιο μόνο για τη χρονική σειρά. Δεν περίμενε ο κόσμος τον τυπά να έρθει να τον σώσει. Έχει σωθεί ήδη από τέτοια παρασκευάσματα, ώστε να μπορέσει αυτός να αφήσει πίσω του τα χάμπουργκερ και τις πίτσες ...
Όχι, είναι ξεκάθαρο. Δεν μιλάμε μόνο για την τεχνητή εντερική και παρεντερική διατροφή, αλλά και για τα τόσα βιταμινούχα πολυσκευάσματα των φαρμακείων και τα ένα σωρό παρασκευάσματα ( όχι, κατ' ανάγκην ασφαλή ), που κυκλοφορούν στα διάφορα γυμναστήρια . Και ακριβώς επειδή το ζήτημα δεν είναι καθόλου καινούριο, μου έκανε εντύπωση που τον έκαναν θέμα. Αν δεις και παρακάτω ένα σχόλιο που λέει πως ο Rhinehart έχει αρχίσει και τη διανομή σε κόσμο, γίνεται εμφανές πως μάλλον πρόκειται για εμπορικό κόλπο.
Το δικό του παρασκεύασμα δεν ξέρω αν είναι κατάλληλο, όμως το ζήτημα δεν είναι αυτό, καθώς και να μην είναι αυτό θα εξελιχθεί και θα πάρει τελειότερη μορφή. Το ζήτημα είναι σε τι ατραπούς μπορεί να βρεθεί ο άνθρωπος μετά από μια τέτοια κοσμογονική αλλαγή, όχι από οργανική άποψη, αλλά και η ίδια η φύση. Η σημασία του φαγητού στην κοινωνική ζωή δεν είναι δα και ακρογωνιαίος λίθος, μπορεί να αντικατασταθεί στα σίγουρα ποικιλοτρόπως. Εγώ πάντως δεν το κρύβω ότι είμαι αρκετά διχασμένος με αυτό. Από τη μία μερικές φορές την ώρα που τρώω κρέας, έρχονται στο νου μου εικόνες με περιεχόμενο: πώς το σφάξαν το ζωντανό, πώς το τεμαχίσε ύστερα ο κρεοπώλης με τον μπαλτά, πώς το ψήνουμε στα κάρβουνα ή πώς το τηγανίζουμε και νιώθω πως είμαι πρωτόγονος, και όσο μεγαλύτερη είναι η παρέα τόσο χειρότερα. Και από την άλλη έχω ανθρωποκεντρικές αντιλήψεις. Και επιπλέον πως ο άνθρωπος έχει και τον διάολο μέσα του και πρέπει να τον ευχαριστεί κι Αυτόν.
Πολυ ωραία μας τα λέει ο κύριος! αλλα καλυτερα να ξανασκευθει το ονομα του δημιουργήματος του. Ας ψαξει απο τι ηταν φτιαγμένο το Soylent Green στην ταινία του Fleischer!!!
είναι πολύ ενδιαφέρον που αρχίζω κι αισθάνομαι συντηρητική επειδή έχω μια προτίμηση στο να μασουλάω και να γεύομαι νόστιμο φαγητό, να κάνω σεξ με ολοζώντανο άνθρωπο και να ακουμπάω και να μυρίζω το χαρτί απ το βιβλίο μου.
Μετά από χιλιάδες χρόνια εξέλιξης, ένας τύπος που τρεφόταν με αυγά, πίτσες και burgers αποφάσισε πως τα δόντια χρειάζονται μόνο ως ντεκόρ προσώπου και τελικά δε χρειάζεται να ψάξει για σωστή διατροφή. Είναι καλύτερο να τρέφεται με ένα πολτό από τεχνητές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Δηλαδή κάτι παρόμοιο με αυτό που δίνουν τα νοσοκομεία στους ασθενείς σε καταστολή που δεν μπορούν να φάνε.Ενώ στο blog του λέει πως η τροφή μας εξαρτάται από παράλογους κανόνες παραγωγής και εμπορίου, του φαίνεται απολύτως λογικό να είναι πιο φτηνές οι τεχνητές βιταμίνες από τις κανονικές τροφές που τις περιέχουν στη φυσική τους εκδοχή. Τόσο λογικό μάλιστα που το προτιμά, άσε που τον χειροκροτούν ένα σορό σχολιαστές γιατί θα σώσει ζωές... Γροθιά στο κατεστημένο η διαβίωση με προϊόντα φαρμακευτικών. Ασε που δε φαίνεται να γνώρισε ποτέ την κοινωνικοποίηση, τη φροντίδα, την απόλαυση, την έμπνευση που μπορεί να προσφέρει το φαγητό.
Μετά από εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης, ένας τύπος που τρεφόταν με ρίζες και ωμό κρέας αποφάσισε να καλλιεργήσει και να μαγειρέψει την τροφή του! Τι βλασφημία! Πηγαίνοντας κόντρα στη φύση (γιατί πού συναντάς φωτιά στη φύση;;;) μας καταδίκασε σε πιο εύπεπτη τροφή και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής... Ντροπή του... Ασε που δε φαίνεται να γνώρισε ποτέ την κοινωνικοποίηση, τη φροντίδα, την απόλαυση, την έμπνευση που μπορεί να προσφέρει το ωμό κρέας.
Μετά από μία πρόσφατη ανάρτηση του ο τυπάς έχει βελτιώσει περαιτέρω το σκεύασμα και έχει αρχίσει δοκιμαστικά να το διανέμει ελεγχόμενα και σε άλλους. Είναι πολύ ενδιαφέρον κατ εμένα, ειδικά εφόσον πλέον ισχυρίζεται ότι το σκεύασμα είναι ανώτερο από την τροφή.
θα μου άρεσε το soylent να αντικαταστήσει το καθημερινό τζανκ φουντ, και να τρώω μια φορά την εβδομάδα ξερωγω ένα ποιοτικό γεύμα που το έχω μαγειρέψει μόνος μου, καθαρά για γευστική απόλαυση. Μην ξεχνάμε ότι δεν τρώμε πια μόνο για επιβίωση, το γεύμα έχει και κοινωνικό ρόλο.
Πάντως πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η μείωση της τροφής βοηθά τα τελομερή -τα ακρα των χρωμοσωμάτων που προστατεύουν τη χρήσιμη γενετική πληροφορία από τη φθορά- να αυξήσουν το μήκος τους ... τουτέστιν... λιγότερο φαϊ ίσον περισσότερα χρόνια, νεανικότερο δέρμα, λιγότερες πιθανότητες για καρκίνο κτλ. Σοβαρά μιλάω...

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ